Eurooppa Maahanmuutto Muu maailma Politiikka Uutiset

Ruotsin uhat Venäjä, Iran ja Kiina

Kuva: Pixabay

Turvallisuuspoliisi Säpo on julkaissut vuosiraporttinsa ja Ruotsia koskevan tilannekuvauksensa vuosille 2023-2024. Uhkakuvat ovat vakavampia kuin aiempina vuosina.

Ruotsin suurimmat uhat ovat Venäjä, Iran ja Kiina. Turvallisuuspoliisin mukaan maat tekevät myös yhteistyötä keskenään.

Venäjä on sotilaallinen uhka, mutta pyrkii Säpon mukaan myös pääsemään käsiksi korkeateknologisiin tuotteisiin.

”Venäjä haluaa tekniikkaa, ja sitä meillä on Ruotsissa. Tämä tekee Ruotsista venäläisiä kiinnostavan kohteen”, sanoo turvallisuuspoliisi Säpon johtaja Charlotte von Essen.

Myös ääriliikkeet ja niitten kannattajat ovat uhka Ruotsille, ja Säpon raportti nimeää suureksi uhaksi myös islamilaisen Iranin. Viime vuosien koraaninpolttajaiset tekevät Ruotsista ja ruotsalaisista muslimiterroristien iskujen kohteita.

Supervallaksi nouseva Kiina on myös uhka. Kiina pyrkii kasvattamaan vaikutusvaltaansa maailmalla, myös Arktisilla alueilla, sekä avaruudessa. Kiina toimii jo pohjoisessa Ruotsissa turvallisuutta uhkaavalla tavalla, samoin kuin Venäjä.

Charlotte von Essen varoittaa, että pahentunut turvallisuustilanne ei saa muuttua uudeksi normaaliksi.

”Jos niin käy, emme enää havaitse asteittaista muutosta, ja pysty valmistautumaan vaadittavalla tavalla”, hän pohtii.

Säpon raportissaan mainitsemat uhkat limittyvät toisiinsa, ja Charlotte von Essenin mukaan tämä lisää yhteiskunnan pirstoutumista kuppikuntiin ja yleistä polarisoitumista.

Lähde SVT

3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

Pikkusota venäjän kanssa voisi olla keino jolla Ruotsista tulisi vielä Ruotsi, kun ne kehitysmaalaiset ryntäisi joukolla pakoon. Tuskin kyllä lähtisivät Tanskaa ja Suomea pidemmälle.

Marko Kristian

Eiköhän ne pahimmat turvallisuusuhat ole jo siellä Ruotsissa.
Aseilla ammuskellaan julkisilla paikoilla monta kertaa päivässä, käsikranaatteja heitellään ja jopa singolla ammuskellaan lähes päivittäin.
Pari kertaa viikossa räjäytellään asuintaloja..
Puhumatta jostain pikku puskakepposista jotka ei enää ylitä edes uutiskynnystä.

Vappu Simanen

      Jos Ruotsin kaupunkeihin pesiytyneet rikollismafiat ovat pienempi uhka kuin Kiina, niin Ruotsi voi todella onnitella itseään turvallisena maana.