Kotimaa Maahanmuutto

Joka viidenneltä työpaikalta löytyi viime vuonna ulkomaalainen työntekijä, jolla ei ollut oikeutta tehdä työtä Suomessa

Kuva: Pixabay.

Ulkomaalaisiin työntekijöihin liittyvä laiton toiminta huolestuttaa harmaan talouden valvontaa tekeviä viranomaisia. Viime vuonna aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueet tekivät vajaa 1600 tarkastusta ulkomaalaista työvoimaa käyttäviin yrityksiin. Joka viidennessä tarkastuksessa löytyi vähintään yksi henkilö, jolla ei ollut oikeutta tehdä kyseistä työtä Suomessa.

Rakennusalalla tilanne on vielä heikompi: siellä työnteko-oikeudettomia henkilöitä löytyi joka kolmannella tarkastuksella.

– Ukrainan sota saattaa kasvattaa tätä epätoivottua ilmiötä lisää. Mitä enemmän Suomeen tulee pakolaisia, sitä valppaampia saamme myös me viranomaiset olla, että työntekijöillä on työoikeus ja heille maksetaan työstä asianmukainen korvaus ja palkasta verot ja muut työnantajamaksut, harmaan talouden selvitysyksikön johtaja Janne Marttinen Verohallinnosta kertoo.

Aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueen tehtävä on valvoa, että ulkomaalaisilla työntekijöillä on tarvittava työoikeus, työntekijöille maksetaan vähintään vähimmäispalkka ja palkan päälle kuuluvat lisät.

– Valvontahavaintojemme perusteella työnteko-oikeudettomille ulkomaalaisille maksetaan usein sellaista palkkaa, joka ei ole Suomen lain perusteella riittävällä tasolla. Toisaalta meillä on usein tarkastuksilla haasteita saada selvyyttä siihen, mitä työpaikalla oikeasti tapahtuu ja millä ehdoilla työtä tehdään. Siksi pyrimme tarkastusten yhteydessä keskustelemaan ulkomaalaisten työntekijöiden kanssa, ylitarkastaja Riku Rajamäki Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo.

Verohallinto puolestaan valvoo, että palkoista maksetaan verot. Verohallinto löysi viime vuonna harmaan talouden valvonnassa yhteensä 32 miljoonaa euroa pimeitä palkkoja. Merkittävä osa pimeästä työvoimasta jää kuitenkin verotarkastuksissa henkilötasolla tunnistamatta.

Valvontatulokset selviävät tänään julkaistuista harmaan talouden viranomaisten yhteiseltä harmaatalous & talousrikollisuus tilannekuvasivustolta. Aluehallintovirastojen tekemän valvontatyön lisäksi harmaan talouden torjuntaan liittyvää valvontaa tekevät myös Verohallinto, Kela, Tulli, poliisi, Syyttäjälaitos, konkurssiasiamies, Ulosottolaitos, Eläketurvakeskus, Tapaturmavakuutuskeskus, Työllisyysrahasto, ELY-keskus, Valvira, Ruokavirasto.

Kenttävalvonta on tärkeää: taksi-iskujen lisäksi tulossa myös uudenlaista viranomaisten yhteisvalvontaa muille toimialoille

Harmaan talouden torjuntaa tekevät viranomaiset pääsivät viime vuonna koronatilanteesta huolimatta tekemään yhteistarkastuksia työmaille.

– Valvontakäynneillä on merkittävä rooli siinä, että laiton toiminta saadaan kuriin. Vaikka ensimmäisenä koronavuonna erityisesti datan analysointi viranomaisten välillä kehittyi ja sitä kautta tarkastusten kohteet valikoituivat tarkemmin, tämä työ ei korvaa paikan päällä tehtävien valvontakäyntien vaikutusta, harmaan talouden selvitysyksikön johtaja Janne Marttinen Verohallinnosta kertoo.

Esimerkiksi poliisin, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin, Verohallinnon ja aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueen taksien kenttävalvonta sai paljon näkyvyyttä loppuvuonna.

– Valvonnasta hyötyvät erityisesti ne yritykset, jotka toimivat rehellisesti ja oikein. Kun sääntöjen rikkomisesta jää kiinni, elämme oikeudenmukaisemmassa yhteiskunnassa. Samalla myös verovaje pienenee, Marttinen sanoo.

Viranomaiset ovat ottamassa poliisin johdolla käyttöön uutta yhteistä tapaa tehdä valvontaa, jonka avulla ulkomaalaiseen työvoiman hyväksikäyttöön liittyviä ongelmia saadaan näkyviin entistä tehokkaammin eri viranomaisten yhteistyönä. Toimintamallia on tarkoitus käyttää toimialoilla, joilla on paljon ulkomaalaista työvoimaa, esimerkiksi isoilla rakennustyömailla, marjatiloilla ja siivousalalla. Uusi toimintamalli on toteutettu osana harmaan talouden toimenpideohjelmaa.

Fakta: Nostoja harmaan talouden valvonnan tuloksista 2021
  • Poliisi sai haltuun rikoshyötyä yhteensä 40 miljoonan euron edestä. Poliisin tutkinnassa olevien talousrikosasioiden määrä on pysynyt samalla tasolla. Poliisin tutkimien talousrikosten määrä riippuu siitä, kuinka paljon muut viranomaiset tekevät poliisille tutkintapyyntöjä.
  • Verohallinto tekemien harmaan talouden tarkastusten perusteella määrättiin maksuun arvonlisäveroja 40 miljoonaa euroa ja työnantajasuorituksia 11 miljoonaa euroa. Verohallinto löysi tarkastuksissa ilmoittamatta jätettyä tuloa yhteensä 147 miljoonaa euroa.
  • ELY-keskukset arvioivat yrittäjäksi haluavan ulkomaalaisen edellytyksiä siihen, onko henkilöllä kyky työskennellä yrittäjänä Suomessa. 1123 yrittäjäksi haluavaa teki ELY-keskukselle hakemuksen. ELY-keskukset hyväksyivät hakemuksista 55 prosenttia. ELY-keskusten tekemä arvio yritystoiminnan edellytyksistä on osa ulkomaalaisen yrittäjän hakemaa oleskelulupapäätöstä.
  • Tullin yritys- ja asiakirjatarkastusten pohjalta määräämät verojen jälkikannot ja talousrikostutkinnan vaikuttavuus olivat yhteensä 26 miljoonaa euroa.

 

Lähde: ELY-keskus

7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Jukka

Suomessa rehottaa harmaa talous. Meillä työskentelee porukkaa, jotka tekevät orjatyötä. Palkka aivan mitätön. Miksi rehottaa? Rehottaa,, kun viranomaist eivät halua puuttua tilanteeseen.

juha II

Kamallaa!!!

Mitkä tappiot tästä KELA:lle koituukaan!!!

Rakenteellinen korruptio

Heh heh… Tämä tiedetään rakennustyömailla ja siksi pimeä väki tulee viikolla iltaisin töihin klo 20 jälkeen ja viikonloppuina lauantaina klo 16 jälkeen ja tekevät koko sunnuntain. Silloin virkamiehet eivät ole töissä.

Mutta jos kerran tähän rakennusalan vierastyövoimaan puututaan niin kovin niin entäs sitten IT-ala? Tänne lentää lentokoneellisia ihmisiä Intasta mm. Wipro- ja TCG (Tata COnsulting Group) yrityksistä. Ne vuokraavat kokonaisia kerostaloja, työntekijät kuljetetaan linja-autoilla töihin ja kämpille. Yhdellä on lompakko ja se ostaa ruuat muille. Muut ovat vain töissä. Onko näiden yritysten työntekijöillä oikeuksia suomalaiseen palkkaan ja muihin korvauksiin? Miten niiden työehdot on järjestetty? Työterveyshoito? Lomat? Mitä vastaavat ne jotak työllistävät nämä IT-väet? Luettelekon nimiä media alalta, pankkisektorilta, operaattoreista, teollisuudesta??

Puolueeton

Pakolaiseksi kutsuttu saa sosiaalitukea, mutta tienaa myös tekemällä töitä. Työnantaja tienaa, koska ei tarvitse maksaa kuin osan työhön sovitusta palkasta. Kuka tästä kärsii? Rehellinen veronmaksaja.
Suomessa rakennetaan mökkejä rannoille. En ole nähnyt yhtäkään suomea selkeästi puhuvaa palkattua työntekijätyhmää. Baltian maitten kieltä kuulee paljon. Nämä tuskin saavat Suomesta sosiaalitukea, mutta omasta maassa luultavasti saavat. Työverot Suomeen jäävät saamatta. Kun työnantajan maksamasta palkasta noin puolet menee valtiolle, tietenkin ulkomainen salainen työ on halpaa. Suomalainen saa työttömyystukea ja taas rehellinen työläinen maksaa kaiken.

ike

Hiljakseen tulee esille mihin tämä vihervasemmiston politiikka johtaa. Rahaa laitetaan milloin milläkin tekosyyllä eurooppaan tai maahanmuuttoon ym. Suomalaisten verorahat on tarkoitettu suomalaisten käyttöön. Ei tarvitsisi puhua siitä että rahat ei riitä hoitajien palkkoihin. Ei meillä ole hoitajapulaa, meillä on rahapula koska tämän hallituksen prioriteetit ovat aivan muualla. Ei tyhmyys ole rikos mutta hallituksen kohdalla se on kuitenkin aika lähellä.

hiku1975

suomen kela maksaa näiden raksamiesten perheille suoraan tukea sinne kotimaihin esim virolaisten perheet saa tukea kun isäntä on suomessa töissä

Tuumailija

Avainsana on tuo virka-aika, ei lähde virkamies ehtoolla enää katselemaan työmaita tms. kohteita koska se on em. ajan ulkopuolella. Työsuojelupiirikin on pelkkä poliittinen vitsi.
Ei ole ensimmäinen eikä toinen tapaus, kun tilipäivänä porukka lompsii hanhenmarssia pankkiautomaatille ja nostaa sieltä sen työnantajalle kuuluvan osan, jonka tämä kerää istuessaan siellä mersussa tai firman pakettiautossa valitellen työvoiman kalleutta ja verotusta.

Ei myöskään vartiointiliikkeiden suharit saa vetelää persustaan sieltä kian istuimesta irti, vaikka kuka siviileissä liikkuu työmaalla, jos vain on tarpeeksi valoja päällä.
Vai onko avarnin yms. piirikonttoreiden johto saunotettu rakennusliikeiden toimesta hyväksi. Jos jotain häviää, niin se on poliisin tutkittavana, vartiointiliikkeet luistelevat taas vastuusta kuin saippua märällä lattialla.