Eurooppa Politiikka Talous

EU:n varojen tuhlaamisen riski on ennätyksellisen suuri

Kuva: Piqsels / (CC0).

EU:n rahoituksen katoamisen riski sääntöjenvastaisten maksujen ja petosten vuoksi on suurin kahdeksaan vuoteen, kirjoittaa Europaportalen EU:n tilintarkastajien raporttiin viitaten. Suurimmat menetykset kohdistuvat EU:n koheesiopolitiikkaan eli Etelä-Euroopan tukeen.

Virheiden osuus EU:n avustusjärjestelmästä ja talousarviosta nousi jyrkästi vuonna 2022 ja oli 4,2 prosenttia, mikä on merkittävä lisäys edellisvuoden 3,0 prosentista.

Vuonna 2022 havaituista virheistä kaksi kolmasosaa liittyi korkean riskin menoihin eli maksuihin, joihin sovellettiin monimutkaisia sääntöjä ja jotka ovat erityisen ongelmallisia.

Vuoden 2022 suuren virhetason vuoksi EU:n tarkastajat ovat menneet askeleen pidemmälle ja antaneet huomautuksia sisältämättömän tarkastuskertomuksen, jonka tarkoituksena on korostaa tilanteen vakavuutta.

Virheiden määrä lisääntyi eniten EU:n ”koheesiopolitiikassa”, joka kattaa alueelliset ja sosiaaliset tuet erityisesti Etelä-Euroopassa.

Kasvu johtui siitä, että koronapandemian vuoksi käyttöön otetun EU:n tuen määrä kasvoi, ja sitä myönnettiin pääasiassa näille maille. Tällä alalla virhetaso oli 6,4 prosenttia, mikä on korkein luku viiteen vuoteen.

EU:n tarkastajat toteavat myös, että EU on lisännyt luvattua tukeaan 94 miljardista eurosta vuonna 2021 ennätykselliseen 453 miljardiin euroon tänä vuonna. Rahat tulevat pääasiassa pohjoiseurooppalaisilta veronmaksajilta.

Lähde: Fria Tider

1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Vappu Simanen

      Ottakaa rosvot kiinni!

      Kyse ei ole varojen «tuhlaamisesta» vaan «varastamisesta», joka tapahtuu tuhlaamisen varjolla: tällöin ketään virkamiestä ei voida syyttää rikoksesta, hän on toiminut hyvässä uskossa ja vain väärin tulkinnut pykäliä. Tietoisesta ja suunnitelmallisesta toiminnasta. Kun virkamiehet ymmärtävät, että EU on lopussa, alkavat he suoraan varastamaan kaikkea omaisuutta, joka «ei ole kunnolla kiinnitetty». Omaisuus jaetaan tukiaisia omalle suvullee ja luotetuille kavereille. Puoluetovereille.

      Se että varastelu on alkanut jyrkästi lisääntyä, johtuu joko siitä,
      1) että Yhä useampi virkamies on alkanut tehdä näitä «pikku näpistyksiä» tai
      2) että isot kihot ovat siirtyneet satojen miljoonien keikkailijoista miljardiluokan konniksi.

      Se että asia on nostettu julkisuuteen, todistaa, että kyse ei voi olla isojen kihojen toiminnasta; jos olisi, lehdistö pysyisi hiljaa.

      Julkisuuden tarkoituksena on estää kilpailijoiden syntyminen EU:n korkean tason mafiosoille: Joka ei suostu maksamaan prosentteja saaliistaan isojen kihojen mafialle ja näin osta itselleen taivasosuutta eli syytesuojaa kihojen hallitsemilta «tuomio»istuimilta.