Eurooppa Rikos Uutiset

Ruotsi: kaksi opettajaa surmattu

Malmö Latinskola- Wikimedia Commons

Ruotsissa on talven aikana tapahtunut useita väkivallantekoja kouluissa. Maanantaina 21.3. kaksi opettajaa surmattiin Malmö Latin-lukiossa Etelä-Ruotsissa.

18-vuotias tekijä saatiin kiinni koulun tiloista kymmenen minuuttia murhien jälkeen. Mies on vangittu epäiltynä kahdesta murhasta.

Malmö Latin on 1000 oppilaan lukio ja vangittu 18-vuotias mies on koulun oppilas. Murhia ennen hänellä oli kriminologian luento koulun aulassa ja tällöin epäilty herätti huomiota pohdittuaan, onko ulkopuolisuus rikosten taustalla.

Luennoitsijana oli tunnettu asianajaja, joka on puolustanut muun muassa ministeri Anna Lindhin murhasta vuonna 2003 tuomittua Mijailo Mijailovicia.

Luento päättyi hieman ennen kello 17 maanantaina.  Useimmat oppilaat lähtivät kotiin, mutta vangittu meni koulun kolmanteen kerrokseen.  Siellä hän hyökkäsi naisopettajan kimppuun mukanaan tuomillaan työkaluilla. Tietojen mukaan hän hakkasi naista vasaralla. Kun toinen naisopettaja yritti paeta miestä luokkahuoneeseen, tappaja seurasi perässä ja löi naista päähän vasaralla.

Molemmat kuolleet opettajat olivat noin 50-vuotiaita. 18-vuotiaan uskotaan halunneen tappaa koulussa olevia aikuisia, mutta ei välttämättä juuri uhriksi päätyneitä naisia. Naiset olivat löydettäessä elossa, mutta menehtyivät myöhemmin vammoihinsa.

Kello 17.12 Malmön poliisi sai useita ilmoituksia mustiin pukeutuneesta, isokokoisesta miehestä, joka kävi naisopettajan kimppuun lukion kolmannessa kerroksessa. Myös teosta vangittu 18-vuotias soitti itse poliisille.

”Olen tehnyt murhia ja olen yhä koulussa,” tappajan kerrotaan sanoneen puhelussa poliisille. ”Tein sen, koska vihasin heitä.”

Koulussa oli murhien tapahtuessa viitisenkymmentä ihmistä ja poliisin mukaan uhreja olisi saattanut tulla enemmän.  Pakoon yrittänyt nainen ilmeisesti joutui uhriksi vain, koska sattui olemaan paikalla.

Vangitun 18-vuotiaan asianajajan mukaan tämä on kuulusteluissa käyttäytynyt hillitysti ja on kertonut tapahtumista avoimesti.

”Näyttää siltä, että motiiveja voi olla useampi,” asianajaja sanoo. ”Pikemminkin epäillyllä on vaikeuksia päättää, minkä motiivin kertoo poliisille.”

Poliisi ei vielä ole kommentoinut iskun motiiveja. Tappaja tunnetaan hiljaisena ja etäisenä, jolla oli vaikeuksia saada ystäviä. Hän harrastaa voimaharjoittelua ja karatea. Helmikuussa mies oli kutsunnoissa ja hänet luokiteltiin psykologisissa testeissä palvelukseen kelpaamattomaksi.

Poliisi arvioi, että murhien taustalla saattaa olla yksittäinen, laukaiseva tapahtuma. Ennen murhia tekijä on tuhonnut koulutietokoneensa ja siirtänyt rahansa läheiselleen kuuluvalle pankkitilille.

Murhista epäiltynä vangittu on kuulusteluissa ilmaissut katumusta.

”18-vuotias on ahdistunut ja katuu tekoaan,” miehen asianajaja kertoo. ”Hän voi todella huonosti.”

Vangittu joutuu mielentilatutkimukseen ja hän on ympärivuorokautisessa valvonnassa. Tutkimuksessa selvitetään, onko mies ollut murhat tehdessään syyntakeeton.

