Kotimaa Maahanmuutto Politiikka

Tilanteen eskaloituminen Suomen itärajalla mahdollista

Tilanne Puolan ja Valko-Venäjän rajalla marraskuussa 2021. Kuva: Flickr.

Hybridikeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen ihmetteli MTV Kymmenen uutisten haastattelussa, miksi Venäjä ei ole turvallinen maa joillekin ihmisille, jotka ovat tulleet vapaaehtoisesti viisumin kanssa ja päättäneet nyt hakeutua Suomeen.

Savolaisen mukaan itärajan yli masinoidusti tulevat on käännytettävä heti tai heidän turvapaikkansa on käsiteltävä nopeasti.

Turvapaikanhakemuksiin liittyy Savolaisen mielestä yleiseurooppalaisia tabuja.

– Turvapaikanhakijat laitetaan pisimpään mahdolliseen tutkintaan ja näin he jäävät pitkäksi aikaa järjestelmään. Siksi se on laittoman maahantulon tekotapa, Savolainen sanoo.

Savolaisen mukaan mahdollista, että tilanne rajalla eskaloituu. ”Painajaismaisessa” vaihtoehdossa Venäjältä tunkeutuisi ihmisiä Suomeen myös maastorajan yli, Savolainen katsoo.

– Venäjän kautta pystytään imemään todella paljon ihmisiä tänne, Savolainen sanoo.

– Nyt harjoitellaan henkisesti, miltä tuntuisi oikein iso pakolaisvyöry.

Savolainen vuonna 2021: Suomen kannattaisi varautua hybridioperaatioon

Savolainen varoitti Ylen A-studiossa kaksi vuotta sitten laajamittaisesta hallitsemattomasta maahantulosta. Hänen mukaansa silloin nähtiin Valkovenäjällä aivan selkeä esimerkki, jossa siirtolaisten työntämistä käytettiin hybridioperaatiossa. Savolainen piti operaatiota kokeiluna joka onnistuessaan osoittaa sen olevan tehokas keino, jos Euroopan liberaalit demokratiat eivät sitä pysty käsittelemään kunnolla.

– Uhka on suuri ja me tässä ihmetellään sitä, että siellä on muutama tuhat ihmistä piikilanka-aidan vieressä, niin kyllä potentiaali on sitten paljon suurempi, jos aletaan oikein työntää ihmisiä jostain, Savolainen sanoo.

Savolainen analysoi A-studion haastattelussa tapahtumien kulkua. – Lähtömaissa, joissa on huono elintaso, on silti sosiaalinen media käytössä. Siellä on loppumaton määrä ihmisiä, jotka tulisivat Eurooppaan. Kun siellä leviää käsitys tai tieto, että reitti on nyt auki ja sse vielä fasilitoidaan, niin tieto leviää todella nopeasti. Silloin saattaa olla, että koe Valkovenäjällä on todella pieni verrattuna tulevaan. Tämä loppuu siten, että reitti menee kiinni ja sosiaaliseen mediaan tulee viestejä, ettei tästä pääse eteenpäin.

5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Toni Lajos

Kuvassa oleva vastaanottoon valmistautuva porukka vaikuttaa riittävältä, ainakin alkuun, ottakaamme kovemmat otteet käyttöön hetimmiten..oppivat pe…kele.

Jukka Severinkangas

Mitä ruotsalaiset tekevät maailman suurimmassa avovankilassa? He ovatkin ”ruotsalaisia”!

Ismo Meinander

Korsuorkesterin kappale Raatteen Tie alkaa saada ihan uuden merkityksen.

Marko Kristian

Kaikki tulee ilman papereita turvallisesta maasta ja mitä ilmeisemmin useamman turvallisen maan kautta, ja ilman papereita se ei onnistuisi, mutta jostain syystä ne paperit pitää hävittää ennen Suomeen tuloa. Eli mitä ilmeisemmin henkilöllisyys ja lähtömaa valehdellaan.
Sitä ei tiedä vaikka tulisi koko isis terroristijärjestö Suomeen, kun kaikki kerran päästetään.
Aika hölmöä silti syyttää venäjääkään kun EU Suomi itse päästää ketä tahansa maahansa.

John Quiman

On niiden saapuminen Venäjän pahan tahdon ele, mutta suomalaisten ”suljetut rajat”, joissa on mielin määrin ”turvapaikanhakijoiden” läpimentäviä aukkoja, ovat silkkaa tyhmyyttä.

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa