Kotimaa Rikos

Keskusrikospoliisi: Kolmea eduskunta­vaali­ehdokasta epäillään maan­petos­rikoksesta

Keskusrikospoliisi Vantaa. Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY-SA 4.0) / Hezzu

Maanpetosrikoksesta epäillyt pyrkivät juuri eduskuntaan, mutta eivät tulleet valituiksi.

Poliisi vaatii kolmea henkilöä vangittavaksi epäiltynä turvallisuus­salaisuuden paljastamisesta. Rikos luokitellaan maanpetosrikokseksi.

Vangitsemisvaatimusta käsitellään perjantaina Oulun käräjäoikeudessa. Poliisi epäilee, että kolmikko on kerännyt ja julkaissut sosiaalisen median alustoilla tietoaineistoa, joka luokitellaan salassa pidettäväksi.

Vangittavaksi vaaditut ovat 45-vuotiaat kaksoset Mikko Antero Vapa ja Marko Heikki Vapa, sekä Anne Maria Oikarinen, 37.

Vangittavaksi vaadituilla veljeksillä on ollut yhteistä yritystoimintaa veripalvelu­yrityksessä. Yritys on väittänyt mittaavansa syntiä verestä. Osoitetietojen mukaan veljeksillä on yhteinen osoite Keminmaalla.

He pyrkivät myös eduskuntaan, Mikko Vapa kristallipuolueen listoilta Oulun vaalipiiristä, Marko Vapa Valta kuuluu kansalle -puolueen listoilta Lapin vaalipiiristä.

Kumpikaan veljeksistä ei tullut valituksi eduskuntaan. He ovat niittäneet myös mainetta urheilussa, kummallakin on kertomansa mukaan usean lajin Suomen mestaruuksia.

Mikko Vapa kertoo kotisivuilla olevansa terveysteknologia­yrittäjä. Hän on koulutukseltaan tietotekniikan filosofian maisteri. Viime aikoina mies on opiskellut ylempää ammattikorkeakoulututkintoa tietojärjestelmien kehittämisestä Tampereen ammattikorkeakoulussa.

Mikko Vapa on armeijakoulutukseltaan tiedustelu-upseeri, ja hänen sotilasarvonsa on yliluutnantti. Hän ja vangittavaksi vaadittu nainen Anne Oikarinen kertovat nettisivuilla olevansa keskenään kihlattuja. Oikarinen pyrki eduskuntaan kristallipuolueen listoilta Oulun vaalipiiristä, mutta ei tullut valituksi.

Anne Oikarinen kertoo puolueensa nettisivuilla olevansa koulutukseltaan rakennusinsinööri sekä vaatealan artesaani. Oikarinen koki, että hänen kutsumuksensa on tehdä asioita Suomen hyväksi. Naisella on oma Youtube-kanava, johon hän on luonut sisältöä.

– Näinä aikoina totuuden tuominen vaihtoehtoisilla mediakanavilla on tärkeää, koska sitä ei valitettavasti meidän vallanpitomediasta tule, Oikarinen kirjoitti.

Marko Vapa on toivonut muun muassa Nato-hakemuksen perumista sekä EU:sta irtautumista. Hän on koulutukseltaan liikuntatieteiden maisteri.

Poliisin mukaan epäilty rikos ei ole tapahtunut viranomaistoiminnan yhteydessä.

– Poliisi epäilee, että julkaistut tiedot ovat luonteeltaan sellaisia, että ne ovat omiaan aiheuttamaan vakavaa haittaa Suomen huoltovarmuudelle, maanpuolustukselle ja turvallisuudelle, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Nurmenniemi kertoo.

Esitutkinta jatkuu muun muassa epäiltyjen kuulusteluilla.

Lähde: Poliisi, Ilta-Sanomat

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Sanon Silti

Valtamediassa viitattiin nimenomaan näihin tunneleihin (toki myös sotilastukikohtien karttoihin ja kuvaamisiin) tuon maanpetosepäilyn suhteen. Kyseessä on turvallisuuden ja huoltovarmuuden vaarantavista tiedoista. Tämä tarkoittaa sitä, että kolmikko on ollut tunneleineen oikealla asialla ja tunneleista monet ovat olemassa. Jos kyseessä olisi joukko harhaisia hörhöjä, olisi heidät todennäköisesti kuitattu olankohautuksella ja ehkä passituksella hoitoon. Koska julkaisut ovat ilmeisesti olleet sosiaalisessa mediassa vuosia, on vihollisella ollut runsaasti aikaa tutustua niihin. Hiukan mietin mediankin toimintaa tässä, koska nyt tunneleiden olemassa olo in vahvistettu. Toisaalta tällainen varajärjestelmä maan alla on järkeenkäypä, ensimmäisenähän vihollinen pyrkii pommittamaan tai räjäyttämään maanpäälliset kulkuyhteydet.

Tulee vaikutelma, että näillä tunnelilapsi- ja tunnelisodat – hörhöilyillä on pyritty höynäyttämään kansalaisia kartoittamaan huoltovarmuuden kannalta strategisia paikkoja ja vuotamaan ne viholliselle. Venäjän rekisterissä olevat autot ja aksentilla puhuvat henkilöt nuuskimassa viemäreitä herättäisivät liikaa huomiota.

John Quiman

Nämä olivat niitä tunnelipoikia. He olivat kuvanneet Puolustusvoimien alueita ja tehneet niistä karttojakin julkaistavaksi. He etsivät todisteita tunneleista, joita heidän mukaansa oli valtaisa verkko maan alla niin Suomessa kuin muuallakin.

https://tokentube.net/search?tf=1&q=tunnelisota

John Quiman

Vähän karttaa, joka näyttää tunnelien sijainnit
https://markovapa.fi/wp-content/uploads/2021/01/Tunnels-1024×722.jpg

Ilkka

Jokainen Vekaranjärvellä palvellut tietää ettei ihan kaikki tunnelitarinat ole keksittyjä. Tämän pidemmälle en minäkään asiaa valaise, tehköön jokainen omat päätelmänsä.

Kansalaisen verkkokauppa