Eurooppa Maahanmuutto Politiikka Rikos Uutiset

Ruotsi: Nuoret miehet äänestävät oikeistoa

Ruotsidemokraattien puolueen puheenjohtaja (Sverigedemokraterna) Jimmie Åkesson, 2022. Kuva: Wikimedia Commons/ Landstingshuset (CC BY-SA 4.0).

On ollut tiedossa jo pitkään, että nuoret miehet äänestävät enemmän oikeistoa, ja nuoret naiset vasemmistoa, mutta 2023 sukupuolierot äänestyskäyttäytymisessä ovat kasvaneet, kertoo ruotsalainen mielipiteitä tutkiva yritys Verian.

Ruotsin ikähaarukassa 18-29 vuotta olevista miehistä, 28% kannattaa Ruotsidemokraatteja, ja 21% Ruotsin Maltillista Kokoomusta. Samanikäisistä naisista 37% sanoo kannattavansa sosiaalidemokraatteja, ja 17% Vasemmistopuoluetta.

Verian arvioi, että nuoret naiset eivät niinkään äänestä vasemmistopuolueitten puolesta, vaan Ruotsidemokraatteja vastaan.

”Tutkimuksesta erottuu Ruotsidemokraattien vastustus, ja kyseessä on nuorten naisten joukossa kasvanut trendi”, sanoo Veriania edustava Per Söderpalm.

Hänen mukaansa äänestyskäyttäytymisen erot johtuvat siitä, miten sukupuolet arvottavat asioita. Tasa-arvo, terveydenhoito ja koulu ovat tärkeitä nuorille naisille. Nuoret miehet taas pitävät tärkeinä lakia ja järjestystä, sekä maahanmuuttokysymyksiä.

Söderpalmin mukaan nuorten äänestyskäyttäytymisen sukupuolierot ovat voimistumassa. Iän myötä erot kuitenkin vähenevät.

SVT

5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

Tuliko jollekin ihmeenä että näin tapahtuu. Minulle ei tullut ?

John Quiman

Vihreille tuli ja nyt pyyhkivät hikeä otsaltaa, kun onnekseen eivät olleet vielä saaneet lasketuksi äänestämisen ikärajaa 16 vuoteen.

Ilkka

Vihreät mankuvat äänestysikärajan laskua, ja demarit taas kauhistelevat Jussi Halla-ahon kommentteja siitä että Suomen Presidenttinä ei saisi olla muu kuin kantasuomalainen, tai että ministereiksi ei saisi nousta mitkään Wahhabismin läpitunkemat Imaamit Lähi-Idästä. ” Muualla ” sivistyneissa maissa kuten Jutta Urpilainen ehtikin jo julistaa, kuka tahansa voi nousta edustamaan kansaa ja maata… Niin varmaan voi, ja tulokset näkyvät. Sopii vaan kuvitella millainen Ruotsi olisi jos koko sikäläinen hallitus kantaisi rukousmattoa kainalossaan, ja pääministerinä olisi sikäläinen Osama Bin Laden. Jos jo nyt kaikki menee päin sitä itseään, miten nopeasti ruotsalaisuus lakkaisi olemasta muuta kuin orjaluokka islamille ? Siis oikeasti, jättäkää nyt kun vaalit tulevat ne per*****n vassarit ja vihreät kokonaan pois laskuista, he ovat tuhonneet kaikki maat joissa ovat saaneet määrittää mitä tulee suvaita. Eurooppa lakkaa olemasta eurooppa, ja monikulttuurisuus sisältää vain Afrikkalaisia ja Arabeita. Jos haluatte elää kehitysmaassa, muuttakaa sinne, minä en suvaitse oman maani pilaamista. Jos tämä on valkonormatiivista ja toiseuttavaa ajattelua, niin olkoon. Ei kiinnosta mitä mieltä Tytti Tuppurainen on, enkä välitä siitä saako Pekka Haavisto pukamia näin suorasta puheesta.

Erkki Tuomioja ( SDP ) voi minun puolestani maksaa kunniavelkaansa vaikka loputtomiin, mutta ei minun tililtäni. Ai niin. RKP:n Henriksson on nyt hakemassa paikkaa EU:sta. Arvaatteko miksi ? Siksi että hän aloitti kiillottamaan omaa kilpeään koska oletuksena on, että nykyinen hallitus ei muka teekään niin suvaitsevaisia ratkaisuja mihin hän on tottunut. Nyt kun hyppää kelkasta, voi seuraavien vaalien alla leikkiä hyveellistä ja sanoa etten ollut lainkaan tyytyväinen niin rasismin täyttämään päättäjäkuntaan. Joku voisi tosin muistuttaa häntä että vaalien tulos myöskin velvoittaa olemaan vastuuhenkilö jos tulee valituksi. Nyt näyttää siltä että vastuun pakoileminen nähdään taas suurena laupeudentyönä bättre folk:n tapaan.

John Quiman

Jos hallinto ulkomaalaistuu, ulkomaalaistuu koko maa ja lopulta siitä tulee ulkomaa kanta-asukaille.

John Quiman

Naiset kai helpommin retkahtavat tunteellisiin suvakkivalheisiin, joita myydään totuuksina.

Pitäisi ymmärtää, että käytännössä merkitystä on sillä, miten jokin toimii, ei sillä miten sen toivotaan toimivan tai halutaan uskoa toimivan.