Eurooppa Politiikka Tiede ja teknologia

Vuosi 2024 on historian suurin vaalivuosi. Millainen rooli sähköisellä äänestämisellä on ja kuinka turvallista se on?

Kuva: Kansalainen.

Sähköiset äänestysjärjestelmät vaativat jatkuvaa investointia ja arviointia, mutta kuinka turvallisia ne ovat ja kuka niitä käyttää?

Vuonna 2024 noin puolet maailman väestöstä määrittää maiden tulevaisuuden historian suurimpana vaalivuotena.

Politiikan kampanjoiden äänekkäiden kulissien takana vaalijärjestelmien vastuulla on varmistaa vapaat ja oikeudenmukaiset äänestykset.

”Tavoitteena ei ole vain turvallinen järjestelmä, vaan turvallinen demokratia”, tohtori David Dueñas-Cid, Kozminski-yliopiston dosentti Puolassa, kertoi Euronews Nextille.

Kesäkuussa eurooppalaiset valitsevat parlamenttinsa 27 erilaisen järjestelmän perusteella, ja siihen mennessä Portugali, Slovakia, Pohjois-Makedonia, Liettua, Islanti ja Belgia ovat jo pitäneet kansalliset vaalinsa.

Vain vähemmistö näistä vaaleista käyttää teknologiaa prosessissaan, olipa kyse äänen antamisesta, äänten laskemisesta tai äänestäjätietokantojen tarkistamisesta.

”Vuonna 1999 ihmiset olisivat sanoneet, että tulevaisuus on internet-äänestämisessä, mutta olemme vuodessa 2024 emmekä niin moni maa äänestä verkossa”, Dueñas-Cid totesi.

Hän uskoo, että teknologia lopulta leviää kaikkiin vaaleihin, mutta ”ei ole teknistä järjestelmää, joka olisi sataprosenttisen turvallinen”.

Mitä on sähköinen äänestys ja kuka sitä käyttää?

Maat, jotka kokeilevat sähköisiä vaaleja, aloittavat yleensä kansalaisista, jotka asuvat ulkomailla. Verrattuna paperipohjaiseen äänestykseen teknologia nopeuttaa ääntenlaskentaa, vähentää virheellisiä ääniä ja helpottaa äänestämistä.

Vuonna 1982 Etelä-Intian Keralan osavaltio kokeili sähköistä äänestystä paikallisvaaleissa. Äänestys kumottiin lopulta oikeudellisten huolenaiheiden vuoksi ja se uusittiin paperilla, mutta nykyään maailman suurin demokratia käyttää elektronisia laitteita laajasti, ja paperiäänestykset rajoittuvat syrjäisiin alueisiin.

Tämän vuoden toukokuussa yli 986 miljoonaa intialaista valitsee maan parlamentin alahuoneiston käyttäen äänestyspaikoilla suoraan rekisteröiviä sähköisiä äänestyslaitteita, jotka rekisteröivät äänet välittömästi, eivät ole yhteydessä internetiin ja tulostavat paperiset tositteet.

Vaikka DRE-laitteiden luotettavuus on aiemmin kyseenalaistettu, ne ovat kansainvälisen demokratia- ja vaaliavustusinstituutin mukaan laajimmin käytetty sähköinen järjestelmä.

Cybernetica-teknologiayrityksen toimitusjohtajalle Oliver Väärtnõuille sähköisten äänestyskoneiden käyttö on askel kohti internet-äänestystä, joka voidaan tehdä verkossa, millä tahansa laitteella ja mistä tahansa.

Hänen kotimaassaan Virossa on ollut vuodesta 2005 lähtien edelläkävijä verkkoäänestyksen alalla.

”Meillä on maailman edistyksellisin äänestystapa, Internet-äänestys, ja yleisin tai arkaainen tapa, paperiäänestys”, sanoi Väärtnõu, jonka yritys on suunnitellut Viron i-Voting-ohjelmiston.

Kuinka turvallista internet-äänestys on?

”Se ei ole järjestelmä, jota rakennetaan kerran ja annetaan olla kymmenen vuotta”, Väärtnõu sanoi Euronews Nextille.

”Viro työskentelee jatkuvasti internet-äänestyksensä parantamiseksi. Muokkaamme ohjelmistoa, tarkastelemme turvallisuutta, arvioimme, mitä maailmassa tapahtuu, ja tarkastelemme, vaikuttaako se internet-äänestysratkaisuumme”, hän lisäsi.

Vuonna 2022 Viro osoitti 30 miljoonaa euroa valtion digitaalisiin tietojärjestelmiin, eikä maa ole tähän päivään mennessä havainnut haittaohjelmia tai haavoittuvuuksia vaalien aikana. Mutta muut maat eivät voi sanoa samaa.

Joissakin osissa Sveitsiä otettiin internet-äänestys käyttöön vuonna 2004. Viisitoista vuotta myöhemmin julkisessa testauksessa paljastui puutteita päivitetyssä ohjelmistossa, ja nettiäänestyksen käyttöönotto keskeytettiin maaliskuuhun 2023 asti.

”Löydetty virhe koskee yleisen todennettavuuden toteutusta, joka on tapa määrittää matemaattisten todisteiden avulla, onko ääniä manipuloitu”, kertoivat viranomaiset, kun hakkerit havaitsivat heikkouden.

Nykyään kryptografiset algoritmit (joita käytetään salaukseen ja todennukseen) vastaavat siitä, että ääniä ei muuteta kenenkään huomaamatta, ja internet-äänestyksen lähdekoodit ovat julkisesti saatavilla.

Verkkoäänestyksen puutteisiin kuuluu kuitenkin myös se, että ääni annetaan pakkoäänestysympäristössä ja että ohjelmistokehittäjien ja hallituksen vaaliviranomaisen välillä on eturistiriita.

