Kotimaa Politiikka Talous

Toimialojen tilannekuva: yritysten tilanne edelleen kohtuullinen, energian hinnat ovat laskussa, mutta kohonneet korot ja inflaatio heikentävät luottamusta

Kuva: Pixabay (CC0-lisenssi).

Tiedote 20.2.2023 | Työ- ja elinkeinoministeriö

Energiakriisin aiheuttamista muutoksista huolimatta elinkeinoelämän tilanne on verrattain vakaa ja hyvä. Energian hinnat ovat olleet viime viikkoina laskussa. Korot ja inflaatio vaikuttavat elinkeinoelämän luottamusnäkymiin heikentävästi. Maksuvaikeuksissa olevien yritysten määrä ei ole kasvanut. Kasvun esteenä näkyy edelleen ammattitaitoisen työvoiman puute.

Nämä arviot sisältyvät toimialojen ja yritysten tilannekuvaa energiakriisin aikana kartoittaneen työryhmän uusimpaan katsaukseen. Julkaistu aineisto täydentää viime marraskuussa ja joulukuun lopulla laadittuja tilannekuvia. Tuorein tilannekuva perustuu pääosin loka-helmikuun tilastotietoihin sekä luottamusindikaattoreihin.

Työ- ja elinkeinoministeriö asetti viime lokakuussa työryhmän laatimaan tilannekuvaa energiakriisin aiheuttamista muutoksista yritysten toimintaympäristössä. Sen toimikautta jatkettiin 31.3.2023 asti. Jatkokaudella työryhmän tehtävänä on ylläpitää muuttuneesta toimintaympäristöstä johtuvaa yritystilannekuvaa ottaen huomioon eri toimialojen erityispiirteet.

Nostoja helmikuun tilannekuvasta

Energian hinta on laskenut viimeisen kuukauden aikana. Jos energiahyödykkeiden hinnat palaavat korkealle tasolle, nostavat ne kustannuksia suoraan ja välillisesti lähes kaikilla yrityksillä heikentäen monien yritysten kannattavuutta.

Sähkön markkinahinta ja sähköfutuurien hinta on alentunut viimeisten viikkojen aikana. Lisääntyvä tuotantokapasiteetti Suomessa ja muualla Pohjolassa luo näkymän alemmista hinnoista jatkossa. Joulukuun tilanteeseen verrattuna sähköpulaan liittyvät riskit ovat vähentyneet muun muassa leudon talven ansioista.

Polttoaineiden hinnat alenivat jonkin verran vuodenvaihteessa muun muassa raakaöljyn hinnan laskun myötä. Ne voivat pysyä korkeina venäläisiin öljyjalosteisiin 5.2.2023 laajentuneen EU-tuontikiellon vuoksi. Tämä koskee etenkin dieselöljyä.

Kasvun esteenä näkyy edelleen ammattitaitoisen työvoiman puute, mutta keskeisimmäksi kasvun esteeksi on noussut riittämätön kysyntä.

Pk-yritysten rahoituksen saatavuus on varsin hyvä. Suuri osa yrityksistä arvioi luottopolitiikan kiristyneen. Maksuvaikeuksissa olevien yritysten määrä ei ole kasvanut loppuvuoden aikana. Lomautusten määrässä eletään tällä hetkellä hieman tavallisuutta korkeammalla tasolla. Konkurssien määrässä on nousua.

Lisätiedot:

teollisuusneuvos Sampsa Nissinen, TEM, p. 029 504 7189 (työryhmän puheenjohtaja)
elinkeinoministerin erityisavustaja Matias Ollila, p. 0295 047 412

27.12.2022. Tilannekuva: elinkeinoelämän luottamus on kääntynyt laskuun, vaikka yritysten talous- ja työllisyystilanne on vielä keskimäärin suhteellisen vakaa

10.11.2022 Tilannekuva: energian hinnan nousu painaa yritysten kannattavuutta ja lisää riskejä, vaikka talous- ja työllisyystilanne on vielä suhteellisen hyvä

20.2.2023 – Toimialojen tilannekuva nousseiden energiahintojen johdosta, helmikuu 2023

Työ- ja elinkeinoministeriö

14 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Aki

Työryhmä on tullut tulokseen, että valtiolla menee hyvin. Ei kiinnosta, kiinostaa vain se miten minulla menee, me valtoin kansalaiset olemme se valtio.Jos kansalisilla menee huonosti mutta valtiolla ja pankeilla hyvin, niin jossakin on pahasti jotain mätää. Miksihän ne mielenterveysongelmatkin on alkaneet lisääntyä räjähdysmäisesti? Varmaan tuon työryhmän mielestä siksi, että energian hinta on kääntynyt laskuun.

Jone

Justiinsa joo, ekonomien, ja kaiken maailman Etlojen ja pankkimiesten mielestä taloustilanne on vakaa ja nousu-uralla, tavallisella kansalla taas menee valtaosa tuloista ruokalaskuun, nouseviin elinkustannuksiin ja loput rahat hallitus lähettää kehistysmaihin, aseostoihin ja pelastamaana Ukrainaa, jos jotakin rahaa sattuu jäämään sössityistä liiketoimista maailmalla. Minäkin olen huomannut kasvua lompakossa, se on alkanut käytön putteessa homehtumaan.

juha II

LÄNYTÄN aina ruotsista, mutta siellä päinvastoin on ”kampurat pussissa” monilla aloilla. Siksi ja valehtelun suuresta määrästä johtuen KAIKKI auvo, jota suomalaisille tarjotaan kun ”Chicago palaa”. Itse en ainakaan HETI osta tätäkään uutista olipa sen takana mikä pulju hyvänsä.

Sanna Marinin hallitus on jälleen jakanut rahaa suomalaiselle medialle. Niin ”yksityisille” kuin verorahotteisille mediataloille. Joten EI ole mikään IHME ettei hallitus pysty SÖSSIMÄÄN mitään politiikassaan, vaikka kuinka yrittäisi. Pohjois-korealaista suitsutusta riittää ”Sanna Suurelle” kuin jumaläidille ”kyselyillä”, jotka ovat ”tuulesta temmattuja” hokemia. ”Sen lauluja laulat, jonka leipää syöt!!!”

juu

Koko ”energiakriisi” on täysin suuniteltu, ja sillä on hyvin vähän tekemistä Ukrainan sodan kanssa.
Syyllinen on EU ja sen sähköpörssi, nyt tuli vaan hyvä sauma huijata rahat ihmisiltä ja syyttää siitä venäjää.
Mutta kaikki on suuniteltu jo etukäteen.

Sanomakonsernin vasuri konnat

HS 
Adlibris myi vielä tiistaiaamuna ”Patriootin päiväkirjaa”, mutta Suomalaisen kirjakaupan omistava Otava kertoo varmistaneensa, että yksikään Johan Bäckman Publications -kustantamon kirja ei enää näy sen sivuilla.
 Otavan markkinointi- ja viestintäjohtaja Kirsi Tähjänjoki 
”Olemme **aina kiitollisia tiedoista**,
 joiden perusteella voimme poistaa sivuiltamme näkyvistä 

sellaisen aineiston, jonka myynnissä emme halua olla mukana.”
Ääri Vasuri otavan Akka TOIMII KUIN JOKU DDR STASI 
Missä menee raja, jonka ylittäminen johtaa kirjan poistamiseen näkyviltä?

”Tapauskohtaisesti ja*** omaa harkintaamme** käyttäen poistamme tarvittaessa
 kirjoja näkyviltä verkkokaupastamme
Eli Näitä ei suomen lainsäädäntö paljon paina** esim mielipiteen vapaudesta **

Tämä OTAVAN toiminta on suomen lainsäädännön vastaista
Ääri vasemmiston woke sananvapauden sensuuria
Otava media
 2014 uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Henrik Ehrnrooth 
joka on ollut hallituksessa vuodesta 1988
Otava-konsernin omistuksessa oli NettiX, kunnes *Alma Media* osti sen vuonna 2021. Kauppahinta oli 170 miljoonaa euroa
Kirjakauppaketjun historiaa
Ketjun markkina-asemasta on käyty jonkin verran keskustelua.[5][6]
**Sanoma **myi ketjun elokuussa 2011 Otavalle Jo vuoden ounasteltu tieto Sanoman myyntihaluista tuli julki vähän aiemmin.
Yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2011 oli noin 109 miljoonaa euroa, josta 70 % koostui kirjamyynnistä ja loput 30 % toimistotarvikkeista
Minna Kokka Toimitusjohtaja/Suomalainen Kirjakauppa
Upeaa, uljasta, uskomatonta – Suomalainen Kirjakauppa valittiin juuri Suomen innostavimmaksi työpaikaksi jo kolmatta kertaa! 
ILMEISESTI HEIDÄN ÄÄRI VASEMMISTO WOKEILUNSA TAKIA
Sanan vapauden vihollisten HYVÄ-VELI DIILIT
Kirjakauppaliiton vuosikokous on valinnut yksimielisesti liiton puheenjohtajaksi kaksivuotiskaudeksi Minna Kokan. Kokka on Suomalaisen kirjakaupan toimitusjohtaja.
VOI JEESUS
tämä koko valtamedia *kustannus ala* on 
VÄHEMMISTÖ vasureiden 
korruption ja valheiden hiekkalaatikko

Tavallinen tallaaja

Suomessa kehitys mennyt päin hanuria viime vuosikymmeninä, kun naisoletetuille menty antamaan äänioikeudet. Nämähän äänestävät valtaosin tätä haitallista vihervasemmistoa. Kukaan oikea mies äänestä mitään vihreitä.

Sipe

Sen jälkeen kun naiset alku ”voimaantumaan,”ja luulemaan itsestään liikoja kaikki alkoi menä päin v***ua. Nyt saavat minun puolesta menä NATO:n sotiin ulkomailla, sinne lihamyllyyn. Varsinkin se päänarttu sanna.

Taikaseinälän tarinatupa

”En uskalla nuorimmaistani jättää yksin pihalle” – Vantaan huono-osaisimmalle alueelle yritetään nyt luoda turvaa ja viihtyvyyttä erityistoimin | Paikalliset | Vantaan Sanomat
”Vantaan myönteisen erityiskohtelun toimintaohjelman johtoryhmä päättää erityistoimista lähiaikoina, varmaan maaliskuussa,”

Tuollainen ”myönteinen erikoiskohtelu” kuulostaa niin hyvältä, että yhteiskunnan pitää ehdottomasti tarjota sitä k a i k i l l e suomalaisille !

seant

Varautumisesta ei puhuta mitään, mistä esim. kunnalliset lämpövoimalat saavat ensi talveksi hake- ja turve-energian, varsinkin kun Venäjältä ei tule haketta. Ainoa mahdollisuus lisätä mahdollisimman paljon turvetuotantoa, mutta päätökset pitää tehdä nyt ei niitä koneita, sitten yhtäkkiä hommata. Toinen asia parin vuoden kuluttua sähköstä on kova pula pohjoismaissa, sillä jos todella alkaa vetyteräksen teko, niin se vie kaiken tuulisähkön eli Tanskan kulutuksen verran. Nyt pohjoismaiden tuotanto ylimäärä on 33 TWh , mutta se menee lähes nollaan eli silloin vasta sähkö maksaa tavallisille kuluttajille.

Paavo

Huh, mitä probagandaa

Sensuroimaton Totuus

Jep. ”Kaikki hyvin täällä ei ole mitään nähtävää. Hajaantukaa!”

Jäitä hattuun

Juu, aivan vastaavantyyppinen propagandapläjäys esiintyy tämän päivän (21.2.) Iltalehdessä, kirjoittajana Lauri Nurmi (kok).

Jutun aiheena on Sauli Niinistön kehuminen siitä, kun hän muutama vuosi sitten uskalsi julkisesti arvostella Venäjän pääministeri Dimitri Medvedeviä.

Kritiikin syynä oli se, kun Venäjä vuonna 2016 päästi Suomeen tulemaan 1 700 matua. Tätä temppua lehdessä sitten kauhistellaan ja selitellään kuinka tuollainen on täysin sopimatonta…

Siitä ei kuitenkaan mainita sanaakaan, että hetkeä aiemmin Ruotsi oli päästänyt tänne peräti 32 000 matua!

32 000 matun päästäminen rajan yli on siis täysin OK, kun sen tekee EU-Ruotsi. Mutta 19 kertaa pienemmän matujoukon päästäminen okin hirveän katala temppu – ainakin jos sen tekee EU:hun kuulumaton Venäjä.

ylimmäinen puominlaskija

Vaikka tuolloinen vokkirumba saattoi joillekin olla ongelmien r a t k a i s u, niin suomalaisten enemmistölle se kuitenkin oli tulevien ongelmien a l k u.
(vrt. Ruotsi)

Jäitä hattuun

Näinhän se tietysti oli.

Mielenkiintoista – ja samalla hyvin paljastavaa – oli kuitenkin vallanpitäjiemme ja heitä tukevan valtamedian suhtautuminen tuohon asiaan: kun Ruotsista tuli 32 000 matua, asiassa ei suostuttu näkemään mitään ongelmaa, mutta Venäjältä tulleet 1 700 matua olivatkin olevinaan jotain aivan kamalaa ja täysin sopimatonta!

Jokainen kuitenkin osaa laskea, että 32 000 on paljon pahempi juttu kuin 1 700.

Ne surullisen kuuluisat kaksoisstandardit taas vallanpitäjien toimissa.

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa