Eurooppa Kotimaa Muu maailma Politiikka Talous

Valtio pääomittaa Gasgrid Finland Oy:tä

LNG-terminaalilaiva, MARVEL EAGLE , GAGARIN PROSPECT, Nijlhaven / Beerkanaal 15-10-2019. Kuvituskuva: (Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0) / kees torn.

Tiedote 1.12.2022

Valtioneuvosto oikeutti valtiovarainministeriön pääomittamaan Gasgrid Finland Oy:tä enintään 105 miljoonalla eurolla. Pääomituksella vahvistetaan tytäryhtiö Floating LNG Terminal Finland Oy:n rahoitusasemaa.

Gasgrid Finland Oy allekirjoitti toukokuussa 2022 sopimuksen LNG-terminaalilaivan vuokrauksesta kymmeneksi vuodeksi. Laivan on tarkoitus saapua Suomeen vuoden 2022 lopussa.

Toiminnan käynnistäminen vuosina 2022–2023 tulee sitomaan varoja arviolta noin 105 miljoonaa euroa ennen kuin uuden yhtiön tulorahoitus alkaa täysimääräisesti toimimaan. Pääomalla rahoitetaan terminaaliyhtiön käyttöpääoman tarve, maakaasun siirtoverkon jatke, Inkoon satamarakenteet sekä aluksen muokkaustyöt. Eduskunta on hyväksynyt pääomittamisen valtion vuoden 2022 neljännessä lisätalousarvioesityksessä.

Kaupallisen kysynnän käynnistymiseen liittyy merkittävä epävarmuus. Pääomittamisessa on erityisesti kyse huoltovarmuusjärjestelystä. Terminaalilaiva mahdollistaa Suomen irtautumisen riippuvuudesta venäläisestä putkia pitkin tulevasta maakaasusta. Suomi on riippuvainen maakaasun tuonnista, sillä meillä ei ole omia varantoja tai tuotantoa. LNG-terminaalilaiva turvaa erityisesti teollisuuden kaasunsaantia. Maakaasua tarvitaan pääasiassa teollisiin prosesseihin, sähkön ja lämmön yhteistuotantoon sekä liikenteeseen.

Lisätietoja:

Valtiovarainministerin erityisavustaja Joel Kuuva, puh. 050 414 6444

LNG-terminaalilaivan vuokraus varmistaa kaasun riittävyyttä Suomessa (tiedote 20.5.2022)
Talouspoliittinen ministerivaliokunta puoltaa LNG-terminaalilaivan vuokraamista yhdessä Viron kanssa venäläisen putkikaasun riippuvuudesta irtautumiseksi (tiedote 7.4.2022)

Valtiovarainministeriö

30 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ipe

Oli elokuva ”Kaasua, komisaario Palmu,”siinäkin oli johtoaiheena kuolema. Toisin kuin elokuvassa, nyt on menossa kollektiivinen itsemurha.

ike

Aikoinani, kun vielä olin karavaarari, matkailuautolla aika paljon kävin venäjällä. Aina ostin kaasupullojen täytöt sieltä. Kaikissa paikoissa ei siihen ollut mahdollisuutta, mutta aika monissa paikoissa oli.Eri standardit. Ei todellakaan ollut suuri asia. Olivat ammattilaisia. Joskus ajattelin miksi eivät täytä pulloja täyteen. No ei niitä saa täyttää täyteen. kyllä tiesivät turvallisuus asiat. Kaasun suhteen kyllä luotan venäläiseen taitoon. No ehkä vanha ”minä” puhuu.

Piikkilampaat

Hah, hah, lähdeppä nyt rysiin niin näet oikein kunnolla tuon maan ihannuuden, putin nimittän määräsi uuden lain jonka mukaan kaikki maassa olevat ulkomaalaiset on vieraan maan agentteja ja joutuvat suoraan linnaan. Koko maa on pelkää jätettä.

ike

No, kuten kaikki ihmiset, muistan sen sellaisena kun siellä viimeksi kävin. Oli kai jotenkin aktiivisinta aikaa. Eivät ihmiset siellä olleet niin kiinnostuneita politiikasta tai mitä muut heistä ajattelevat. Riittävästi hommaa arkipäivässä. En tosin kuullut juurikaan mitään hehkutusta poliittisen eliitin erinomaisuudestakaan. Siihen olisi toki ollut mahdollisuus, sen verran monta vodkapulloa noilla matkoilla meni. Olen kuitenkin noviisi tuolla alalla, vasta muutaman sata kertaa naapurissa käyneenä, silloin tällöin jonkun viikon viettäneenä.Toistan vielä asian jonka olen joskus sanonut, venäjän politiikka on jotakin muuta kuin venäläiset ihmiset. Joskus joutunut pulaan myös venäjällä, ja aina on apu löytynyt.

