Kotimaa Talous

Aalto-yliopisto selvittää syrjitäänkö Suomessa asuntolainamarkkinoilla etnisyyden perusteella

Kuvituskuva: Piqsels (CC0-lisenssi).

Esimerkiksi Yhdysvalloissa etnisiin vähemmistöihin kuuluvat kansalaiset maksavat asuntolainoistaan enemmän kuin muut, vaikka luottokelpoisuus olisi sama. Vähemmistöjen lainahakemukset myös hylätään muita useammin – silloinkin, kun päätöksen tekee algoritmi. Tutkijan mukaan ”mahdollinen syrjintä aiheuttaisi Suomessa taloudellista eriarvoisuutta pitkälle tulevaisuuteen”.

Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston tutkijoiden hanke tarttuu ensimmäistä kertaa Suomessa asuntolainamarkkinoiden yhdenvertaisuuteen. Koneen Säätiön tuella vuonna 2022 toteutettava tutkimushanke selvittää Tilastokeskuksen rekisteriaineistoja hyödyntäen, onko asuntovelallisen etnisyys yhteydessä lainasta maksettuun korkoon, kun muut vaikuttavat tekijät vakioidaan.

”Samalla kun esimerkiksi työmarkkinoillamme etnisen syrjinnän on osoitettu olevan arkipäivää, ei ilmiötä ole rahoitusmarkkinoilla tutkittu”, kertoo hankkeen vastaava tutkija, tutkijatohtori Niilo Luotonen.

”Yhdenvertaisuus asuntolainoituksessa liittyy kiinteästi yhteiskuntamme taloudelliseen yhdenvertaisuuteen. Toivon hankkeemme tuovan faktoja julkiseen keskusteluun sekä aktivoivan pankkeja yhdenvertaisuuden varmistamisessa.”

Lisäksi tutkijat tekevät kyselytutkimuksen selvittääkseen tilastoissa piiloon jääviä tekijöitä, joiden vuoksi lainat voisivat olla tietyissä väestöryhmissä harvinaisempia tai kalliimpia kuin muissa.

Kallista syrjintää

Niilo Luotonen muistuttaa, että omistusasuminen on suomalaisten keskeisin tapa ”kerryttää varallisuutta”. Asuntolainatta jääminen voi hidastaa vaurastumista – tai tehdä siitä mahdotonta, mikä lisää varallisuuseroja.

Viime vuosien tutkimukset maailmalta osoittavat, että syrjintä on pankkisektoria sitkeästi vaivaava ongelma. Muun muassa UC Berkeley -yliopiston tutkijat ovat havainneet, että etnisiin vähemmistöihin kuuluvat kansalaiset maksavat Yhdysvalloissa asuntolainoistaan enemmän korkoa sekä suurempia kuluja kuin luottokelpoisuudeltaan vastaavat valkoiset kansalaiset. Pelkästään korkoeron kustannus yhdysvaltalaisille vähemmistölainaajille on vuosittain arviolta 450 miljoonaa dollaria. Vähemmistöjen asuntolainahakemukset myös hylätään verrattavia valkoisia useammin, vaikka päätöksen tekisi algoritmi.

Yhdysvalloissa HMDA-laki velvoittaa pankit raportoimaan julkisesti käsittelemänsä asuntolainahakemukset sekä myöntämänsä lainat. Tilastoitaviin tietoihin sisältyvät mahdollisen hylkäämissyyn lisäksi muun muassa hakijan ikä, sukupuoli, etnisyys, rotu (race) ja tulotaso sekä lainan summa ja korkomarginaali. Raportointipakko on mahdollistanut myös tieteellisten tutkimusten tekemisen.

Suomessa HMDA:n kaltaista läpinäkyvää järjestelmää ei ole, vaan tiedot lainapäätöksistä perusteineen jäävät pankkien sisäisiin tietojärjestelmiin. Yhdenvertaisuuden toteutumista on ulkopuolelta liki mahdoton vertailla. Osin tästä syystä myöskään tutkimustietoa asuntolainapäätösten yhdenvertaisuudesta Suomessa ei ole ollut.

”Suomi on Euroopan komission Being black in the EU -selvityksen (2018) mukaan Euroopan rasistisimpia maita”, ja työmarkkinoillamme esiintyy tutkitusti voimakasta syrjintää oletetun etnisyyden perusteella. Lisäksi yhdenvertaisuusvaltuutetulle tulee pankkeihin liittyen vuosittain kymmeniä valituksia, joista ”hyvin monen taustalla on yhdenvertaisuusvaltuutetun arvion mukaan syrjintää”.

”Mahdolliset varallisuusvaikutukset eivät ulottuisi ainoastaan heihin, joita syrjitään, vaan perintöjen kautta myös näiden jälkeläisiin”, Luotonen toteaa.

”Mikäli syrjintä kohdistuisi jo ennestään heikossa sosioekonomisessa asemassa oleviin vähemmistöihin, lisäisi se yhteiskunnan eriarvoisuutta pitkälle tulevaisuuteen.”

