Eurooppa Historia Maahanmuutto Muu maailma Politiikka Uutiset

Ruotsi: Holokaustin kieltämisestä rikos

Kuva: Pixabay / (CC0).

EU on uhannut haastaa Ruotsin oikeuteen, mikäli Holokaustin kieltämistä ei kielletä. Ruotsin hallitus aikoo nyt kriminalisoida toisen maailmansodan aikana tapahtuneen juutalaisten joukkotuhon kieltämisen ja vähättelyn. Lain suunnitellaan astuvan voimaan 1.7. tänä vuonna. Holokaustin kieltämisen kieltävä laki mahdollisesti kriminalisoi myös eräitten muitten kansanmurhien kieltämisen.

Lakia on muotoillut kaikkien Ruotsin kahdeksan eduskuntapuolueen edustajista koottu komitea.

Holokaustin kieltäminen rinnastetaan kiihotukseen kansanryhmää vastaan, ja rangaistusasteikko on sama. Holokaustin kieltäjiä ja vähättelijöitä rangaistaan sakoilla tai korkeintaan kahden vuoden vankeudella.

”Rikollisten tekojen määrää ei nosteta, mutta lailla selvennetään, että esimerkiksi Holokaustin kieltäminen on laitonta”, sanoo oikeusministeri Gunnar Strömmer (Maltillinen Kokoomus).

Kulttuuriministeri Parisa Liljestrandin (Maltillinen Kokoomus) mukaan Holokaustin kieltämisestä rankaiseminen ei rajoita vapautta ilmaista mielipiteensä.

Ruotsin Journalistiliitto on eri mieltä.

”Mielestämme demokratiassa on parempi torjua ennakkoluuloja ja inhottavia arvoa muutoin, kuin kieltämällä”, kommentoi Journalistiliiton puheenjohtaja Ulrika Hyllert.

Mikäli Ruotsi ei kriminalisoi Holokaustin kieltämistä, maa haastetaan EU-oikeuteen.

Holokaustin kieltämisen kriminalisointi merkitsee myös Ruotsin perustuslakiin kuuluvan painovapauslain muuttamista. Perustuslain muutosten arvioidaan astuvan voimaan tammikuussa vuonna 2027.

Lähde SVT

7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Vappu Simanen

      Eikö EU:n olisi helpompaa kerta kaikkiaan kumota kaikkien jäsenmaiden lainsäädäntö ja perustuslait. Silloin muodollinen valta olisi siellä missä on myös tosiasiallinen valta. Paikalliset kenraalikuvernöörit voisivat sitten vapaasti, lainsäädännöstä vapaana, toteuttaa hyvyyttä ja torjua pahuutta.

John Quiman

Mitä valhetta suojellaan, kun lailla kielletään jonkin kerrotun kyseenalaistaminen, mikä on totuuden etsimisen keskeisin asia?

Jos tuolle on kestävät todisteet, ei ole mitään syytä kieltää kyseenalaistamista. Kyllä totuus kestää kaikki poliittisetkin säät.

Ilkka

Miksi ainoastaan yhteen ryhmään kohdistuva kritiikki on rikos kun siellä meni samassa tohinassa paljon muitakin kansallisuuksia. Ei kai kukaan usko vakavissaan että vain juutinraumalaiset olivat piikkilankojen sisällä. EU:n touhut on kuin suoraan Putinin pask****avaltiossa. Luodan rikoksia asioista mitkä ei ole rikoksia, että saadaan ihmiset vaikenemaan faktoista. Kysyn edelleen, miksi Adolf Eichmannin kuulustelupöytäkirjoja ei saa kukaan lukea ? Kertoiko hän jotain mikä ei enää sovikaan narratiiviin yhden ryhmän kokemasta vainosta. Totuushan on että juutinraumalaiset olivat osa sortokoneistoa KAPO:n ominaisuudessa.

Marko Kristian

Ennen kuin täällä seurataan Ruotsia, niin minä kiellän että mitään uskontoon perustuvaa holokaustia olisi koskaan tapahtunut.
Paljon pahaa tapahtui silloin, miksi ainoa uhrikortti on j–talaisilla?

Viljamzon _

Nuorena uskoin holokaustiin täysin, mutta sittemmin usko on horjunut ja nyt pisteenä iin päälle ovat nämä kiellot, jotka viimeistään todistavat, että kyseessä on taas jälleen EMÄVALE.

Kauko Aalto

Eiköhän tässä ole uhriutuminen alkanut jo aikoja sitten siirtyä muslimien hyväksi.

Marko Kristian

Kauko, ongelma on se että uhrikorttia ei jaeta tasapuolisesti.
Ihan sama miten pakka jaetaan, niin syyllinen tiedetään etukäteen, se on valkoinen heteromies.