Kotimaa Politiikka

Suomen Apteekkariliitto: Lääkesäästöjen toteutustapaa pitää muuttaa apteekkien lähipalveluiden turvaamiseksi

Kuva: Wikimedia Commons.

Lääkkeiden hintoja voidaan alentaa ja hallituksen tavoittelemat lääkesäästöt toteuttaa apteekkien lähipalveluverkostoa vaarantamatta ja palvelutasoa heikentämättä, kerrotaan Suomen Apteekkariliiton julkaisemassa tiedotteessa.

Hallitus päättää budjettiriihessään elo-syyskuun vaihteessa ensi vuonna toteutettavista lääkesäästöistä, joilla rahoitetaan ensi huhtikuussa voimaan tulevaa sitovaa hoitajamitoitusta. Apteekeilta ollaan leikkaamassa yli 60 miljoonaa euroa reseptilääkkeiden lääketaksaa muuttamalla. Sosiaali- ja terveysministeriön suunnittelemalla, lausuntokierroksella juuri olleella tavalla toteutettuna jättimäinen leikkaus vaarantaisi maankattavan apteekkien lähipalveluverkoston.

– Ymmärrämme hyvin valtion säästötarpeet, mutta säästöt pitää toteuttaa niin, etteivät ne vaaranna apteekkien lähipalveluverkostoa ja heikennä apteekkien palvelutasoa. Ministeriön suunnittelema leikkauksen toteutustapa valitettavasti tekisi näin ja rajulla tavalla, sanoo Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen.

Nykyisellä henkilöstörakenteella liki 50 apteekissa apteekkarille ei jäisi lääkemyynnistä euroakaan palkkaa eikä voittoa, ja noin joka neljännessä apteekissa kannuste ryhtyä apteekkariyrittäjäksi poistuisi. Jos leikkauksen toteutustapaa ei muuteta, on edessä apteekkiverkoston harveneminen ja rajut henkilöstövähennykset useimmissa apteekeissa.

Terveydenhuollon kriisi pahenisi

Ylimitoitettu leikkaus kostautuisi lisääntyneinä lääkärikäynteinä jo ennestäänkin ruuhkautuneilla terveysasemilla ja päivystyksissä, kun apteekkien mahdollisuus neuvoa vähenisi. Se pahentaisi entisestään terveydenhuollon kriisiä. Apteekkien neuvonta vähentää merkittävästi perusterveydenhuollon kuormitusta ja säästää muutama vuosi sitten tehdyn asiantuntija-arvion mukaan liki miljardi euroa vuodessa muualla terveydenhuollossa.

– Parhaillaan käynnissä olevan lääkeasioiden uudistuksen tavoitteina on, että lääketurvallisuus ja -neuvonta sekä apteekkipalveluiden saatavuus ja saavutettavuus eivät vaarannu uudistuksessa. Leikkaus vesittäisi nämä tavoitteet.

Lääkemyynnin tulos jäisi arviolta jopa liki joka kolmannessa apteekissa niin alhaiseksi, että apteekit joutuisivat vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin. Lainarahoituksen saanti apteekkikauppoihin tulisi epävarmaksi ja riski apteekkarin henkilökohtaiseen konkurssiin kasvaisi merkittävästi.

– Yhä useampi apteekki joutuisi myös myymään yhä useampia kalliita lääkkeitä negatiivisella myyntikatteella eli käytännössä halvemmalla kuin ne ostaa. Muutama erittäin kallista lääkettä käyttävä asiakas voisi tehdä apteekista kannattamattoman, Hirvonen havainnollistaa.

Ongelmaan on ratkaisu

Ongelma voitaisiin ratkaista pienentämällä leikkauksen euromääräistä summaa, kohdentamalla säästöjä tasaisemmin koko lääkejakeluketjuun ja uudistamalla samalla apteekkiveroa niin, että sen perusteeksi muutettaisiin lääkemyynnin myyntikate lääkemyynnin liikevaihdon sijaan.

– Myös meidän ehdotuksemme tähtää siihen, että lääkkeiden hinnat laskisivat. Lääkkeet ovat näinä aikoina muutenkin poikkeuksellinen hyödyke, sillä niiden hinnat ovat laskeneet samaan aikaan, kun muiden hyödykkeiden hinnat ovat nousseet rajusti. Ehdottamallamme mallilla reseptilääkkeiden hinnat laskisivat, apteekkiverokertymä valtiolle ei muuttuisi ja hallituksen tavoittelema säästö toteutuisi täysimääräisesti, Hirvonen muistuttaa.

