Eurooppa Kulttuuri Muu maailma Rikos

Kirjailija Salman Rushdieta puukotettiin lavalla New Yorkissa

Salman Rushdie. Kuva: Quotepark.

Kirjailija on ollut tappouhkausten kohteena vuosikymmeniä.

Kirjailija Salman Rushdie on joutunut väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi luennoidessaan New Yorkissa.

Poliisin mukaan Rushdie kuljetettiin sairaalaan lentokuljetuksella saatuaan puukoniskun kaulaansa perjantaiaamuna. Hänen tilansa on toistaiseksi epävarma.

Booker-palkinnon voittaja on saanut tappouhkauksia Iranista 1980-luvun lopusta lähtien kirjansa ”Saatanalliset säkeet” julkaisemisen jälkeen. AP:n paikalla olleen toimittajan mukaan mies hyökkäsi Rushdien kimppuun, kun hän puhui Chautauqua Institutionin järjestämässä tilaisuudessa.

Muiden osallistujien kerrottiin pidätelleen hyökkääjää.

Iranin silloinen korkein johtaja ajatollah Ruhollah Khomeini antoi vuonna 1989 fatwan, jossa muslimeja kehotettiin tappamaan Rushdie ja jossa ”Saatanalliset säkeet” julistettiin islamin rienaukseksi.

Rushdie vietti fatwan jälkeiset vuodet vaihtamalla asuinpaikkaa Britanniassa.

Tappouhkauksista huolimatta Rushdie jatkoi sananvapauden puolustamista ja ääriliikkeiden vastustamista. Mutta vietettyään vuosia henkivartijoiden kanssa ja ryhdyttyään äärimmäisiin toimenpiteisiin suojellakseen elämäänsä kirjailija kertoi kymmenen vuotta sitten lehdistölle uskovansa, että hänen henkeään uhkaava vaara oli vähentynyt.

Vuonna 1947 Mumbaissa Intiassa syntyneellä Rushdiella on Britannian ja Yhdysvaltojen kansalaisuus. Hän on asunut New Yorkissa vuodesta 2000 lähtien.

Viimeisimmän tiedon mukaan tuntikausia kestäneen leikkauksen jälkeen Rushdie oli hengityskoneessa eikä pystynyt puhumaan perjantai-iltana hyökkäyksen jälkeen. Hän todennäköisesti menettää toisen silmänsä, hänen käsivartensa hermot katkesivat ja hänen maksansa vaurioitui myös puukotuksessa.  (Päivitetty 13.8.2022 klo. 12.35)

Lähde: Politico

44 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Forsten

Oli tekijällä melkoinen ” sapeli ” jos yksi puukon-isku riitti viemään näön toisesta silmästä, katkaista käsivarren hermot ja maksakin vaurioitui. Sanoisin että lain sallima alle neljän sentin teränpituus ylittyi.No kauhea tapaus, mitä suvaitsevaiset nyt ehdottavat. Tuodaanko hädän-alainen tekijä suomeen yksityislennolla ja nimikkeenä on alaikäisen lapsen turvaan saattaminen jakamattomien ihmisoikeuksien nimissä ? Vaaranahan on että tekijä voi joutua vastaamaan rikoksestaan joka olisi ennen kuulumatonta. Häntä ei saa toiseuttaa, eikä suorittaa etnistä profilointia koska kysymyksessä oli yksittäistapaus, mielenterveydellinen häiriö, urean tuottama kapillaari-ilmiö, sekä äärimäisen kehnot keittiön verhot + ääri-oikeiston jatkuva kiusanteko haurasta vähemmistöä kohtaan. Heitä on vain 1.7 miljardia, todella vähän..

jukkelisalpoaarno

Eihän tekijä mitään, sairas vaan on mutta isompi syyllinen löytyi ihan koto-Suomesta, jos on Moktariin uskominen…
https://keskustelu.suomi24.fi/t/17528089/salman-rushdien-puukotus-on-julma-teko-#comment-115871328

Ilkka Forsten

Ei saa toiseuttaa, pitää suvaita.

