Eurooppa Kotimaa Politiikka

EU toimittaa aseapuna Ukrainalle hävittäjiä – Suomessa kansallinen turvallisuus vaikuttaa harkintavaltaan aseavun antamisessa

Kuva: Flickr.

Haaviston mukaan, Suomen asevarastot on pidettävä kunnossa kriisiaikoina.

 

EU:n ulkosuhteista vastaavan johtajan Josep Borrellin mukaan EU:n aseelliseen apuun Ukrainalle kuuluu jopa hävittäjiä. Borrellin mukaan kyse on muustakin kuin pelkistä ampumatarvikkeista.

EU:n ulkoministerit pääsivät tänään yhteisymmärrykseen siitä, että Ukrainalle voidaan antaa aseapua Euroopan rauhanrahaston kautta.

Borrellin mukaan aseita toimitetaan Ukrainalle 450 miljoonan euron edestä. Summaa täydennetään EU-maiden kansallisesti antamalla aseavulla.

Sunnuntaina videokokouksessa tavanneet ulkoministerit sopivat myös EU:n pakotteiden laajentamisesta venäläisiin oligarkkeihin, Venäjän keskuspankkia koskevista rajoituksista ja tiettyjen venäläispankkien sulkemisesta Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle.

Päätökset vahvistetaan vielä muodollisesti EU:n päätöksentekokoneistossa.

Kansallinen turvallisuus vaikuttaa Suomen harkintavaltaan aseavun antamisessa

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo, että kansallinen turvallisuus vaikuttaa Suomen harkintavaltaan aseavun antamisessa Ukrainalle. Haaviston mukaan Suomen puolustus on suunniteltu niin, että reserviä varten on riittävät kalustovarastot.

Haaviston mukaan tällaisena kriisiaikana on tarkkaan katsottava, millaista kalustoa varastoista ylipäätään voitaisiin luovuttaa.

Ulkoministeri sanoo ymmärtävänsä hyvin näkemyksen siitä, että varastot on tällaisina aikoina hyvä pitää kunnossa. Uusien aseiden tilaaminen voisi pitkien toimitusaikojen vuoksi viedä paljon aikaa.

 

Lähde: Salon Seudun Sanomat

18 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Runtiti-pou

Eipäs sitten toimittanutkaan. Puola, Slovakia ja Bulgaria kieltäytyivät luovuttamasta koneitaan edes korvauksia vastaan. Lähde IS

Hodorkovski

Vanhat neukku-aikaiset BMP ja BTR rynnäkkö- ja kuljetusvaunut nyt ainakin. Samoin vanhemmasta päästä Rynchesteritä ja ainakin 100.000 patruunaa 7.62 RK 62:een. Lapua Oy kykenee kyllä tuottamaan tuollaisen erän helposti. MiG 21:t taitaa olla jo romutettu eikä niillä muutoinkaan juuri virkaa olisi.

Ilkka Forsten

Haavisto ikivihreänä, siis oikeammin pasifistina ja sivarina olisi valmis lähettämään virkkuukoukkuja ja lankarullan, josta saadaan lapaset vähintään kahdelle sotilaalle. Lisäksi harkinnassa on sateenkaarilippu propagandatarkoituksiin. Ehtona siis on että lippu tulee olla näkyvillä paikassa kuin paikassa, lapasista ei ole niin väliä.

Eka Kettunen

Suomi voisi lahjoittaa 100 000 kpl vuonna 1992 halvalla ostettua aitoa Kiinalaista rynnäkkökivääriä jotka lepäävät käyttämättöminä asevarastossa.
Aseet ovat aivan aidon näköisiä ja oloisia sekä deaktivoituvat automaattisesti käytön myötä luoden vaikutuksen nerokkaasta sunnittelusta.
Rauhan aikana niillä voi sitten metsästää vaikka vesilintuja jos sattuu omaamaan hyvän heittokäden ja paikalliset yhteisönormit sen sallivat.

Anteeksi kyynisyyteni, mutta edelleenkin vain suututtaa silloisen hallituksen idioottimainen päätös ostaa sutta ja sekundaa sen sijaan, että olisi hankittu laadukkaita, kestäviä ja ennen kaikkea kotimaisen aseteollisuuden tuotteita.

Voloholo Seniilsky

Nehän voisi lahjoittaa kaikille ja kenelle tahansa Suomessa olevalle, kuten Selensky tekee nyt Ukrainassa. Niitä jaetaan kaikille. Ja jos lopputulos on täällä sama kuin Ukrainassa, ja tietenkin olisi, niin Suomessa olevat kaikenkarvaiset alkavat ampumaan TOISIAAN ja muodostamaan kaikenlaisia kivoja katumilitioita ja selvittää asioita pikakäytännöllä.

Ilkka Forsten

Niin ja vasemmistohan ei niitä kuitenkaan tarvitse, koska Li Andersson on sanonut suorassa TV lähetyksessä, ettei vasemmisto ole koskaan turvautunut väkivaltaan aatteensa edistämiseksi. Lienee syytä muistuttaa että Putin on kommunistivaltion tuote, ja toimii kuten on oppinsa saanut. Kenties tämä on sitä parempaa väkivaltaa joka ei kohdistu lainkaan yksilöihin vaan instituutioon.

Ilkka Forsten

Mutta kun kyse olisi oikeista aseista eikä karnevaalitunnelman lisäämiseen tarkoitusta rekvisiitasta, niin ei ne kinuskien väkkärät taitaisi antaa meistä oikein hyvää kuvaa.

Ruupo Kustaa

Putini siinä tuli demonisoineeksi kaikki venäläiset. Suomeksi sanottuna ryssi kansalaisensa viemäriin lähes koko muun maailman silmissä. Euroopassa alkaa sellaiset sekartoiset ajat nyt, että ei ole kellään kivaa. No asekauppiailla yms ihmiskauppiailla on nyt ne ”hei me tienataan tällä” ajat vasta alkamassa

Piikkilampaat

Kärnä on ulissut aivottomasta pääkopastaan että aseet pitäsi kerätä suomen kansalaisilta ja lähettää Ukrainaan.
Sanon vain että täältä hakija saa hirvikiväärin luodin itelleen, ei muuta.

John Quiman

Kuka tietää, ehkä tuo on yksi kikka yrittää kerätä aseita pois kansalta. Nykypoliitikoista suurin osa ajaa Suomea kohti yhden totuuden maata, siis diktaturiaa ja sellaisilla on aina halu kerätä kansalta aseet pois.

Kata

Siksipä jenkit ei luovu 2nd Amendmentistaan…Kanadassa se nähtiin miten käy jos on kauniisti kerätty pois.

Puolueeton

Aseapu lisää vain kuolonuhreja. Sota tulisi lopettaa neuvotteluin ei asein.

Piikkilampaat

Kyllähän tuota on yritetty, mutta idän psykopaatti ei paljoa tajua että tulitauko pitäsi olla siihen asti kun valtiojohtajat keskustelee asioista.
Vielä sekin että, kukaan ei usko enää ikinä sanaakaan ryssiltä.

John Quiman

Ei tuolla mikään lopu ilman aseita. Aseapu auttaa ukrainalaisia vähentämään omien menehtyneiden määrää ja lisäämään hyökkääjän menehtyneiden määrää, joka on tuolla avain sodan loppumiseen. Jos Ukraina antautuu Venäjälle säätääkseen ihmishenkiä, saa Venäjä lisää uskoa mahtavuuteensa ja käyttää aseita muuallakin, eikä siitä tule loppua.

Ukrainan onnistuminen puolustuksessa ja Venäjän pysäyttämisessä johtaa siihen, että Venäjän into kurittaa naapurimaitaan armeijallaan heikkenee. Tämä johtaa sotien vähenemiseen ja siksi se myös minimoi kuolonuhrit tulevaisuudessa.

Jos aseita ja muuta tarpeellista apua ei toimiteta ukrainalaisille, menehtyy paljon suurempi määrä ukrainalaisia sodassa ja Venäjä alistaa Ukrainan valtansa alle.

Usko ”sodan lopettamisesta neuvotteluin” ei toimi, vaan se johtaisi huonompaan lopputulokseen.

Kun Venäjä nöyryytetään Ukrainassa, johtaa se Venäjän sotaisan hallinnon heikkenemiseen ja parhaimmillaan se johtaa kansannousuun, joka mahdollistaisi demokraattisemman Venäjän.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by John Quiman
Ilkka Forsten

Se millä voi vaikuttaa todella paljon venäjän armeijan toimintaan, on suunnata vastaiskut huoltojoukkoihin. Polttoainetta ja ampumatarvikkeita kun tuhotaan, menee yleensä niitä kuljettaneet ajoneuvotkin samassa. Täytyy muistaa että kun Saksan armeijalla oli ne vaikeudet edessä, meno hidastui heti. Tuolloin ei vastapuolen toiminta niinkään pakottanut pysähtymään vaan sää, joka ei venäläisiä haittaa. Ei se T-72 kulje ilman polttoainetta, eikä hyökkäys ilman ammuksia ole kovin tehokasta.

John Quiman

Nyt Putteli-setä tulee hyvin vihaiseksi.

Repe

Varmaan niska punoittaa ja veri kiehuu. Kuka käski lähteä riehumaan?

Arvo

Kaikkihan on tietenkin lännen vika, kun eivät usko kansanmurhaajan puhetta.