Kotimaa Maahanmuutto Rikos Uutiset

Epäilty ääri-islamistinen terrorismirikos etenee syyteharkintaan

Jihadistilippu. Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY-SA 4.0) / Wouter Engler.

Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan, jossa 21-vuotiasta Espanjan kansalaista epäillään kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemiseen. Asia siirtyy nyt syyteharkintaan.

Keskusrikospoliisi on yhdessä Helsingin poliisilaitoksen kanssa tutkinut epäiltyä kouluttautumista terrorismirikoksen tekemistä varten. Tutkinnassa on tehty tiivistä yhteistyötä Suojelupoliisin kanssa.

Rikosepäily tuli ilmi Helsingin poliisilaitoksella tutkitun toisen tapauksen yhteydessä. Epäiltynä on 21-vuotias mies, joka asuu Suomessa ja on Espanjan kansalainen. Poliisi tiedotti käynnistyneestä esitutkinnasta ja epäillyn vangitsemisesta 16.12.2023.

Epäillyn hallusta on löytynyt ääri-islamistista aineistoa. Esitutkinnan aikana on tullut ilmi, että hän on ollut jäsenenä ääri-islamistista materiaalia jakavissa ryhmissä ja saanut haltuunsa useita oppaita, joissa opetetaan muun muassa ampuma-aseiden käyttöä ja käsittelyä sekä räjähteiden valmistamista. Poliisin tietojen mukaan epäilty on myös ilmaissut kiinnostuksensa matkustaa alueille, joissa terroristijärjestöt vaikuttavat.

– Epäilemme, että mies on hankkinut ja perehtynyt materiaaliin kouluttaakseen itseään terroristista tekoa varten. Toiminta on ollut pitkäkestoista. Se on alkanut vuonna 2019 ja päättynyt kiinniottoon viime vuoden joulukuussa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Masi Puolakka Keskusrikospoliisista.

– Epäilty on kiistänyt rikoksen. Hän on kertonut poliisille etsineensä tietoa ääri-islamistista asioista omaan tiedonjanoonsa.

Poliisin tutkinnassa ei ole tullut ilmi viitteitä siitä, että toiminnan seurauksena ulkopuolisiin olisi kohdistunut vaaraa. Esitutkinnassa ei ole esimerkiksi ilmennyt, että epäilty olisi rakentanut tai yrittänyt rakentaa räjähdettä.

Keskusrikospoliisin esitutkinta on valmistunut, ja tapaus siirtyy nyt syyteharkintaan.

13 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Forsten

Tämähän on kuin Kiteellä ennen vanhaan. Kun oltiin käräjillä pontikankeitosta syytetty kertoi etsineenä keinoa ” tiedonjanoon ” ja niin tuli ohessa vähän juotuakin.

Runtiti-pou

Taitaa olla taas Mossadin iltasatu koko juttu. Rikoksenvalmistelu kun tuli rikoslakiin, niin onhelpompaa vielä poliisin sepitellä näitä satuja ja syytellä ketä tahansa

Ilkka Forsten

Ovat kuitenkin jättäneet sinut rauhaan ?

Runtiti-pou

Kankaanpäässä on jo yksi solu paljastettu

Ilkka

Kummasta päästä kangasta ?

tuskin toimi yksin

Semmoista keppostelua.

kauko kiito

Nykyään Espanjalaismiehet ja Espoolaismiehet ovat erehdyttävästi toistensa näköisiä. Tapakulttuurikin on täsmälleen sama. Euroopalla on edessään valoisa tulevaisuus ja sen pituinen se

Ilkka

Ymmärrettävistä syistä, Molempien alussa on lyhenne ESP joka taitaa olla se kansainvälinen maatunnus ?

jep

Hyvä että tällainenkin keissi välillä on poliisin seurannassa ja on saatu tuloksiakin.Aina kun suu vaahdossa vaahdotaan niistä äärioikeistolaisista, joita ei kuitenkaan näy missään.
Hyvä alku. Eikö niitä ole noin neljäsataa maamme rajojen sisällä näita allahusnackbaar- tyyppejä Supon mukaan, joten tutkittavaa riittää ja kun on riittävästi todisteita, niin kansalaisuus pois ja mars matkoihin kotikonnuille

Anomaster

Hän on kertonut poliisille etsineensä tietoa ääri-islamistista asioista omaan tiedonjanoonsa.”

No eikös tuo poliisi juuri sitä varten hänet ottanut kiinni? Millähän motiivilla hän kuvittelee terroristiksi haluavien etsivät tietoa terroritekojen suorittamisesta? Eiköhän se ole juuri oma tiedonjano.

karttakeppi

Yksittäisiä islamistisia terrori-iskuja paljon laajemmat yhteiskunnalliset haitat tulevat olemaan esimerkiksi peruskoulujen vihersuojatulla debiili-inkluusiolla.

Karvaranne

”Missä muslimi, siellä ongelma”, pätee taas, ikävä kyllä.

Ilkka

Missä apulantaa, siellä kemisti. Missä kemisti, siellä terrorismi, missä terrorismi, siellä apulantakemisti ja jihad. Tietenkin vain tiedonjanon sammuttamiseen, emmehän profiloi ketään.