Kotimaa

Kansalaisen sunnuntaiekstra: Mikä on Pohjanvartio?

Pohjanvartion tempaus eduskuntatalolla joulukuussa

Pohjanvartio on Suomessa viime vuoden keväällä alkunsa saanut kansallismielinen aktivistijärjestö, jonka tarkoitus on tuoda näkemyksiään esille ulkoparlamentaarisen ja kaavoja rikkovan aktivismin muodossa. Se järjestää ohjelmaa jäsenilleen niin matalaprofiilisen aktivismin kuin näyttävämpienkin tempausten muodossa. Samaan aikaan se ei kuitenkaan hyljeksi muita kansalaisvaikuttamisen keinoja.

Pohjanvartio on vielä nuori, mutta koko ajan kehittyvä ja rakentuva järjestö. Kansalainen otti yhteyttä sen edustajiin selvittääkseen, mikä sen taustalla vaikuttaa.

Mikä on Pohjanvartio?

Pohjanvartio on aktivistijärjestö, jonka tarkoitus on tuoda esille yhteiskunnan ongelmakohtia fyysisen aktivismin kautta. Jaamme siis materiaalia katukuvaan ja postilaatikoihin sekä järjestämme isossa ja pienessä mittakaavassa visuaalisesti näyttävämpiäkin tempauksia.

Emme ole puoluepoliittinen, vaan katutason järjestö. Emme kuitenkaan hyljeksi puoluepoliittista toimintaa tai mitään muutakaan poliittisen toiminnan muotoa.

Järjestömme syntyi viime keväänä useista eri taustoista ponnistavien kansalaisaktivistien yhteenliittymänä ja tarkoituksemme on rakentaa ympärillemme mielenosoitus-tyyppisen aktivismin kulttuuri ilman, että kyse on kuitenkaan perinteisistä mielenosoituksista. Kieltämättä perustamisajankohtamme ei ole helpoin mahdollinen, mutta toisaalta vallitsevat rajoitukset voivat pakottaa myös luovuuteen, mikä on positiivinen asia ja kehittää toimintamuotoja.

Jokainen voi tukea aktivismiamme joko liittymällä mukaan tai jakamalla materiaaliamme sosiaalisessa mediassa sekä ylipäätään pitkin internetiä.

Minkälaista ideologiaa Pohjanvartio edustaa?

Ideologiamme ei ehkä ole yhdellä termillä selitettävissä, paitsi ehkä jos se annetaan sosiaalisen median siviilipalvelusneitien määriteltäväksi. Olemme kansallismielisiä, mutta toisaalta se voi olla turhan laaja kattotermi, jonka alle mahtuu monenlaista kulkijaa, joista ehkä jokaista emme hyväksyisi omaksi jäseneksemme.

Olemme hyvin yhteiskuntakriittisiä, emme pidä Amerikasta tänne tuoduista liberaaleista ajatusvirroista, vastustamme ylikansallisia instituutioita, jotka nakertavat valtiollista itsenäisyyttämme emmekä hyväksy katukuvamme muuttumista sellaiseksi, jossa tavallinen suomalainen ei viihdy tai ylipäätään ole turvassa.

Kannatamme suomalaisten itsemääräämisoikeutta, ydinperheen asettamista uudelleen arvostettujen instituutioiden joukkoon, suomalaista työtä sekä vahvaa maanpuolustusta – näin hyvin tiivistetysti. Jokainen sitten päätelkööt siitä, minkä suuntaista ideologiaa edustamme.

Miten Pohjanvartio toimii käytännössä?

Toimimme katutasolla, kuten aiemmin kerroin. Flashmob-tyyppiset tempaukset, lentolehtisten jako sekä katukuvaan levitettävä materiaali ovat ydinosaamisaluettamme. Toistaiseksi pyrimme vakiinnuttamaan nämä asiat riittävän aktiiviseksi osaksi toimintaamme, ettemme laajenna repertuaaria liikaa liian nopeaan suhteessa väkimäärään. Perinteiset mielenosoitukset eivät kuulu toimintarepertuaariimme – tosin moni osallistuu niihin sitten yksityishenkilöinä, kun sellaisia järjestetään.

Tempauksilla otamme kantaa ajankohtaisiin ja/tai ihmisiä yleisemmin askarruttaviin kysymyksiin. Pyrimme rakentamaan niistä visuaalisesti tyylikkäitä tapahtumia, sillä nähdäksemme suomessa tietyn tyyppinen visuaalisuus toiminnassa loistaa poissaolollaan. Tämä on yksi pääsyistä, miksi perustimme Pohjanvartion – jotta voimme tehdä tietynlaisia tempauksia omilla säännöillämme.