Ilkka Forsten

Kun en nyt muista kuka suomalainen korkean tason liikemies sanoi jossain tilaisuudessa ihan kohdalleen osuneet sanat. ” Venäläiset ovat ihmisinä hienoa kansaa, mutta systeemi on aivan hirveä.”

Ilkka Forsten

Venäjän suuret kauppaketjut ovat nyt länsimaisten tuotebrändien kadottua menossa konkkaan. Ja silti löytyy joku, ( et sinä ) tälläkin sivustolla sanomaan ettei länsimaiden pakotteet pure millään tavalla. Kaduntallaajien ostovoima on heikentynyt rajusti ja mitään korjausliikettä ei ole näkyvissä, ei ainakaan niin pitkään kun sota Ukrainassa jatkuu. En liioin usko että sodan päättyminenkään palauttaa länsimaisia yrityksiä venäjälle, joten kyllä sitä uutta ” ostosparatiisia ” saa odottaa.

John Quiman

Tuskin palauttaa sodan päättyminen länsimaisia yrityksiä Venäjälle ennen kuin Venäjällä hallinto muuttuu ja sitä voidaan pitää luotettavana. Olihan se melkoinen villilänsi aiemmin. Takaisin ei haluta mennä ennen kuin alkavat luottaa siihen ja korruptiokin alkaa olla vähäisempää.

ike

Sitä aikaa eivät edes lastemme lapset vielä näe. Villilänsi se todellakin oli, niin hyvässä kuin pahassakin.

Ilkka Forsten

Muuta en nyt äkkiä muista kuin sen ettei happipullon kierteitä saa rasvata vaikka ne vähän kitisisi. Puhdas happi ja vaseliini on yhdistelmä josta ei poistuta vähin äänin.

Tuumailija

Asetyleenipullokin kannattaa hetkeksi kääntää ylösalaisin, jos virtaus on huono. Kumivasaralla voi kopistella kylkeen ja pohjaan myös. XD

Kaasua

Kyllä kaasua ja öljyä riittää maailmalla, mutta mihinkä hintaan?
Nestekaasupullo 11kg:n sisältö on nyt halvimmillaan 24,90€. Mennäänkö 100€ ensvuonna?
Ainakin Macron kironnut jenkkien nelinkertaista LNG hintaa

Viron suuntaan on ollut kaasurekkaralli, jo puolivuotta. Tyhjinä tulevat takaisin, kun jokaisella teli ylhäällä. Muut puolikkaat tulevat teli alhaalla.

Jegros

Googlaa nyt vaikka ihan ekana mitä noissa nestekaasupulloissa selvitä mistä se tulee sitten voit googletella vaikkapa maakaasua ja selvitellä eron…

Kaasua

Mitäs sinä trolli viisastelet? Onko sinulla kaasuluvat ja kylmäluvat, kuten minulla?

Ei minun tarvitse googlata yhtään mitään omalta alatani.

J...

Näköjään pitää, jos et tiedä nestekaasun ja maakaasun eroa. Ja voin sen verran kertoa, että pätevyyteni on taatusti isommat.

Hölmöläisten hommaa

Tolla 105Me:lla saataisiin 6 562 500 kuutiotonnia kaasua Venäjältä. Niin että vieläkö boikotoidaan vai joko palataan normaaliin kaupankäyntiin?

Jegros

Ei roistojen eikä roistovaltioden kanssa tehdä bisnestä.

Kaksinaamaista

Ostatkos Coca-Colan tai Nestlen tuotteita? Tai Jaffa appelsiineja?

Jegros

Ja tiedoksi sinne tehtaankadulle, ei suomessa juuri sitä kaasua ole koskaan edes käytettykään…

arkkimankeli

On hölmöläisten hommaa käyttää ylipäänsä näin paljoa fossiilisia polttoaineita kuin mitä maailmassa edelleen ja tulevaisuudessa tehdään,

Mutta minkäs teet kun riippuvuus niistä on päässyt liian suureksi samalla kun ihmisten määrä maapallolla on päässyt liian suureksi.

Ilmasto muuttuu, ja aika yleinen säätyyppi silloin lienee vaakasuora nikkelisade.