Kata

Mie voisin kyllä tuon kolmiloikatuttaa…

https://www.foxnews.com/us/salman-rushdie-off-ventilator-talking-day-attack

No ehkä Rushdie vielä toipuu vaikkei ehkä ennalleen.
Hadi Matarpoikanen näyttää vähän vanhemmalta kuin 24v….Niin aina…haavoittuvaisessa iässä.

Voi tätä maalimaa….

Kolmossivun tyttö

Salman Rushdien lisäksi meinasi haikarapoloinenkin saada puukosta Vantaalla. Onneksi ihmiset ehtivät väliin.

https://www.hs.fi/kaupunki/vantaa/art-2000008996916.html

Kata

Voi hitto!Ja sitten vielä kommenteissa puolustellaan että kyllä sitä 60-luvullakin eläimiä pahoinpideltiin niinkuin se olisi hyväksyttävää nyt kun silloinkin….aivan kuin aikoinaan kun eräitä rinssejä tuli niin että kyllä ne suomalaisetkin rai***a eli lissää saa tapahtua…ihan sekoa ,niin sekoa.

John Quiman

Samaa sarjaa kuin ”kyllä suomalaisetkin raiskaa”, mutta ei tuoda esiin, että suvakkien lemmikit raiskaavat parikymmentä kertaa usemmin ja harrastavat myös joukkoraiskauksia. Muutenkin rikollisuus on tavattoman paljon korkeammalla tasolla kuin suomalaisten keskuudessa. Suvakkihan ei koskaan näe mitään huonoa heidän lemmikeissään ja niiden vaikutuksessa. Syy on aina suomalaisten.

Koska artikelissa ei mainita minkä ryhmän lapsosista oli kysymys, oli melko varmasti kyse muslimilapsista. Jo tuo käyttäytyminen viittaa vahvasti siihen suuntaan.

Eka Kettunen

Eräissä kulttuureissa kivittäminen ja puukottelu on aivan normaalia toimintaa.

Ilkka Forsten

Kulttuureissa mihin ne nykyään suuntaa on silittäminen ja suukottelu aivan normaalia toimintaa.

John Quiman

Jos haluaa tietää missä niitä maahanmuuttajia on eniten, voi katsoa täältä.
https://pxnet2.stat.fi/explorer/Maahanmuuttajat_2020/kuntakartta.html

Tuossa on tosin kaikki ulkomaalaiset laskettu. Ei taida olla tilastoa arabien ja afrikkalaisten sijoituksista erikseen. Veikkaan, että tuo linkin uutinen koski Vantaan maahanmuuttaja-aluetta ja muslimeja. Niille ei eläinten kunnioittaminen ole kovin korkealla arvoasteikossa.

Kata

Voihan Lumparland ja Föglö….eiku siis Hesa,Espoo ja Vantaa….onnea vaan!

Sheriffi

Toivottavasti USA:n liipasinherkkä poliisi a. mpui puukottajan. 🙏

Earl Stone

Vuohistoneuvoksella oli pahamieli jota piti purkaa vanhaan mieheen. Naiset, lapset ja vanhukset saa huutia, kun ei nämä parempaan kykene.

juu

Bidenin sosialisti hallitus hurraa, ja Suomen hallitus tekee voltteja..

Pulteri

Epäillyn nimi on Hadi Matar. 24v, ja kotoisin New Keräystä.

Pulteri

New Jerseystä. Kirottu ennakoiva kirjoitus…

John Quiman

Välillä se automaattinen ”korjaus” tekee todella ikäviä tepposia.

Kirjoitettua kommenttia voi korjata olisiko puolisen tuntia siitä, kun sen lähettää ensimmäisen kerran. Laittaa vaan hiiren kommentin päälle, niin oikeaan alakulmaan ilmestyy kuvio, jota klikkaamalla aukeaa valikko. En tosin tiedä miten se toimii kännykässä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Känkkä

Minä muistelen, että fatwa oli jo peruttu, sellaista keskustelua oli jossain vaiheessa. Ei tietenkään Khomeinin toimesta, mutta muiden shiialaisten uskonoppineiden. Sellaista se on kommunismi. Khomeini tuo arabisosialismin suuri mies ja massojen vapautttaja vai miten se nyt meni. Kansa pysyii yhtä köyhänä ja totalitaarinen hallinto vahvistui.
Rushdien kirjan lukemisesta on minulla vuosia. Saatanalliset säkeet oli minun mielestäni varsin tylsä kirja. Pitäisiköhän se ottaa uudelleen lukemistoon, nyt on menossa Pyhien leiri, mutta ehkä sen jälkeen.

John Quiman

Joku innokas muslimi ei välitä muiden peruutteluista, jos sitä edes on peruttu, hänelle Khomeini voi olla ylitse muiden.

Khomeini vapautti kansan sananvapaudesta, rahasta ja kaikesta muustakin. Jos olisivat silloin nuoret tienneet, että kaikki se länsimaisuus, mihin olivat jo tottuneet, katoaa Khomeinin myötä, eivät olisi kannattaneet Shaahin kaatamista ja Khomeinin valtaannousua.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Rudi

Luin joskus kirjan ”Ajatollahin ajatuksia” joka kirjoitettu silloin kun se hyypiö oli maanpaossa Ranskassa, siis ennen Persian vallankumousta. On kyllä niin sakeaa ajatustenvirtaa että Rushdien Saatanalliset säkeet on lasten iltalukemista siihen verrattuna. Kuinka sekaisin voi ihminen olla pohtiessaan p-seensä pyyhkimistä ja neitsyiden panemista ja että kuinka yhtyä karjaan, missä asennossa, kummalla kädellä, tms. sairasta sontaa, että olisi A-lahille tai hänelle uskonjohtajalle hyväksyttävää toimintaa. Ja semmonen tyyppi oli uskonnollinen johtaja, sellaiset siis pikemminkin kuuluisi suljetulle osastolle hamaan tappiin saakka. No siellähän se johti kansaansa Stalinin tapaan. Tapatti väärin ajattelevia ja piinasi kansaansa kaikin tavoin. Iranissa on vielä jonkin verran jäljellä heitä jotka semmoista menoa eivät hyväksy, ja taitaa muutoinkin ne iranilaiset olla sen maanosan fiksuimpia, mutta se uskonto ja sen ilmiöt on tehneet niistä samalla todella v-ttumaisen ja vaarallisen porukan.

Ilkka Forsten

Ihan niin kuin venäjällä tätä nykyä. Kannatetaan Putinia ja huomataan että hyvä katosi ja tilalle tuli aika jolloin kuulakärkikynäkin oli luksusta.

Ilkka Forsten

Luin viimeksi hämähäkin kirjoittaman teoksen, S..tanallisen säikeet.

Eka Kettunen

Romaani etelä­aasialaisista maahanmuuttajista Lontoossa se vain saa älyllisesti heikkolahjaiset raivoamaan vuodesta toiseen. Mutta lapsiin sekaantumisessa he eivät näe lainkaan mitään väärää. Täysin vastenmielistä porukkaa tuollaiset.

Kauko Partiomies

Kyseinen Migrikirurgi näyttää olevan joku iraniaano nimeltään Hadi Matar.

”Ilmastonmuutoksen hiljalleen muuttaessa maailmaa, myös siirtolaisuus tulee kasvamaan entisestään.”
https://unric.org/fi/joka-seitsemaes-on-siirtolainen/

Tulevaisuus näyttää siis aika piikkilankaiselta.

Timppis

Ei piikkilankaa tarvita.varmistin pois

Ilkka Forsten

Piikkilankaa ja Zyklonia.

Kainuunkonkari

Tämä on juuri sellainen yksittäis tapaus, joka inspiroi herra Rushdien kirjoittamaan kirjansa.

otto suni

Olennaista tässä murhan yrityksessä on se, että USA:n hallinto käyttää tätä Irania vastaan ja kuitenkin hallinnolla on varaa suorittaa yli 30 FBI:n agentin voimin hyökkäys USA:n 45th presidentin Donald Trumpin kotiin Floridassa, mutta ei suojella Rushdieta. Salman Rushdien iän ja vammojen vakavuuden vuoksi on vain vähän toivoa eloon jäämisestä tai yleensä selviytymisestä ihmisenä ei ”kasvina”!

Ilmari

Voi tämä päättyä vielä hyvin eli että Trump joutuu vankilaan.

Kata

😀 Voi Ilmari parka…entäs Hilleri,Huntteri.Pellosi ja Shuumeri?Joe ei ymmärrä mistään mitään se vain seisoo kun vaimo pukee takin päälle ja sitten saa jätskin ko oli kiltti poika!
USA ui syvällä.

otto suni

Kuten hyvin huomioit niin Ilmarin mielipiteet ovat kuin Sanoma Oyj:n pääosin omistaman STT:n uutisointia. Nancy, Hunter ja Hilary ovat loistava kolmikko todellisia konnia joiden rikokset FBI peittelee kuin pikkuvauvan kehtoonsa! Hyvin menee Ameerikan maassa!

Ilmari

En ihan ymmärtänyt. Ei kai siitä voi olla eri mieltä että Trump kuuluu vankilaan. Ensimmäistä kertaa vielä virassa oleva presidentti organisoi hyökkäyksen kongressiin. Hulluhan se on. Vikansa on muissakin mutta he olivat sentään täysijärkisiä.

Kata

Ressukka….

John Quiman

Ilmari ilmentää harvinaislaatuista äärisyvää tietämättömyyttä. Siihen ei tosin lääkäri ja lääkkeet auta, mutta tahto lukea muutakin kuin tietyn suunnan ”oikeaa tietoa” voi vähitellen auttaa parantumaan.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Kantaa Ottavainen

Ei kannata, Ilmari, uskoa mitä ne vassaritoimittajat satuilee. Ne näet vihaa Trumpia.
Ei hän mitään hyökkäystä järjestänyt.

John Quiman

Ilmarin mielestä ihminen kuuluu vankilaan siksi, että lehdet levittelevät pahansuopia juoruja. Todisteillahan ei ole väliä.

Ilkka Forsten

Joku on heittänyt ilmaan ajatuksen että WTC tornien iskut oli erään toisen virassa olleen Presidentin hyväksymä toimi, ja sinne kongressiin ei kukaan hyökännyt. Ennen sitä kylläkin BLM ryhmät hyökkäsivät yhtenään vaikka mihin, joka on tietysti ihan suvaittavaa ja täysjärkistä…

juu

Just niitä tapauksia jotka ei liity mitenkään mihinkään, ei ainakaan mihinkään uskontoon.
Ja ihan varmasti on jollain tavalla äärioikeisto syypää tähän onnettomuuteen.
Ihan vahingossa tyyppi kompastui puukko kädessä. Yritti kuoria appelsiinia niin just väärällä hetkellä joku äärioikeistolainen huusi.

Ilkka Forsten

Hyi sinua, ei saa yleistää.

Kolmossivun tyttö

Näin käy kun lasketaan muslimit ihmisten joukkoon.

Horace Smith

Olihan se melkoinen ullatus, että rauhan ja rakkauden uskonnon edustaja tekee jotain tällaista.

Jak-C

Kirja joka kertoo toisesta kirjasta, kyllä siinä on ihan syytä käydä puolustamassa rauhan uskontoa teräaseella.

Tuumailija

Rushdien kirja on hyvä selvennys tästä rauhanuskonnon sisällöstä, hieman kuin koran for dummies mutta pitkällä kaavalla.