Eurooppa Koti ja perhe Maahanmuutto

Tilastokeskus: Ruotsin naiset synnyttivät ennätyksellisen vähän lapsia

Kuvituskuva. Kuva Pixabay / CC0.

Ruotsissa naiset synnyttävät ennätyksellisen vähän lapsia. Näin kertoo Ruotsin tilastokeskus (SCB). Synnytysten määrän arvioidaan nyt olevan alle 1,5 lasta naista kohden, mikä on kaikkien aikojen alhaisin lukema.

Viime vuoden joulukuun lopussa Ruotsissa oli 10 551 700 rekisteröityä asukasta. Se on 30 200 enemmän kuin vuonna 2022 eli 0,3 prosentin kasvu. Alhaisin väestönkasvu sitten vuoden 2001.

Ei ole koskaan ollut alhaisempi

Alhainen väestönlisäys johtuu suurelta osin suuresta hallinnollisesta maastamuutosta vuonna 2023. Ruotsin verovirasto aloitti vuoden aikana selvityksen, joka osoitti, että tuhannet ihmiset olivat muuttaneet Ruotsista ilmoittamatta siitä virastolle. Nämä rekisteröitiin maastamuuttajiksi.

Mutta vaikka tätä vaikutusta ei otettaisi huomioon, väestönkasvu oli viime vuonna pieni. Tämä johtuu suurelta osin siitä, että vuoden aikana syntyi vain 100 051 lasta – lähes 14 000 lasta vähemmän kuin keskimäärin vuosina 2013-2022.

”Kokonaishedelmällisyyslukuja on tilastoitu satoja vuosia sitten, eikä luku ole koskaan ollut alle 1,5 lasta naista kohti. Se ei ole koskaan ollut alhaisempi kuin vuonna 2023”, sanoo Ruotsin tilastokeskuksen väestötieteilijä Lena Lundkvist kommentissaan.

Kokonaishedelmällisyysluku on arvio siitä, kuinka monta lasta nainen saisi keskimäärin koko elämänsä aikana, jos syntyvyys olisi kyseisen vuoden tasolla.

Yllätys: Maahanmuuttajanaiset saavat eniten lapsia

Ruotsin tilastokeskuksen tietojen mukaan ulkomailla syntyneet naiset synnyttävät keskimäärin 0,2-0,3 lasta enemmän kuin Ruotsissa syntyneet naiset. Samaan aikaan Ruotsissa syntyneet, mutta ulkomaalaistaustaiset naiset synnyttävät vähemmän lapsia kuin naiset, joiden vanhemmat ovat ruotsalaisia.

Myös työttömät naiset synnyttävät vähemmän lapsia kuin naiset, joilla on työpaikka.

Se, että ruotsalaiset naiset synnyttävät vähän lapsia, on vuosikymmeniä jatkunut suuntaus. Muutamaa 1990-luvun alun vuotta lukuun ottamatta naisten synnytysluku ei ole koskaan ollut yli 2,1 – niin sanottu korvausluku, jota pidetään välttämättömänä, jotta väestö ei kuolisi sukupuuttoon.

Tämän jälkeen syntyvyys laski jyrkästi vuosituhannen vaihteeseen asti, kunnes se nousi jälleen ja saavutti uuden huippunsa vuonna 2010. Sen jälkeen naisia kohti on syntynyt vuosittain yhä vähemmän lapsia.

Lähde: Samnytt

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kauko Aalto

Kyllä sillä on paljonkin väliä ketkä lapsia synnyttävät, on olemassa myös yhteiskuntaa tuhoavaa haittasyntyvyyttä, jos ymmärrät mitä tarkoitan.

Kauko Aalto

Musliminytekokoneet kompensoivat ongelmaa.

Jukka Severinkangas

Mitä vi…tun väliä sillä on, kuka sveduissa lapset synnyttää. Tätähän on toitotettu viherpuna kurkku suorana jo muutama kymmenen vuotta. Nyt pitää nauttia!

Ilkka

Ja luvuista huolimatta valkoiset ovat ongelma ilmaston kannalta. He ovat ongelma suvaitsemattomuuden näkökulmasta ja ongelma mikä syö ja juo joka päivä. Kyllä nyt pitäisi saada syntyvyys laskemaan 0.5 lapseen, eli tulisi vain puolikkaita penskoja joilla on alapää mitä mehmetit voisi raiskata, mutta ei yläpäätä johon voisi kasvaa aivot.