Kotimaa Politiikka Uutiset

Sinimustan Liikkeen Suomessa maksuton koulutus kuuluu suomalaisille

Kuva: Sinimusta lLiike

Sinimustan Liikkeen tiedote 13.2.2023:

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo asetti koulutuksen puolueensa kynnyskysymyksen kevään eduskuntavaaleissa. Hän lupasi, että koulutusleikkauksia ei tehdä, mikäli Vihreät pääsevät päättämään.

Sinimusta Liike on samaa mieltä koulutuksen ja sivistyksen tärkeydestä yhteiskuntamme tulevaisuudelle, eikä myöskään suostu leikkaamaan koulutuksesta. Sinimustan Liikkeen arvojärjestys niin koulutuksessa kuin kaikessa muussakin poikkeaa kuitenkin oleellisesti Vihreiden tavoitteesta tarjota maksuton koulutus koko maailmalle.

Vuonna 2015 kirjattiin lakiin EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta tulevien korkeakouluopiskelijoiden lukukausimaksut vähintään 1500 euron suuruisiksi. Lukuvuosimaksuja koskevat säännökset tulivat voimaan vuoden 2016 alusta lukien. Velvoittavaksi maksujen periminen tuli korkeakouluille 1.8.2017 tai sen jälkeen opintonsa aloittavilta opiskelijoilta. Aiemmin aloittaneiden opiskelu Suomessa on ollut kaikille maksutonta. Maksuista saatavat tuotot tarkoitettiin lisärahoitukseksi koulutuksen laadun ja tukipalvelujen kehittämiseen.

Vihervasemmisto vastusti päätöstä äänekkäästi, koska heidän mukaansa kansainvälisten opiskelijoiden tulo Suomeen romahtaisi. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan maksuvelvollisten opiskelijoiden kokonaismäärä on kasvanut nopeasti vuoden 2017 jälkeen. Ulkomaalaisista opiskelijoista kolme neljäsosaa tulee edelleen EU/Eta-alueen ulkopuolelta.

Korkeakoulujen yhteenlaskettu tuotto lukuvuosimaksuista oli lukuvuonna 2019–2020 noin 14 miljoonaa euroa. Maksuista saatavat tuotot tarkoitettiin lisärahoitukseksi koulutuksen laadun ja tukipalvelujen kehittämiseen. Kuitenkin korkeakoulut käyttävät ison osan lukuvuosimaksujen potentiaalisesta tuotosta vapautuksiin lukukausimaksuista ja ulkomaisten opiskelijoiden apurahoihin. Kansainvälisten opiskelijoiden houkuttelu anteliaalla apurahapolitiikalla näyttää tällä hetkellä vahvemmalta toimintamallilta korkeakoulukentällä kuin tulojen saaminen korkeakoululle.

Marinin hallituksen tavoite on ollut kolminkertaistaa uusien ulkomaalaisten opiskelijoiden määrä ja työllistää 75 prosenttia tutkinnon suorittaneista ulkomaalaisista opiskelijoista suomalaisille työmarkkinoille. Hallitus on pidentänyt valmistumisen jälkeisten oleskelulupien kestoa kahteen vuoteen ja on selvittänyt lukukausimaksujen takaisinmaksua Suomeen jääville tutkinnon suorittaneille.

Vihreille ei tämäkään riitä, vaan he haluavat poistaa EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksut, tarjota opiskelijoille pysyvä oleskelulupa valmistumisen jälkeen ja maksaa heille takaisin saadut lukukausimaksut.

Keskustavetoinen valtiovarainministeriö on ehdottanut, että korkeakouluille voitaisiin antaa lupa periä lukukausimaksuja kaikilta, myös suomalaisilta opiskelijoilta.

Sinimustan Liikkeen koulutusohjelman mukaan suomalaisten yliopistojen ja korkeakoulujen tulee olla suomalaisen korkeatasoisen koulutuksen ja kehityksen kulmakiviä joiden tehtävä on taata suomalaisen yhteiskunnan henkinen ja taloudellinen omavaraisuus ja elinvoima. Maksuton korkeakoulutus on mahdollistanut kansamme keskuudessa vallitsevan älyllisen potentiaalin täysimääräisen hyödyntämisen. Mielestämme tämä on se arvopohja, jolle korkeakoulujen tulee rakentua.

Suomalainen korkeakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti suomalaisia varten. Koulutustarjontaa ja opiskelijavalintaa on kehitettävä siten, että suomalaiset opiskelijat pystyvät ilman välivuosia siirtymään itselleen soveltuvaan koulutukseen sellaisille aloille, joilla tarvitaan työvoimaa. Suomalaisten opiskelijoiden koulutus on myös edelleen pysyttävä maksuttomana. Sen sijaan, että ulkomaalaisten opiskelijoiden lukukausimaksuista kertyneitä varoja käytetään nykymallin mukaan vapautuksiin lukukausimaksuista ja ulkomaisten opiskelijoiden apurahoihin, ne on käytettävä alkuperäisen tarkoituksen mukaan koulutuksen laadun ja tukipalvelujen kehittämiseen.

Ulkomaisille opiskelijoille ei tule tarjota kokonaisia tutkintoja, vaan he voivat tulla nykyisten vaihto-opiskelijaohjelmien mukaisesti suorittamaan osan tutkinnostaan määräaikaisina jaksoina, joiden vastineeksi suomalaiset opiskelijat saavat mahdollisuuden opiskella vastaavasti vaihto-opiskelijoina ulkomailla. Opiskelijavaihtoa suomalais-ugrilaisten maiden Suomen, Viron ja Unkarin välillä tulee lisätä.

21 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
ex-ske

Ääni menee vaaleissa sinimustille. Ryssä kusettaja Marco de wit teki juuri kirjoituksen jossa haukkui sinimustia niin siitä tietää että kannattaa äänestää hajoittaja Marco de witin vihaamaa puoluetta.

Suomi on suomalaisten

Otsikon mukaan ”Sinimusta liike tarjoaa Suomessa maksutonta koulutusta suomalaisille”
Opetelkaa käyttämään suomen kieltä oikein. Menee uskottavuus kun ei ole oma äidinkieli hallussa.

ike

Älä nyt ota itseäsi noin vakavasti. Näöppishöriöitä tapahtuu kaikille. Uskottavuus tällä palstalla menee vain typeryydestä, eikä aina edes siitä.😊

S.Kuula

Kun kerran useimmat rahoittaa korkeakouluja niin korkeakoulujen pitäisi järjestää vähämaksullisia tutkintotestejä tmv. niin että joka ikinen sitä haluava veronmaksaja voisi suorittaa sellaisen korkeakoulututkinnon joka soveltuu vapaamuotoiseen opiskeluun.

On huonoa kun tietty väki haluaa ja pääsee nuorena korkeakouluihin ja pyörivät siellä pitkään niiden kustannuksella ketkä tekevät töitä.
Vastaavasti ne korkeakoulujen rahottajat, he ketkä kokevat tarvitsevansa kotkeakoulututkinnon johonkin spesifiin myöhemmässä vaiheessa joutuvat kilpailemaan ja jäämään vailla aikuisopiskelupaikkaa vaikka älyä ja kokemusta riittää. Sitäpaitsi opetuksen laatu on muutenkin usein kyseenalainen, minkä vuoksi olenkin opiskeluarvioinnin ja testien puolestapuhuja.

Kun kerran on ”ilmaista” niin sen pitää olla avoin kaikille!

Voisi myös porrastaa niin että seuraavat tutkinnot maksavat progressiivisesti.

karttakeppi

Tällaista on väkivalta pääkaupunkiseuden kouluissa – Oppilas löi opettaja Katja Lottaa pesäpallomailalla päähän – Kaupunki | HS.fi

Vuonna 1984 Suomen laista poistettiin alaikäisten rikollisten selkäsaunaseuraamus.

Tuollainen juridinen tyhjiö uhkaa viedä yhteiskunnan ensin anarkiaan ja lopulta poikkeusolojen kautta poliisivaltioksi.

Mitäs punagröönat sellaisesta sanotte ?

karttakeppi

Alaikäisten porukka hakkasi keski-ikäisen miehen pesäpallomailalla Salossa – Turun seutu – Ilta-Sanomat
Tuossa lisää syitä alaikäisten rikollisten edes jollakin tavalla konkreettisten pikarangaistusten palauttamiseksi Suomen lainsäädäntöön,

GLGL

”Sinimustan Liikkeen koulutusohjelman mukaan suomalaisten yliopistojen ja korkeakoulujen tulee olla suomalaisen korkeatasoisen koulutuksen ja kehityksen kulmakiviä joiden tehtävä on taata suomalaisen yhteiskunnan henkinen ja taloudellinen omavaraisuus ja elinvoima.”

Juuri näin! Musiikkia korville kaiken viherliberaalin pseudotieteellisen hötön jälkeen.

KHO

Konnuuden korkeakoulun käyneet ”tuominneet”, että kasvispohjaista tuotetta saa kutsua burgeri+pihviksi. Siis mitä nettoa?!? Ihan naurettavaa tietämättömyyttä ruoasta ja kulinarismista. Päätöksen tehneet näköjään jotain vegaani-naisoletettuja..

Ilkka Forsten

Jokunen vuosi sitten myytiin Joulun aikaan porkkanasta ja kalasta tehtyä joulukinkkua, nimikkeellä ” porkala ”…. Kohta eteisen kynnysmattokin on kasvispizza kaikilla mausteilla. Tai kiinalaisten syömäpuikot luokitellaan suolatikuiksi. Nämä vegaani lässytykset on ihan kuraa. En väitä etteikö kasviksia kannata syödä, ruokaahan nekin on ja jopa maukkaita oikein laitettuna, mutta kun jostain jamssin ja rikkaruohon sekoituksesta ollaan tekemässä kestävän kehityksen ” luomulihaa ” niin pitäkää huttunne. Antti Rinne julisti viimevaalien aikaan miten hän kannattaa kasvisruokiin siirtymistä, kun toimittaja sitten kysyi onko rinne itse vaihtanut lihan kasviksiin, sanoi anttipoika silmät kirkkaina ettei hän lopeta lihan syöntiä, se on hänen perusoikeus, just niin, ja muille ei sitten saisi ollakaan. satasia jaetaan, mummot hoi, satasia jaetaan. Ääni demareille niin satasia jaetaan…

Anomaster

Kovasti yrittävät tehdä kasviksista lihan tuntuisia pihvejä.

Odotan sitä, että saan ostaa kaupasta lihasta tehtyjä porkkanoita.

Ilkka Forsten

Älkää sitten taas langetko vaalien alla, kun vihreät ovat nyt lupaamassa KAIKILLE täysi ikäisille 200 euron takuutulon / kk. Sehän ei kuitenkaan koske kantaväestöä, ja niille muille sitä onkin jo jaettu ainakin harrasterahan nimissä.

Juke

Paljonko kuukkeli on luvannut bruttona tai nettona? Ainakin se jo lupasi vaikuttaa uuteen vaaliohjelmaan.

Puolueeton

Jostakin yliopistokoulutukseen rahat on saatava. Opiskelija on tietenkin heikkovaraisin maksaja. Valtio on ainoa mahdollinen rahoittaja ja valtio saa liki kaikki varansa verottamalla kansalaisia. Kansalaiset lopulta maksavat lukukausimaksut kokonaisuudessaan.
Jos aiomme säilyä kansakuntana, omien kansalaisten lapsia on koulutettava ja maan olot luotava niin mukaviksi, että koulutettavat jäävät Suomeen.
Nykyiset johtajat siihen eivät kykene, joten johtajat on vaihdettava.

Jare

Joo, siellä luetaan naistutkimusta etc. ja istutaan vuosikausia ja hankitaan tutkinto monelta alalta. Sitten huomataan, että kutsumus onkin kehitysaputöihin Afrikkaan.

Ilkka Forsten

Ennen mentiin lähetys-saarnaajiksi, nyt mennään lähetys-saarnaaja asennossa lutuisen Ibrahimin punkkaan, tuotetaan muiden maksettavaksi käkkäräpää jos toinenkin, ja kiljutaan kuinka valkoinen mies ei ymmärrä naisista mitään rasisminsa takia. Niin, ja huntua tai mikä lie rätti se nyt on, EI OLE PAKKO käyttää, ibrahim vaan vaatii sitä ja HÄNEN uskoaan tulee kunnioittaa.

Muskainen Parjaani

Suomi ei todellakaan ole mikään koko maailman koululaitos eikä sosiaalitoimisto!

Omissa kansalaisissakin on jo täysi työ ja niukat resurssit, korkea verotus ja valtiovelat! Ei siihen enää tarvita mitään marakatteja loisimaan täysihoitoon!

TorstinToive
ike

Demarit, ja vihervasemmisto on jo menettänyt pelin, en vain tiedä näkyykö vielä näissä vaaleissa. Suomen kansa oppii aika hitaasti. Tällaisella velan syksykierteellä ym. sekoilulla tulos on selvä ja vihervasemmistolta tulee selityksiä selityksien perään, mutta totuudella on tapana paljastua.

Ilkka Forsten

Ne jotka haluavat huutolaispoikia itselleen,pitäisi myöskin maksaa niiden ylläpito eikä rasittaa koko yhteiskuntaa.

Anomaster

Kuten lemmikit yleensäkin.

Tane

Kohta kyllä tulee mieleen ajatus, että uskaltaako tuonne suvakkiopettajattarien käsiiin antaa lapsiaan pilattavaksi.