Apteekkariliiton lausunto lääkesäästöistä >

Lisätietoja: toimitusjohtaja Merja Hirvonen, p. 040 588 0841, merja.hirvonen@apteekkariliitto.fi

Suomen Apteekkariliitto

11 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Jegros...

”Apteekkien neuvonta vähentää merkittävästi perusterveydenhuollon kuormitusta ja säästää muutama vuosi sitten tehdyn asiantuntija-arvion mukaan liki miljardi euroa vuodessa muualla terveydenhuollossa.”
Sanotaan näin: Jos nuo kaikki luvut noissa muissa hirvosen väitteissä on yhtä tosia niin ei tuosta tarvitse uskoa sanaakaan.

Jaakko Palvi

Apteekkariliitto,lääkäriliitto Elinkeinoelämän keskusliitto eivätkös ne liitot oleetkaan ihan arseesta, eivät tietenkään, jolleivat satu olemaan duunarien etuja ajavia liittoja.

juha II

Hallitus on missä lie selfieitä ottamassa kun ”Putin hallitsee Suomea” ja ainoa korjaussarja ovat ne, joilla vain kämmenpohja on valkoiunen!!!

Ja jos joku näin ”vahingollisesta” esityksestä välistä säästot vetää on se hallitus *”Iha ite”!

*Jope Ruonansuu (1964-2020)

murre riepunen

Apteekkien varauduttava kunnianhimoisiin uudistuksiin, mainittakoon vaikkapa taxiuudistus, terveydenhoidon uudistukset, koulu-uudistus, lista lohduttoman pitkä, kuten hyvin valveutunut kansalinen muistaa kaikki uudistukset ovat menneet syvälle, sinne niin.

Ilkka Forsten

Terveyskeskus-uudistus meni hyvin, nyt ei kantaväestön tarvitse enää jonottaa, sillä edellä on parisataa ” pakolaista ” mitkä jonottavat puolestamme. Ja mihin nyt kantaväestö muutenkaan mitään lääkäriä tai hoitajia tarvitsisi, katoavaksi ajateltu perimä jota on nopeutettava kutsumatta sitä eutanasiaksi, on etuoikeutettu myöskin delaamaan ennen muita. Saatan olla väärässä mutta me olemme rakentaneet hyvinvointivaltion, ei afrikan tai Lähi – Idän tuliaiset vaikka heistä pidetään suurenpaa huolta kertomalla, että hyvinvontia on lisättävä pontevalla tummalla työvoimalla joka on ansioillaan synnyttänyt koko sosiaaliturvan.

Puolueeton

Suomessa kaupan tulee tuottaa suuret voitot ennen kuin se on kannattavaa. Siksi Suomi on EUn kallein maa. Espanjassa on apteekkeja tiheässä ja lääkkeet saa puoleen hintaan. Kilpailua voisi Suomessa olla myös lääkebisneksessä. Suomessa jotkin tuotteet ovat jopa halvempia kuin Välimeren maissa, jos alalla vallitsee vapaus ja tiukka kilpailu.

Ilkka Forsten

Pähkinänkuoressa suomalaisen yritysmaailman sielu on tämä. Perustetaan yritys, Happolan nakki & piirakka, Nakkikioskin perustamiskulut tulee olla vähäiset, mutta suunnitelmissa on että jo vuoden kuluttua omistajalla on uusi mersu, 500 neliön omakotitalo ja tilillä kymmenen miljoonaa. Kun sitten tehdään kauden lopussa kannattavuuslaskelmat, huomataan että mersu saatiin, samoin talo, mutta rahaa ” vain ” yhdeksän miljoonaa.

Kun talous-sanomat sitten haastattelee toimitusjohta happolaa, hän ilmoittaa että suomessa ei yrittäminen lyö leiville, tappioita tuli ja voisiko valtio millään tavalla puuttua asiaan keventämällä verotusta. Eihän tässä kukaan halua ilmaiseksi töitä tehdä. Ministerit ymmärtää yskän, he kertovat että palkkaamalla Abu Omar Hamidin voi saada valtion työllistämistukea vähintään miljoonan, ja niin happonen palkkaa hamidin. Hän ei tosin maksa hamidille mitään, vedoten siihen että tarjotun työvoiman osaaminen on heikkoa, joskin kehityskelpoista, joten voitteko maksaa hamidista koituvat kulut kolminkertaisina, tai laukkaavan inflaation takia nelinkertaisena ?

