Eurooppa Rikos

Ihmiskaupan torjuntaan liittyvässä valvonnassa tarkastettiin 103 kohdetta

Keskusrikospoliisi Vantaa. Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY-SA 4.0) / Hezzu

Viranomaiset tekivät kesäkuussa työperäisen hyväksikäytön torjuntaan liittyviä tarkastuskäyntejä eri kohteisiin 32 maassa. Kansainvälisesti valvonnassa tunnistettiin 261 työperäisen hyväksikäytön uhria.

Suomen viranomaiset osallistuivat kansainväliseen ihmiskaupan vastaiseen valvontaviikkoon 10.–17.6.2023. Valvonnan teemana oli työperäisen hyväksikäytön torjunta, johon liittyvää valvontaa ja tarkastuksia tehtiin Suomessa yhteensä 103 kohteeseen. Kohteet olivat muun muassa ravintoloita, rakennustyömaita, parturi-kampaamoja, siivousalan yrityksiä sekä puutarha- ja maanviljelyalan yrityksiä.

Tarkastuksia tehtiin kaikkiaan 11 poliisilaitoksen alueella. Poliisin lisäksi valvontaan osallistui Aluehallintoviraston, Rajavartiolaitoksen ja Verohallinnon edustajia.

– Valvonnassa kohdistettiin tarkastuksia aloille, joissa tyypillisemmin tavataan työperäistä hyväksikäyttöä ja työntekijöiden oikeuksien laiminlyömistä. Alttiimpia hyväksikäytölle ovat esimerkiksi matalapalkkaisemmat alat, joissa hyödynnetään ulkomaista työvoimaa ja kausityöntekijöitä, kertoo rikoskomisario Petri Partanen Keskusrikospoliisista.

Tarkastusten seurauksena avattiin kaksi esitutkintaa tutkintanimikkeellä ihmiskauppa sekä yksi tutkinta nimikkeellä törkeä kiskonta ja yksi nimikkeellä kiskonnan tapainen työsyrjintä. Rikosepäilyt ovat tutkinnassa poliisilaitoksilla.

Suomi osallistui valvontaan yhteiseurooppalaisen toimintakonsepti EMPACTin (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats) jäsenmaana. Valtakunnallisen valvontatapahtuman suunnittelusta ja koordinoinnista vastasi Keskusrikospoliisi, joka toimii myös kansallisena yhteystahona EMPACT-yhteistyössä.

Kansainvälisesti kesäkuun valvontaviikolla tarkistettiin muun muassa 65 639 henkilöä ja 22 958 ajoneuvoa, sekä tunnistettiin 261 työperäisen ihmiskaupan uhria ja 57 epäiltyä rikollista. Valvontaoperaatiota johti Alankomaat, ja yhteensä valvontaan osallistui Suomen lisäksi 31 maan viranomaisia Euroopan unionin lainvalvontayhteistyövirasto Europolin, Euroopan työviranomaisen (European Labour Authority) ja Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin tukemana.

Europolin tiedote

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Manttari

Entäs se varsinainen ”kauppahalli”, eduskunta. Kaikki on kaupan.

John Quiman

Heille kansakunnan hyväksikäyttö on laillista ja kansan huijaaminen on myös laillista, jopa niin laillista, että ovat ylpeitä huijauksistaan ja hyväksikäytöstään. Nytkin yhden pari vuosikymmentä vanhoja sanomisia syynätään tarkkaan, irroitetaan asiayhteydestä, jotta voisivat vähän muutella niiden merkitystän ja jotta kuulostaisi sopivamman kauhealta. He siis valehtelevat ja huijaavat kansaa mielikuvapeleillään. Tämä on vain yksi peini esimerkki eduskunnan henkisestä rappiosta ja korruptoituneisuudesta. Tätä ei kukaan nosta esiin, eikä tästä nosteta kohua, vaikka juuri tällaisesta tulisi kohista, koska kyseessä on oikeasti vakava juttu.

Kansalaisen verkkokauppa