Kotimaa Talous

Sosiaaliturvakomitea käsitteli kokouksessaan sosiaaliturvan vaihtoehtoisia järjestämistapoja

Kuva: Pxhere (CC0-lisenssi).

Tiedote 25.10.2022 Sosiaali- ja terveysministeriö

Sosiaaliturvakomitean kokouksessa 24.10.2022 käsiteltiin Sosiaaliturvan vaihtoehtoiset järjestämistavat -selvityksen alustavia tuloksia sekä linjauksia komitean uudistamistyön jatkolle.

Sosiaaliturvakomitean kokouksissa työstetään maaliskuussa 2023 julkaistavaa välimietintöä. Välimietinnössä linjataan sosiaaliturvan uudistamisesta sekä tehdään ehdotuksia nykyjärjestelmää koskevista uudistuksista, joita seuraava hallitus voi ottaa ohjelmaansa.

Sosiaaliturvan vaihtoehtoiset järjestämistavat

Sosiaaliturvan vaihtoehtoisia järjestämistapoja selvittäneen työryhmän jäsenet esittelivät komitealle selvityksen alustavia tuloksia. Työryhmän tehtävänä on ollut muodostaa konkreettisia esimerkkimalleja sosiaaliturvan järjestämiseksi ja verrata niitä nykyjärjestelmään sekä sosiaaliturvauudistuksen tavoitteisiin. Mallit on asetettu julkistaloudellisesti kustannusneutraaleiksi muun muassa muuttamalla tuloverotusta. Työryhmä on selvittänyt myös eri järjestämistapojen vaikutuksia työnteon kannustimiin ja työllisyyteen, sosiaaliturvan rahoitukseen, tuloeroihin sekä etuuksien ja palvelujen suhteeseen.

Työryhmä on sosiaaliturvakomitean pyynnöstä muodostanut tarkemmat mallit seuraavista sosiaaliturvan järjestämistavoista:

– perustulo
– sosiaalitili
– yksi perusturvaetuus ja osallistumislisä.

Perustulomallissa nykyisen perusturvan suuruinen perustulo maksettaisiin kaikille 18–64-vuotiaille, jotka eivät ole eläkkeellä (742e/kk). Perustulo korvaisi perusturvaetuudet, ansioturvan perusosan, 18 vuotta täyttäneiden opintorahan ja kotihoidontuen.

Sosiaalitilissä etuuksien rahoittamiseksi maksettavat maksut ohjattaisiin henkilökohtaiselle tilille. Työryhmän tarkastelema esimerkkimalli käsittäisi työttömyysturvan ja opintoetuudet, ja muilta osin nykyjärjestelmä säilyisi ennallaan. Työttömyyden ja opintojen aikana nostetut etuudet vähentäisivät tilin saldoa. Tilin ylijäämän saisi omaan käyttöön esimerkiksi eläköityessä. Sosiaalitilimallissa etuuksien tasot ja niiden saamisen ehdot säilyisivät nykyisellään.

Työryhmä on selvittänyt lisäksi yhtä perusturvaetuutta ja osallistumislisää. Työryhmän hahmottelemassa esimerkissä yhden perusturvaetuuden perusosa koostuisi työikäisten perusturvaetuuksista ja opintorahasta. Kotihoidontuki ja omaishoidontuki muodostaisivat hoivaosan. Osallistumislisää saisi perusosan päälle, kun täyttäisi osallistumiskriteerin.

Kokouksessa keskusteltiin myös sosiaaliturvan valtiosääntöoikeudellisista reunaehdoista liittyen vaihtoehtoisiin järjestämistapoihin.

Esimerkkimalleissa tutkijat ovat tehneet lukuisia valintoja, jotka tosiasiallisesti edellyttäisivät poliittista keskustelua. Mikään malleista ei ole sellainen, että se voitaisiin ottaa sellaisenaan käyttöön.

Sosiaaliturvan vaihtoehtoisten järjestämistapojen työryhmän selvitysraportti julkaistaan tammikuussa 2023.

