Eurooppa Talous Uutiset

Ruotsi: Lähes 500-vuotias yritys vararikkoon

Michael Schwarzenberger, Pixabay

Metallityökaluja valmistanut ruotsalainen Wedevåg Tools on hakeutunut vararikkoon. Yhtiön perusti kuningas Kustaa Vaasa vuonna 1545 asetehtaaksi, mutta sillä on juuria 1400-luvulle saakka.

1700-luvulla yhtiötä kutsuttiin ”Ruotsin teollisuuden ihmeeksi” ja siitä tuli maan suurin rauta- ja terästuotteitten valmistaja. Wedevåg Tools on ollut Euroopan johtavia aarporien ja leikkaavien työkalujen valmistajia. Suuri osa tuotannosta on mennyt vientiin ja Wedevåg Toolsilla on tytäryhtiö Yhdysvalloissa.

Örebron ulkopuolella sijaitseva Wedevåg Tools työllistää muutamia kymmeniä ihmisiä. Yhtiöllä on ollut talousvaikeuksia useiden kuukausien ajan, pääasiassa noin 340 000 euron verovelkojen vuoksi.

Lähde Wedevåg Tools

12 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Sosiaalidemokraatit ovat aika hakoja, mutta ”hallittu rakennemuutos” on tarkoitettukin Ruotsissa johtamaan savikyliin, jossa metoo -naiset twerkkaavat villisti. Mutta samalla paheksuen syvästi patriarkkaalista valkoista miiestä, joka tuijottaa tanssijan piekseistä kankkua, joka on kuitenkin omaehtoisesti tungettu liki valkoisen patriarkkaalisen miehen nenän päätä!

Ilkka Forsten

Kaarnavenetelakat työllistävät helposti työttömäksi jääneet, ja mihin kalifaatti tarvitsisi poranteriä kun ei ole porareitakaan ?

Puolueeton

Olisiko pääsyy EUn kauppapakotteet?

Ilkka Forsten

Njet. Veikkaan että pakolaisten elättäminen otti yhtiöltä liikaa kapitaalia. Se kuulostaa ainakin uskottavammalta selitykseltä.

Lieväasteinen

Ja vihreä siirtymä kans. Yritykset siirtyvät konkurssiin tai ulkomaille.

Hyviä teriä

Ohhoh!!! Mistäs minä sitten saa yhtä hyviä poranteriä rosterin poraamiseen? Meinaaan, kun Wedewogn terillä teki niin ne kesti. Ja oli hiottuja siihen halkaisjaan joka kyljessä luki.

Pahus !!

Olisiko nyt Suomen valtion aika ostaa jotain Ruotsista kun ne aina kaiken myy Ruotsiin?

Huru-ukko

Ei tule kuuloonkaan moisen tehtaan ostaminen Suomelle. Vihvaspiss-hallitus ei moista kauppaa hyväksy. Tehdashan on alkujaan ASETEHDAS!!

Hyviä teriä

Niinpä!!

Mutta olihan Bachkokin aikoiaan ongenkoukkutehdas. Kun maailma muuttuu n ruotsalaiset diskuteeraa ja muuttuu mukana. Suomalaiset pistää pillit pussiin ja myy ulkomaille. Toisaalta, ei se Neuvostolitonkaa aika auvoista ollut. Mm. Berliinin kaakkois-osassa toimnut patruunatehdas, sille sanottiin:”Nyt rupeatte valmistamaaan kärpäslätkiä. Muuttakaa linjastonne”. Ja niin sitä sitten tuli hihnalta ulos vain kärpäslätkiä.

Ihmettelin asiaa kun istuin iltaa kaverin iltaa ja luin lätkästä nimen. Kysyin että onko nämä jotai mainoslahjoja vai jotain sivulinjaston koe-eriä. Ja paikallinen selitti asian. Ajankohtahan oli siis juuri muurinmurtumisen jälkeen.

Ilkka Forsten

Pitkään maailmansodan jälkeen luultiin että kun asekeräilijät ostivat STG – 44 kivääreitä, ( Sturmgewehr – 44 ) ei niihin saanut patruunoita. Nekin mitä oli olemassa, oli myöskin keräilytavaraa joista maksettiin kohtalaisen hyviä hintoja. Niitä EI juurikaan ammuttu, sillä oletuksena pidettiin sitä ettei ainutlaatuista pidä hävittää.

Sitten Itä – Saksa romahti ja mitäs sieltä paljastuikaan. Sikäläiset patruunatehtaat olivat valmistaneet kaiken aikaa kyseistä patruunaa ( 7.92 x 33 Kütz. ) ja niitä oli miljoonittain varastoituna vaikka itse aseita ei ollut… Sosialismin logiikkaa, tarjotaan työtä jolla ei oikeasti ole mitään merkitystä, mutta voidaan ylpeillä ettei meillä ole työttömyyttä.

Sanomattakin on selvää että kyseisten patruunoiden keräilyarvo romahti, ja niitä on sen jälkeen ammuttu milloin missäkin yhteydessä. Aseiden arvo säilyi, sillä ne ovat originaaleja.

Ilkka Forsten

On niitä muitakin, kuten Tsekkiläinen Skoda. Se valmisti alunperin tykkejä joita oli käytössä Napoleonin sodissa. Sitten on SAKO. ( Suojeluskuntien Ase ja Konepaja Osakeyhtiö. ) Valmet. ( Valtion Metallitehtaat ) joka teki aseita ja traktoreita. BMW joka valmisti sotakoneita ja autoja, sekä Benelli joka teki ja tekee haulikoita / moottoripyöriä.

Huru-ukko

No juu. Olihan niitä täälläkin vaan ne on aikoja sitten myyty pois pilaamasta rauhaa rakastavien mielenrauhaa. Myyty=lahjoitettu. Kemira teki apulannan lisäksi ruutia, Vihtavuori haulipyssyyn paukkuja siitä ruudista jne. MOntakos niitä enää on? Ei yhtään peökästään suomalaisomistuksessa.

Ilkka Forsten

Lapuan patruunatehdaskin on nykyään Nammo – Lapua ja osittain samaa konsernia ruotsalaisten kanssa.

Sako ei ole enää se alkuperäinen asevalmistaja, vaan osa Italialaista Berettaa.

Winchester kiväärit tehdään nykyään Japanissa, ja patruunat italiassa.. Että silleen.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten

Kansalaisen verkkokauppa