Ilkka Forsten

Millä ne fossiiliset polttoaineet voi korvata ilman ettei yhteiskunta mene nutulleen. Kuten sanoit, järjestelmät on luotu toimimaan nykyisellä tavalla, ja se kehityskaari on suht pitkä. Ei ole olemassa mitään taikalapasta jota heiluttamalla löytyy korvaavat menetelmät, ja vaikka ne olisikin tiedossa, ei niitäkään kyetä valmistamaan ilman maaperästä saatavia rakennuspalikoita. EU:n mielipuolinen yritys saada koko eurooppa käyttämään sähköautoja vuoteen 2035 mennessä ei onnistu, ja vaikka onnistuisi, muu maailma jatkaa vielä vuosikymmeniä fossiiilisilla polttoaineilla pyörimistä. On aika utopista olettaa että meidän järjetön pyrkimyksemme leikkiä ilmastonpelastajaa, toisi globaalia ratkaisua. Sillä harhalla nyt vedätetään kansakuntia EU:n sisällä kuuliaiseksi Brysselin käskytykselle, mutta sielläkään ei tajuta että menetämme kilpailuedut tonttuilemalla hyväntekijän titteleillä, jos kukaan muu ei tartu asiaan.

Kiinan talousmahti perustuu kokonaisuudessaan samalle ajattelulle kuin aikoinaan Japanin käyttämät keinot. Vesistöistä maaperästä ja ilmastosta piittaamatta kaikki ryönä pois käsistä ilman vastuuta, vedoten siihen ettei kasvava talous kestä kansainvälistä kilpailua, jos yritetään olla niin suuresti visioimassa puhdasta maailmaa. EU tunaroi oman taloutensa täysin kuralle, ja valitsee tien josta kaikki muut hyötyvät. Sen lisäksi muilla mailla ( EU:n ulkopuolella ) ei ole sitä loputonta tarvetta esittää väestönvaihtoa ratkaisuksi, koska he käsittävät yhtälön paremmin kuin EU:n kansankomissaarit. Tuomalla afrikan ja Lähi-Idän euroopaan keskiöön, ei kulutushysteria katoa, päin vastoin se lisääntyy. Ei kehitysmaista tulla sillä mielellä että asutaan savimajassa ja kannetaan polttopuut kilometrien takaa. Tämä nähdään jo nyt. Uutta ja parasta on saatava, ja yhä lisää lisää lisää… Suku on suuri, kaikilla on oltava parasta, muuten ei heimon sisällä kukaan kunnioita. Tämäkö vie euroopan kohti mahtavaa tulevaisuutta, saasteetonta ja puhdasta sekä iloista yhtä perhettä ?

Jos valita saa, pidän paljon mieluummin hieman pakokaasulta haisevan yhteiskunnan jossa eläminen on muutakin kuin ikuista suvaitsemista, ja jokaisen banaaninkuoren tarkkaa lajittelua pytystä A pyttyyn B kovien sanktioiden uhalla. Ilmastohysteria on pelkkää poliitista teatteria, jossa pyritään absoluuttiseen valtaan ilman että sen vallan keskellä olevilla ihmisillä olisi mitään muuta kuin lypsylehmän rooli. Jos tiedemaailmankin pitää valehdella olemattomia asioita todeksi, se kertoo juuri siitä että vain politiikalla on merkitystä, ja ihmiset halutaan muokata täysin aivottomaksi massaksi joka kumartaa mekkaan, ( Brysseliin ) kun kutsujoiku kuuluu. Puhutaan ihmisoikeuksista, puhutaan ihmisten oikeudesta vapaaseen liikkuvuuteen, ja heti perään julistetaan ettei liikkuminen ei saa aiheuttaa mitään haittaa ympäristölle pysykää siis kotona. Kuunnelkaa tarkoin annettuja ohjeita, koska ilmasto ei kestä ellette nyt heti noudata meidän luomaamme narratiivia täystuhosta, joka seuraa välittömästi mikäli ajattelette omilla aivoilla. Jos naapurinanne asuva Somaliperhe ajaa autolla ohi, ymmärtäkää että heillä on suuri tarve saada vaihtelua elämään, eivät he jaksa ylläpitää tätä hienoa järjestelmää ilman rentouttavaa autoilua. Jos he syövät lihaa, käsittäkää ettei se ole keneltäkään pois. Jos he lorottavat vettä 24 H kraanan täydeltä, se on pieni kulu globaalissa mittakaavassa. Kun he haluavat ostaa yhä lisää kaikken mikä mieleen juolahtaa, heillä on siihen oikeus, sillä ovathan he tehneet työtäkin sen eteen olemalla kadunkulmassa mukava väriläiskä. Heitä on hauras vähemmistö, sille on suotava vapauksia joita ei valkoinen ylivaltaan pyrkivä kansalainen saa estää. Kunniavelkamme on yhä maksamatta, sillä poltimme tervaa ruotsinvallan aikaan ja Håkanit myivät sitä ties mihin orjalaivan tervaukseen, josta seuraa kollektiivinen rangaistus suomalaisille. Tätäkö minun pitäisi haluta, no ei todellakaan.

John Quiman

EU ja siinä samalla Suomi onkin möhlimässä taloutensa ideologisten hurahdusten vuoksi. Pahinta on, että kansalaiset eivät tajua, että mhe ovat menettämässä sekä elintasonsa, että maansa.

Poliitkot ja media valehtelevat tietoisesti ja salailevat kansalaisilta kaikki maahanmuuton haitat ja yrittävät kehuskella miten hienoja ”maahanmuuttajia” Suomeen on tullut. Sitten hetken päästä heidän kehumansa hienot ”maahanmuuttajat” istuvat tuomiolla rikoksista. Huijaus on täysin tietoista, joten tekijät ovat erityisen vastuuttomia roistoja.

Suomessa kehutaan, miten Suomi tulee olemaan hyvänä esimerkkinä ilmastoasioissa, kun tehdään maan perikaton ajavia suunnitelmia. Ihanaa, meistä tulee edelläkävijöitä, vihreän siirtymän sankareita. Tulee varoittava esimerkki siitä, miten korkean osaamisen, vauras maa laittaa itsensä polvilleen ja taantuu melko köyhäksi. Tietävät sitten toiset, että tuohon ei kannata ryhtyä.

Pieni himmennys Suomen edelläkävijyyden kunnian kilpeen tulee siitä, että Sri Lanka ehti ensin edelläkävijä esimerkiksi. Mutta siitähän ei opita mitään. Ei koske Suomea, vaikka tehdään sama siirtymä. Saa nähdä, jos joku mannasarin joku päivä pakenee maasta seurauksia valtion kassa laukuissaan.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Tehdäänkehitysmaayhdessä

Niin, harvempi meistä tykkää juosta nikkelisateeseen tai tehdä” hurmaavaa joukkoitsemurhaa”. Moni kylläkin tykkää piikittää itsensä kuoliaaksi. Kyllä kun tarpeeksi itseensä erillaisia myrkkyjä piikittää niin henki lähtee. Luonto ja (((valitut))) kiittävät.

Eetee

Ja taas alamaiset maksaa ja kanahallituksen kaverit lihhoo. Niin aina.

Piikkilampaat

Suomen maaperästä maakaasua saisi miljoonista paikoista, siksi naurattaa että sitä muka ei saada, mistäkö tuo kusetus johtuu? Siitä että Suomen ei sallita irtautu mistään ja alkaa omavaraiseksi, Suomen pitää olla aina rähmällään jonnekkinpäin maapalloa.

Ilkka Forsten

Olen vuosia miettinyt voisiko jopa öljyä löytyä jos vaan oltaisiin oltu valmiita sitä etsimään. Tuntuu oudolta kun sitä on norjalla ja venäjällä, mutta ei sattumaltakaan muissa tämän alueen maissa. Miten niiden öljyt syntyivät samalle leveysasteelle, jättäen suomen ja ruotsin väliin.

Juha

Ruotsilla on öljyesiintymä Gotlannissa.

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Oljeproduktion_p%C3%A5_Gotland

ike

Suomella on aika suuri salattu historia. Tubesta löytyy aika paljon videoita. Jätän jäsentämisen teille, kuitenkin kaikkea ei ole kerrottu, on jopa aktiivisesti salattu.

Samppa

Ai niin, se salattu orjakaupan alkuunpanoko ja orjalaivojen tervaus?

John Quiman

Saivat sielä joskus aikoinaan jonkin verran öljyä, mutta ei ole enää kolmeen vuosikymmeneen yritetty pumpata öljyä.

Päivitys

Virossa on Öljyliuske, palavakivi ja Pranglin saaressa maakaasua. Gaasipuurauk, jatkuvasti kaasua ilmoille tupruttava kaasuputki. Pranglissa on eräs Viron ainoista maakaasuesiintymistä. Venäläinen öljy-yhtiö poraa öljyä Itämerellä. Öljyesiintymä sijaitsee Kaliningradin rannikolla vain parinkymmenen kilometrin päässä Kuurin kynnäs -nimisestä maakaistaleesta. Myös Liettua poraa öljyä merialueillaan.