Perusturvaetuuksien yhtenäistämistä selvitetään

Komitean kokouksessa keskusteltiin myös komitean työsuunnitelmasta syystalvelle sekä komitean tulevalle kaudelle.

Syystalven aikana selvitetään perusturvaetuuksien yhtenäistämistä ja yhdistämistä hyödyntäen Sosiaaliturvan vaihtoehtoiset järjestämistavat -selvityksen tuloksia.

Syksyn aikana pyritään vastaamaan muun muassa seuraaviin kysymyksiin:

– Mitä tavoitellaan perusturvaetuuksien yhtenäistämisellä/yhdistämisellä?
– Mitä ongelmia halutaan ratkaista ja vastaako yhtenäistäminen näihin ongelmiin?
– Miten etuuksien yhtenäistäminen/yhdistäminen etenee? Millaisia valintoja tulee tehtäväksi?
– Mitä henkilöryhmiä ja perusturvaetuuksia yhtenäistäminen/yhdistäminen koskee? – Koskeeko ansioturvaetuuksia?

Sosiaaliturvakomitean seuraava kokous järjestetään maanantaina 7.11.2022. Kokouksessa käsitellään sosiaaliturvakomitean välimietinnön 2. luonnosta.

Kokousmateriaalit

Kokouskutsu
Liite 1 Pöytäkirja: Sosiaaliturvakomitean kokous 10.10.2022
Liite 2 Diaesitys
Liite 3 Sosiaaliturvan vaihtoehtoiset järjestämistavat –selvitysraportin luonnos
Liite 4 Välimietinnön lukujen 1 ja 2 luonnos
Liite 5 Välimietinnön luvun 4 luonnos
Liite 6 Muistio: Kelan työttömyysetuuksien ja toimeentulotuen maksujaksot

Lisätietoja

sosiaaliturvakomitean puheenjohtaja, tutkimusprofessori Pasi Moisio, p. 029 524 7228, etunimi.sukunimi@thl.fi
sosiaaliturvakomitean 2. varapuheenjohtaja, osastopäällikkö Essi Rentola, p. 0295 163 155, etunimi.sukunimi@gov.fi
sosiaaliturvakomitean 3. varapuheenjohtaja, johtaja Liisa Siika-aho, p. 0295 163 085, etunimi.sukunimi@gov.fi
viestintäasiantuntija Anna Työrinoja, p. 0295 163 615, etunimi.sukunimi@gov.fi

Vaihtoehtoiset järjestämistavat
työryhmän puheenjohtaja, tutkimuspäällikkö Jussi Tervola, etunimi.sukunimi@thl.fi

Sosiaali- ja terveysministeriö

36 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Esinahaton satanisti

Oulun joen lohiportaisiin voimalaitosten ohi ei löydy penniäkään v–tu tämä on mätä maa!!! Toivottavasti tulevaisuudessa nämä jotka pilasi tämän maa saadaan lopulliselle tuomiolle!! SAIRASTA MENOA! Tiettyä porukkaa odottaa 110 karkotus kerta vai löydetäänkö lopullinen ratkaisu!

John Quiman

Mutta oikeauskoisille löytyy lakienkin ohi sosiaaliturvaportaat, joita pitkin pääsee Allahin apajille.

Aippe

Hahahhaa. ”Viisaat” ovat ”yllättäen” huomanneet, että suomi ei jostain kumman syystä enää selviydy sosiaaliturvamaksuistaan, ja nyt sitten keksitään kepulikonsteja, että ainakin maahanmuuttajat eläisivät ilmaiseksi ja mukavasti. Muusta kansasta viis, eläkööt 500-1000 e/kk, mutta vastikkeellisesti. Naton myötä siirrytään amerikkalaiseen malliin jossa hyväntekeväisyysjärjestöt auttaa kaduilla asuvia. Hyvästi Pohjoismainen hyvinvoini, joka on ollutkin jo pitkän aikaa vain sanahelinää kantasuomaliselle.

ike

Aina päädytään siihen että veroja täytyy nostaa jos rahat eivät riitä, eihän sitä voi ajatelle että menoja on liikaa. Kai olette huomanneet keskustelun bensiinin päästökaupasta. Otetaan vain autoilijoilta, koskahan maltti loppuu. Jotakin lopullista ratkaisuja täytyisi saada noihin viherpiiperöihin, tuhoavat koko maan. Suomen ilmastopaneeli on myös laitos joka pitäisi lopettaa, ei sitä tarvita mihinkään, veroja se kyllä syö.

John Quiman

Veroja nostetaan aina kunnes kansalaisten kukkaroissa ei ole kuin pölyt jäljellä. Poliitikot sitten keksivät kilvan mihin kaikkeen voisi törsätä ja kun ei sekään riitä, aletaan vähentämään etuja ainakin kanta-asukkailta. Suvakkien lemmikit ovat viimeinen ryhmä, jolta tingitään.

Siinä tuo nykymeno. Pitäisi olla perustuslain suoja kansalaisten nylkemistä vastaan, mutta kyllä nuo senkin murtamisen jollain laittomalla konstilla ajaisivat muutoksen läpi ja perustuslakivaliokunta hyväksyisi, koska poliitikot ovat itse hyväksymässä.

Näin menee aina kunnes kansalaiset alkavat olla muutakin kuin nöyriä virkamiesten ja valtiovallan palvelijoita, jotka aina tyytyvät kaikkeen, mitä esivalta päättää. Jostain syystä vieläpä uskovat, että esivalta ajattelee aina kansan parasta ja on aina oikeassa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Ilkka Forsten

Hallitus nuijikin jo pöytään uusinnan aikoinaan Jyrki Kataisen vaalimasta sokeriverosta. Kaikki missä on sokeria saa päälleen haittaveron eli taas tarvitaan kehitysmaille uusia kaivoja, tai mitä lie humpuukia MEIDÄN pussistamme. Älkää ihmeessä luulko että sillä verokertymällä tehdään mitään suomalaisten hyväksi. Kataisen mielestä myöskin vichyvesi oli verolle pantava juoma, vaikka siinä ei ole sokeria lainkaan. Katsotaan nyt mitä Marinin kokkehuuruisessa maailmassa nähdään sokeripitoisena ? Onneksi ” miedot alkoholijuomat ” ei sisällä sokereita, joten sanna voi hyveliputtaa olevansa tienraivaaja.

Taavi Attenporo

Suomi köyhtyy kohti maailman maiden keskiarvoa siten että ”tonni kuussa” -tulotaso yleistyy Kelaperäisen maahanmuuton jatkuessa.

Peruskoulu onkin jo henkisesti köyhtymässä paljolti juuri älykännykän lääppiäisten ja häntäkädellisten inkluusion seurauksena.

Eetu

Maahanmuuttoon liittyvät käytännöt saataisiin ihan kerralla kuntoon, jos Suomen sosiaaliturva koskisi vain oman maan kansalaisia. Silloin kuppausturismi ja ikisyytinkimatkailu tyrehtyisi kerralla ja niille jääville sitten alkaisi työ maistua.

Mutta turha on tietysti odottaa, että virkasyöttiläät ja poliittiset parasiitit Suomessa milloinkaan ymmärtäisivät talouden raakoja lakeja. Heillekin kun yhteiskunta on aina muodostanut taikaseinän, josta rahaa heille on aina ollut piisalle asti. Ja jos ei olisi, otetaan sitten lisää pikavippejä.

Toisaalta, sitä saa, mitä äänestää.

John Quiman

Poliitikot ovat erikoistuneet jakamaan toisten rahoja, siis rahoja, jotka he ottavat toisilta.