Hankkeen aikataulu ja lisätietoja:

Hankkeen tulokset valmistuvat pääosin syksyllä 2022. Vastaava tutkija Niilo Luotonen avaa tutkimuksen taustaa ja lähtökohtia tarkemmin Ruskeat Tytöt Median uudessa numerossa, joka ilmestyy 3. kesäkuuta.

 

Aalto-yliopisto

64 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Kyllä!!!

Kuvituskuvan ilakoitsijat menevät luotijunan nopeudella tavallisista virtasista ohi asuntojonoissa!!!

Jos vapailla asuntomarkkinoilla laitetaan vaakakuppiin somalialainen räppäri ganstoineen ja virtasen lapsiperhe, jossa on viisivuotias nenäkäs pikku-neiti ja kolmikuinenalati huutava poikavauva vielä vaikeamman isin kanssa. Niin oletan, etten oleta yhtään mitään…

Risto

Äänet sinimustille.

John Quiman

Sinimustat saattavat saada yhden kansanedustajan, mutta todennäköisemmin eivät yhtäkään. Äänimäärä ei tule riittämään, elleivät onnistu joissain vaaliliitoissa.

Eetu

Leninin suunnitelma oli ottaa oman porukan haltuun lehdistö (= media), opetuslaitos, poliisi ja oikeuslaitos.

Ja hyvin ovat onnistuneetkin. Aalto-yliopiston nyt julkaistu hurskas tutkimussuunnitelma kertoo tästä varsin koruttomasti. Ja saman koplan samaan henkeen kuuluu, että tulos jo ennakolta on selvillä kuin Venäjän/NL:n vaaleissa. Rasismia löytyy roppakaupalla, ja jos ei löydy, sitä sitten keksitään vaikka kiven silmästä tai ainakin sitten jotkut asiat tulkitaan rasismiksi.

Totuus kuitenkin on, että nimenomaan kantaväestö on rasismin kohteena. Katsoopa mitä tahansa tilastoa, se näyttää, että kantaväestö tekee enemmän töitä, maksaa enemmän veroa ja käyttää vähemmän yhteiskunnan tukea ja palveluksia kuin mamut. Lisäksi mamut saavat yhteiskunnalta moninkertaiset tuet kantaväestöön nähden.

Mamujen sosiaalituet ovat Suomessa 4.1-kertaiset, työttömyystuet 1.4-kertaiset, perhetuet 1.4-kertaiset ja asuntotuet 2.4-kertaiset kantaväestöön nähden. Katso linkin OECD:n tilasto:
 https://read.oecd-ilibrary.org/social-issues-migration-health/international-migration-outlook-2013_migr_outlook-2013-en#page175

ike

Jos joku tuosta kysyisi vaikka eduskunnan kyselytunnilla niin kyllä hallitus väittäisi ette meillä ole tuosta tilastoja kun tuo valehteleminen on toinen luonto. En tahallani sanonut että puhuvat muunneltua totuutta. Niin kaukana on suomen eduskunta totuudesta että edes valehtelemisestä saa syyttää ketään vaikka kunka palturia puhuisi.

Ilkka Forsten

Hyviin tapoihin kuulemme liittyy sekin ettei toinen poliitikko syytä toista valehtelusta, jolloin fakta on että kumpikin valehtelee. Ensimmäinen puhuessaan mitä sattuu ja ihan tietoisesti, ja toinen sanoessaan ettei puheessa ollut mitään mikä viittaisi asioiden vääristelyyn.

Antioksennus

Venäjällä kantaväestö on venäläisten rasisminkohteena..

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Antioksennus
oleskeluvisionääri

Monikulttuurista omaisuudenhoitoa Ruotsissa:
https://www.expressen.se/nyheter/flera-brander-i-trollhattan-/

kasimir

Luulis, että yritykset, pankit, luotonantajat yms haluavat ensisijassa tahkota rahaa. Etnisyydet on ihan sivuseikka jos asiakas tuo firmallesi rahaa. Vai onko sellaisiakin yrittäjiä/pankkiireita jotka katsovat että ”Jaahas, tuossa on hemmo, jolla on luotto kunnossa ja hän olisi valmis maksamaan tinkimättä sen mitä pyydämme, mutta hitto soikoon – heebohan on musta, eli enpä enää haluakaan rahaa”? – Enpä ole kuullutkaan. Tuo olisi myös laitonta.

Helsingin kaupungin rekrytoinnissa on ollut jo kymmenisen vuotta se ohje, että tasaväkisten työnhakijoiden ollessa kyseessä, suositaan vähemmistön edustajaa. Tämä jos mikä on syrjintää mutta monihan ei edes näe/ymmärrä rasismia kuin ainoastaan tummien suuntaan. Jos lehdessä lukee, että jossain (vaikkapa yliopistossa) esiintyy rasismia, niin länsimaalaisen ihmisen mieleen tulee heti tilanne jossa valkoinen sorsii tummaa. Niin minunkin mieleeni – ehkä osin siksi että kaikki rasismipuhe mm. mediassa on aina vain tähän yhteen suuntaan, eli valkoinen paha. Sen tietää heti että miten päin tilanne on jos siitä uutisoidaan. Ja tämä oppi iskostuu myös lapsiin, ikävä kyllä.
Faktat ei puolla tätä rasismia kuin valkoisia kohtaan (kuten tuo rekryohje). Niin kuin ne jenkkipoliisien ampumatapauksetkin – ei niistä ole mitään näyttöä että mustia kuolee poliisin luoteihin siksi että he ovat mustia. Outoa, että mennään heti ensimmäisenä tuollaisella fiilispohjaisella teorialla etenkin kun tuo kuulostaa ihan absurdilta: Nykypäivänä olisi aika hankalaa olla aito rasisti etenkin julkisesti – sinuthan lynkattaisi ja canceloitaisi! Et saisi töitä, sinun digitaalinen persoonasi poistettaisi jokaisesta somesta ja olisit kaikkien hyljeksimä. Jos joku Esko valtaoja olisi rasisti, niin olisiko tuonut sen tahallaan julki suorassa lähetyksessä? Siis haloo!

Ilkka Forsten

Kaikki mitä tässä maassa uutisoidaan on lähtökohtaisesti kopio USA:n nykyisestä tavasta esittää asiat. Texas:n tapauksessa henkilön nimi oli Salvador Ramos, läl län lää, siis alunperin rasvakuppi rajan länsipuolelta, mutta kaikki uutisointi aiheesta keskittyi siihen miten rasistinen viharikos taas pääsi syntymään. Joe Biden on kuulemma pyytänyt neuvoa Australian viranomaisilta, lähinnä joltain toiselta poliitikolta, miten estää näin vakavat RASISTISET tapahtumat. Hän ehdottaakin aselakien kiristystä, sillä ne auttoivat kuulemma siihenkin ettei Christchurch:n kaltaiset VIHARIKOKSET enää voi uusiutua. Koko uutisointi jättää sanomatta että texas:n koijari oli etnisesti meksikolaista alkuperää, ja että hän kohdisti teon oman etnisyytensä kouluun. Nyt bidenin mielestä on valkoisilta saatava aseet pois ettei tällaista ilmiselvää rotuun perustuvaa tekoa voitaisi uusia..

John Quiman

Ei nuo mitkään ampumiset ole koskaan olleet muuta kuin tekosyy aseiden hankinnan vaikeuttamiseksi ja poiskeräämiseksi.

Kata

Juuri näin.

esko

Ilmeisesti selvitetään vaan syrjitäänkö etnisesti vähemmistöjä mutta jätetään kantaväestön syrjintä selvittämättä.

Jussiboy

Syrjinnästä ja syrjäytymisestä kantaväestön keskuudessa on tutkimuksia vaikka kuinka paljon, jos vain viitsii ottaa selvää. Ja siksi toiseksi, miten sinua syrjitty? Oletko kokenut ikäsyrjintää? Siitäkin monia tutkimuksia. Ei muutakuin tiedonhakua vain, jos taidot riittävät siihen.

Tuumailija

Ikäsyrjintä on puhtaasti päättäjien hallinnassa. Ensin tehdään yli 50v. palkkaaminen kulujen osalta kannattamattomaksi ja sitten syytetään yrityksiä ikärasismista kun näillä ei ole varaa palkata.
Kaikkea muuta toimivaa ”korjataan” hajalle ja antitoimivaksi, mutta tällaisia selkeitä epäkohtia ei missään nimessä.
Jos suomessakin olisi hivenen työhaluja, kykyä ja järkeä päättäjillä, korjaisivat he yrittäjiin/yrityksiin kohdistuvat taloudellisen paineen syyt, tai ainakin keventäisivät niitä huomattavasti, mutta kun siinä voi joutua oikeasti käyttämään yläpäätä ja tekemään töitä. Tukiaiset eivät ole edelleenkään ratkaisu mihinkään, koska ne ovat suurelta osin korruptiota.

Tutkimuksia on tehty, mutta niitä ei haluta julkaista, koska jäljet johtaisivat juuri arkadianmäen sylttyfabriikkiin.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Tuumailija
John Quiman

Ja tutkimukset, ainakin ne, joita käytetään, ovat poliittisesti tarkoitushakuisia eli antavat sopivia tuloksia.

Eetu

Voisitko ystävällisesti linkata näihin moniin tutkimuksiin, joiden mukaan kantaväestöä on syrjitty.

Kiitos.

murre riepunen

Pankki- sekä muut rahaoituslaitokset heti vastuuseen syrjinnästä etnisiin syihin vedoten, yhdenvertaisuuden perusteella on ilmiselvää, että näin tapahtuu meillä, jos kerra USA:kin. Ylen uutisoidessa tätä löydöstä viikkojen ajan kyyneleiden lainehtiessa studion vahatuilla lattialla, kyttyröiden ulistessa kovaa kohtaloaan, toimittellijoiden yhtyessä itkuun.

John Quiman

Jos tutkitaan lainojen antoa etnisyyden perusteella, tulee myös tutkia lainojen hoitoa samoilla perusteilla, jotta koko kuva selviäisi.

Ruotsissa oli 90-luvulla paljon juttua siitä, miten työhakemukset, joissa oli käsittämätön nimi, lensivät roskikseen heti kerrasta. Se ei perustunut niinkään syrjintään kuin kokemukseen. Eivät olleet vakuuttaneet työhaluistaan, työkyvyistään ja työnsä laadusta.

Yksi merkittävä seikka on, että työpaikka on joukkue ja jos joukkueen jäsenet eivät ole yhteensopivia, tulee siitä ongelmia. Sitä ei paikkaa minkäänlaiset paperit, eivätkä oppiarvot. Kulttuurierot tekevät paljon, eikä sitä voi jättää huomiotta.

Olen nähnyt Ruotsissa myös erilaisia ahmetteja, jotka ovat sopeutuneet ja oman kansallisuuden kulttuuri ei tuota ongelmia, vaan toimivat varsin yhteensopivasti, mutta niitä on hyvin vähän. Ne tapaavatkin jotenkin löytää töitä.

Yhdessä vaiheessa, tiedä olisiko vieläkin, tummemmat työnhakijat alkoivat muuttaa nimiään Svenssoneiksi, jotta pääsisivät edes työhaastatteluun. Se ei kai paljon auttanut työpaikan saamisessa.

Työnantajalle palkkaaminen on kallista riskipeliä, joten tulevat varovaisiksi.

Ilkka Forsten

Mitä näen kuvassa ? Kasapäin toiselta etnisyydeltä omittua kulttuuria, vai väittääkö taas joku että Levi Strauss oli afrikkalainen. Laskin kuvasta 12 sierainparia, joten kyseessä on vain se tavallinen ydinperhe saharan eteläpuoliselta osalta, sitten pitää vielä huomioida muu suku, vuohet, lampaat, aasit, kanat,jalkavaimot, jalattomat vaimot jos tullaan sierra leonesta ja tietenkin isovanhemmat ja mahdollisesti jotain muuta.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Ei tarvitse tutkia. Kela maksaa.

John Quiman

Saisivat tutkia sossutukien jaossa ilmenevää etnisyyden vaikutusta. Kävisi todennäköisesti selville, että kantasuomalaisia syrjitään reippaalla kädellä. Siksipä sitä tutkimusta ei varmaan koskaan tehdä.

Jussiboy

Nyt esimerkkejä tällaisesta syrjinnästä, eikä mitään kuulopuheita. Minä voin omasta kokemuksestani sanoa, että tällaista erilaista kohtelua esim. toimeentulotuen myöntämissä ei tapahdu. Ja kelan tutkimuslaitos tekee joka vuosi selvityksen toimeentulotuen myöntämisestä ja myöntämisen kriteereistä. Ja samaten Thl ja Stm tekee tutkimusta eri tukimuodoista. Tiedonhakua kehiin vain, ettei tarvitse huhupuhetta levittää.

Eetu

Tilastoa, ei kuulopuheita: Mamujen sosiaalituet ovat Suomessa mamuille 4.1-kertaiset, työttömyystuet 1.4-kertaiset, perhetuet 1.4-kertaiset ja asuntotuet 2.4-kertaiset kantaväestöön nähden. Katso OECD:n tilasto:

https://read.oecd-ilibrary.org/social-issues-migration-health/international-migration-outlook-2013_migr_outlook-2013-en#page175

Ilkka Forsten

Siihen voi olla ihan hyvät perusteet kun tiettyjen etnisyyksien kanssa ollaan vähemmän innokkaita luototukseen, ja syy ei ole rasismissa, vaan siinä että ne etnisyydet ei koskaan pidä lupauksiaan. Aalto – yliopisto on sitä samaa kuraa kuin Tampereen yliopisto, joka selittää miesten kuukautiset todeksi ja kertoo että mieskin voi synnyttää. Kun tuovat sen ensimmäisen miehen synnyttämän piltin eteeni, ja voivat todistaa että synnyttänyt jullikka on mies, eikä mikään sinne päin mekkoeinari, niin uskon tulokseen. Luojan kiitos minun ei tarvitse siihen koskaan uskoa. Kuten en usko siihenkään että menetämme mitään jos jätämme joitakin heimoja pois luototuksen piiristä.

Somaleilla ja aavikkoprinsseillä on jo nyt läjäpäin jos millä nimikeellä perustettuja yhdistyksiä tai liittoja, missä ei ole yhtään työntekijää koko päivänä, mutta palkat juoksee koko suvulle. Jos sitä pidetään edistyksenä ja rikkautena mitä ilman ei tulla toimeen, niin minäkin perustan yhdistyksen ja työllistän itseni noin 50 000 euron kuukusipalkalla ilman huolia. Ellei tähän suostuta, mäkätän kaiken aikaa rasismista ja alan ajamaan asiaa EU:n käsittelyyn nimikkeellä työperäinen syrjintä.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Ilkka Forsten
Jussiboy

Taas vain helppohintaisia heittoja vailla mitään faktatietoa. Luetteloa nyt niistä yhdistyksiä, jotka näin toimivat.

Ilkka Forsten

Helsingin Somaliyhdistys, noin esimerkiksi. Pysy sinä nyt vaan siellä putinin kainalossa ja jätä kommentointi sikseen, koska olet kommari joka toimii tavoilleen uskollisesti. Ei minun tarvitse sinulle mitään luetteloa tehdä, tee se itse, sinähän tässä vastaan väität. Tuo on teiltä punikeilta klassinen veto. Muutatte puheen aiheen esittämällä että vastapuolella on velvollisuus kertoa sinulle asioiden taustat, tai kertoa kuinka ja missä mitäkin tapahtuu. Suksi vi*****n, ja jos joskus tulet kadulla vastaan alat oivaltamaan kenelle olet suutasi soittanut.

Jussiboy

Noin meni viaton kysymykseni sinun ihosi alle. Voipi käydä toisinkin, jos kadulla kohtaisimme. Olet heti puolustuskannalla, kun sinulla ei ole esittää mitään faktatietoa. En ole sinun opettajasi ja jos et haluat ottaa itse selvää faktoista ennen kuin kirjoitat, niin kirjoituksesi on yhtä tyhjän kansa. Natosta olemme yhtä mieltä samoin kuin venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

ike

koittakaa toimitus välttää noita matupotretteja uutisissa, kun on aika paha tuo verenpainetauti.

Ilkka Forsten

Ja nekin joilla ei sitä jo ole, kyllä saavat sen tällä menolla.

Kata

Mulle on vähä hyötyä kun on liian matala tuo verenpaine… mutta silti ,oikeassa olet! 😀

Ilkka Forsten

Paljonko sinulla on ” männän ” ylä ja alapaine ?

Kata

Saattapi olla joskus 95/52….lukiessani noita juttuja alle parin sekunnin 190/120… 😀

Ilkka Forsten

No ei voi normaalioloissa ylinopeudesta syyttää. Edesmennellä Isälläni oli myöskin erittäin alhainen verenpaine, joka oli vähintään yhtä kiusallinen vaiva kuin ylipaineetkin. Erikoista siinä oli kaiketi se, että isä ei koskaan ollut mikään ravintoaineiden tai kalorien kanssa pelaaja. Hän söi kaikkea sitä mikä tänä päivänä kuulemma tuhoaa elämän. Kananmunia, voita, punaista maitoa, läskisoosia, sianlihaa jossa piti olla myöskin rasvaa, pekonia, suolaa,kermaa, sokeria jne, ja hyvin harvoin mitään salaatteja. Vasta vanhoilla päivillään innostui salaatistakin, mutta ei ilman kermaviilipohjaista kastiketta joka piti olla makeaa. Lihava hän ei ollut koskaan, ja ikää tuli mittariin 95 vuotta ja 4 kuukautta ennen kuin luonnollinen poistuma kohtasi hänet. Sama koski Äitiäni. Ei millloinkaan ylipainoinen, ja söi mitä tahansa niin paino pysyi kohtuudessa. Kuollessaan hän oli 99 vuotta ja vähän päälle.

Mahtaako ne ruoka-aineet sittenkään olla niin vaarallisia, vai onkohan tässä maailmassa joku muu mennyt vinksalleen kun noutaja kolkuttelee viiskymppisten oven takana ?

Kata

Hienot elämät saivat vanhempasi elää!Omat vanhempani poistuivat ,isä 82 ja äiti 90 ja tosiaan ruoka, kanan sisälle aina suolaläskiä ei se muuten maistu miltään,suolaa paljon käytössä jne…Ei lihavia ollenkaan enkä ole miekään vaikka syön kaikkea mikä maistuu.Kermvaahto parasta hahahahaha,kakusta viis..
Todellakin,matala verenpaine on joskus ällöä tekee niin huonon olon.Kuten lekuri totesi kun leikkaus aikanaan takana että onko sulla noin huono olo kuin verenpaine näyttää..en muista lukemia mutta sanoin että ihan jees olo..
Isälläni oli samoin ja hänelle oli sanottu että sellaiset elää vanhaksi mutta tulevat muistiongelmaisiksi…saapa nähä…en mie aina muista mikä päivä heti aamusta hahahahahah..pitääkö olla huolissaan…

Mie luulen että nuo pikaruoat on ihan täyttä pashaa…monet syö pelkästään niitä ja lihovat ja tylsistyvät ja sitten on vihersirkkuset jotka aina pahalla päällä…en ihmettele sitäkään.

ike

Oikeassa olet.Sanoihin tuohonniin että jos aiotaan hylätä kaikki eläinrasvat nii ei se ainakaa ole luonnollinen ruokavalio ihmisille., jos tuota historiaa vähän muistelee.. Esim. laihtuminen onnistuu paremmin syömällä grilli – tai palvikylkeä ja hiilihydraatteja vähentämällä, kuin kaloreja laskemalla.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Galina Manttari
Ilkka Forsten

