Kolumnit Kulttuuri

2022 termistöä ja Twitterin parhaita

Kuvituskuva: Ylilauta.

Vuosi 2022 lähenee loppuaan ja olemme koonneet joitain mieleen jääneitä termejä. Tarkennettakoon, että kyseessä on allekirjoittaneen ajatusvirtaa muutamilla Kansalaisen toimituksen täydennyksillä. Joukossa on niin suurempaa näkyvyyttä saaneita helmiä kuin mahdollisesti varsin pienen yleisön ennestään tietämiä. Osa sanoista saattaa olla useiden vuosien takaa, vaikka ovat olleet käytössä 2022. Vaikka valinnoissa on usein humoristissarkastinen sävy, joukossa on myös neutraalin asiallisia valintoja.

Ajautuminen. Vuoden ehdottomia helmiä. Termiä käytettiin erityisesti yhteydessä, jossa tavalla tai toisella vähemmistöön tai liberaalin vasemmiston syrjityksi luokittelemaan kohderyhmään kuuluva henkilö teki väkivaltaa tai muita rikoksia, mutta syy halutaan ulkoistaa. Autot ajautuvat väkijoukkoon, aseet ajautuvat käteen, naisia ajaudutaan ahdistelemaan ja huumeita ajaudutaan myymään.

Convoy. Freedom Convoy oli Kanadassa järjestetty Covid-rokotusten ja karanteenien vastainen mielenosoitus. Vastaavia mielenilmaisuja järjestettiin useissa maissa, myös Suomessa. Yhtenä keskeisenä keinona oli tukkia liikennettä isojen kaupunkien keskustoissa. Alkuun positiivistakin hallitusvastaisuutta edustanut mielenilmaus muistetaan ensisijaisesti tahattomasta komiikasta ja organisoinnin puutteesta.

Denatsifikaatio. Putinisti-leirin lanseeraama termi, jossa Ukraina puhdistetaan ”natseista.”

Etuoikeuskehä. Toimitus ei ole varma termin yleisyydestä, mutta Keijo Kaarisateen mainitsemat termit on hyvä mainita koska #ihmisyysvelvoittaa.

Fasistinen hobittileiri. Tolkien oli vahvasti otsikoissa niin Mahtisormukset sarjan kuin Italian uuden johdon Tolkien kytköksien kautta. Teemasta keskustellaan varmasti myös vuonna 2023.

Fossiilifasimi. Ylioppilaslehden mukaan rakkaus fossiilisiin polttoaineisiin ja lihansyöntiin kytkeytyy äärioikeistoon.

Homosatanismi. Joko Putinin mainitsema, tai hänen puheistaan keksitty termi. Tuttavansa unen perusteella Suomen uudeksi johtajaksi itseään odottavan Jouko Pihon twiittien kommenteissa lisää.

Hiiliriski

Hiilinegatiivinen. Muutama lainaus sitran tulevaisuussanastosta. Termeissä itsessään ei ole välttämättä mitään huvittavaa, mutta saavat toisinaan humoristista ulottuvuutta, kun ilmastonmuutokseen panostamista yritetään yhdistää taloudelliseen hyötyyn.

Inklusiivinen. Erittäin suosittu termi. Asiayhteys määrittelee huumoriarvon, mutta esimerkiksi fantasiasarjojen tummat näyttelijät voidaan nähdä osana inklusiivisuutta. Jokainen tulee huomioida ja esimerkiksi liian valkoinen Tolkien maailma on nykypäivänä ei-inklusiivista.

Intersektionaalinen feminismi. Ei aivan tuoreimpia, mutta liberaalin vasemmiston suosikkeja myös 2022.

Jauhojengi. Ei kaipaa selittelyitä, vuoden suosituimpia sanoja.

Metatrendi. Mahdollisen epäkoherentti maininta humoristisessa kokonaisuudessa. ”Metatrendit ovat kaikkia megatrendejä läpileikkaavia muutoksia. (Sitra.fi) ks. myös Sinimusta podcast #12.

Natsivahinko. Varsin tuore, mutta Twitterissä huomiota saanut sana. Nuori vasemmistolainen kävi oluella tutun kokoomuslaisen kanssa ja erään toisen vasemmistolaisen näkemyksen mukaan kävi natsivahinko.

Natsipataljoonat. Natsi siellä, toinen täällä. Venäjän ja Ukrainan välisessä informaatiosodassa käytetty termi, erityisesti tarkoituksessa nähdä Ukraina pahan puolella.

Putinin judokaveri. Termi löytyy varsin monesta valtamedian artikkelista. Oletettavasta halutaan luoda mielikuva henkilöstä, jonka Putin on tuntenut pitkään ja on hänen luottomiehensä. Journalistisessa mielessä termi kääntyy kuitenkin hupaisaksi, ellei ole sitten jollain tasolla lentävä lause. Ei kuka tahansa Putinin kaveri vaan peräti judokaveri.

Tässä joitain valintoja. Kommentit ovat tervetulleita ja julkaisemme mahdollisesti täydentävän osan loppuvuoden aikana.

Miro Sarola

27 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Forsten

Kestävyysvaje. Ei muka kestetä sitä että valkoinen yhteiskunta toimii ilman yhtään mustaa moniosaajaa.

Sotatila. Tila jossa ei kukaan sodi ( Suomi ) mutta muuten kaikki pyritään rajoittamaan sotaan vetoamalla.

Uskomusharha. Sanonta josta jää mielikuva että kaikki olisi vain uskomusten varassa, eikä perustuisi faktoihin.

Globaali ilmastohätätila. Tila joka rajoittuu vain suomeen ja eurooppaan vaikka sen pitäisi termin mukaan tarkoittaa koko maailmaa.

Jakeluvelvoite. Keksitty termi joka ei velvoita mihinkään.

Jakamattomat ihmisoikeudet. Sanonta mikä todellisuudessa jakaa valkoiset ei toivottuun ryhmään.

Toiseuttaminen. Mielikuva jolla oikeutetaan tummahipiäisten vaatimukset, koska muuten kaikki on nähtävä rasismina.

Yhteinen intressi. Usein käytetty sanonta, vaikka sisällöllisesti ollaan jakamassa kansakuntaa eri luokkiin.

Rasismi. Sana vailla mitään merkitystä, jos kerran rotujakaan ei ole.

Oletuksellisesti. Kuviteltu asiantila, jossa oletetaan tapahtumia ilman että niitä olisi tapahtunut.

Muunsukupuolisuus. Määritelmä jolle ei ole todellisuudessa katetta, sillä on vain miehiä ja naisia jotka kuvittelevat olevansa jotain muuta.

Tulevaisuuden strategia. Jälleen tyhjä sanonta minkä avulla synnytetään mielikuva että poliitikot olisivat hyviä tekemään viisaita päätöksiä, joilla on strateginen merkitys.

Kestävä kehitys. Ajatusmalli mikä olettaa että siirtämällä Afrikan eurooppaan, kehitys säilyy kestävällä pohjalla.

Hybridiuhka. Esitystapa jossa ei erikseen haluta sanoa mikä on ongelman ydin, koska ongelmien yksilöiminen kertoisi paljon enemmän siitä mikä on uhkana.

Kata

Ei lisättävää taas tähänkään.
Kestävä kehitys on niin hömelöä…milloin se sitten loppuu se kehitys vai jatkuuko kehitys(rahat) hamaan tappiin..eli siis kestävää on!Tai sitten se loppuu kun Afrikka on tyhjä…?
Lähemäkö met sitte lampsimhan sinnepäin….alotamma luolaleijonan klaanin elämää…on se ihqua.

Jukka

Jauhojengi – käyttöhuone! Kovasti puhutaan meilläkin käyttöhuoneista ja siksi termi on suosittu. Ehdotankin, että valtakunnan eka perustetaan p….ministerin virka-asunnolle. Valvonta on tarkkaa!!!

valoaaltola

Ilmastouskonto.  Uskomusjärjestelmä, jonka mukaan ilmasto ei lämpene haitallisesti edes miljardien ihmisten satavuotisella fossiilihiilen tupruttelulla.

otto suni

Convoy olisi voinut toimia myös Suomessa mikäli osanottajat olisivat toimineet edes Hollannin maanviljelijöiden tavoin tai ranskalaiseen tapaan kaataneet kuormat suoraan eduskuntatalon edustalle tai pikkuparlamentin pihalle! Mediamme ei halunnut kertoa Convoyn tarkoitusta Kanadassa vaan kieretli ja kaarteli puhuen ”äärioikeistosta.
Intereseksuaalinen feminismi on sairaus ja pitäisi luokitella psykiatriaa vaativiin hoitoihin!
Jauhojengi on koko huulipuikkohallitus johtajanaan ”paholaisen papitar” Sanna!

Letunviuhake

Jotenkin kun näkeekin jossain tuon ROTTA SANNAN tai jonkun muun tämänhetkisen ROTTAMINISTERIN kuvan niin alkaa suorastaan v. tuttamaan niin ettei veri kierrä päässä!!! Oiskohan tähän mitään lääkettä, kun rupeaa olemaan noi verisuonet tuossa ohimmola aika kovilla? 😂

Jukka

Katso pitempään. Alkaa oksettaa niin ohimoilla helpottaa. On kokemusta!

Ilkka Forsten

Tuntuuko teistä että naapurinne vakoilee toimianne ? KYLLÄ EI

Onko teillä tunne että vanne puristaa päätä ? KYLLÄ EI

Uskotteko sukulaistenne olevan kotoisin Venuksesta ? KYLLÄ EI

Haluatteko potkaista vastaantulijaa ? KYLLÄ EI

Uskotteko olevanne omena ? KYLLÄ EI

Jos joku kaivaa nenäänsä, tunnetteko tarvetta toistaa liikkeen ? KYLLÄ EI

Jos tämä kysymys-sarja haittasi yöuntanne, voitte vastata KYLLÄ ja EI

Kaikki vastauksenne on luottamuksellisia, tiedot jäävät vain teidän ja tutkimuksen tehneen väliseksi, joten vastatkaa nyt rehellisesti haluatteko lukea tämän verkkolehti kansalaisen sivulta. KYLLÄ kiitos yhteistyöstä.

Kata

Kaikkiin vastaus KYLLÄ….. 😀

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Kata
John Quiman

Hyvä tietysti olla myönteinen asenne, mutta ei ehkä aina 🙂

Kata

KYLLÄ… 😀 On hyvä välillä nauraa ja kiitos täällä kirjoittajille että näin on kun meinaa välillä ohimosuonet jyskyttää niin että pää halkeaa.

Ilkka Forsten

Kiitos vastauksesta, olin jo vaipua epätoivoon vastausta odotellessani. 💤🥱

Kata

😀 No ko oli hommia….

John Quiman

Pitääpä käydä kysymässä naapurilta, että onko vakoillut. Jos se vastaa, että ei vakoile, todistaa se nykyhengen mukaan, että hän vakoilee, koska hän yrittää kieltää sen.

Vanne ei purista päätä, kun ei ole vannetta, eikä edes hatunreuhkaa. Nykyinen maailman kehitys sen sijaan puristelee sekä ylä- että alapäätä.

En tiedä sukulaisistani, ovatko Venukselta kotoisin, mutta ovat niin omituisia, että kuka tietää mistä ovat.

Näillä lihaksilla ei potkita kuin joskus varpaita pöydänjalkaan, eikä se ole yhtään kivaa.

Jos joku kaivaa nenäänsä, kaipa sillä on syynsä. En toista, koska en usko omastani löytyvän mitään kaivamisen arvoista. Voisin kyllä kaivaa hänen nenäänsä, josko siellä vaikka olisi jotain arvokasta. Ei kai hän turhaan kaivele, mutta uskoisin, että hän ei pitäisi kilpailevasta kaivelijasta.

Kysymyssarja ehkä haittaa yöunia, koska on ilta ja menee liian myöhään tämän hemmetin kyselyn takia.

Hyvä, että käsitellään luottamuksellisesti. Olisi kauheaa, jos joku saisi tietää minun vastanneen ja vieläpä jos joku näkisi vastaukseni.

Ilkka Forsten

Analyyttinen lähestymistapasi sekä hyvin avoin suhtautuminen tutkimuksen julkaisemiseen, antaa viitteitä huumorintajusta joka on ihailtava ominaisuus, ottaen huomioon aikakauden sekä vuoden ajan.. Yleensä ( joskin yleistyksiä välttääkseni ) tietty haluttomuus myöntää tutkimus relevantiksi, johtaa tutkimusteni hylkäämiseen. Nyt voin kuitenkin lisätä aineiston väitöskirjani osaksi tiedostaen samalla, että Tampereen yliopisto antaa tutkimukselleni suuren arvon, ja valtio myöntää tutkimusapurahan muuten vähäisten tulojeni jatkeeksi. 💲

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
Kata

Kutsu sitten väitöstilaisuuteen meille täällä jutusteleville myös!Kiitos! 🙂

Ilkka Forsten

Väitän että kutsu tulee, mikäli siitä ei synny väittelyä ? 🙄

Ali

Letunviuhake, sama täällä,ottaa päähän niin mahottomasti,,,mutta yksi keino auttaa, ainakin väliaikaisesti,menen parvekkeelle alasti,pakkasta on noin 20 astetta,alkaa häipymään jauhosanna,ja muut rotat mielestä,,,10 minuutissa ajatukset ovat puhtaat, ja sitten saunaan,,,, astun parvekkeelta sisälle,ja silloin vaimonketale huutaa: jauhosanna,,,,,käännyn takaisin parvekkeelle,hyppäisin alas,mutta ei se hyödytä,asun  alakerroksessa.

John Quiman

No, nythän Kanada on vajoamassa hyvää vauhtia diktaturiaan, vasemmistolaiseen totalitarismiin. Vaikea uskoa, mutta on uskottava, kun tosiasiat niin kertovat.

Kata

Näin se truddeduauuu on saanut asiat..ihan kauheaa mutta eikö siis kanadalaiset tee mitään…no convoy-ihmisten omaisuus jo vietiin ja uhkasivat lasten huostaanotolla…ja silti maireat hymyt tuon lässy-justinin takana,uskomatonta mutta valitettavasti totta.
Luulin että Kanada ja Australia ovat täysin toista maata mutta nyt commies jyllää.Samoin USAssa.

John Quiman

Aikoinaan Kanada oli varsin mallikelpoinen ja ihastuttava maa. USA tuntui vapauden keitaalta, tosin aika kovalta. Australiakin oli hyvin vapaa, mutta ajavat autoja väärällä puolella tietä, niin ei innostanut. Maailman vapaimmasta päästä olevissa maissa alkaa muodostua diktaturia. Se on uskomatonta.

Kata

Näin on todellakin.Ehkä se on ollut suht helppoa juurikin sen vapauden imagon takia niin ihmiset eivät ole tajunneet mihin ”liiterit” tähtää kaunopuheidensa takana.
Ihmiset ovat uskoneet elävänsä vapaassa ilmapiirissä vaikka ruuvit taustalla kiristyneet ja nyt ne ruuvit ovat jo julkisesti esillä,joka puolella.
Onko jo myöhäistä pysäyttää ruuvaajat?

John Quiman

Ei ole koskaan myöhäistä, mutta ajan kanssa se käy vaikeammaksi.

Ilkka Forsten

Hyvin pitkään, siis hyvin pitkään on USA:n etelä-valtioissa puhuttu uudesta sisällis-sodasta, ja sehän tulee. South will rise again. ⚔

Kata

Sitten täytyy jälkikasvu kyllä saada pois sieltä ja täältä myös…taiamma muuttaa Akureyriin….

John Quiman

Vastikään demokraattipoliitikko sanoi, että jos äänestätte republikaaneja, siitä tulee sisällissota.

Ilkka Forsten

Amerikassa on toki tapana sanoa vähän sitä mitä sylki suuhun tuo, ilman että sillä olisi ihan konkreettista vastinetta edes kulisseissa. Silloin kun Obamasta tehtiin Presidenttiä, ilmoitti kauppaketju Wallmart että jos sen henkilökunnasta joku äänestää mustaa, tulee lähtöpassit työpaikasta.. Jotenkin tulee mieleen kysymys, miten wallmart sen äänestyskäytöksen todentaisi, ei mitenkään, mutta kun voi sanoa mielipiteensä niin mikäpäs siinä.