Ilkka Forsten

Ja vihreät ovat etätyön mestareita, ottavat etäisyyttä kaikkeen työntekoon heti kun mahdollista.

ike

Meille on jostakin syystä tullut semmoinen hokema että laki on kaikille sama. No ei ole. Sen myöntää jopa oikeuslaitos. Ministerien syytekynnys on suurempi. Voitaisiin jo lopettaa tuo hokema ja todeta että tuomiot ja syytteet riippuvat asemasta. Esim. Haavisto rikkoi lakia mutta ei joutunut siitä mihinkään vastuuseen, on siis rikollinen. Kun se on totta ministerien kohdalla niin eiköhän tuo toimi läpi eliitin, katsokaa vaikka näitä seksuaaliseen häiriköintiin liittyviä tapahtumia, viittaan nyt muutamaan ”kuuluisuuteen”. Ei ole paljoa kaikkien kohdalta kuulunut, esimerkkinä eräs kirjailija. Jotkut heistä ovat poliitikkojen suosiossa, no SDP:stähän minä tässä pääasiassa puhun.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Kata

Kyllä tosiaan,Pekka se vaan lakia rikkoi ja alaisensa muualle viskoi ja lentsikkaan muutaman ”suomalaisen” kiskoi ja sitten pottunokka maksoi. 🙁

Ulukona on ulukoministeri…mutta puutarhanhoitohalusta piti pesti jättää….

Ohhoh tartten lisää vahvaa kahvia.

Ilkka Forsten

Korvaa kofeiini ja ala ottamaan pullollinen lasten yskänlääkettä joka päivä. Yskänlääkehumala on sikäli hyvä, että silloin ei myöskään yskitä.

Kata

😀 Voi mahoton! Mie ku en oppinu ottaan muuta ko kaffia….

Kata

Jaahas…vielä tarkemmin lukematta tuota pöytäkirjaa voin uskoa että mitään hyvää kantikselle ei ole tulossa,mieluummin kylmää kyytiä.

Komitean puheenjohtajia riittää..ihmettelen ettei ollut vaikka kuusi varapuheenjohtajaa.

Voihan välimietintö…onko vanhentunut kun valmistuu ja siten romuttuu…vai romuttuuko kansamme omat haavottuvaiset.
Insuliinia ainakin yritetään tuottaa itämailta…kiesus sentään ja tätäkin korostetaan hoitajamitoituksen toteuttamisella!!!Ei siis muualta voi karsia voi pattivatti !!!
Liitännäissairaudet lisääntyy,se on varma.Ei ole halpaa!!!Puhumattakaan kärsimyksistä diabeetikoilla joilla se on tietenkin pelkona aina.Miksi lisätä uhkaa?

https://www.diabetes.fi/yhteiso/ajankohtaista/diabetesliitto_stm_lle_insuliinit_pois_ensi_vaiheen_apteekkivaihdosta.24121.news?fbclid=IwAR3T06edMKTDEqvwDRrhx27t_mfbQg8owPkCJkLF0TWQwSgbhfj-Pg1qz5Q#43fc17b2

Tuumailija

Insuliinin saantikin on vaikeutunut, koska alkoivat käyttämään sitä laihdutuslääkkeenä, moneen apteekkiin pitää erikseen tilata koska toimitusajasta ei ole tietoa.

Ihmeellistä kun sitä kuitenkin on noussut vastustamaan iso määrä lääkäreitä.

Kata

Niinpä,todella ihan sekoa touhua!Se lääke on tyypin 2 pistettävä hoito.

https://www.aamulehti.fi/uutiset/art-2000009091964.html

Luulisi sitä laihduttajille olevan muutakin…aika arveluttavaa taas tämäkin!

Tuumailija

Pussillinen luumuja ja ajettaisiin kuukaudeksi metsään, siinä kilot alkaisivat karista.
Omasta mielestäni tuota ruokateollisuutta pitäisi alkaa ruoskimaan samoin kuin pikaruokapaikkoja vähemmän prosessoidun ruoan valmistamiseen, koska se juuri on monen ”kansantaudin” alku ja juuri. Samalla voisi heittää romukoppaan ”ravinto”ympyrät, koska ne ovat uskonnollisen agendan aikaansaamia, eivät tieteelliseen tutkimuksen perustuvia.
https://www.youtube.com/watch?v=beNuQUzHobY&ab_channel=SakariPeltola

Kata

Joo samaa mieltä!Ja risusavottaa päivät pitkät!