Karppaajat söivät aikanaan lähestulkoon pelkkää lihaa, ja laihtuivat. Nyt jos uskoo viherhöttöön niin lihaa ei saisi syödä lainkaan, se kuulemma lyhentää elin-ikää, tuhoaa ilmaston, lisää hiilidioksidin määrää, sulattaa napajäätiköt, kadottaa biodiversiteetin jne jne jne… Ihmiskunta on syönyt lihaa miljoonat vuodet, ja nyt sen käyttö on olevinaan maailman tuhoisinta ja edesvatuutonta tuhlaamista. Yksi äpyli kuluttaa kuulemma lihakiloa kohti 10 000 litraa vettä. Mitä sitten, onko suomessa kovakin kuivuus haittana, ja kun tänne tuodaan se kehitysmaan kasvatti, hän aloittaa heti lihansyönnin koska ei ole omassa kakkastanissaan pystynyt sitä tekemään, kuten ei mitään muutakaan. Ilmasto ei kuitenkaan pilaannu siitä jos miljoonat hottentotit päättää kääntyä lihansyöjiksi, mutta jos yksi suomalainen syö lihaa, hän vie miljoonilta hottentoteilta kaikki elinmahdollisuudet. Ja taas kerran, mitä sitten. En minä saanut valita mihin synnyin, mutta jos voin valita mitä syön niin pidän kiinni oikeudestani. Hottentotilla on lääniä jota viljellä ja kasvattaa karjaa, tehköön osuutensa. Jos ei ole kasteluvettä keksi keino kuinka sitä saadaan, niin se on täälläkin pitänyt tehdä. Ei täällä ollut mitään suihkulähteitä peltojen reunoilla, joista valkoisen ylivallan edustajat olisivat voineet vetensä lotrata äpylien juominkeihin tai viljelyyn. En ole vastuussa yhdellekään omasta elintavastani, enkä tunne huonoa omaatuntoa vaikka joku jäisi ilman sisäfilettä siellä saharan laidalla.

Kata

Se on justiinsa näin!

John Quiman

Tuppaa kaikessa olemaan kaikenlaisia lisäaineita, joita sitten kertyy kehoon. Etenkin jos syö valmisruokia, eikä juuri itse kokkaile.

Eka Kettunen

Yliopistoilla sitä löysää rahaa riittää aina tuhlattavaksi.

Lainahakemuksissa ei edes kysytä etnisyyttä ja vaikka kysyttäisiin, niin tietoa ei silti saisi rahoituslaitoksista. Tutkimus”tieto” vedetään siis hatusta ja mielipidekyselyistä.

Tutkijoiden pankkitilit ainakin karttuvat mukavasti, ehkäpä he jopa pystyvät hankkimaan asunnon ilman lainaa parhaimmassa tapauksessa.

Seuraavaksi sitten taas tutkimaan jonkin maanosan kansantansseja tai miksi heinä heiluu tuulessa.

yliopistojen pseudotieteet

Olet muuten asian ytimessä.

Tässä juuri eilen mietin että miksi yliopistomaailmassa ei tehdä tiedettä vaan listataan eri asioita muiden tekemistä lähteistä? No se johtuu siitä että tehdää pseudotiedettä ja läheillä siirretään vastuu itseltä pois, jos nyt ”vahingossa” satutaan tekemään vääriä johtopäätöksiä.

Ja toisaalta, mihin ammatteihin yliopistosta valmistutaan? Ei mihinkään. Sieltä tulee vain ”tutkijoita”. Onko Suomen kokoisella maalla varaa moiseen määrään tutkijoita? Mitä me teemme tutkijoilla jotka eivät tuota mitään?

Tämä yliopistojulkaisujen kiima lähteisiin on ihmetyttänyt ennenkin. Mutta sillä taataan se että vanhoja asioita käännellään ja kiillotellaan hieman eri valossa. Sen sijaan että tehtäisiin oikeaa tiedettä kuten esim. Korkeakouluissa. Tai onko se nykyään Teknisissä yliopistoissa. Lähteitä ei voi olla asiaan joka on koko maailmalle uutta. Se on tiedettä.

Ilkka Forsten

Nykyisten yliopistojen tehtävä ei ole muu kuin kasvattaa kommunisteja, mitkä kopio kaiken ” tutkimustiedon ” BLM aktivisteilta valkoisten haitaksi..

John Quiman

Yliopistoilla ,tehdään paljon lumetiedettä ja sieltä valmistuu hutkijoita, jotka tekevät isolla rahalla hutkimuksia.

juu

”Samalla kun esimerkiksi työmarkkinoillamme etnisen syrjinnän on osoitettu olevan arkipäivää, ei ilmiötä ole rahoitusmarkkinoilla tutkittu”, kertoo hankkeen vastaava tutkija, tutkijatohtori Niilo Luotonen.”

Työmarkkinoilla syrjitään suomalaisia, on syrjitty jo pitkään ja avoimesti, mutta se nähdään ”positiivisena” asiana.
Helsingin kaupungilla kuulin jo kymmenisen vuotta sitten haastattelussa, että olisin pätevin hakija, mutta heidän täytyy palkata ulkomaalaistaustainen.
Hyvin näkyy ulkomaalaisilla myös rahoitus hoituvan, ainakin sen perusteella että pizzeriaa, halal kauppaa ja partureita nousee joka kulmalle..

Ilkka Forsten

Volt kuskin ansiot verojen jälkeen muka 5700 € / kk ilman huijausta.. Heh heh heh heheheheh hhehehhhh.. Jos olisi, miksi Arkadianmäen tyhjäpäät ei ala rahtamaan soppaa mummojen kotiovelle ? Nehän saa suunnilleen saman tekemättä mitään, ja eihän meidän taloutemme kestä sellaista laiskottelua, työ kuin työ on otettava vastaan, muuten lähtee ansiosidonaiset.. Sanna Marin ajamassa skootterilla itähelsingissä kassi sarvessa, pyrkien raapimaan kokoon tarvittavat 800 000 euroa asuntovelkaan.. Heh heh heheheheheh !!!! Bensaa ei tosin kuluisi, kun mopo on sähkökäyttöinen, mutta muuten olisi varmaan ongelmatonta rahottaa torppaa ja tehdä siitä vähemmän energiasyöppö jättämällä se viides poreallas pois listalta.

John Quiman

Sinua siis syrjittiin.

Hh1488

Hyvä. Toivottavasti se paranee tulevaisuuteenkin.

Asuntolainaton mustapää tuskin tänne majailemaan jää.

Hh1488

Miks pitää käyttää toisten nimimerkkiä.

Ilkka Forsten

Hybridivaikuttamista otaksun.

EiHH1488

Koska en ole lukenut ennen kommenttejasi.

Kata

Voi kiesus taas tätä lässytystä…erään pikkukaupunginKIN upeimmat talot parhailla paikoilla ovat ns etnisillä,Intiasta,Bangladesitä,muslimimaista tai afro-amerikkalaisilla…on nähty!Ja on nähty surkeat asuntovaunukylät ja valkoiset vanhukset ilman hampaita…vattu ottaa taas tää pasha päästä!
Voi näitä nyky-yliopistoja,pilattu wokeilulla,joka puolella!Tutkijoita riittää,jopa köyhyyteen mutta ei sillä ole pottunokalle väliä!Köyhtyköön!

 ”Hyvin monen taustalla on yhdenvertaisuusvaltuutetun arvion mukaan syrjintää”.”#¤%%¤#”!!

Eikös se kämpän pakkolunastus olekin tapetilla vai olenko väärässä?Eikö jo ehdotus ole syrjintää?Ai niin ei sellaista ole pottunokille.
Voihan kahdenvertaisuusvaltuutettunen.Kaikkeen sitä on rahaa!

Tuumailija

Maahanmuuttoviraston pakko-otto oikeus on tulossa, sitä ei voi estää.

Tuossa itsekin ihmettelin, kun naapurin kurdiaanoveljeksistä yksi meni ja osti neljännesmiljoonan talon, samalla laittoi firman pystyyn ja viimeisen päälle mersun pakettiauto firmalle; millä vakuuksilla nämä?
Silti kerran viikossa pitää kaikkien ahtautua vanhempien 3h+k asuntoon, riittääkö parikymmentä päätä. Ei paljoa plörinärajoitukset vaikuttaneet kokoontumisten suhteen aikoinaan ja miksi eivät vie kokkaronkkaa tämän yhden ”uudelle” talolle jossa on tonttia enemmän kuin laki sallii, kivenheiton päässä tästä osoitteesta?

Meikäläinen pottunokka kun yrittää samaa, niin kysellään kalsarin numeroista lähtien vakuudet, jos isoisältä ei ole jäänyt realisoitavaa omaisuutta niin seinä nousee pystyyn, ei riitä vakuudet millään mittarilla.

Kyllä, suomessa on virkamiesrakenteessa sitä rasismia omia kohtaan, ei tarvitse aallon pohjan yliopistoja sen selvittämiseen.

Kata

Soppii tulla pakko-ottamaan.Nyt sanon kuin Rokka kun vaadittiin kiviä laittaan polkujen varsille…muutama kaatuu ensin..!(Tai ainakin katuu)
Mutta…kunpa ihmiset tajuaisivat että tämä on sitä salaliittoteoriaa joka on totta…änweeeoo.

Ilkka Forsten

Mistä pakosta te nyt puhutte ? Minun omaisuuttani ei oteta pakolla kenellekään, sen yrittäminen johtaa siihen että jollekin selviää hyvin pian onko olemassa kuolemanjälkeistä elämää. Suosittelen jo nyt miettimään asiaa vakavasti, sillä en laske leikkiä.

Tuumailija
ike

Punavihreät ajaa tätäkin lakia kuin käärmettä pyssyyn. Jos et tottele nostetaan armeija ja poliisi omaa kansaa vastaan. Tuollaista maanpetturihallitusta joutuu vielä tällä iällä katselemaan. Ei järjen häivää.

Ilkka Forsten

Ei ollut järjen häivää tämänpäivän ESS:n uutisessakaan. Siinä Sanna Marinia kehuttiin auliisti maasta taivaaseen hyvänä, ja kauniina henkilönä joka sopisi maamme Presidentiksi. Artikkelissa jopa sanotttiin ettei sillä ole loppujen lopuksi mitään väliä kuinka hän politiikassa on selvinnyt, sillä ” tärkeintä on kuitenkin hänen nuorekas ja nätti energinen olemuksensa.” Sillä tehdään maailmalla positiivinen vaikutus, jota ei pidä lainkaan väheksyä..

Minä jollakin tavalla alan väheksymään tuon kirjoittajan järjenjuoksua. Jos valtion johtajan ainoa ominaisuus on näyttää nätiltä, vaikka ei ymmärtäisi vastuusta ja politiikasta yhtään mitään, tai ajaisi suoraan sanottuna omalle maalle vahingollista agendaa, niin en enää ihmettele miksi täällä on kaikki seinähullut pyrkimässä valtuustoihin ja eduskuntaan.

Kun tuo artikkeli taas ujutetaan mökinmummojen alitajuntaan, niin vot, meillä ollaan seuraavaksi äänestämässä maalle johtajaa ulkonäön perusteella jolloin on kysyttävä, miksi enää edes äänestetään. Hulluuden saa pyytämättäkin harmikseen. Ai niin, olihan meillä Halonekin presidenttinä, voi voi voi voi, pää särkee ja verenpaine huitelee katossa.

Kata

Voi luoja mitä pösilöyttä!Miten tähän on tultu…yak.

Minua ei haittaa vaikka olisi kuin Tyyne Leivo-Larsson,ei siis ruma ihminen mutta ihminen joka ajaa Suomen asioita..(No oli vasuri.Mutta ulkonäkö-kiihkoa ei ollut.)

Ajan henki on niin pinnallista mutta uppoaminen voi tulla hetkessä…ehtiikö simmut aueta.

John Quiman

Missikisataktiikka.

Jussiboy

Voi kiesus tätä lässytystä. Lukekaa nyt ajatuksella omat kirjoitukseenne, häpeän puna nousee poskillenne. Olenko minä tuon kirjoittanut ja olenko minä näin puusilmä etten näe, että kirjoitan samaa vanhaa virttä, jonka serkun kummin kaima on kuullut jostakin. Kummasti nyt alkoi olemaan kirjoituksissa kyse kurdeista. Ettei vain kirjoittaja kuullut nyt vasta heistä ja kun täytyy saada jokin ryhmä syrjittäväksi niin otetaan nyt ne. Huomenna sitten jokin muu ryhmä. Ja pelkän kiertokoulun käyneet arvostelevat yliopistojen tieteellistä tutkimusta. Eihän heidän mielestä sellaista tarvita jota eivät ymmärrä ja haukutaan esim. punayliopistoksi Tampereen yliopistoa. Minä olen valmistunut sieltä ja koko ikäni olen äänestänyt kokoomusta tai keskustaa. Punaiseksi sitä haukkuu ne, jotka ovat juuttuneet historian hämärään, jonnekin 70-luvulle.

Kata

😀 Voi sie hömsäntuuteri…Vai kiertokoulua 😀 Jaa ”historian hämärä”on noin lähellä no mulla menee pikkusen kauemmaksi!
Vous est bête et ridicule monsieur boy,je suis désolé….

Jussiboy

Opittiinko kiertokulussa ranskaa vain oletko opetellut lauseen sieltä toisen täältä?

Kata

Puhutko itsestäsi,siis kiertokulussa?Mie olin ihan koulussa vaan… 😀 Mais je parle un peu Francais….
Herranen aika mitä tämä maailma päällään kantaa….Nimimerkkisi jo kertoo että…! 😀

John Quiman

Et kyllä ole Tampereen yliopistolle kaksisen edustava tapaus. Jos olisit kiertokoululainen voisi tuon tyylin ymmärtääkin.

Omaan tai toisten koulutukseen vetoaminen on pelkästään heikkotasoinen veto, jolla yritetään saada auktoriteettiasemaa. Se ei ole argumentti asiassa, joten se on yhdentekevä seikka.

Yliopistojen tieteelliset tutkimukset ovat vallan usein poliittista hömppää, jolla ei ole mitään tekemistä tieteen kanssa. Vain yksinkertaiset ja tiedeuskovaiset pitävät niitä säännönmukaisesti jotenkin arvostettavina totuuksina. Ilmeisesti siksi, että ei ole silmät auki näkemään millaista potaskaa esitellään yliopistojen ”tieteellisenä tutkimuksena”.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by John Quiman

Uusimmat uutiset