Eurooppa Muu maailma Politiikka

Yhdysvaltain sopimus ei sulje pois ydinaseita Ruotsissa – Suomi allekirjoittaa sopimuksen joulua edeltävällä viikolla

Kuva: Pixabay.

Sotilaallinen sopimus, jonka Ruotsin hallitus ja Yhdysvallat allekirjoittivat keskiviikkona, ei sisällä ydinaseiden kieltoa Ruotsin maaperällä. Norja on aiemmin allekirjoittanut vastaavan sopimuksen, joka sisältää ydinaseita koskevan lausekkeen. – Tämä on Ruotsin käytäntö, sanoo puolustusministeri Pål Jonson (M).

Puolustusministeri Jonson vieraili keskiviikkoiltana Ruotsin aikaa Washingtonissa allekirjoittamassa puolustusyhteistyösopimuksen (DCA). Kymmenvuotisen sopimuksen allekirjoitti Bidenin hallituksen puolesta puolustusministeri Lloyd J. Austin III.

Vastaava sopimus tuli voimaan viime kesäkuussa Yhdysvaltojen ja Norjan välillä. Kyseisessä sopimuksessa on kuitenkin kolmessa kohdassa lausekkeita, joiden mukaan ”mikään tässä sopimuksessa ei muuta Norjan politiikkaa, joka koskee ulkomaisten joukkojen sijoittamista Norjan alueelle ja ydinaseiden varastointia tai sijoittamista Norjan alueelle”.

Ruotsin puolustusministeri Jonson puolustaa Ruotsin ja Yhdysvaltojen välistä sotilaallista sopimusta, joka ei sulje pois ydinaseiden käyttöä Ruotsin maaperällä.

Se on Ruotsin käytäntö, hän sanoi valtion televisiolle (SVT).

Tietääkseni ei myöskään Tanskan tai Suomen sopimus, hän väitti.

Tanskalla tai Suomella ei kuitenkaan ole Yhdysvaltojen kanssa sellaista sotilaallista sopimusta, jonka Ruotsi ja aiemmin Norja ovat allekirjoittaneet. Ei ainakaan vielä.

Tanska aloitti neuvottelut DCA-sopimuksesta viime vuoden helmikuussa, reilu viikko ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan ja lähes vuosi ennen kuin Ruotsi aloitti neuvottelut samasta asiasta. Mutta toistaiseksi sopimusta ei ole allekirjoitettu. Tanskalaismedian mukaan sopimuksen odotetaan valmistuvan ”lähiaikoina”.

Suomi aloitti neuvottelut sotilaallisesta sopimuksesta tämän vuoden huhtikuussa. Neuvottelukierroksia on käyty viisi, muun muassa Yhdysvaltain suurlähetystössä Helsingissä. Ylen mukaan Suomi allekirjoittaa sopimuksen joulua edeltävällä viikolla.