Eurooppa Kotimaa Maahanmuutto Muu maailma Politiikka

Katsaus Suomen ukrainalaisista vahvistaa viranomaisten ja kuntien varautumista

Ukrainalaispakolaisia Krakovassa (2022). Kuva: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0) / Silar.

Tiedote 7.11.2022 Sisäministeriö

Laajamittaisen sodan jatkuminen Ukrainassa tarkoittaa sitä, että edellytyksiä ukrainalaispakolaisten paluulle ei ole ja yhä useampi jää Suomeen pidemmäksi aikaa. Asettumisesta halutaan tehdä mahdollisimman sujuvaa. Loppuvuoden aikana E2 Tutkimus laatii katsauksen Suomeen tulleiden ukrainalaisten tilanteesta ja jatkosuunnitelmista. Tarkoitus on syventää tietoa, jota saatiin sisäministeriön syyskuussa julkaisemasta selvityksestä.

Nyt tehtävällä katsauksella vahvistetaan julkisen sektorin kykyä ennakoida muuttuvia tilanteita ja palvelutarpeita. Tuotettu tieto auttaa erityisesti kuntia ja viranomaisia varautumaan tulevaan kevääseen, kun monilla ukrainalaisilla on mahdollisuus siirtyä vastaanottopalveluista kuntien palveluiden asiakkaiksi.

Katsauksessa selvitetään Suomessa olevien ukrainalaisten elämäntilannetta ja kokemuksia. Tavoitteena on ymmärtää paremmin ukrainalaisten tilannetta juuri nyt: mitä he itse ajattelevat elämästään Suomessa ja mitkä ovat ajatukset tulevasta?

Katsausta varten E2 Tutkimus haastattelee ukrainalaisia, eri viranomaisia sekä ammattilaisia, jotka työskentelevät ukrainalaisten kanssa. Katsauksen aineistona käytetään myös eurooppalaista vertailutietoa.

Työn rahoittavat Sitra, sisäministeriö ja E2 Tutkimus. Sitran Demokratia ja osallisuus -teeman lähtökohtana on, että kaikkien väestöryhmien ääni tulee kuulluksi yhteiskunnassa. Etenkin maahan tulevien ihmisten mahdollisuudet vaikuttaa ovat yleisesti heikommat kuin valtaväestön.

Valmis katsaus julkaistaan alkuvuodesta 2023.

Alustavat tiedot: noin joka kolmas jäämässä Suomeen

Sisäministeriö selvitti Suomeen paenneiden ukrainalaisten tilannetta ja palvelutarpeita verkkokyselyllä, johon saatiin 2 136 vastausta 273 eri paikkakunnalta. Kysely oli auki kesä–heinäkuussa. Tuolloin jopa 27 % vastaajista ilmoitti, ettei enää suunnittele palaavansa Ukrainaan. Kolmannes (33 %) oli päättänyt palata Ukrainaan sodan päätyttyä tai nopeammin.

Lähes 40 %:n suunnitelmat olivat vielä avoinna. Vastauksista ilmeni, että tärkeimpiä suunnitelmiin vaikuttavia tekijöitä ovat paitsi sotatilanteen kehittyminen Ukrainassa myös työllistyminen Suomessa.

Helmikuun jälkeen Suomeen on saapunut noin 44 000 ukrainalaista hakemaan tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Anna Rundgren, sisäministeriö, p. 0295 488 324, anna.rundgren@govsec.fi
johtaja Karina Jutila, E2 Tutkimus, p. 050 5515361, karina.jutila@e2.fi
johtaja Veera Heinonen, Sitra, p. 050 372 5244, veera.heinonen@sitra.fi

Noin joka kolmas ukrainalainen haluaa jäädä Suomeen, moni on epävarma tulevaisuudesta (sisäministeriön tiedote 7.9.)