Pikaruoka on koukuttavaa ja monesti myös halvempaa ja nopeasti saatavilla(USAssa ainakin ja kotiin tuotuna).Mutta en silti ymmärrä miten ympärillä voi olla 300 kiloa omaa laartia mutta ei osaa ihminen lopettaa!
Tohtori ”Now” sanoo kyllä suorat sanat mutta loukkaannutaan useimmiten, no totuus kirvelee.Ja jos perhe ei lopeta pikaruokaa niin voi olla vaikeaa.
Mutta..tupakasta,alkomahoolista ja ”viivoistakin” ihmiset pääsevät eroon..vaatii se varmaan sisua.

John Quiman

Ei saa sanoa lihavaksi lihavaa, koska se voi loukkaantua. Etenkään ei saa sanoa, että syy on omissa ruokailutottumuksissa, koska se vasta loukkaakin, että itsessä vika, hui hui.

Kata

Kyllä näin se menee.Se itselleen valehtelu on niin näkyvää kun Dr.Now kyselee mitä syöt ja paljonko….

John Quiman

Kansahan ihan itse syö itsensä sairaaksi ja hengiltä. Harvenemään päin ovat ne kodit, joissa osataan itse tehdä ruokaa.

Jos vaikka haluaa hyvän hampurilaisen, ei siinä mitään, mutta parhaan, edullisimman ja terveellisimmän version saa, kun tekee itse kotona.

Ilkka Forsten

Tehokkain tapa saada kiloja pois on syödä ohravelliä haarukalla noin puoli vuotta.

ike

Jos tuntuu että tulee nälkä voi haarukan vaihtaa spagettikauhaan. Eiköhän hallitus kohta aseta työryhmän asiaa pohtimaan ja tekemään suosituksia.

Kata

😀

Ilkka Forsten

Vastaan kuten ministereillä on tapana. ” Tämä oli erittäin hyvä kysymys, olemme juuri asettaneet toimikunnan miettimään sitä, ja odotamme että loppulausunto on asian kiireellisyys huomioiden meillä jo vuoden 2030 keväällä, jolloin budjettiriihessä varataan rahaa spagettikauhoihin. Joudumme silloin toki miettimään onko EU:n suosittelema kauha liian suuri, koska emme valtion rahoitustason huomioiden voi antaa liian suurta kauhaa kansalaisten käteen. Kansainväliset ihmisoikeusvelvoitteet ja jakamaton ihmisoikeus tulee huomioida päätöstä tehtäessä, jolloin somalien on saatava suurempi, mutta myöskin umpinainen kauha sillä he ovat suurperheellisiä ja toiseuttaminen on lakiemme mukaan kiellettyä.”

Ihmisten asettaminen eriarvoiseen asemaan on siis kielletty, josta voisi päätellä ettei suomalaiset ole ihmisiä lainkaan, koska meidät voi aina eriarvoistaa, mutta somalia ei voi. Hän ei tosin ole tehnyt, eikä tee mitään yhteiskuntamme hyödyksi, mutta kuten takavuosina Anni Sinnemäki ( de höna ) iloisesti lausahti. ” Meidän tulee nähdä maahanmuttajat katukuvamme värittäjinä, ei kaikkea pidä ajatella vain hyödyn näkökulmasta, maahanmuttajat ovat arvo sinällään..” Voi kiitos tästä anni, kyllä me nyt äänestämme teitä sillä kukapa ei haluaisi värillistä tyhjäntoimittajaa katukuvaan ja kävisi itse töissä että väritys vaan lisääntyy. Jostain ihmeen syystä minun täytyy tehdä kaikki hyödyn näkökulmasta, mutta puikulapään ei josta tulee väkisinkin mieleen ajatus, että nyt toiseutetaan kantaväestöä kahdella kädellä, eikä se häiritse mitenkään arvoisan sinnemäen yöunta.