Asiantuntijoiden mielestä kaikki liittyy samaan ongelmaan: luottamukseen.

”Luottamus on erittäin tärkeää äänestyksessä. Ihmiset eivät luota niinkään tekniikkaan kuin hallitukseensa”, virolainen kyberasiantuntija Väärtnõu sanoo.

Äänestämisen tulevaisuus

Joissakin maissa, joiden demokraattinen tausta on kyseenalainen, on kuitenkin siirrytty sähköiseen äänestämiseen.

Vaaleissa, joissa ei ole ”jäljellä merkittävää haastajaa”, jotkut venäläiset voivat valita presidenttinsä ensimmäistä kertaa sähköisellä järjestelmällä maaliskuun puolivälissä, ja Turkki, jossa kansainvälisten tarkkailijoiden mukaan viime maaliskuussa pidettiin ”vapaat mutta epäreilut” vaalit, on ilmoittanut kehittäneensä omat DRE-koneensa.

Myös muut maat, kuten Norja ja Meksiko – joka sallii ulkomailla asuvien kansalaisten sähköisen äänestämisen kesäkuussa 2024 pidettävissä presidentinvaaleissa – tutkivat teknologian integroimista vaaleihin. Asiantuntija Dueñas-Cid suosittelee kaikille siirtymässä oleville maille, että ne ottavat rauhallisesti.

Siirtyminen sähköiseen äänestämiseen on vaikeaa: jotkut poliittiset puolueet uskovat, että teknologia voi vaikuttaa äänestystapoihin ja muuttaa valtadynamiikkaa, kun taas vaalitapojen muuttaminen on asiantuntijan mukaan hankalaa, koska ihmiset ovat hyvin tottuneita käytössä olevaan järjestelmään.

Viime vuonna hieman yli puolet virolaisista äänesti ensimmäistä kertaa verkossa, mutta kesti lähes kolmekymmentä vuotta, ennen kuin hieman yli 300 000 kansalaista käytti internetiä vaaleissa (Virossa on 1,3 miljoonaa asukasta, joista noin puolet on rekisteröitynyt äänestämään).

Vuonna 2000 George W. Bush voitti Yhdysvaltain presidentinvaalit Al Gorea vastaan Floridan erittäin pienen johtoaseman ansiosta. Asiaa hankaloitti vielä se, että joissakin osavaltion piirikunnissa oli ongelmia rei’itettyjen paperiäänten laskennassa.

Tämän jälkeen vuonna 2002 annettiin Help America Vote Act -laki, jotta koko maa voisi päivittää äänestystekniikkaa.

Sähköisesti skannattujen paperiäänten (joissa on käsin merkityt äänestysliput) ja DRE-laitteiden (joissa ei ole paperisia tositteita) käyttö lisääntyi 2000-luvun alkupuolella, kertoo Verified Voting Foundation, joka tutkii teknologian vaikutusta Yhdysvaltain vaaleihin.

Noin 15 vuotta myöhemmin paperi teki paluun, ja DRE-ääntenlaskentalaitteet katsottiin epävarmoiksi, koska niissä ei ollut paperisia tositteita. Nykyään maassa käytetään monenlaisia menetelmiä, ja käsin merkityt paperiset äänestysliput ovat vallitsevia.

Silti äänestyksen tulevaisuus on edelleen epävarma.

”Aiommeko digitalisoida koko äänestysprosessin? Aiommeko säilyttää paperiset äänestysliput mutta digitalisoida loput?” Dueñas-Cid sanoi.

”Katsotaan, en tiedä, mutta se, mitä varmasti tapahtuu, on se, että teknologia tulee yhä tärkeämmäksi, ja meidän on oltava hyvin tietoisia sen tuomista mahdollisuuksista, mutta myös mahdollisista ongelmista, joita se voi aiheuttaa”.

Lähde: Euronews

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

USA pitäisi olla kehityksen edelläkävijä, ainakin heti Suomen jälkeen..
Siellä kuitenkin täysin turhan koronaviruksen takia tai sen varjolla otettiin käyttöön postiäänestys.
Siellä aikaa sitten kuolleille ihmisillekin lähetettiin useita postiäänestys kirjeitä, jotka siis kuka vain pystyi täyttämään.
200-vuotta aikaisemminkin kuolleet ihmiset äänesti Bideniä.
Rekisteröityneitä äänestäjiä oli reilut 130 miljoonaa, mutta ääniä annettiin semmoiset 160 miljoonaa.
En pidä trumpista yhtään, mutta toivon trumpin voittoa jotta nämä täysin selvät huijaukset joskus selviäisi.
Tiedän myös miksi täysin selvistä vaalipetos todisteistakin sanotaan ”ei ole todisteita”, se johtuu siitä että jos tulisi yleiseen tietoon että kaksipuoluejärjestelmässä toinen puolue on tarkoituksellisesti huijannut, niin koko maa ajautuisi kaaokseen ja sisällissotaan.

Ilkka

Konventionaalinen tapa antaa mahdollisuuden peukaloida tuloksia, samoin sähköinen. Vähän hankala sanoa kumpaan kallistuisin. Jos luodaan ohjelmisto mikä laskee ääniä, kuka valvoo ohjelmiston tapaa toimia. Sekö joka ohjelman on kehittänyt vai henkilöt jotka voivat delete nappia painamalla mitätöidä äänet ellei ne vastaa haluttua tulosta. Jos virhe huomattaisiin, ei ketään henkilöä voisi syyttää sillä hän vetoaisi koneen tekemään virheeseen. Paperiläpysköiden kanssa voidaan myöskin suhmuroida, mutta sen paljastuttua löytyy myöskin syylliset.