Kotimaa Politiikka

Huoltovarmuuskeskuksen vuosikatsaus kertoo toimintaympäristön muutoksesta

Kuva: Nina Metsälä

Huoltovarmuuden rooli yhteiskunnassa on entisestään kasvanut vuoden 2021 aikana. Kulunut vuosi osoittaa, että huoltovarmuuteen kohdentuvat uhkat ja riskit ovat moninaisia ja niiden toteutumisen todennäköisyys on kasvanut. Suomalainen yhteiskunta on kuitenkin perustuksiltaan vahva, todetaan Huoltovarmuuskeskuksen tänään julkaistussa vuosikatsauksessa.

 

”Toimintaympäristön haasteiden nopeasti muuttuessa ja keskinäisriippuvuuksien kasvaessa huoltovarmuuden toimikenttä ja yhteiskunnan kriittisten toimintojen turvaamisen tarve jatkuvasti laajenee”, toteaa Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundström vuosikatsauksessa.

Tilannekuvaa pandemian huoltovarmuusvaikutuksista ryhdyttiin rakentamaan heti vuoden 2020 keväällä ja se jatkui koko toimintavuoden 2021. Vaikka globaalisti talous elpyi, teollisuuden tuotantokyky ei aivan pysynyt perässä, mikä synnytti huoltovarmuuskriittisten tuotteiden saatavuuteen häiriöitä ja pullonkauloja.

Huoltovarmuuskeskus (HVK) on myös seurannut kiristynyttä geopoliittista tilannetta, erityisesti Ukrainan tilannetta, myöhäissyksystä 2021 lähtien. Tilannekuvatyön fokuksessa ovat olleet yhteiskunnan kriittiset toiminnot.

”Seurannan tavoitteena on tunnistaa tilanteen kiristymisen mahdollisia kehityskulkuja ja huoltovarmuusvaikutuksia, tunnistaa sektoreiden välisiä keskinäisriippuvuuksia sekä mahdollisia toimenpidetarpeita”, kirjoittaa Janne Känkänen toimitusjohtajan katsauksessa.

Asiantuntijoiden yhteistyö kattaa yhteiskunnan eri toiminnot

Huoltovarmuusorganisaation (HVO) piirissä tehtävän yhteistyön sujuvuudesta ja merkityksestä verkottuneessa toimintaympäristössä kertovat valmiusasiamies Katri Saukkonen ja poolisihteeri Riina Liikanen:

”Aktiivinen tiedonvaihto HVK:n ja Vesipoolin välillä on edellytys vesihuollon toimintavarmuuden tehokkaalle edistämiselle”.

Sama tiivis ja tuottoisa yhteispeli pätee muissakin yli 20:ssa HVO:n poolissa ja toimikunnassa.

Valmiusasiamies Satu Hulkkonen puolestaan kertoo toimintavarman myymäläverkoston projektista. Sekin on hyvä esimerkki Huoltovarmuusorganisaatiossa tehtävästä pitkäjänteisestä kehittämistyöstä, joka johtaa konkreettisiin toimenpiteisiin ja toimintamalleihin – hyöty tästä kertyy meille kaikille.

Pandemia sävytti myös tilivuotta 2021

Vuosikatsaus kertoo luonnollisesti myös huoltovarmuuden tärkeimmät tunnusluvut. Tilivuosi 2021 jatkui poikkeuksellisena ja tilinpäätöksessä näkyvät edelleen pandemian yhteiskunnallisten haittojen lieventämiseksi tehdyt toimenpiteet sekä vaihto-omaisuuden öljytuotteista vuonna 2020 tehdyn arvonalennuksen palautus. Huoltovarmuusmaksun tuotto pysyi edellisen vuoden tasolla ja oli 40,3 miljoonaa euroa. Trendi on kuitenkin laskeva. Huoltovarmuusmaksua kerätään tuontienergiahyödykkeistä energiaverojen yhteydessä.

HVK:n taseen loppusumma kasvoi 1,9 miljardista eurosta 2,3 miljardiin euroon, mikä johtui pääosin öljytuotteiden arvonalennuksen purkamisesta. Valtioneuvosto on vahvistanut 7.4.2022 Huoltovarmuuskeskuksen tilinpäätöksen vuodelta 2021.

Lue HVK:n vuosikatsaus täältä

 

20 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Rudi

Huoltovarmuuskeskus oli kansallinen ylpeyden aihe vuosikymmeniä. Olimme uskossa että meitä eivät maailman mullistukset pysty lyhyellä aikavälillä heiluttamaan sillä olemme niihin varautuneet ja metodiamme kehuttiin kautta maailman. Kuinkas sitten kävikään?
Odotan pelon sekaisin ajatuksin että elämmekö myös muunlaisissa harhoissa. Saatamme olla tilanteessa että joudumme jopa sotilaalliseen konfliktiin lähitulevaisuudessa. Olemme uskossa että meillä on vahvat, jopa yhdet Euroopan vahvimmista puolustusvoimista. Ei voi muuta kuin toivoa että näin myös on, ettei yhden kivijalkamme kanssa käy samoin lailla kuin huoltovarmuuskeskuksemme kanssa. Ja toivon myös että kaiken korona- ym. ongelmien aikana myös se huoltovarmuuskeskus on saatu siihen kuntoon kuin odottaa sopii.
Me suomalaiset olemme maiilman mittakaavassa hyttysen kokoinen kansa. Meillä ei olisi varaa minkäänlaisiin seikkailuihin että olemassa olomme voisi jatkua kuten se on vain hieman yli sata vuotta jatkunut. Tuntuu vaan siltä että tutustuminen historiaamme ja siitä tehdyt johtopäätökset ovat jääneet nuorilta päättäjätahoiltamme huomioimatta. Toivottavasti hyvä onni jatkuu.

Diiba daaba

Ja mitä vahvaa näissä Suomen yhteiskunnan perustuksissa on tän vuosia jatkuneen mädättämisen jälkeen?

John Quiman

Ideologia, homeen vihreä unelma.

Eka Kettunen

Usein kuullaan puhuttavan hillotolpista, niitä löytyy juurikin täältä huoltovarmuuskeskuksesta.

Oma napa paras napa

Ettei vaan ois hilloja salaa popsittu niin kuin nykyisin on julkisella puolella tapana.

murre riepunen

Kasvomaskeja riittää niin kauan kun riittää, tokaisi asiasta vastaava ministeri asian ollessa akuutti, noh, nyt kyseinen ministeri onkin rivikansanedustaja…eikä siinäkään kauaa.

Nyt on tuplattava

Jos kerran Huoltovarmuuskeskuksen voitto oli 2,3 Mrd€ niin sillä rahalla pitäisi ehdottomasti kasvattaa ruokavarastot kaksinkertaisiks. Eli entiselleen, ennenkuin Katainen ja Stub ne tuhosivat, eli puolitivat.

HVK:lla on ruokaa suomalaisille noin 6kk:si. Ja jos ajatellaan että tulee katovuosi niin seuraavaan keväänä järistään kynsiä. Tai jos mennään NATOon ja rahtilaivaliikenne lakkaa kulkemasta. Venäjältä ei vielä ruoka ole boikottilistalla joten sieltä vaan kuiva-aineita rahtaamaan.

Aiemmin hyvinkin persuteltu vuoden varasto on vaan tätä päivää. Puolen vuoden varasto on Kokoomus-politiikkaa, joka aiemminkin on havaittu tuhoisaksi Suomelle.

Mitenkä se Urkki sanoikaan ”Kokoomusta ei ikinä saa päästää hallistukseen sillä ne halauvat myydä Suomen”. Ei kaukaa liippaa. Taitaa Sossut olla vielä tuhoisempia. Mutta Urkin aikan ne pysyi kurissa. Ei ne hyppinyt silmille.

Bling Bling

Koronakriisi oli – muun ohella – onnenpotku Suomelle monessa suhteessa, joista yksi merkittävä asia on, että loputtomasti jatkuvalta tuntuneen löysäilykauden turruttama viranomaiskoneisto ravistettiin hereille ja ongelmia on ryhdytty korjaamaan vauhdilla ennen kuin mitään suurempaa tapahtuu. Ja valtioneuvostollekin on tämän myötä lopultakin selvinnyt, että elämä ei voi olla ainaista bilettämistä kahden tonnin aamiaisia.
Pieni kriisi aina silloin tällöin pitää rattaat pyörimässä voideltuna ja jos iso kriisi iskee, kaikki on valmista.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Bling Bling
ike

Minusta positiivinen elämänasenne on kyllä hyvä juttu, mutta jos se on perusteetonta, niin ei hyvältä näytä.

Tuumailija

Vai se verkottuminen on se suurin huolenaihe, eikä se että miten saadaan polttoaineita, ruokaa ja energiaa kriisin sattuessa.
Lisää keskipalkkaisia paperinpyörittäjiä ja suojatyöpaikalaisia, näin se HVK laajenee kuin eturauhanen.

Mitenköhän hyvin informaatio kulkee sitten, kun tulee rajumpi auringonpurkaus tai joku keksii posauttuu ilmakehässä EMP pulssin. Moni s-auto ja -90 luvun puolen välin jälkeen valmistettu jää niille sijoilleen, kännyt ja tietoverkko mykkänä.
Oliko järkevää hurja digitalisaatio ja yhteiskunnan saattaminen haavoittuvammaksi, purkamalla vanha toimiva ”uuden ja hyvän” tieltä. Ainoa mitä tällä saavutettiin oli se että ihmisiä on helpompi seurata eri elämäntilanteissa ja tottumuksissa, jopa vakoilla.
Muitakin osioita on siinä tilassa ettei ulkopuolisiin toimitsijoihin olisi tässä suhteessa varaa luottaa, kuten huomasimme maskikaupoista.

ike

Kaikki mainitsemasi asiat ovat todellisia. Totta on myös että niitä vastaan voitaisiin tehdä jotakin, poliittiseselle typeryydelle tuskin mitää. Unohdin mainita että meillä on suomessa yksi maailman parhaita sähköjärjestelmiä. Jos jossakin tulee iso ongelma niin se eristetään ja monien alueiden syöttö tapahtuu toista kautta.

Sanoo sairaat kontrollifriikit

Toisten vakoilu on jännää.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Muistissa on maskisekoilu. Jos muut asiat samalla tolalla, Jumala meitä varjelkoon

Kata

Better call Tiina…. 😀

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Parempi Onni ensikerralla😅

Kata

😀

ike

No voisin ottaa tuon huoltovarmuuskeskuksen ajatuksen tosissani jos se ei tekisi kaikkeaan laskeakseen suomalaisten elintasoa. Meille olisi tärkeää turve, kivihiili ym fossiiliset aineet, ei ideologa. Vihervasemmisto tekee kaikkensa estääkseen ihmisten hyvinvoinnin. Kyseessä on yksinkertainen harha siitä että mitä huonommin ihmiset voivat, sitä pahemmin maapallo voi.Asia ei ole noin yksinkertainen. Meillä on tietyt keinot kätettävissä tällä planeetalla, kun ne vähenevät keksitään uusia keinoja. Noin on aina ollut. Mikä antaa vihrervasemmistole oikeuden ajatella että meidän pitää suhtautua ongelmiimme 2100 vuoden teknologialla, vain vallanhalu, ei ymmärrys thervasemmiston loppu. Voi mennä vielä 50 tai 100 vuotta mutta ei hyvin mene. Historian tuomion tiedätte teknoligiasta tai yhteiskunnasta on punavihreille armoton.

Tytti

Oman maan etu on haitallista, huoltovarmuuskeskus pitää tämän logiikan mukaan lakkauttaa.

finne igen

Huoltovarmuuskeskus ei ole pystynyt edes ylläpitämään riittävän suurta siemenviljamäärää, sillä tärkeintä on ollut ylläpitää suojatyöpaikkoja poliittisille kiipijöille! Aikanaan Valtion viljavarasto pystyi tyydyttävästi vastaamaan maanviljelyksen tarpeisiin satokauden oltua huono. Nyt halutaan kokoomuksen johdolla siirtä Monsanton geenimanipuloituun viljaan ja mahdollinen sota on edessä. Nykyinen Huoltovarmuuskeskus on syytä lakkauttaa!
finne igen

Tuumailija

Monsantohan yritti lobata kaiken luonnovaraisten/viljeltävien kasvien ja siementen keräämisen kieltoa euroopassa. Ei onneksi mennyt läpi, vielä.

Tämähän on sitä agendaa, että yritetään yksityistää kaikki mikä on ollut ennen kaikkien saatavilla kuten luonnon antimet, vesi yms.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Tuumailija