Eurooppa Politiikka Talous Uutiset

Ruotsi: Ihmiset pärjäävät omillaan

Kuva: Pixabay.

Taannoisen koronakriisin ja Ukrainan sodan vuoksi taloudellinen tilanne on kireä eri puolilla maailmaa. Inflaatio laskee rahan arvoa, ja muun muassa ruuan hinta on noussut.

Ruotsissa taloudellinen alamäki vaikuttaa vähemmän ihmisten elämään. Heikentynyt kruunun arvo on hyväksi Ruotsin ulkomaankaupalle, ja ruotsalaiset pärjäävät omillaan paremmin kuin aiemmin.

Sosiaalituen saajia on nyt Ruotsissa vähemmän kuin koskaan tilastoinnin alettua vuonna 1990. Taloudellista tukea, eli entiseltä nimeltään sosiaalitukea, sai maaliskuussa 2023 noin 94 000 kotitaloutta. Vuotta aiemmin sosiaalitukea sai 107 900 kotitaloutta.

Syitä muutokselle on monia. 2010-luvulla Ruotsiin tulleet eivät ilmeisesti tarvitse sosiaalitukea, vaan elättävät itsensä omin neuvoin.

”Tämä on hämmästyttävää”, sanoo sosiaalityön professori Tapio Salonen. ”Lasku on yllättävää, kun ajattelee miltä taloudellinen tilanne näyttää”.

Kriitikoitten mukaan sosiaalituen lasku johtuu sen saamisen vaikeudesta ja yhteiskunnan kiristyneestä asenteesta sosiaalituen saajia kohtaan.

Lähde SVT

10 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Laitanpa tähän ajankohtaisesta aiheesta linkin, vaikka ei tähän artikeliin varsin liitykään.

Räyhäantirasismista: https://oikeamedia.com/o1-205900

Nykyisin vihervassut hyökkäävät kuin stalinistit ja taistolaiset aikoinaan. Ihan samanlainen huuto ja mekastus ja pyrkimys hiljentää vastustajat syyttelyillä ja metelillä.

Ilkka Manttari

Olipa tosi hyvä linkki.

ilkka

” Ihmiset ” onkin aina pärjänneet omillaan, ne muut ei ole.

ilkka

Hyvänen aika, onko ” nehrut ” menneet töihin ???

John Quiman

Verikkaan, että eipä juuri. Tilanne tuskin on muuttunut, koska sossu ja vaihtoehtoiset tuet toimivat edelleen. Modernisoitu vaihtoehtoinen versio vanhasta sanonnasta: Tyhmä paljon työtä tekee, pummi pääsee vähemmällä.

John Quiman

Onko tuossa huomioitu kaikki mahdolliset tuet, vai kerrotaanko meille taas kerran osatotuuksia, jotta saataisiin kaunistelluksi todellista tilannetta. Vaikea uskoa tuohon, kun on Ruotsissa yhdessä vaiheessa pari vuosikymmentä asunut ja nähnyt todellisuuden.

Ruotsissa on ennenkin vääristelty tosiasioita tilastokikkailuilla ja poliitikkojen sekä median tarinoinnilla.

Marko Kristian

Ihan samaa vääristelyä se on Suomessakin.
Työttömyystilastot kai pahin, joskus ”yhdessä yössä” puolitettiin työttömyys tilastokikkaililla sellasesta puolesta miljoonasta 200 000-250 000.
Maahantulijathan saa ”kotoutumistukia” ja toimeentulotukipäätös suoraan 2-vuodeksi, harrasterahoineen, joita ei siis yksikään suomalainen saa.
Joskus kun media vielä kertoi totuuksiakin, niin oli ylellä ohjelma jossa somali maahanmuuttaja kertoi saavansa ”harkinnanvaraisia” ym tukia niin paljon ettei kerkiä niitä edes kuukauden aikana nostamaan. Taisi olla Astrid Thors sillon maahanmuuttoministerinä.

ilkka

Astrid Thors:n lempilaulun sanoissa on kohta, ” Käy tuuli läpi pääni etelästä pohjoiseen. ”

John Quiman

Astridin pää on tehty niin ohkaisista aineksista, että aurinko paistaa siitä läpi. (Mukaelma yhden suomalaisen elokuvan repliikistä, en vaan muista sen nimeä.)

John Quiman

Ja noiden tosiasioiden, kuten monen muunkin tosiasian kertominen on kuulemma rasismia. Vassuille ja muille suvakeille rasismia on mikä tahansa puhe, joka voisi saada heidän kullannuppunsa epäedulliseen valoon, olipa se totta tai ei.