Emme kuitenkaan ole nurkkakuntaisia, sillä tuemme käytännössä kaikkia kansallismielisiä projekteja, olivat ne enemmän alakulttuurihenkisiä tai vakavampihenkisiä poliittisia projekteja. Näemme järjestömme vain yhtenä osana laajempaa kansallismielistä kenttää, jossa tarjoamme vain yhden toimintatavan toimia monien muiden rinnalla. Vedämme samaa köyttä, eikä meillä ole varaa sulkeutuneisuuteen tai ylimielisyyteen toisia isänmaallisia tahoja kohtaan. Kysymme: viekö tämä toimintatapa asiaamme eteenpäin? Mikäli vastaus on kyllä, tuemme sitä.

Tiedostamme myös sen, että monesti katuaktivistien elämän aktiivisin osuus osuu nuoruusvuosille, minkä jälkeen alkaa ruuhkavuodet ja rauhallisempi vaihe. Kannustammekin siksi ihmisiä pitämään yhteyksiä myös muun tyyppisiin poliittisiin ryhmiin, jotta he eivät katoa kokonaan kartalta sen jälkeen, jos kiinnostus Pohjanvartion tyyppiseen aktivismiin alkaa tuntumaan liian nuorekkaalta vanhenevalle aktivistille.

Eli vaikka toimintatapamme eroaa normaalisti totutusta, pyrimme samalla luomaan tilaa myös muille tahoille, sillä kokonaisuus on se, millä on merkitystä. Kansallisradikaalissa toiminnassa ei ole kyse yksilöiden tai yksittäisten järjestöjen omasta edusta, vaan aatteellisen sanoman leviämisestä ja sitä kautta vallan saamisesta ja kansan olemassaolon turvaamisesta.

Vaikka siis aktivistimme olisi lauantaina tekemässä näyttävää tempausta kaduilla, on hän luultavasti sunnuntaina antamassa äänensä kansallismielisen puolueen ehdokkaalle.

Toimintanne vaikuttaa ottaneen mallia Euroopassa ja muualta maailmassa toimivista identitaarien aktivistijärjestöistä. Olenko oikeassa vai aivan hakoteillä?

Olet siinä mielessä oikeassa, että olemme huomioineet näiden järjestöjen olemassaolon niin esteettisesti kuin sanomallisesti. Varsinkin näin 2020-luvulla on syntynyt valtavia määriä pienempiä aktivistiryhmiä, kollektiveja ja järjestöjä, jotka omilla alueillaan suorittavat erilaisia aktivismin muotoja. Mikäli yhtään seuraa kansallismielisten liikkeiden kehitystä maailmalla, on näitä esimerkkejä hankala välttää.

Sanomallisesti meistä voi varmasti löytää paljon samaa kuin Euroopassa toimivista identitääri-ryhmistä. Korostamme omaa, suomalaista identiteettiämme ja muistamme historiallisia esikuviamme suomalaisessa kontekstissa. Tempauksemme toisaalta liittyvät historiaan, toisaalta myös nykypäivän identiteettipolitiikkaa tullaan käsittelemään aktivismin kautta.

Tänä päivänä suomalainen media ja verorahoitteiset ”kansalaisaktivistijärjestöt” markkinoivat Amerikasta kopioituja, toinen toistaan hullumpia ajatusvirtoja pyrkien tuomaan niitä osaksi suomalaista poliittista kulttuuria ja keskustelua. Tämä herättää luonnollisesti vastavoimaa, sillä kyse on identiteettipolitiikasta: yhä useampi suomalainen kysyy, miksi Afrikasta Suomeen muuttanut feministi käskee suomalaisia olemaan hiljaa omassa maassaan. Tämän tyyppisiin kysymyksiin saatamme tulevaisuudessa ottaa kantaa fyysisen aktivismin muodossa, mikä tekee järjestöstämme identiteettipoliittisen keskustelun osapuolen. Tässä tuskin tarvitsee erikseen selvittää, kummalle puolelle keskustelua asetumme.

Järjestitte itsenäisyyspäivän alla näyttävän tempauksen eduskuntatalolla, jossa vaaditte hallitusta alas ja itsenäisyyttä takaisin. Mitä tarkoititte tällä?

Nähdäksemme vallassa oleva hallitus ei aja suomalaisten etua, vaan globaalien itsenäisyyden vihollisten etua. Samalla, kun hallituksen väki petaa itselleen rahallisesti turvattua tulevaisuutta, laittaa se suomalaiset kärsimään rajoitusten, nousevien verojen ja katuturvallisuuden heikentämisen suhteen. Se toisin sanoen tekee suomalaisista orjia oman henkilökohtaisen hyvinvoinnin turvaamisen vuoksi. Ei sellaisella hallituksella tulisi olla oikeutta pitää valtaa, ja se tulisi vaihtaa kansasta ja sen hyvinvoinnista välittävään hallitukseen.

Suomen itsenäisyys on jo luovutettu Euroopan Unionille, sillä lain mukaan EU-lait menevät Suomen lakien yläpuolelle. Tämä on mitä selkein näyte siitä, ettei Suomi ole itsenäinen valtio, vaan monikansallisen unionin pieni orja. Suomi ei hyödy EU-jäsenyydestä, mutta menettää siinä paljon niin fyysisesti maksujen muodossa kuin moraalisesti menetetyn lainsäädännön eli itsenäisyyden muodossa. EU-jäsenyys on toki vain yksi esimerkki itsenäisyyden menetyksestä tässä ”kansainvälisten sopimusten” maailmassa.

Tältä pohjalta lähdimme tekemään tempausta, joka olikin tyylikkäämpi kuin odotimme.

Minkälaisia suunnitelmia Pohjanvartiolla on alkavalle vuodelle?

Ei ole tapana huudella etukäteen, mutta sanotaanko nyt näin, että monenlaisia isoja ja pieniä tempauksia on jo suunniteltu valmiiksi. Tiedotamme tapahtumista sitten, kun ne ovat ajankohtaisia eli sen jälkeen, kun ne ovat tapahtuneet.

Lisäksi pyrimme vakiinnuttamaan asemaamme sekä arkisempaa tekemistä osaksi kansallismielistä kulttuuria niin omassa kuin muidenkin kansallismielisten tahojen toiminnassa. Odottakaa siis materiaalia postilaatikoihinne sekä katukuvaan!

Kiitokset haastattelusta! Onko vielä viimeisiä sanoja?

Kiitokset Kansalaiselle tarjoamastanne mahdollisuudesta. Voitte tutustua järjestöön osoitteessa Pohjanvartio.net.

Ainoa sosiaalisen median tilimme löytyy Telegramista.

6 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Totuus esille

Nåyttåä lupaavalta globalisti-maanpetturien ja -rikollisten ikeen alla olevassa maassamme!
Annan täyden kannatuksen, jos vain noudattavat artikkelissa esitettyjä periaatteitaan.

murre riepunen

Menestystä toiminnalle. Suomen kansa on nuijittu pohjamutiin, häpeän katala tunne alati kiusana, totuuden sanojat lähes hirtetään, ainakin kirkonmäen jalkapuuhun sidottaisiin kantasuomalainen, yksistään jo tämän perusteella. Nousu nyt vallitsevista oloista ylpeyttä ja kunnioitusta tuntevaan tilanteeseen vaatii paljon, kyykytettyjä olemme olleet, meiltä on viety lähes kaikki, kunnianhimoisia sopimuksia tehdään, vailla järjenhäivää, kahtiajaon aika ei tiedä hyvää, nousua odotellen.

Ilkka Forsten

Tuossa kirjoituksessa oli vain yksi kohta jota haluan muuttaa. ” Kyse on aatteellisen sanoman leviämisessä, ja sitä kautta vallan saamisessa.” valtaa ei koskaan saada, se otetaan. Saatu valta ei ole todellista, sillä saadun vallan takana on aina joku jolta se on lähtöisin, ja näin ollen se taustalla oleva instanssi, puolue tai mikä tahansa tekijä on todellisuudessa vallankäyttäjä, joka ainoastaan sallii muille oman mahtinsa väliaikaisen käyttöoikeuden.

Vähän rautalangasta väännettynä sama asia olisi, jos demarit sanoisivat että saatte meidän luvallamme olla kansallismielisiä, mutta jos ette tee kuten käskemme, loppuu oikeutenne. Onko se silloin valtaa muilta kuin demareilta ?

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Ilkka Forsten
Bling Bling

Näin juuri, tuot erittäin tärkeän pointin esille.

Nationalisti

Ulkoparlamentaarinen toiminta on tärkeää ja Pohjanvartio vaikuttaa erittäin suoraselkäiseltä kansallismieliseltä järjestöltä, joka ei kuvia kumartele.
Tällaiselle katutason toiminnalle on aina tarvetta.

Uusimmat uutiset