Kotimaa Rikos

Hekan luottamusmies raiskasi harjoittelijan työaikana – uhri sai potkut

Kuva: Pixabay.

Helsingin kaupungin asunnot Oy:n eli Hekan työntekijä tuomittiin 18-vuotiaan harjoittelijan raiskauksesta Helsingin käräjäoikeudessa tämän vuoden toukokuussa. Tuomitulle tarjottiin raiskauksen jälkeen työtä toisella paikkakunnalla. Koska hän ei suostunut, Heka lopetti raiskatun naisen työsuhteen vastoin hänen omaa tahtoaan.

Hekassa vuonna 2020 harjoittelijana työskennelleen naisen vakituisen työnohjaajan sairastuttua, häntä ryhtyi opastamaan toinen työntekijä, joka ehdotti elokuvien katselua taukohuoneessa. 31-vuotias mies oli elokuvan aikana raiskannut yli kymmenen vuotta itseään nuoremman harjoittelijan, joka teki rikosilmoituksen tapahtuneesta.

Nainen joutui kahdeksi viikoksi sairauslomalle ahdistuneisuuden ja unihäiriöiden vuoksi, myöhemmin hänellä diagnosoitiin masennus. Hän kertoi tapauksesta vakituiselle työnohjaajalleen, joka otti yhteyttä aluejohtajaan.

Aluejohtaja järjesti tapaamisen eri esimiesten, harjoittelijan ja pääluottamusmiehen kesken. Tekijäksi epäiltyä kuultiin myös, mutta hänen mielestään väärinkäyttöä ei ollut tapahtunut. Hänen mukaansa kaikki oli tapahtunut yhteisymmärryksessä ja harjoittelija oli itsekin ollut aktiivinen.

Epäilty sai kirjallisen varoituksen elokuvan katsomisesta työaikana

Varoitus ei koskenut hyväksikäyttöä vaan sitä, että mies oli laiminlyönyt velvollisuutensa, katsonut työaikana Netflixiä ja saanut harjoittelijan tekemään samoin.

Heka pyrki erilaisin järjestelyin varmistamaan, että mies ja harjoittelija eivät enää tapaa työpaikalla. Siitä huolimatta he tapasivat toisensa kolme viikkoa tapahtumien jälkeen taukohuoneessa. Tämän jälkeen henkilöstöjohtaja oli kirjoittanut sähköpostitse aluejohtajalle: ”Eihän harjoittelijan kanssa ole tehty kesätyösopimusta?”.

Heka päätti naisen harjoittelun keskustelematta hänen kanssaan

Naisen harjoittelu päättyi vastoin hänen omaa tahtoaan. Aluejohtaja perusteli päätöstä sillä, että Heka ei voi taata, ettei hän tapaa miestä uudelleen ja että nainen oli ollut suuren osan harjoittelustaan poissa.

Epäilty ei halunnut työskennellä toisella paikkakunnalla, eikä häntä voitu pakottaa luottamusmiehen korotetun irtisanomissuojan vuoksi. Hekassa ei haluttu vaarantaa harjoittelijan terveyttä ottamalla hänet samalle alueelle uudestaan töihin. Harjoittelija oli hakenut Hekaan töihin kahdesti tapahtuneen jälkeen.

Aluejohtaja vapautettiin oikeudessa, raiskaajalle vankeustuomio

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi syytteet työturvallisuusrikoksesta, koska aluejohtaja ryhtyi toimenpiteisiin osapuolten tapaamisen estämiseksi.

Harjoittelijan raiskannut mies ​​tuomittiin toukokuussa 2023 raiskauksesta vuoden ja kymmenen kuukauden vankeuteen. Tuomiosta on valittanut sekä syyttäjä että tuomittu, joten se ei ole lainvoimainen.

Tuomittu ei ole enää Hekan luottamusmies, eikä työsuhteessa Hekaan.

Asiasta uutisoi ensin Svenska Yle

1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Vappu Simanen

Hetekassa kaikki on mahdollista.

Uusimmat uutiset