Sisäministeriö

 

32 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Sensuroimaton Totuus

Väestönvaihto.

ike

Olen kuitenkin, noin edes keskipitkällä aikavälillä, vähän hämmentynyt kuka nuo saapuvat ihmiset elättää. Eläähän ne muissakin maissa, mutta kuinka. Suomen nykyisestä elintasosta on noiden uusien sukupolvien turha edes haaveilla. Se on sitä vihreää siirtymää ja sitä että vaikka kaikki jaetaan niin nälkää nähdään, ainakin tällä politiikalla. Ne on toiset jotka tekee työtä ja toiset sitten kai kerää sadon. Väestönsäätelystä on noille edes turha puhua. Se on jo muutenkin edennyt tilanteeseen missä mistään ei ole enää apua. En nyt siis puhu Ukrainalaisista. On todellista että nälkäkuolema on maapallon edessä. Ainoa johon politiikka voi vaikuttaa on väestöpolitiikka. Onko siinä suomalaisia pääosassa. (Vähän huvittavaa, noin yleisesti, koska olemmehan niin suuri kansa 😊).Jos vihervasemmisto voi vaikuttaa meillä ei olisi edes maataloutta, sitähän tosin jo vaaditaan edes maapallon nykyisen väestön ylläpitämiseen, jos muuta väittävät heillä ei ole mitään kuvaa syy – seuraus suhteista. En koskaan uskonut eläväni vallankumouksen esiakeleilla, ei vielä, mutta kylläse sieltä vielä nousee. Korruptio on jo ylittänyt kaikki rajat.

Ilkka Forsten

Tiedätkö että nykyään Suomalaisista urheiluväline tai asekaupoista alkaa olemaan todella vaikea vaikeaa löytää ruuteja jälleenlataamiseen, samoin tietyn kaliiberin patruunoita. KAIKKI menee Yhdysvaltoihin… Hmmm, mahtaakohan se sikäläisten sisällis-sota kulminoitua kohtapuoliin kun niin innolla hamuillaan varastoja täyteen ?

John Quiman

Ukrainalaiset saavat vain tilapäisiä oleskelulupia. Pääosa lähtee varmasti kotimaahansa, kunhan se on mahdollista. He eivät valita puurosta, osaavat itse siivota kämppänsä ja ovat varsin halukkaita tekemään työtäkin. He eivät ole osa väestönvaihtoa. Sen näkee jo siitäkin, että ei heille jaeta muodottomiai etuja, kuten eräille ryhmille.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Sensuroimaton Totuus

Ovat tulleet jäädäkseen. Tämä on väestönvaihtojoka on täysin suunniteltua.

John Quiman

Väestönvaihtoa varten on tuotu paljon värikkäämpiä ihmisiä. Ukrainalaiset eivät ole tulleet jäädäkseen, mutta uskottavasti jokin pieni osa jää. Riippuu siitä miten kauan Ukraina on sodassa. Mitä kauemmin on, sitä useampi saattaa jäädä.

Suomi ensin suohon

Kaikenlainen humanitaarinen maahanmuutto aiheuttaa sosioekonomista rasitetta auttavalle yhteiskunnalle. (kemumigraatio kaikista eniten)

Ruoka-apua antavilta tahoilta on jo kantautunut tietoa ukrainalaisten etuilevasta käytöksestä suhteessa suomalaisiin vähäosaisiin.

Ilkka Forsten

Heitän tähän väliin jutun jossa en kerro nimiä, mutta asian voin kertoa ja jokainen päätelköön missä on mennyt vikaan. Muuan yrittäjä hakee toistuvasti ruoka-apua vähäosaisille tarkoitetusta pisteestä, vetoamalla varattomuuteen, mutta taannoin hän hankki uuden auton, ja on parhaillaankin 2.5 kuukautta Portugalissa ” lomailemassa. ” rahaa siis riittää mihin vaan, mutta ruokaa pitää hakea ilmaiseksi… olisikohan aika tarkistaa myöskin niiden suomalaisten taustat vähän paremmin jotka sinne jonoon itsensä tuppaa. Vit*****aa suoraan sanottuna, koska me jotka emme käytä sitä tapaa, maksamme kaikesta viimeisen hinnan ja aika harvalla taitaa olla uutta autoa alla ja lomamatkaa varattuna ulkomaille.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
ike

Osuit arkaan paikkaan ja myös todelliseen ongelmaan. Samaa tekivät naapurimaan ”turistit”, ainakin joku aika sitten.

John Quiman

Joillekin tuo on ikään kuin luonteessa, että vaikka olisi itsellä helposti varaa, otetaan ilmaiseksi, vaikka köyhän nenän edestä. Eräs tapaus oli keskittynyt säästämään asuntoa varten ja keksi aina kikkoja, millä sai pieniäåkin asioita toisilta ilmaiseksi, vaikka ihan vaan röökin.

John Quiman

Kun asuin eräässä kehitysmaassa, tarjosivat erään koulun oppilaat minulle mahdollisuutta saada ilmaiseksi tekarit. Tekivät niitä harjoitustöinä ja tarvitsivat tietysti potilaita. Totesin niille, että tarjotkaa jollekulle köyhälle, jolla ei ole muuten mahdollisuutta siihen ikinä. Ei minulla ollut paljon rahaa, mutta en kehdannut ottaa ilmaisia, koska on paljon niitä, joille tarve ilmaiseen oli paljon suurempi kuin minulla. Siispä odottelin rauhassa, että sain riittävästi rahaa kasaan.

John Quiman

Ukrainalaiset ovat ehkä tottuneet erilaiseen jonotuskulttuuriin. Ovat koko neuvostoajan kehitelleet jonotustaktiikkaa, jolla saisi edes jotain.

Sensuroimaton Totuus

Neuvostoajasta on 30 vuotta. Kansanluonne aiheuttaa röyhkeyden. Miten arvelet että pienet kunnat kestävät näiden öykkäreiden ylläpidon?

John Quiman

En minä oikeuttanut tai hyväksynyt. Olettelin syitä. Ei se ole kansanluonnetta, vaan neuvostoajan jäänne, joka kyllä ajan kanssa lähtee pois. Ukrainassa ehkä vieläkin normaalia, koska kaikki ovat saaneet saman opin ja se katsotaan normaaliksi. Länsimaissa saattavat jossain vaiheessa oppia paremmille tavoille.

ike

Kuten laissa. Tietämättömyys ei ole peruste mihinkään.

John Quiman

Ei tietenkään ole hyväksyttävää etuilla ja taistella jonoissa, mutta ukrainalaisilla voi kestää hetken, ennen kuin pääsevät jyvälle siitä, että ei täällä tönitä, eikä etuilla.

Ovat varmaan peloissaan, että eivät saa mitään, jos eivät taktikoi jonoissa. Luulisi kyllä niiden huomaavan, että Suomessa ei toimita sillä tavalla.

Vuosikymmenten neuvostokoulutus jonotuksessa ei kai muuttunut NL:n hajoamisen jälkeen, koska se oli kaikille Ukrainassa normaalia. Sellainen muuttuu hitaasti.

Kansallismielinen

Samalla innolla kun autettaisiin suomalaisia asunnottomia ja köyhiä niin olisi hyvä.

Suosi suomalaista

Aivan. Eihän Ukrainassa kahinoida kuin pienessä osassa maata. Jälleenrakennukseen tarvitaan paljon ihmisiä sekä teollisuuden pyörittämiseen. Mitä ukrainalaiset tekevät euroopassa? Koittavat asyylilottoa sen sijaan että rakentaisivat maastaan parempaa. Mutta kun ne ovat tottuneet ampumaan aseettomia lammaspaimenia ja nyt onkin joku joka ampuu takaisin.

John Quiman

Pommituksia ja infran hajottamista tapahtuu kaikkialla Ukrainassa.

Sensuroimaton Totuus

Ei todellakaan tapahdu. Nämä ”pakolaiset” tulevat tuhansien kilometrien päästä konflikti-alueelta. Täysin rauhallisista olosuhteista.

John Quiman

Jaa, Ukrainassa ei pääse edes tuhannen kilometrin päähän konfliktialueesta. Mistä tiedät niin tarkoin mistä kukakin on lähtenyt ja mistä syystä?

Kata

”Katsauksessa selvitetään Suomessa olevien ukrainalaisten elämäntilannetta ja kokemuksia. Tavoitteena on ymmärtää paremmin ukrainalaisten tilannetta juuri nyt: mitä he itse ajattelevat elämästään Suomessa ja mitkä ovat ajatukset tulevasta?”

Niin..kuinka monta kertaa tätä on kysytty vaikka yksin asuvalta vanhukselta joka yrittää tulla toimeen pikku eläkkeellä ettei aina saa lääkkeitä ostettua…jotka tuolla hitaasti rollaattoreillaan yrittävät eteenpäin..kohta taas lumikin kivasti maassa…
Olisiko hyvä tavoite kysyä tätä myös kantiksilta?Koskaan ei ole kysytty eikä kysytty vanhemmiltakaan.Eikä taideta koskaan kysyäkään! 🙁

Madame pm kuitenkin lentelee pitämään 10min puhetta Kairoon ja ymppisministeri mukanaan.
Suomalaisille kurjuutta mutta tavoitteemme on yksi maailman tiukimpia ilmastotavoitteita…kirjattuna lakiin voi vattu just joo!
”Pääministeri sanoi Suomen ja EU:n tekevän osuutensa ilmastorahoituksen suhteen ja peräänkuulutti lisää ilmastotoimia.
– Me kaikki olemme samaa mieltä siitä, että se mitä nyt tarvitaan, on toteuttaminen. Mitä pidempään odotamme, sitä enemmän tämä tulee maksamaan, Marin sanoi.”

Maksetaan oi valtiatar maksetaan mielellään ainakin muutamista kommenteista päätellen.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009185957.html

ike

Touché, No turha sanoa enempää.

Tuumailija

Viranomaisten pitäisi myös seurata sitä, ettei tilannetta käytetä hyväksi (kuten eräät tummemmat tulijat) järjestelmässä ja liikuta edes takaisin ukrainan-suomen väliä vain sen vuoksi että käydään kuittaamassa massit suomesta ja pantata tyhjää asuntoa sen vuoksi että odotellaan päätöksiä.
Tätäkin tapahtuu, mutta vähäisemmissä määrin ja se on helppo tässä vaiheessa vielä karsia pois.

oto suni

Kyseessä eivät todellisuudessa ole vain ukrainalaiset vaan heidän mukanaan maahan kuljetetut rotumuukalaiset ja sitä eivät tyhmät suomalaiset huomaa. Migri ei anna julkisuuteen todellisia lukuja maahan tulleiden etnisestä alkuperästä ja sukupuolijakautumasta koska näitä avaruusinsinöörejä ja aivokirurgeja tarvitsee Etelärannan johtajat, sekä kokoomus, vihreille matupatjoille kaikki sopii!

ike

Olisi kiva jos suomessa olisi tutkivaa journalismia, kun ei ole. Jos teillä on vielä jonkun lehden tilaus, lopettakaa se.

Ilkka Forsten

Puunlehtiä on viimeksi tullut, mutta nekin on jo kärrätty pois.

gameover

Kuten jutusta kävi ilmi, melko iso ukrainalaisista turviksista on tullut jäädäkseen. Ottaen huomioon että sota ei ole vielä lähellekkään lopussa, on oletuksena että lisää ukrainan turviksia tulossa. Ehkä toiset mokomat vielä eli about 100 000. Ja jos niistä vajaa puolet jää, se on hurjan iso määrä. Toisin kuin vaikkapa somalit niin tuskin nämä keppostelevat ihan yhtä paljon. Mutta töitähän näille pitää löytyä, ja töitä nämä tekevät melkein millä palkalla vaan. Cuckoomus ainakin takuulla kiittää. Suomipoika duunari ei takuulla.

Tuumailija

Osa työkykyisistä onkin töissä, koska sosiaalietuutta ei saa kuin max.370€/kk, jotta saa leivänjatketta ja mahdollista ”säästöä” kotiinpaluuta varten. Iso osa näistä kuitenkin on tottunut tekemään töitä, siis oikeista ukrainalaisista, joten oikeaa ammattitaitoa löytyy ja kyllä ihan minimipalkkakin kelpaa koska se on moninkertainen siihen mitä kotimaassa koskaan on tienannut.
Mentaliteetti suojan antaneelle maalle on hieman erilainen kuin kurdeilla ja somaleilla.

Näille ei kelkota kalusteita lähimmästä huonekaluliikkeestä, ei makseta autoja/vakuutuksia/PA- kuluja, ei pistetä 1000€ hupirahaa saati myönnellä kelagoldia vingutettavaksi.

Reilu 2000 vastausta n.44.000 joukosta ei välttämättä pidä kutiaan siitä että suuri osa olisi tänne jäämässä. Moniko vastanneista sitten oli oikeita ukrainalaisia vai mahtuiko mukaan ukrainasta tulleita afrikaanoja ja itämaan tietäjiä, jotka migrin puusilmien mukaan ovat ukrainalaisia koska sieltäpäin ovat tulleet muiden muassa.

Sensuroimaton Totuus

Höpöä. Tämä on suunniteltua väestönvaihtoa jota tehdään slaavien rajakahakkaa hyväksikäyttäen. Lystin kustantaa Suomalainen veronmaksaja.

E-P

Huh huh.

Taidan lähteä pois

Piikkilampaat

No, ei muuta kun juokse putinisi syliin.