Ratkaisuksi asiaan olen miettinyt kahta vaihtoehtoa, Muutan heimoni kanttilahkeiden ryhmään kuuluvaksi, jolloin voin valmistua kansakoulusta eläkkeelle. Tai ostan mustaa padawax:a purkillisen, sivelen sitä lättyyni, puristan pääni ruuvipenkissä soikeaksi ja kerron olevani vainoja paossa oleva ala-ikäinen orvoksi määritelty huutolaispoika, jolta valkoiset kolonialistit varasti kaiken kuten työkalut. Sinne jäi koko suku sodan jalkoihin, mutta toki perheenyhdistämisen kautta voin tuoda heidät ilokseni. Myöskin Isäni ja Äitini ovat ilmaisseet halukkuutensa päätyä suomeen, sekä kaksitoista vaimoani ja kuusikymmentä lastani. ” Väritämme katukuvan ” hetkessä, sillä lapseni ovat oppineet maalaamaan tägejä seiniin spraymaalilla, ja samalla ilmoitamme missä on klaaniemme välinen raja. Jos tällä tarinalla ja värityksellä ei saa KELA:n kaikkia etuuksia, työnnän itseni YLE:n ajankohtaisohjelmaan ja julistan kokevani yhtenään toiseuttamista, sekä etnistä profilointia. Kerron kuinka epätasa-arvo kohtaa minut päivittäin, sillä minulta vaaditaan Helsingin metrossa maksu, kuten myöskin paikallisliikenteen bussissa. En myöskään saa ottaa kaupasta mukaani mitä haluan, vaikka hätäni on suuri ja en pysty millään maksamaan ostoksiani suurperheellisenä miehenä. Vetoan kaikkiin tahoihin rasismin kitkemiseksi, valkoisten ylivalta, sekä Mannerheimin patsas uhkaavat olemassa-olollaan herkkää melenterveyttäni. Näin ei saa olla hyvinvointivaltiossa, tai jos tämä jatkuu muutan somaliaan ja vien kaiken osaamiseni pois, jolloin ainakin siltatyömailla koetaan vakava aivovuoto ja hankkeet myöhästyvät. Onko tällä maalla varaa haaskata osaamistani, kysyn vaan..?

Kata

😀 Anteeksi ko nauratti mutta asiaa taas,tottakai!

Ruuvipenkki…. 😀

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Kata
Ilkka Forsten

Kiitos, mutta laitetaan nyt väliin asiaa tästä hetkestä. Aloitetaan vaikka siitä että taloustieteilijätkin ovat jo sanoneet ettei Marinin hallitus osaa hoitaa asioita. Velkaantumista ei edes yritetä hillitä ja rahaa syydetään vaikka mihin tyhjänpäiväiseen, kuten avustajien palkkaamiseen, komissioihin ja sen sellaiseen joka ei hyödytä mitään valtion osalta, mutta toimii kyllä hyvänä tulonlähteenä virkamiehille.. Bye bye sanna, sinulle jää tanssijan rooli kun ensivuoden kevät koittaa.

Ja sitten EU:n tyhmyydet kehään. ” Ennallistamis-suunnitelman ” mukaan suomen pitää koko ajan lisätä viher-alueita jopa sillä uhalla että kaupunkirakentaminen, työpaikat jne katoavat kokonaan. Hyvä EU, teet lopullista niittiä itsellesi, mutta kyllä sitä on saanut odottaakin.. Te olette tuhonneet omat metsänne aikoja sitten, nytkö olette varastamassa myöskin suomen mahdollisuudet kasvuun ja kehitykseen, Njet, siitä suunnitelmasta voitte luopua, se ei tule toteutumaan. Ohisalon niminen taliaivo tietenkin puoltaa asiaa, mutta hänkin on menneen talven lumia kun kevät koittaa.

Ja sitten Putinin viimeiset lausunnot. Nyt hän kertoilee että ” länsi käy veristä sotaa ” mutta pikapuoliin tilanne muuttuu, ja on alettava miettimään taas yhteistä tulevaisuutta. Kas kas, tämähän tarkoittaa että putin pelkää. Hän virittää jo nyt sanavalintojaan muotoon jossa rauha pitäisi saada aikaan, ikään kuin hyväntahdon eleenä. Vielä viikko sitten hän uhosi ettei anna sodan kääntyä itselleen epämieluisaan suuntaan, neuvotteluista puhumattakaan. Sotahan on mennyt nutulleen jo yli kahdeksan kuukautta, eli se epämieluisa todellisuus on jo nähty, ja nyt taitaa pakotteet tehdä elämästä niin tukalaa että rauhasta puhuminen otetaan keinovalikoimiin.