Rikospaikka Malmö Latin-lukio avataan torstaina ja opetus jatkuu normaalisti maanantaina. Koulu on poliisin tarkkailussa ja sinne on palkattu vartijoita turvaamaan toiminta.

Lähde SVT, Expressen

10 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Saadaankohan tästäkin tekijästä leivottua ”natsia” tai väh. ”äärioikeistolaista!?

Kun ilmeisen ”mielenterveysongelmainen” murhaaja on valkoinen ruotsalainen, Ruotsin media oli erittäin avoin ja kertoi siitä kuvien kanssa vuolaasti.
Kun kysymyksessä olisi ollut uusruotsalainen niin Ruotsin SVT ja valtamedia eivät olisi julkaisseet tekijän kuvaa tai edes retostelleet tällä sinänsä kammottavalla ja vastenmielisellä rikoksella kahta naisopettajaa kohtaan.

Olen seurannut niin ruotsalaisia lehtiä ja mediaa jo vuosia, jossa on irvokkaalla tavalla ”tullut lihaksi” vastenmielinen kaksoisstandardi suvakki-median taholta olipa ”kultamunien” rikolliset teot kuinka kammottavia tahansa. Eikä tässä vielä kaikki. Media asettuu arabin tai afrikkalaisen rikoksentekijän puolelle mitätöiden täysin pois kantaruotsalaisen valkoisenn uhrin kärsimykset, vaikka hän olisi menettänyt ainutkertaisen elämänsä! Tekijästä(öistä) tehdään sääli-juttu ”rasismista”, ”syrjäytymisestä”, ”yhteiskunnan ulkopupolelle sulkemisesta” ym.???!!!

Ansku

Jopas on hieno lukio kun sen aulassa opiskellaan kriminologiaa jota yleensä opetetaan poliisikoulussa ja oikeustieteellisessä?

Juha

Tämä on Hrlsingin, Tampereen ja Turun tulevaisuus. Nyt jo viisaimmat opettajat pakenevat joukoittain näistä punakaupungeista. Ja muutkin normaalit ihmiset muuttavat pois ko. kommunistisista ghettoista.

Pääkaupunkiseutu, Tampere ja Turku on jo menetetty. Kommunistit valtasivat ne.

ike

Eiköhän noita päättäjiä pitäisi Ruotsissa ja myös Suomessa kohta saattaa oikeuteen osallisuudesta murhaan. On niin välinpitämätöntä ja tosiasioista piittaamatonta tuo ”turvapaikkapolitiikka” vai pitäisikö sanoa maahantunkeumispolitiikka. Tästä tapauksesta huolimatta jotakin jo kertoo se oletus mikä heti tulee mieleen kun tuollaista lukee. Ei ne mielikuvat tyhjästä nouse.

John Quiman

Ovat tieten tahtoen ja valehdellen kansalle hankkineet ongelmia, joista tiesivät etukäteen. Mitäpä muuta se on kuin kansan kuusettamista ja huijausta.

Ilkka Forsten

Kaksi opettajaa ja yksi lopetteja. Mahtoiko tuossa tapahtua se ilmiö että kun kädessä on vasara, näkee joka paikassa tarvetta naulaamiseen ?

Ilkka Forsten

Harrastaa voimaharjoittelua ja karatea.. Hmmmm, epäilty on siis Vlamidir Putin. On vaarallista laittaa kulkisuuteen noin selvä kuvaus tekijän harrastuksista, sain heti syyllisen selville. Olen pahoillani jos olen erehtynyt henkilöstä, mutta jotenkin tuntuu ettei se ainakaan Ukrainalainen ole.

Alfred Eikstein

Etnisys jäi puuttumaan?

Piikkilampaat

Niimpä. Tällä kertaa kyseessä oli kantaruotsalainen.

Kokenut mies

Oliko varmasti? Poliisin kiertely motiivista ja terrorismin mahdollisuudesta aluksi kielivät minulle mahdollisesta taustaisuudesta…

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa