Eurooppa Politiikka

Itävalta: FPÖ saavutti historiallisen voiton, mutta ”häviäjien koalitio” voi silti muodostua sitä vastaan

Kuvituskuva: Kuvakaappaus/Youtube.

FPÖ:llä on hyvät mahdollisuudet muodostaa koalitio Itävallassa.

Itävallan Vapaus-puolue (FPÖ) saavutti sunnuntai-iltana historiallisen voiton saaden ennätykselliset 28,8 prosenttia äänistä.

Maahanmuuttovastainen puolue, joka tunnetaan myös Venäjän vastaisista pakotteistaan, kohtaa kuitenkin vaikeuksia hallituksen muodostamisessa, ja koalitioneuvottelujen odotetaan pitkittyvän mahdollisesti kuukausia.

Sunnuntain kansallisissa vaaleissa rikottiin useita ennätyksiä, ja FPÖ saavutti kaikkien aikojen korkeimman tuloksensa 28,8 prosentin äänisaaliilla, mikä on 12,6 prosenttiyksikön ennätyslisäys.

Keskustaoikeistolainen Itävallan kansanpuolue (ÖVP) puolestaan kärsi historiallisen suuren, noin 11 prosenttiyksikön tappion, ja jäi toiseksi FPÖ:n jälkeen. Vasemmistoliberaali SPÖ putosi ensimmäistä kertaa kolmanneksi.

Mielipidetutkija Christoph Haselmayer sanoi FPÖ:n tuloksen olevan ”kaksin verroin historiallinen” ja lisäsi, että ”ensimmäistä kertaa kansallisissa parlamenttivaaleissa FPÖ on ensimmäisellä sijalla ja on ylittänyt FPÖ-Haiderin tuloksen vuodelta 1999”.

Kansleri Karl Nehammer ei ehkä voittanut, mutta hänen ÖVP:nsä on edelleen kuningas. Ratkaisevaa on nyt se, miten asiat SPÖ:ssä jatkuvat. ”ÖVP:n johtaja Nehammer yrittää kaikkensa kolmen puolueen koalition muodostamiseksi. NEO:t ovat valmiina SPÖ:n epävarmuustekijän kanssa.”

Yksi Brysselin eliitin tärkeimmistä äänitorvista, Politico, kirjoittaa: ”Jos FPÖ onnistuu koalition muodostamisessa, Euroopan unionilla olisi vastassaan euroskeptinen populistiblokki, joka käsittäisi Itävallan, Unkarin ja Slovakian sekä mahdollisesti Tšekin tasavallan siellä ensi vuonna pidettävien vaalien jälkeen.”

Sunnuntaina pidettävien kansalliskokouksen vaalien jälkeen uuden hallituksen muodostaminen voi kestää hyvin kauan, arvioi poliittinen konsultti Thomas Hofer. ”Liittopresidentti ei anna selvää mandaattia hallituksen muodostamiseen ennen virallista lopullista tulosta. Hän antaa puolueille aikaa järjestäytyä. Tulos oli järkytys ÖVP:lle ja SPÖ:lle.”

Herbert Kickl on tunnetusti Unkarin Viktor Orbánin läheinen liittolainen, ja toisin kuin muita eurooppalaisia oikeistojohtajia, Kickliä pidetään henkilönä, jota ei voi lahjoa. Unkarilainen tiedotusväline Magyar Nemzet kirjoittaakin, että on epätodennäköistä, että hän pystyy hallitsemaan koalitiossa.

”Itävallassa tulee todennäköisesti olemaan suuri koalitio, koska eliitti ei voi sallia Kicklin pääsyä valtaan. He vihaavat Kickliä, koska hän todella kuivaisi ja tyhjentäisi suon, eivätkä he voi sallia sitä”, sanoi Zoltán Kiszelly, Századvég Public Knowledge Center -säätiön poliittisen analyysin johtaja.

Ennen vaaleja on myös esitetty lausuntoja, joiden mukaan Nehammer saattaa harkita koalitiota FPÖ:n kanssa ilman Kickliä, mutta historiallisen tuloksen myötä on epätodennäköistä, että Kickl jättäytyisi pois.

”FPÖ:tä ei ole ilman Kickliä”, Kiszelly sanoi.

”Järjestelmään kriittisesti suhtautuvien puolueiden on pakko tehdä sopimus eliitin kanssa, jos ne haluavat päästä hallitukseen. Näin kävi Alankomaissa, mutta myös Italiassa, Tanskassa, Suomessa ja Ruotsissa. Saksassa AfD:llä ja Itävallassa FPÖ:llä taas on johtajia, jotka eivät halua tehdä sopimusta, joten heitä vainotaan”, hän lisäsi.

Lähde: Remix News

Tilaa
Ilmoita
3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Vanhat puolueet suojelevat demonikratiaa.

Marko Kristian

Itävallan puolueista en tiedä oikein mitään, mutta sehän on ihan tuttua ympäri euroopan että vaalien voittaja suljetaan päätöksenteon ulkopuolelle, ja sitä perustellaan ”demokratian suojelemisella”.

Peter Kreisler

Demokratia on vain keskipitkä sana, joka on joskus vaikea taivuttaa. Demokratia toimii yleisesti niin, että valtavirtaa vastaan ajattelevat vaiennetaan perustellen sitä demokratian vaarantumisella, kuten esim. Keski-Afrikan demokraattisessa tasavallassa, Saksan demokraattisessa tasavallassa jne…