Putinin trolleille tiedoksi, hävisitte sodan niin rintamalla kuin verbaalisestikin. Ketuttaako, kuuntelen ? 🧐

Kata

Juu luin Vatt:n selonteon mutta ei se typsykkä käsitä mitään!Uskomatonta miten nuo on saaneetkin vaan rellestää velkarahoilla voi..!
Ja mulla on ennalta-lahottamis-suunnitelma EU:lle ja parille jakkupuvulle….JOS Suomen metsiin kajoaa EU niin eikö löydy vastusta…?Miten ne voi määräillä..no siten että meillä on hallitus ja lellu-meppisiä jotka ihkuu mukana,hyi hitto!

Oma kansa ensin-ajattelu on vahingollista…sama se jos oma maakin sortuu EU:n muokkaukseen.
Miten meillä on tällaisia vastuuttomia pyrkyreitä aina vain kaikissa ”johtoportaissa”?

Kata

😀

No tällainen voi odottaa meitä kaikkia jos tämä meno jatkuu maassamme ja maailmalla.Ja silloin EU on yhtenäinen ja turvallinen ja myös muu maailma,samalla haarukalla ollaan.Ah sitä onnea….

otto suni

Olet täysin oikeassa sillä kyseessä ei tule olemaan kantasuomalaisen toimeentulon turvaaminen vaan ”ulkomaan olijoiden” asioiden helpottaminen!

Tuumailija

Oikeastaan näiden ”paluumuuttajien” hedonistisen elintasokulujen betonoiminen, koska se on ollut tulenarka julkinen salaisuus eikä sitä voida enää peitellä.
Tehdään lakiuudistus ja saatetaan piilokäytäntö julkiseksi. Edelleenkään yksikään kv laki tai sopimus ei määrittele kuin sen, että tulijoiden on saatava kansallisessa käytössä oleva minimi. Mielenkiintoista että esim. Ukrainalaisten kohdalla se on alle minimin, kun taas puikulapäät ja raketti-insinöörit nauttivat rajattomasta tuesta.
Johan tuossa yhtälössä on se sudenkuoppa, jos yhdistetään monta etuutta, niin silloin voidaan ennestään kaventaa jotain niistä niin että se ”kompensoituu” ts. saaja (kantis) häviää könttäkaupassa.

John Quiman

Oikeauskoiset ja tummemmat saavat eniten, koska suvakit ovat rasisteja.

murre riepunen

Maahanmuuttajien sosiaaliturva asetettakoon lähtömaan tason mukaiseksi, oppivat per…e.

John Quiman

Maahanmuuttajille ei pitäisi olla mitään sosiaaliturvaa ennen kuin ovat x määrän vuosia ensin elättäneet itsensä. Jos ei elätä itseää ja perhettään, ei tipu oleskelulupaa.

Todellisia turvapaikanhakijoita ja turvapaikkasysteemin hengen mukaisia turvapaikan tarvitsijoita ei Suomesta löydy kuin kourallinen. Humanitääriset oleskeluluvat ovat täysin perusteettomia sosiaaliturvapaikan jakeluita. Sellaiset kokonaan pois. Maailma on karu paikka, jossa kunkin kansakunnan tulee ottaa itse vastuu itsestään. Ei mitään sosiaaliturvapaikkoja pidä tarjota vain siksi, että jollain on kotimaassaan vaikeaa. Sillä perusteella Suomeen voisi tulla sata miljoonaa kärsivää ihmistä.

Suomalaiset ovat rakentaneet Suomen itselleen. Ei ole velvollisuutta jakaa sitä muille. Se johtaa vain siihen, että ne muut eivät viitsi itse tehdä itselleen hyvää maata, vaan tulevat loisimaan niihin maihin, joissa kansat ovat rakentaneet itselleen hyvän maan.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
EnemyIsHere

Sieltä sitä UBI:a koitetaan instaloida tänne.

Marxismia kohti ja sen yli.