Eurooppa Politiikka

Viro, Latvia ja Liettua rakentavat 600 bunkkeria Venäjän rajan läheisyyteen

Kuva: Flickr / CC BY-NC-ND 2.0 DEED / NATO North Atlantic Treaty Organization.

Baltian maat valmistautuvat mahdolliseen sotaan Venäjän kanssa.

Viro, Latvia ja Liettua ovat allekirjoittaneet sopimuksen 600 bunkkerista koostuvan erityisen puolustusjärjestelmän luomisesta, jonka tarkoituksena on estää Venäjää hyökkäämästä Naton itäiselle sivustalle.

Yhteiset bunkkeripuolustukset ovat seurausta Madridissa pidetyssä Naton huippukokouksessa tehdyistä päätöksistä, joissa kaikki jäsenmaat valtuutettiin laatimaan suunnitelmia alueensa puolustamiseksi hyökkäyksiltä.

Andris Spruds kirjoitti X:ssä, että linnoitusten tarkoituksena on vahvistaa Naton itäistä sivustaa ja niillä pyritään estämään mahdollisten vihollisten liikkumisvapaus. Hän lisäsi, että Washingtonissa pidettävää historiallista Naton huippukokousta edeltävänä aikana Naton on osoitettava, että se on valmistautunut puolustukseen paremmin kuin koskaan aiemmin.

”Kun otetaan huomioon Venäjän hyökkäys Ukrainassa, on tärkeää, että kolmen Baltian maan yhteistyöstä tulee kaikkien aikojen vahvinta”, sanoi Liettuan puolustusministeri Arvydas Anušauskas. Hänen virolainen virkaveljensä Hanno Pevkur korosti, että kaluston, ampumatarvikkeiden ja henkilöresurssien lisäksi tarvitaan fyysisiä esteitä, jotta jokaista aluemetriä voidaan puolustaa.

Virolainen sanomalehti Postimees on kertonut, että maa on luomassa 600 bunkkerin verkostoa Venäjän vastaiselle rajalleen 60 miljoonan euron kustannuksella. Rakennussuunnitelmista on kuitenkin vielä sovittava paikallisen väestön ja maanomistajien kanssa.

Lähde: Remix

7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

Minua on alkanut sanoisiko että vtuttamaan ihmisten typeryys.
Kaikki alkoi jo koronahysteriassa, mutta nyt se on jatkunut Ukrainan sotaan.
Suurin osa ihmisistä on kuin papukaijoja, ”laiton venäjän hyökkäys” joo mut puhuttaisko nyt syistä mitkä siihen johti, ei kun venäjä laittomasti hyökkäsi. Aivot ei ihmisillä kestä kuin sen yhden lauseen.
Mä alan pikkuhiljaa epäilemään että niissä koronarokotteissa oli jotain ihmisiä tyhmentävää ainetta? Niin itse piikkiä ottanut enkä ota 🙂

John Quiman

Venäjämieliset uskovat Venäjällä olleen kaikenlaisia hyväksyttäviä syitä, jotka liittyvät Venäjän turvallisuuteen. Tosiasiassa ainoa uhka tässäkin tapauksessa on ollut Venäjä naapureilleen. Mikään ei ole ollut uhka Venäjälle. Venäjä toki kokee uhkana sen, että kun naapurimaa on liittoutunut, ei sitä voi enää alistaa etupiiriksi ja sylikoiraksi Venäjälle, kuten Valko-Venäjä on alistettu.

Putin tietää erityisen hyvin, että Nato ei ole uhka Venäjälle. Sen näkee siitäkin, että Venäjän Nato-rajojen varuskunnat ovat hyvin tyhjiä. Kun Natolla oli suuret sotaharjoitukset reipas vuosi sitten pohjoisessa, ei Venäjä ollut huolissaan vaan tyhjenteli varuskuntiaan lähettäen kalustoa ja miehiä Ukrainaan.

Venäjän perimmäinen syy on Venäjän imperialistinen luonne, josta se ei ole päässyt eroon. Ukrainassa, Krim mukaan lukien, on toki paljon mielenkiintoista, kuten litiumia, öljyä, kaasua ja mitä ei pidä unohtaa, siellä on terästä niin paljon, että NL:n teräksestä noin 40 prosenttia tuli Ukrainasta. Teräksellä on paljon merkitystä maalle, joka tykkää käydä sotaa ja uskoo aseisiin suuruuden välineenä. Lisäksi tulee luultavasti sekin, että mm. Putin on katkera NL:n kaatumisesta ja haluaa entiset NL:n maat Kremlin lypsettäviksi. Siihen tarkoitukseen Venäjä rakensi Euraasia talousliiton, johon Venäjä yritti saada Ukrainan korruptoidun, venäjämielisen presidentin avulla. Se vaan epäonnistui ja siksi alkoivat miehitykset Krimillä ja Itä-Ukrainassa 2014.

Marko Kristian

Baltian maat ei halua puolustautua venäjää vastaan, vaan he haluavat kostaa venäjälle aiemmin kokemansa vääryydet nyt kun ovat osa ”länsiliittoumaa”
Tavallaan ihan ymmärrettävää, mutta ei siinä silti mitään järkeä ole.
Tässä vaiheessa maailman jokaisen ihmisen pitäisi jo tietää, että sota ei tuo kuin kurjuutta kaikille.

John Quiman

Puolustukseen rakennettavat linnoitukset eivät kerro halusta puolustautua? Tarkoitatko, että mielestäsi niillä linnoituksilla aiotaan hyökätä Venäjälle? Baltian maat kostavat Venäjälle tuhlaamalla rahojaan puolustukseen?
Baltian puolustuksen vahvistaminen linnoituksilla vähentää sodan riskiä eli heikentää Venäjän haluja valloittaa alueita, joissa puolustus on vahva. Siihen kun eteen vielä laitetaan reipas miinoitus, on se hyvä hidaste vahvallekin pyrkijälle.

Peter Kreisler

Aika yllättävää, luulisi liikkuvan kaluston ja tekniikan (en tarkoita tankkeja) olevan parempi sijoitus kuin paikalleen rakennetut bunkkerit. Jotenkin kun katsoo karttaa tulee mieleen Maginot linjan kohtalo ohitettuna linnoituksena.

Ilkka

Se että ostaisi muutamia satoja tuhansia droneja voisi olla halvempi ja toimivampi vaihtoehto. Ukrainassahan tuo on nähty. Venäläisten kaivamat juoksuhaudat, bunkkerit yms voidaan tuhota muutaman satasen hintaisella kamikazelennokilla. Venäläisten panssarikalusto on yhä T-72 pohjalle suunniteltua, ja kuten tiedämme, se on varsinainen ” lihapata. ”. Niin ikään miinoitteilla on ollut suuri merkitys. Tärkeää on myöskin varmistaa ettei venäläiset saa aikaan ilma ylivoimaa. Pelkkä jalkaväen juoksuttaminen peltojen halki ei enää nykypäivänä toimi. Vaikka monet sanovat että kyllä itänaapurilla miehiä riittää, niin suurempi kysymys onkin miten heidät motivoidaan esimerkiksi Viron, Latvian tai Liettuan valtausyrityksiin. Pikapuoliin kaksi vuotta jatkunut täysin turhaan kuoleminen ei näytä enää innostavan rekryyttejä. Tämä ongelma tiedostetaan Kremlissäkin.

John Quiman

Ukrainassa on nähty, että hyvin linnoitettua rintamaa miinoituksineen on vaikea puhkaista. Otettava huomioon, että Venäjällä ei ole kiertotietä jonkin muun maan läpi sivustasta.