Kotimaa Kulttuuri Uutiset

Suomalaista ”mämmiwesterniä” kuvattiin Oulun seudulla

Gerd Altmann, Pixabay

Oulun ulkopuolella Muhoksella sijaitseva Los Coyotes Ranch- villinlännenkylä on vuosien mittaan ollut lännenaiheisten musiikkivideoitten kuvauspaikkana. Lauantaina, 27.8.2022, ranchilla kuvattiin suomalaista lännenelokuvaa.

Westernejä on kuvattu kaikkialla maailmassa, ja monille on omat nimityksensä erottamaan ne amerikkalaisista lännenelokuvista. Kaikki ovat kuulleet italialaisista spagettiwesterneistä, jotka tekivät Clint Eastwoodista tähden, mutta turkkilainen kebabwestern, unkarilainen gulassiwestern, itäsaksalainen derkkuwestern tai sen länsisaksalainen vastine sauerkraut- tai hapankaaliwestern ovat vähemmän tunnettuja.

Oululainen indiekirjailija Esa Paloniemi nimittää suomalaisia westernejä mämmiwesterneiksi, kotimaisen perinneruuan mukaan.

”Spede Pasasen lännenelokuvia sanottiin hiekkakuoppawesterneiksi, mutta nimi ei toimi, koska hiekkakuoppia on ympäri maailmaa,” indiekirjailija Paloniemi sanoo. ”Mämmiwestern on parempi nimitys suomalaisille lännenelokuville. Se toimii myös englanniksi ja ruotsiksi memmawestern. Mämmi on englanniksi ja ruotsiksi memma.”

Lauantaina kuvattu mämmiwestern perustuu Esa Paloniemen omaan kirjaan Colt .44 ja sen osioon Hawaii Kid. Elokuvassa nuori karjapaimen menettää rahansa ja naisensa eteläafrikkalaiselle uhkapelurille ja ratkaisee tilanteen traagisella tavalla.

Reilu tusina vapaaehtoisia oli koolla Los Coyotes Ranchilla kuvauksia varten. Osa oli kokeneita harrastajanäyttelijöitä ja osa mukana elokuvatuotannossa ensi kertaa. Ilma oli kuvauksille sopiva, lämmin ja pilvinen. Aurinko laskee elokuussa varhain, ja ulkokohtaukset kuvattiin ensimmäisinä, jotta pimeä ei yllätä.

Suomalainen mämmiwestern Hawaii Kid kuvattiin pienellä budjetilla. Kuvaukset tehtiin ohjaajana ja tuottajana toimivan Esa Paloniemen kännykällä.

”Nykyisissä kännyköissä on uskomattoman hyvät kamerat, ja niillä saa paljon aikaan,” kertoo Paloniemi. ”Isoja kameroita ei harraste-elokuvaa tehdessä tarvitse. Monen puhelimen kamera on parempi, kuin halvan videokameran. Kännyköillä on tehty täysimittaisia ammattilaiselokuvia, kuten Steven Soderberghin kauhuelokuva Unsane. Kännyköillä tehdyt elokuvat tulevat yleistymään,” Esa Paloniemi vakuuttaa.

Kuvausten päätteeksi elokuvaryhmä söi Los Coyotes Ranchin isäntäparin Nipan ja Rositan valmistaman aterian ennen kotiin lähtöä.

Mämmiwestern Hawaii Kid tulee yleisön nähtäväksi YouTubeen, kun otot on saatu leikattua valmiiksi lyhytelokuvaksi.

8 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
savupirtti on viluisen turva

”Poliittisen päättäjän pitää herätä Ruususen unesta. Sote-sektori on vuosikausien aliresurssoinnilla kuihdutettu kuiviin ja hoitajapulan on annettu ajautua kaikkia kansalaisia koettelevaksi kriisiksi”

Monet muutkin ”sektorit” ovat luultavasti kokemassa saman kohtalon Suomessa kun verovaroja ja velkarahaa työnnetään, valutetaan ja lirutetaan kemutukseen, mokutukseen ja Uniperiin.

Putin's fart

”Varoitus Euroopalle: Edessä voi olla 10 ’hirveää’ talvea – BBC: Nyt vaaditaan sähkön ja kaasun hintakytköksen purkamista”.Eikös pitänyt tulla vielä tuotakin hirveämpiä kesiä, jos maakaasun, öljyn ja kivihiilen käyttöä ei ratkaisevasti vähennetä ?

Hanski

Hienoa ja mielenkiintoista. Aion katsoa.👍

juha II

Muistaakseni 1980-luvulla Helsingin Sanomien Kuukaisiliitteessä oli sarjakuva nimeltä ”Mämmilä”. Hahmot olivat perisuomalaisista perisuomalaisimpia. Huumoripitoisesti muttei pilkallisesti niin kuin nyt tehtäisiin.

Jorpa Kyyseppi

Nih. Mämmiä kouraan kännyn kanssa.

Ilkka Forsten

Veikkaan että tunnen osan näyttelijöistä, mutta en lähde jakamaan nimiä.

Timppis

Vedä tai kuolet ja mähän vedin.

Timppis

Kännykkään