Kotimaa Maahanmuutto Muu maailma

Tänään vietetään kansainvälistä romanipäivää

Kuva: Kansalainen

Kansainvälistä romanipäivää vietetään tänään ympäri maailmaa. Päivän tarkoituksena on juhlia romanikulttuuria sekä nostaa esiin romaniväestön asemaa koskevia kysymyksiä.

Suomeen romanit ovat saapuneet yli 500 vuotta sitten, mutta eivät ole sopeutuneet suomalaiseen kulttuuriin ja elämäntapaan. Rauhankasvatusinstituutin mukaan iso osa heistä kokee arjessaan ennakkoluuloja, tietämättömyyttä ja syrjintää. Romaneihin kohdistuu Suomessa tutkitusti muun muassa etnistä profilointia.

Kansainvälinen romanipäivä on saanut alkunsa 50 vuotta sitten Lontoossa vuonna 1971 pidetystä romanien ensimmäisestä kansainvälisestä kongressista. Suomalaiseen almanakkaan päivä lisättiin vuoden 2014 alussa.

 

8 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
n/a

kansainvälinen ”varasta jotain päivä”

Ilkka

Pitkille mustalaisille olisi oltava oma ” jatkoromaanipäivä.”

Toni Lajos

Romanien juhlapäivä olkoon heille vapaapäivä…kuten viikon kaikki muutkin päivät.

Ilkka

Hegertien ikuinen onnenluku ” viistöistä.”

John Quiman

70-luvulla kuulin kysyttävän, että jos mustalaiset ovat romaaneja, niin onko niiden lapset sitten novelleja?

Ei mustalaisia syrjitä, vaan otetaan huomioon riskit. Kun seurue tulee kauppaan tietää kauppias, että hyvin helposti lähtee kasa tavaraa ihan huomaamatta mustalaisten mukana. On syytä valvoa, mutta tätä pidetään syrjintänä. Kyllä valkolaisjoukkoakin valvotaan, jos vaikuttavat sellaisilta, joiden mukaan lähtee tavaraa ohi kassan. Miksi se ei ole syrjintää?

Mustalaiset osaavat käyttää hyväkseen syrjintälakeja. Tietävät kuinka luodaan tilanne ja miten sitten saadaan korvauksia. Eivät he niistä laeista taida muuten piitatakaan.

Onko rasistista sanoa mustalaiseksi? Sanovat itsekin ja suomalaiset ovat heille vastaavasti valkolaisia. Onko mustalainen rasisti, kun sanoo valkolaiseksi suomalaista?

Hyvä, että heilläkin on jokin juhlapäivä. Minua se ei kiinnosta, enkä edes tietäisi siitä, elleivät lehdet kirjoittaisi, että tänäänhän se. Ei kyllä kiinnosta erityisesti useimmat muutkaan juhlapäivät.

Viimeksi muokattu 1 kuukausi sitten by John Quiman
Ilkka

Me olemme sikäläisten kielellä Kaaloja. Tunnen nyt kokeneeni etnistä profilointia, sillä kaalomaisuuteni nostetaan näkyviin arkisessa puheessa, ja hagerttien valinnassa minun edesottamuksiani seurataan perässä kävellen.

John Quiman

Meidän on vaikea tietää tuosta kaalo-sanasta, mutta epäilen, että siinä on halventava sävy. Siksipä se saattaa hyvinkin olla rasistinen sana.

Ilkka

Tämä aika on niin hämmentävää. Mustasta pitäisi puhua korrektisti mustikkana tai ruskeana, joten afrikasta saapuu mustikkaruskuaisia, ja kauko idästä keltiäisiä. Me olemme valkuaisia. Sitten kun jokainen kokee syrjäytymistä ollaan sateenkaari-ihmisiä ja MT potilaita.