Kotimaa Politiikka

BBC: Suomessa lapset ovat huolissaan konfliktin leviämisestä

Ritaharjun koulu Oulussa, 2015. Kuva: Wikimedia Commons.

Ukrainan sodan uutisointi on aiheuttanut epävarmuutta ja pelkoa monissa lapsissa ympäri maailmaa. BBC julkaisi englanninkielisen videon oululaisista lapsista ja nuorista, jotka kertovat miten Ukrainan sota on heihin vaikuttanut.

 

Vaikka Venäjältä ei kohdistu Suomeen välitöntä uhkaa, osa suomalaisista lapsista on huolissaan omasta turvallisuudestaan ja pohtivat, voiko sota levitä Suomeen.

Venäjän ja Suomen yhteinen maaraja ja maantieteellinen läheisyys ovat lisänneet joidenkin pelkoa.

Lapset kertovat videolla olevansa huolissaan läheisistään ja sukulaisistaan, jotka asuvat lähellä itärajaa, jos Venäjä hyökkäisi Suomeen. He ovat huolissaan myös siitä, miten Ukrainan sota vaikuttaa ukrainalaisiin perheisiin ja lapsiin, jotka joutuvat jättämään kotinsa ja pakenemaan sodan vaaroja vieraisiin maihin. Lapset kertovat myös, että heidän ahdistuneisuutensa sodan alkaessa on lisääntynyt.

Oululaisen Ritaharjun koulun opettaja Marika Kerola kertoo, että “lapsia ja nuoria kannustetaan ja rohkaistaan keskittymään enemmän normaaliin elämänrytmiin ja tavalliseen arkeen. Koulussa sotauutisten seuraamista olisi parempi välttää ja välitunneilla jutella muista asioista ystävien kanssa”. Hän neuvoo lapsia “jatkamaan normaalia elämää, esimerkiksi harrastamaan, käymään ostoksilla, kuuntelemaan musiikkia tai vaikka mennä hiihtämään”.

Lapsia kannustetaan myös keskustelemaan peloistaan ja ajatuksistaan sodasta aikuisten kanssa.

“Jos Nato lähettää joukkojaan, niin ydinsodan mahdollisuus on todella suuri. Ja se ei olisi kovin hyvä juttu”, kertoo 15-vuotias Olli videolla.

“Olen nähnyt hyvin kauheita ja ahdistavia videoita sekä videoklippejä, joita en olisi halunnut koskaan nähdä”, kuvailee 15-vuotias Torsti.

“Kun kännykät ovat käden ulottuvilla koko ajan, niin se (sota) tulee hyvin lähelle. Ja te olette jo tarpeeksi vanhoja suojellaksenne itseänne siltä tarvittaessa”, Marika Kerola sanoo nuorille videolla.

Torsti kertoo käyvänsä keskusteluja sodasta lähinnä ystäviensä kanssa. Hänen vanhempansa yleensä keskustelevat korkeista polttoaineen hinnoista. Torsti myös tietää, missä koulun väestönsuoja mahdollisesti sijaitsee.

“Juuri nyt en ole kovin huolissani. Alamme hitaasti tottua ja turtua sotaan”, lisää Olli.

 

Lähde: BBC

12 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Forsten

Hyvin on aivopesu edennyt. Natoa pelätään vaikka sodan aloitti Venäjä ja Putin.

Kata

Just,kotona on kerrottu…hohhoijaa.

Rudi

Ei huomannut käydä kansalaisen palstalla jossa viisaus pesii.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Rudi
Rudi

Pojalla oli varsin realistinen näkemys. Oliko sitten natopelkoa vai ydinsotapelkoa, väliäkö sillä.

juu

Ihan syystä ihmiset on huolissaan.
USA:n valepresidentti oikeen lietsoo että sota leviäisi, ja kun venäjä ajetaan täysin nurkkaan niin voi todellakin tapahtua mitä vain.
Lapsia esimerkiksi peloteltu yli 2-vuotta koronalla, ja nyt sitten sodalla.
Ja meidänkin poliitikot tekee kaikkensa näköjään että saadaan venäjän viha päällemme.
Vaikka putinia vihaisi kuinka paljon, niin jokaisen ensimmäinen tehtävä pitäisi olla se, että rauha tulee vaikka ei ehdoista pitäisikään.
Sen jälkeen voi sitten miettiä muita toimia.

Ilkka Forsten

Korona, rasismi, äärioikeistolaisuus, ilmastohätätila, vihersiirtymä, Ukrainan sota, natopelko, talouden romahdus, matujen tolkuton käytös joka vaan pahenee jatkuvasti, loputon hintojen nostaminen, pakkosuvaitseminen, puheiden ja mielipiteiden rajoittaminen, tasa-arvolässytys, homosaatio, sukupuolineutraalit vessat, maatalouden omavaraisuuden alas-ajo jne jne.. Nyt voi kysyä miksi mahtaa ahdistaa, ja olisiko syynä se että päättäjät on kus***ipäitä joilla ei ole aikomustakaan tehdä mitään.

Ja Sanna Marin on KOKO Suomen kansan valitsema pääministeri, paitsi ettei ole, sillä muuan Antti Rinne sen tittelin valehteli itselleen, ja sitten jakkukalkkunasta tehtiin maalle suuri ikoni joka nyt ei osaa tehdä yhtään mitään, mutta toiveena on että seuraavasa hallituksessa voisi saada valtiovarainministerin salkun niin voisi jatkaa samaa rataa.. Lataa ja varmista, siihen voi olla kohta oikeasti syytä. + että vihaan tätä kaikea jo valmiiksi, joten on helppo siirtyä tuumasta toimeen.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
Late

Suvakkiakat pelottelevat lapsia milloin milläkin, maailmanlopulla, ilmastohädällä, kehopositiivisuudella, sukupuolisekoituksella, rasismilla, ryssillä, natseilla, sodalla jne. Nyt joku jo vaati kouluhin vakituisia psykiatreja kun oppilaita niin ahdistaa.

Rudi

Nuoret saa väkisin nykyään enemmän informaatiota mitä kykenevät vielä käsittelemään. Kun kaikki on julki mitä pahveimmatkin dorkat sattuu päässään ja päissään kehittelemään ja nuoret ovat aikuisia alttiimpia niille, niin psykiatrit tosiaan kohta joka koulun henkilöstöä. Kaikkein surullisinta on että tätä kehitystä on mahdotonta pysäyttää.

Kansanäänestystä pukkaa

Ja taas kerran Oulussa. Miksi aina Oulussa? Sielä raiskataan ja hyväksikäytetään ja nyt sielä ahdistutaan. Mitä vikaa Oulunseudulla oikein on?

No, politikkomme eivät ainakaan liennytä noita pelkoja kun koko ajan höpöttävät NATO-optiosta ja siitä että kansanäänestystä mahdollisesta liittymisestä ei järjestetä. Se nyt vaan sattuu olemaan niin että NATO:n viidennen artiklan mukaan sotilasliittoon liittyvällä maalla pitää olla kansan vankka tuki. Ja sitä Suomen kohdalla ei ole.

Olisi muuten kansalaisen kohdalla hyvä järjestää asiasta ”kansanäänestys”. Viimeksi kun sellainen vaihtehtmedian puolelta äänestettiin ennen Ukrainan konfliktia, NATO:a kannatti vain 36% äänestäjistä. Vaikka silloin ”virallinen barometri” keroili 52% kannatusta.

Mihin me tarvitsemme sotilasliittoa joka maksaa meille kahdeksan miljardia euroa vuodessa? Sillä rahalla pidämme omamme toimintakuntoisena. Ja rahaa jää vielä kansalaisten eläkkeisiin niin, ettei eläkeikää tarvitse koko ajan nostaa.

Aatu H.

Medialukutaito olisi aika hyvä opetella. Jutussa puhutaan myös lasten ja nuorten sodan peloista ympäri maailmaa ja Suomessa, otanta ja haastattelu tehty Oulusta. Eiköhän siis muuallakin lapset ja nuoret pohdi sotaan liittyviä asioita ja tunne pelkoa sekä epävarmuutta sotaan liittyvistä uutisoinneista, samalla tavalla kuin Oulussa. Kyse on kuitenkin lapsista ja nuorista. Ja miten tähän juttuun liittyy raiskaukset ja grooming ylipäätään? Tai Nato-äänestys? Ei mitenkään, mutta kun on pakko ÖYH ja WÖÖÖÖ.

Ilkka Forsten

Ensin luodaan kaikki puitteet ahdistukselle jota ruokitaan tarkoitushakuisesti, ja sitten ollaan kädet leveillään sanomassa että olipa yllätys, lisää psykiatreja kouluihin. Tuosta puuttuu enää se että äärioikeisto olisi syyllinen ja rasismi selittää kaiken.

Ilkka Forsten

Paitsi että 61 % on enemmistö.