Eurooppa Maahanmuutto Politiikka

Weltin faktantarkistus: Friedrich Merzin väitteet vahvistettu – 300 000 kielteisen päätöksen saanutta turvapaikanhakijaa pysyy Saksassa ja on oikeutettu maksuttomaan terveydenhuoltoon

Saksan kristillisdemokraattisen unionin (CDU) puheenjohtaja Friedrich Merz (2022). Kuva: Wikimedia Commons / CC BY 2.0 DEED / https://www.flickr.com/photos/eppofficial/52112671291/ European People's Party.

Liberaalisen koalitiohallituksen jäsenet pyrkivät mustamaalaamaan huomautuksia, jotka koskivat merkittävää puutetta nykyhallinnon turvapaikkapolitiikassa.

Saksan oppositiojohtaja Friedrich Merz aiheutti tällä viikolla kohua kritisoidessaan jyrkästi liittovaltion liberaalikoalition hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa ja väittäessään, että 300 000 kielteisen päätöksen saanutta turvapaikanhakijaa ei ole lähtenyt maasta ja nauttii nyt kaikista etuuksista, kuten ilmaisesta hammashoidosta.

Puhuessaan Welt Talk -ohjelmassa Merz väitti, että saksalaiset äänestäjät kyseenalaistavat sen, miksi maahanmuuttajat, joiden turvapaikkahakemus on hylätty, saavat hampaansa uusiksi samaan aikaan, kun tavalliset saksalaiset eivät saa hammaslääkäriaikaa.

”Kantaväestö tulee hulluksi, kun he näkevät, että 300 000 kielteisen päätöksen saanutta turvapaikanhakijaa ei lähde pois, vaan saavat täydet etuudet ja täyden sairaanhoidon”, Merz sanoi.

”He saavat uusittua hampaansa, ja naapurissa asuvat Saksan kansalaiset eivät saa varattua edes vastaanottoaikaa”, hän lisäsi.

CDU:n johtaja, jonka puolue on tällä hetkellä mielipidemittausten kärjessä, vaati turvapaikanhakijoiden etuuksien saamista uudelleen tutkittavaksi ja sanoi hallitseville liberaalipoliitikoille: ”Se, mitä teette täällä, on katastrofi tälle maalle.”

Yhteishallituspuolue SPD:n ja Saksan vihreiden jäsenet riensivät hallituksen puolustukseen sosiaalisessa mediassa vastauksena huomautuksiin.

”Friedrich Merz asettaa tarkoituksellisesti ryhmät toisiaan vastaan ja levittää samalla väärää tietoa. Näin ei ratkaista yhtäkään ongelmaa, vaan lietsotaan vihaa. Tämä ei ole kansanpuolueen johtajan arvoista”, kirjoitti vihreiden toinen puheenjohtaja Ricarda Lang X:ssä (entinen Twitter).

”Jokainen, joka puhuu kuten Merz, on yleensä AfD:n puolella”, lisäsi Baijerin SPD:n puheenjohtaja Florian von Brunn.

Die Welt -sanomalehden torstaina julkaisema faktantarkistus viittaa kuitenkin siihen, että Merzin lausunnot eivät ole sitä väärää tietoa, mitä liberaalihallitus väittää niiden olevan.

Artikkelissa todetaan, että viime vuoden lopussa 304 308 ulkomaalaista joutui poistumaan Saksasta, joista 248 145 luokiteltiin ”suvaituiksi henkilöiksi”, eli maahanmuuttajiksi, jotka ovat ”velvollisia poistumaan maasta, mutta joita viranomaiset eivät voi karkottaa väkisin”. ”Tähän voi olla useita syitä, kuten henkilöllisyystodistusten puuttuminen, yhteistyöhaluttomuus lähtömaasta tai lääketieteelliset syyt”, lehti kertoi.

Lisäksi artikkelissa todettiin, että vaikka turvapaikanhakijat ja ”suvaitut henkilöt” eivät pääse maksuttomaan terveydenhuoltoon 18 ensimmäisen kuukauden aikana Saksassa oleskelunsa aikana, lainsäädännössä säädetään, että 18 kuukauden jälkeen he voivat saada pakolaisten sairaanhoitokortin. Tämä kortti antaa heille mahdollisuuden saada samanlaisia etuuksia kuin lakisääteisen sairausvakuutuksen piiriin kuuluvat henkilöt, jotka valtio kustantaa.

Turvapaikanhakijoiden etuuksia koskevan lain mukaan maahanmuuttajat voivat saada hammashoitoa 18 ensimmäisen kuukauden aikana, jos hoitoa ”ei voida lykätä lääketieteellisistä syistä”.

Faktantarkistuksessa todetaan, että ne, jotka jäävät asumaan Saksaan 18 kuukauden jälkeen, ”pääsevät terveydenhuoltojärjestelmän piiriin”, mikä antaa uskottavuutta Merzin väitteille.

CDU pyrkii tukahduttamaan AfD:n kannatuksen

CDU on pyrkinyt hyödyntämään koko Saksassa kasvavaa maahanmuuttovastaisuutta, joka on lisännyt oikeistopuolue Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen suosiota, joka nauttii tällä hetkellä kaikkien aikojen parhaista mielipidemittausluvuista.

Merzin johtama CDU ei näytä haluavan muodostaa koalitiohallitusta marginaalipuolueen kanssa, ja se on luvannut toteuttaa rajoittavampaa maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa yrittäessään tukahduttaa oikeistoryhmän kannatuksen.

Saksan suurin oppositiopuolue esitti hiljattain ehdotuksia, joiden mukaan Euroopan unioniin luvatta saapuvien maahanmuuttajien turvapaikkaoikeus poistettaisiin ja todelliset pakolaiset otettaisiin vastaan suoraan sodan runtelemista maista.

Lähde: Remix

Lue lisää aiheesta:

Saksa harkitsee ”äärioikeistolaisen” AfD:n kieltämistä

24 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Manttari

On pakko tehdä taas pieni ”syrjähyppy”, anteeksi toimittajalle. On kuitenkin niin että TV1 klo !4.00 (29.09.2023) Ohjelma ”hyvin Sanottu” osoittaa kai että Ruotsin kieli on jonkinlaisessa kriisissä Suomessa.Ohjelma tehtiin kahdella kielellä (on line, toinen kieli siis Ruotsi). Koska siis toivovat että sitä ymmärretään laajemmin. Jos puhutaan siitä mitä vierasta kieltä Suomessa ymmärretään laajimmin niin luulenpa että se on Englanti. Koska tämä pakkosyöttö loppuu. Toisen kielen olisi pitänyt olla englanti. Ei tuohon ole mitään järkevää selitystä, no ehkä raha. No kuitenkin tuollaisia juttuja on ollut paljon.

John Quiman

Ruotsinkielisiä, jotka eivät ymmärrä suomea on vallan vähän Suomessa, ehkä puoli prosenttia kansasta. ”Toivoivat, että ymmärettäisiin laajemmin”, joo joo.

Syy lienee sama kuin syy pakkoruotsille koulutuksessa.

Ilkka Manttari

En ole tavannut ketään joka asuu Suomessa ja kotikieli on Ruotsi joka ei puhuisi Suomea. Koko tämä kielijuttu on vaan RKP:n kummallisuus. Aikaisemminkin todennut että omituista miten noin pieni puolue voi olla päättämässä niin suurista asioista. Ehkä syynä on perusteettoman suuri itseluottamus, sitähän ei Suomalaisilla ole. Pikemminkin päinvastoin.Uskon että syy on historiallinen.

Aikoinaan siskoni (Oli ulkomaan myynnissä isossa tehtaassa, siis toimii jokapuolella maailmaa) sanoi että aivan uskomatonta miten amerikkalaiset aina puhelimessa sanovat että ”kaikki ymmärretty” .Sitten kun tilaus on mennyt perille on ongelmia jotka on jo puhelimessa selvitetty.
Vähän sama kuin Suomalaisella vihervasemmistolla, ei kyetä sanomaan että ei tiedetä.Jos tuo ei ole ongelma, niin mikä on. Tiedämme kaiken ja osaamme kaiken. Itseluottamus on hyvä asia, tiettyyn rajaan asti.

John Quiman

Helsingin seudulla ei tullut vastaan kuin joku satunnainen ruotsinkielinen, joka ei osannut suomea kovin hyvin. Kyse oli nuorista ja se oli harvinaista. Sipoossa ja Porvoon lähistöllä sen sijaan tuli rannikkoruotsalaisia nuoria vastaan, jotka osasivat huonosti suomea. Oppivat kyllä myöhemmin, kun näin töissä Helsingissä, joten oli niillä kuitenkin hyvät pohjat. Niitä vaan ei ole kovin paljon. Näin 60- ja 70-luvuilla.

Pääosa ruotsinkielisistä, jotka eivät oikein ymmärrä suomea löytyy Närpiön seuduilta, mutta niiden lukumäärä ei ole kovin suuri, eikä niiden ruotsista saa selvää vaikka osaisi ruotsia hyvinkin.

Ilkka Manttari

Olet varmasti oikeassa. En itse asu Ruotsinkielisellä seudulla ja kokemukseni on siksi aika kapea. En kuitenkaan ole tavannut edes umpiruotsalaista joka ei puhuisi muutamaa sanaa Suomea, no joku turisti mutta Englanti toimii aina. Olisiko aika päästä Ruotsinkielen ylikorostamisesta Suomessa. Tiedän että olet asunut Ruotsissa ja puhut sujuvasti kieltä. Olen sitä mieltä että kielitaito on aina hyvä juttu ja menee kauan ennenkuin Googlen kääntäjä pääsee edes lähelle. Tuo Ruotsinkieli ei vaan ole ollut minun juttuni. Ainoa jonka muistan oppitunneista oli erittäin hyvä opettaja, nauru herkässä. Aika monasti myös melko seksikäs, no olin sen ikäinen.

John Quiman

Aika harva suomalainen tarvitsee koskaan ruotsia, jolloin sen pakollinen asema koulun kielissä on järjetöntä. Ruotsinkielisille suomen kyllä tulee olla pakollinen, koska he todellakin tarvitsevat sitä selvitäkseen Suomessa. Se on siis hyvin perusteltua.

Nuoruudenkavereistani ei ruotsia osaa käytännössä kukaan paitsi tietysti ne, jotka olivat ruotsinkielisiä. Eivät osaa, kun ei mitään kieltä opi kunnolla, ellei sitä koskaan käytetä. Sen sijaan, muistui vaan mieleen, eräs ruotsinkielisistä nuoruudenkavereistani kertoi minulle, että kaikki mitä hän tekee työssään, tehdään suomeksi.

Pakollinen ruotsihan tuli 60-luvun lopussa, kun tehtiin koulutuksen uusimista ja kehitettiin peruskoulu. Sen alkuperäiseen suunnitelmaan ei kuulunut pakollinen ruotsi, mutta RKP järjesti Kepun kanssa siitä pakollisen kielen. Päätös oli siis poliittinen, eikä suinkaan perustunut siihen, että olisi arvioitu ruotsin olleen niin tärkeä, että pakollisuus olisi tullut suunnittelijoille edes mieleen. Haittahan se pakollisuus on ollut, koska käytännössä aika harva sitä koskaan käyttää, eikä virkamiesruotsikaan, joka on pakollinen yliopistossa, anna kielitaitoa kovin hääppöisesti. Haitta siksi, että olisi Suomelle edullisempaa, että olisi useampien kielten taitajia enemmän. Maailma on aika kirjava kielten suhteen, eikä vientikauppaa tehdä lainkaan yhtä hyvin, jos puhutaan kaikkialla englantia. Kussakin maassa olevassa edustustossa tulee osata hyvin paikallista kieltä ja tietää paikallinen kulttuuri, jos haluaa kestävän ja hyvän pohjan kaupalle.

Vapaaehtoisena kielenä ruotsi antaisi ihan tarpeeksi osaajia Suomen tarpeisiin. Onhan meillä ne ruotsinkielisetkin.

John Quiman

Juu, koulussa tietystä iästä alaen kiinnitty silmä huomiota joidenkin naisopettajien muotoihin. Silmät mielellään lepäsivät joidenkin muotojen kohdalla, mutta ei kuitenkaan kehdannut lepuuttaa kamalan kauan.

John Quiman

Edelleenkään ei voi korjata kirjoitusvirheitä. No, tuosta saanee selvää, mutta harmittaa, kun jostain puuttuu kirjain tai on jossain väärä kirjain. Joskus tulee rumempaakin jälkeä, mutta ei voi korjata, ei vaan voi.

Ilkka Manttari

Juuri noin. Kirjoitusvirheet olen jo pitkään laittanut ohjelmiston piikkiin.

John Quiman

Meni samlla yksi kommentti odotushuoneeseen. En yrittänyt muutella sitä ja kokeilla uudestaan, koska en kertakaikiaan keksi, missä vika on.

Ilkka

Jep, meillä sen nimi oli Maija Poikolainen.

Ilkka

Meillä ruotsinkielen opettajana oli rouva Tilli, jota sanottiin yleisesti ” rehuksi. ” Rouva tilli oli sikäli erikoinen tapaus että hän astui samaan miinaan joka kerta, kun vähän jaksoi härnätä, hän lähti aina itku kurkusssa luokasta ja sanoi menevänsä kertomaan rehtorille. Tämä spektaakkeli nähtiin useasti vuoden aikana ja ehkä hän oli liikaa rehtorin luona, koska ruotsinkielen taitoni jäi varsin vähiin. En kylläkään ollut edes kiinnostunut sen kielen osaamisesta. Joku siinä tökki jo silloin.

John Quiman

Minä en saanut itkuun muita kuin yhden saksan sijaisen. Olin kai aika kiltti, mutta paljon pahempi kuin oppilastoverini, koska kukaan muu ei ylttänyt vastaavaan tulokseen. Sain kyllä fysiikan opettajalta kahden viikon porttikiellon tunneille, kun vähän ärsytin. Suuttui kuulemastaan ja kysyi kuka se oli. Minä nostin reippaana käteni ja sanoin, että minä se olin. Ei antanut rehellisyydestä armopisteitä. Aika vähän tieten tahtoen ärsytin opettajia, enkä niitä hyviä opettajia koskaan.

Ilkka

Eräs nimeltä mainitsematon miesopettaja oli mahtava tyyppi. Jos sillä tunnilla yritti mitä tahansa ärsykettä, hän ei reagoinut mitenkään mutta kun tunti päättyi, hän julisti kovalla äänellä, ” Jos sama jätkä vielä uskaltaa kokeilla uudelleen, niin siitä sitten aloittamaan, minä vien tosin sällin tuonne käytävälle ja lätkäisen nyrkillä otsaan.”

Ilkka Manttari

😂

John Quiman

Mitä tulee puhelinkeskusteluihin ihmisten kanssa, on mielestäni tavallista, että ei asian ymmärrys ole ihan parhammillaan. Tämä käsitys on syntynyt aikana, jolloin olen joutunut juttelemaan monenlaisten kansallisuuksien kanssa. Osasyy lienee, että ei muisteta.

Siksipä pidän kirjallisista metodeista, kuten tekstiviesti ja sähköposti. Aikoinaan kirjeet menivät niin hitaasti perille, että keskustelu olisi ollut liian hidasta. Silloin puhelin oli suosikkini. Kirjallisen viestin etu on myös se, että voi aina jälkeenpäin tarkistaa mitä tuli sanotuksi.

Kertomaasi puheluongelmaa en tosin havainnut merkittävästi ennen tietokoneiden aikaa ainakaan suomalaisten ja ruotsalaisten kanssa. Varsin hyvin piti puhelussa sovittu ja ymmärretty. Olisiko nykyihminen jotenkin mieleltään sekavampi.

Ilkka Manttari

En usko että se ennen oli sen kummempaa. Jo edesmennyt ex pomoni aina nuhoitti kaikki puhelut että pystyi jälkikäteen tarkistamaan, siis joskus -70… -80 luvuilla.

Marko Kristian

Hieman näin tämmösenä sota-aikana antasin yhden ratkaisun joka lopettaisi turvapaikkashoppailun samantien. Rajalla sanottaisiin että voit juosta pois, annetaan 5 sekuntia ennen kun aletaan ampumaan.

John Quiman

Siinä taas vihreät huusivat, että valhetta kaikki, mutta kuten monissa muissakin asioissa, vihreät olivat se valehteleva osapuoli, kun huuteli mitä huuteli.

Marko Kristian

Ensinnäkin koko ”turvapaikkajärjestelmä” olisi lakkautettava. On täysin järjetönstä että eurooppaan tulee laittomasti ihmisiä jotka käyttää jopa vuosikymmeniä hyväkseen turvapaikkajärjestelmää, eli elää veronmakjajien piikkiin. Ei sitä sitä varten ole tehty.

John Quiman

Kun turvapaikkajärjestelmä toimi tarkoitetulla tavalla, tuli esim. Suomeen vain muutamia vuosittain, nyt tulee tälläkin hetkellä varmaan tuhatkertaisesti suoraan tai välillisesti sen varjolla Suomeenkin.

Marko Kristian

No Suomessahan on niin että jotta turvapaikkaa hakevien tilastot pysyy maltillisina niin koko klaanille myönnetään vain oleskelu(maleskelu)lupa,
Mikä syy on turvapaikalle se että ”olen köyhä eikä ole töitä” näin esimerkiksi.

Toni Lajos

Meillä on sama tahti, vihervasemmisto ohjaili murjaaneille ohituskaistat niin terveydenhoitoon kuin asuntoihin, mutta työmarkkinoille ei ohtituskaistaa köytynyt, erilaisia verukkeita keksittiin, ettei murjaanien kädet vaan likaannu ja köllöttely voipi jatkua huolettomana.

Ilkka Manttari

Vihreiden Lang sanoo että Merz asettaa asettaa tarkoituksellisesti ryhmät vastakkain, eivät sen vertaa ymmärrä että edut todellakin ovat vastakkain. Kuinkahan monta noista Saksassa asuvista tulijoista vaikka toimii hammaslääkärinä. Vähän sama meno alkaa olla Suomessa. Koska viimeksi olette käynyt terveyskeskuksessa tai hammaslääkärissä. Aika vaikeaa saada aikoja, tummaa porukkaa kyllä liikkuu.