Poliitikot lyövät viisaat päänsä yhteen, ja päätyvät samaan lopputulemaan happolan kanssa, sillä seuraavien vaalien alla on mahdollisuus hyveliputtaa äänestäjien keskuudessa sillä että työllistimme moniosaajan, johon myöskin työn-antaja on tyyytyväinen. Se jätetään kertomatta että happola sai verohelpotukset, ja valtion kassasta sen puuttuvan osuuden, eli te, siis TE maksatte kaikesta että happolan kannattaa olla ” rehti yrittäjä ” ja hamidin työllistyminen on pelkkä silmänkääntötemppu. Suomalaista työtöntä ei palkata, sillä se toiseuttaisi maahan itsensä kammenneet tyhjäntoimittajat ja mikä pahinta, rakenteellinen rasismi leimahtaisi hetkessä potenssiin kolme.

Parin vuoden jälkeen happolan nakki & piirakka listautuu pörssiin, yhtiö myydään ulkomaille, happola muuttaa veroparatiisiin ja hamid on yhä meidän maksettavana. Kyllä oli kannattava diili, ei voi muuta sanoa.

Kata

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/a4aae3e7-c723-4099-a3fb-dde48dfd6b10

Ei tämä ihqu pm halua että kansan kukkaro täyttyy vaan sen pitää tyhjetä,tavalla tai toisella!
Olipa hyvä kirjoitus aikamme pinnallisesta pashasta aina korkeimmille palleille saakka!Kuvottavaa lässytystä ulkonaisista seikoista,voi holy cows!
Mielellään ei tavan tallaajalla ole varaa lääkkeisiin kuten on kyllä ollut monen kohdalla jo pitkään mutta se ei ole ollut ”ihmisarvon loukkaamista”!
Kansainväliset sopimukset ei koske kuin tiettyä porukkaa mutta nämä lääkeasiat heillä on aina top kunnossa,kaiken muun lisäksi!

Rudi

Kyllä tulee väistämättä mieleen kun lukee esim. iltapäivälehtien kommentointeja, että Marinilla on palkattu nettikirjoittelijajoukko häntä ylistämässä. Ja eipä siinä mitään, sehän on ihan laillista ja ne jotkut saavat siitä toimeentulonsa, mutta millaisellehan tilalle kansalaiset äänestäisivät tuollaisen ammatin ammattien vertailussa? Veikkaan että johonkin paimenen alapuolelle?

Eka Kettunen

Otetaanpa esimerkki. Hallitus lahjoitti eeuulle 7 miljardia ja valtiovetoisten Fortumin ja Uniperin sekoilusta lankeaa jopa 15 miljardin tappiot ellei jopa enemmän. Suomen kansa on tukenut näillä rahoilla italialaisten taloremontteja ja tiehankkeita sekä saksalaisille halpaa energiaa, ties mihin kaikkeen muuhun rahat ovat valuneet kun edes selvitystä rahojen käytöstä ei kyetä tai haluta tehdä.

Nyt hallitus sitten pyrkii keräämään ”säästöjä” holtittoman rahankäytön seurauksena joilla vain hankaloitetaan suomalaisten elämää.

Numeroina ilmaistuina ”säästöjen” kokoluokka on helpompi hahmottaa, 22 miljardia on 22 000 miljoonaa (kaksikymmentäkaksituhatta), apteekkileikkaukset 60 (kuusikymmentä) miljoonaa ja Kelan lääkärikäyntien omavastuuleikkaukset 64 (kuusikymmentäneljä) miljoonaa. 22 000-60-64= 21 876

Lopetetaan se holtiton velkarahan kylväminen maailmalle ja käytetään ne rahat siihen mihin ne on tarkoitettu eli suomalaisten hyvinvointiin !

Siat vatukossa

Nämä lahjoitukset olisivat sen verran tärkeitä tuoda julkisuuteen että joku joka tietää tai jaksaa niin voisi koota ne kaikki yhteen listaan ranskalaisilla viivoilla, sisällysluettelon tapaan. Ja niistä riveistä olisi sitten mahdollisuusksien mukaan linkki itse tarinaan ”kirjan sisälle”.

Sekin saattaisi tulla yllätyksenä monelle että olikohan se vuos 2002 kun EU:n tilintarkastus on viimeksi hyväksytty. Sen jälkeen kassasta on hävinnyt rahaa ja väärinkäytöksiä on ollut loputtomasti. Eikä ole löytynyt niin rohkeaa henkilöä joka olisi sen hyväksynyt.