Eurooppa Kotimaa Politiikka Uutiset

Suomi ei rajoita Ukrainalle antamiensa aseiden käyttöä – Naton mukaan Ukraina voi iskeä Venäjän maaperällä

RK 95 TP -rynnäkkökivääri suomalaisella sotilaalla. Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY-SA 4.0)/ Santeri Viinamäki.

Viron tulevan ylipäällikön ehdotettua, että Ukraina saisi käyttää länsimaisia aseita Venäjän alueella, Suomen hallitus on nyt näyttänyt vihreää valoa niiden käyttämiseen.

Suomi ei rajoita sitä, missä Ukrainaan toimitettuja aseita voidaan käyttää, kertovat puolustusministeriön ja eduskunnan puolustuspoliittisen valiokunnan puheenjohtajan lausunnot, kertoo Yle.

Viron tuleva ylipäällikkö Andrus Merilo arvosteli aiemmin länsimaita siitä, että ne rajoittavat aseiden käyttöä puolustusoperaatioihin Ukrainan alueella.

Rajoituksella on pyritty välttämään suoraa yhteenottoa Venäjän kanssa, ja sitä soveltaa muun muassa Yhdysvallat, joka ei halua olla mukana tällaisessa sodassa. Samaan aikaan Ruotsin, Viron ja Suomen kaltaisille maille on annettu provokatiivisempi rooli.
Suomi on Ruotsin tavoin osa Yhdysvaltojen taistelusuunnittelua Itämeren alueella käytävää alueellista sotaa varten, kuten muun muassa Aftonbladet uutisoi. Tässä yhteydessä Suomen uudet lausunnot ovat tärkeitä.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra (RKP) korostaa, että Suomi ei ole asettanut mitään rajoja sille, miten Ukraina voi käyttää suomalaisten lahjoittamia aseita.

”Tietojeni mukaan Suomi ei ole tällaisia rajoitteita asettanut, ja Ukrainalla tulisi olla oikeus käyttää näitä aseita sotilaskohteita vastaan myös Venäjän maaperällä”, eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra (kok.) sanoo Ylelle.

Venäjän hyökkäyksen sattuessa ruotsalaispoliitikot aikovat lähettää prikaatin venäläisiä vastaan Pohjois-Suomeen ja yhden Latviaan. Ruotsin puolustusvoimien mukaan yhteensä 10 000 ruotsalaista menettää aluksi henkensä.

”Tämä on kohtuullinen panos meidän kokoiselle maalle”, sanoo vara-amiraali Jonas Haggren Aftonbladetille.
Suomi on ollut Naton jäsen 5. heinäkuuta 2022 lähtien.

Lähde: Aftonbladet, Fria Tider, Yle

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Vappu Simanen

Saksan Keisarilla ei ole vaatteita!

      Saksalaiset selittävät nyt kiivaasti miksi Taurus-ohjushyökkäysjärjestelmää ei pidä toimittaa Ukrainalle: että ohjusten käytön myötä Saksa joutuisi suoraan osapuoleksi Venäjän kanssa käytävää sotaa.
      Se on vain tekosyy.

      Todellinen syy on, että saksan sotavoimat tietävät «lähes varmuudella», että Venäjä pudottaisi nuo ohjukset. Entä sitten? No, Taurukset ovat Saksan paras ja kallein ohjusjärjestelmä ja on maksanut miljardeja.
      Jos Venäjä pystyy pudottamaan Taurus’it, niin Saksalle ei jää mitään kättä pidempää Venäjää vastaan. Sen sotavoimat ovat kuin alaston ja puolustuskyvytön maali Venäläisille. Keisari ilman vaatteita.
      Niin kauan kuin Taurus-järjestelmää ei testata Venäjää vastaan todellisissa taisteluissa, on näillä ohjuksilla edes psykologinen pelotevaikutus. Tämän pelotevaikutuksen propaganda-arvo kohdistuu ensisijaisesti omaa kansaa vastaan. Jos tuo luottamus «vahvaan puolustukseen» katoaa, hallituksella ei ole jäljellä enää mitään keinoja pysyä edelleen vallassa.

      Tauruksen iskukyky ja poliittinen merkitys kohdistuu siis Saksan omaa kansaa vastaan!

John Quiman

Saksalaiset itse kertoivat, että Krimin sillan tuhoamiseen tarvittaisiin 10 – 20 ohjusta, jotta selvittäisiin ilmatorjunnasta. Siis tietävät jo, että osa torjuttaisiin, mutta ei kaikkia.

Simanen kyllä keksii tietoa omasta hatustaan.