Eurooppa Politiikka Rikos Uutiset

Ruotsi: Poliisin voimavarat kasvavat- rikosten selvitysprosentti ei

Kuvakaappaus SBS Datelinen youtube-videolta.

Ruotsissa poliisien määrä on nostettu 20 000 poliisiin, ja vuosina 2015-2021 Ruotsin poliisin määrärahat kasvoivat 43%. Vuonna 2023 Ruotsi rahoittaa poliisia 3,7 miljardilla eurolla. Tästä huolimatta selvitettyjen rikosten määrä on pysynyt paikoillaan. Kaikki rikokset huomioituna, noin 13%-14% rikoksista selvitetään.

Raiskauksia lukuun ottamatta, väkivaltarikoksia tapahtuu Ruotsissa vähemmän kuin aiempina vuosina.

Henkirikosten selvitysprosentti on ollut vuodesta 1990 lähtien välillä 80%-90%, mutta jengiammuskeluissa tapahtuneitten henkirikosten selvitysprosentti on laskenut surmien määrän kasvaessa.

Asiantuntijoitten mukaan rikosten selvitysprosentti on tärkeä tieto poliisin tehokkuutta arvioitaessa.

Kriminologian professori Jerzy Sarneckin mukaan poliisin rikostutkinnan tehokkuus ei ole kasvanut voimavarojen mukana. Eli lisääntyneitä voimavaroja ei ole kohdennettu oikein.

Sarnecki pitää Ruotsin poliisin toimintaa monimutkaisena ja vaikeasti hallittavana. Poliisi ei tiedä, missä voimavarat vaikuttaisivat tehokkaimmin.

Poliisiliiton puheenjohtaja Katharina von Sydow on samaa mieltä.

”Toiminnasta ei ole erittelyä tutkimuksen pohjaksi”, von Sydow sanoo. ”Poliisi on palkannut suuren joukon ihmisiä tietämättä, kuinka monta ihmistä ja millaisia taitoja työhön tarvitaan”.

Jerzy Sarneckin mukaan poliisin toimintaa ei arvioida, eikä sitä ohjaa päämäärätietoisuus.

”Poliisi ei yksinkertaisesti selvitä, onko toiminta tehokasta vai ei”, sanoo Sarnecki.

Hän arvioi poliisin toimivan rutiinilla, kokeilematta uusia tapoja toimia.

”Poliisi ei ota selvää, mikä toimii parhaiten”.

Ruotsin poliisi ei suostunut Ruotsin televisioyhtiö SVT:n haastattelupyyntöön. Lähettämässään sähköpostissa poliisi sanoo olevansa eri mieltä asiantuntijoitten kanssa siitä, että Ruotsin poliisi ei erittelisi toimintansa tehokkuutta. Viestissä myös kerrottiin useitten rikostutkintojen olevan monimutkaisia, ja että poliisi toimittaa oikeuteen enemmän ihmisiä törkeistä väkivaltarikoksista, kuin koskaan aiemmin.

Lähde SVT

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Tässä on anomaatio kertomassa tulevasta:
https://www.youtube.com/watch?v=vWkepoLUZfs

Tähän halutaan poliisiakin käyttää.

Toni Lajos

Polliisin toimia ankarasti arvosteleva vihervasemmisto ajaa meilläkin poliisin työkalupakin melko lailla olemattomiin, esim. näiden mielenosoittajien käsittelyssä polliisi saa lipun käräjille, taatusti myös tuomion, eipä sitten ihme, että meno yltyy usein melko villiksi, jopa vaaralliseksi, jos ei puhetta uskota, poliisin tehtäväksi jääkin sivusta seuraajan rooli.

Ilkka

USA:n poliisit ei jää sivusta seuraajaksi heidän roolinsa on aktiivisempi. Lieneekö syy siinä että heillä on oikeus tehdä muutakin kuin katsella vierestä tapahtumien kulkua ?

John Quiman

Jokunen vuosi sitten kentällä ruotsalaiset poliisit valittelivat sitä, että kun poliisi ei saa tehdä poliisin työtä. Esim. Malmössä laittoman maahantuloaallon aikaan saivat poliisit vain katsella vierestä, eivät saaneet puuttua mihinkään. Ohjeet tulivat tietysti poliitikoilta ja poliisijohto pompotti kentällä olevia sen mukaan. Seurauksena oli lopulta, että alkoivat monet poliisit siirtyä muihin töihin.

Mahtaako enemmistö olla nyt uusia poliiseja, jotka ovat saaneet suvakkimaustetun koulutuksen.