Kotimaa

Kotihoito valvonnan kohteeksi

Valvira ja aluehallintovirasto valvovat ikäihmisten kotihoidon henkilöstön riittävyyttä ja osaamista sekä kotihoidon laatua suunnitelmallisesti vuonna 2023.

Valvontahavaintojen mukaan kotihoidon palveluissa on useita kehittämistarpeita. Parannettavaa on muun muassa lääkitysturvallisuudessa, henkilöstön riittävyydessä ja palvelujen oikea-aikaisuudessa, omavalvontasuunnitelmissa sekä hoito- ja palvelusuunnitelmien toteutumisessa käytännössä.

Valvonnan tarvetta vahvistavat myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tuoreet seurantatiedot, joiden mukaan ikäihmisten kotihoidon käyntimäärät ovat merkittävästi laskeneet vuonna 2022 verrattuna aiempiin vuosiin. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten rekrytoinnit kotihoitoon ovat puolessa vuodessa vähentyneet lähes viidenneksellä.

”Tilanne on huolestuttava, sillä ikäihmisten palvelujen tarve kasvaa, kun väestö ikääntyy. Kotiin annettavissa palveluissa palvelutarve kasvaa useimmiten ensimmäisenä”, toteaa ryhmäpäällikkö Kirsti Tolonen Valvirasta.

Kotihoidon palvelujen laatu ja turvallisuus edellyttävät henkilöstön riittävän koulutettua sekä määrällisesti riittävää ja ammatillisesti osaavaa henkilöstöä. Määrältään riittämätön ja kuormittunut henkilöstö lisää työssä tapahtuvien virheiden ja vaaratilanteiden riskiä.

Kotihoidon palvelujen järjestäminen hyvinvointialueilla sekä palvelujen järjestämisen ja tuottamisen omavalvonta ovat Valviran ja aluehallintovirastojen yhteisen sosiaali- ja terveydenhuollon valvontaohjelman osa-alueita vuonna 2023. Ohjelman mukaiset valvonnan muut painopisteet julkaistaan Valviran verkkosivuilla lähiaikoina.

3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
murre riepunen

Tässäpä vihervasemmiston seuraava hanke, vanhustenhoidon kuntoon saamiseksi, sieltä suunnalta ei ole paljon asiaan paneuduttu, translain ilon tuoman huuman tasaannuttua, voisivat vihreät iskeä kyntensä todellisiin ongelmiin. Turha on kansalaisten sieltä suunnalta odottaa kurimuksessa kärvistelevien asiohin puuttumista.

eetee

Kovin harminloista että kaikki ylimääräiset ja velaksi saadut rahat menevät kehitysmaalaisten imbesillien ikuiseen elätykseen.

pertsa

Kotihoito toimii vain omaishoitajien tekemänä sillä esimerkiksi ruokapakkauksia eivät heikkokuntoiset vanhukset edes saa auki ilman apua. Valvonta on vain silmänlumeeksi sillä esim. Espoo ja Helsinki eivät ole kiinnostuneita kantasuomalaisten omaishoitajille maksamaan edes minimiä tai jättävät kokonaan lakisääteiset velvoitteensa hoitamatta!

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa