Kotimaa Maahanmuutto

Laajamittaisen maahantulon tilanteessa Suomi voi pyytää tukea EU:n turvapaikkavirastolta

Uudet ulkomaalaislakiin ja maahanmuuttohallinnon henkilötietolakiin lisättävät säännökset mahdollistavat sen, että Suomi voi laajamittaisen maahantulon tilanteessa mahdollisimman sujuvasti hyödyntää EU:n turvapaikkaviraston (EUAA) tukea. Hallitus esitti lakien vahvistamista torstaina 8.9. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa lait perjantaina. Ne tulevat voimaan 15.9.

Sisäministeriö 8.9.2022
Tiedote

EUAA:ta voidaan tarvittaessa pyytää lähettämään Suomeen tukiryhmiä, jotka koostuvat muiden EU-maiden virkamiehistä sekä EUAA:n henkilöstöstä. Mahdollisen pyynnön esittämisestä päätetään valtioneuvoston yleisistunnossa. Maahanmuuttovirasto laatii EUAA:n pääjohtajan kanssa toimintasuunnitelman ja toimii tukiryhmien kansallisena yhteyspisteenä.

EUAA korvasi aiemman Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston (EASO) tammikuussa 2022, jolloin sitä koskeva EU-asetus tuli voimaan. Asetus on suoraan Suomessa sovellettavaa lainsäädäntöä. Jotta sen soveltaminen olisi mahdollisimman tehokasta, tukipyynnön esittämisen ja koordinoimisen vastuutahoista säädetään kansallisesti.

Tukiryhmien jäsenillä on vastaavasti oltava Suomessa toimivalta ja mahdollisuudet avun tarjoamiseen. Ulkomaalaislakia ja maahanmuuttohallinnon henkilötietolakia muutetaan siten, että tukiryhmien jäsenet voivat osallistua turvapaikkatutkintaan ja heillä on pääsy sen kannalta välttämättömiin tietoihin.

Laajamittaisessa maahantulossa on kyse tilanteesta, jossa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukset lisämajoituspaikkoineen ovat täyttymässä ja kapasiteettia on edelleen laajennettava, koska maahantulijoita saapuu jatkuvasti lisää. Tilanne voi syntyä vaiheittain tai hyvin nopeasti esimerkiksi toisesta valtiosta Suomeen tapahtuvan joukkopaon vuoksi.

Varautumista vahvistetaan monien lakimuutosten avulla

Laajamittainen maahantulo voi olla myös vieraan valtion järjestämää, jolloin kyse on muuttoliikkeen välineellistämisestä. Ratkaisu tällaiseen poliittiseen painostukseen löytyy ensisijaisesti diplomatiasta. Tarvitaan kuitenkin myös selkeää lainsäädäntöä ja viranomaisille riittävät toimivaltuudet toimia häiriötilanteissa ennalta ehkäisevästi ja tehokkaasti.

Heinäkuussa voimaan tulivat rajavartiolain muutokset, joilla parannettiin häiriötilanteisiin varautumista. Esimerkiksi turvapaikkahakemusten vastaanottaminen voidaan keskittää erikseen määritellyille rajanylityspaikoille, jos se on välttämätöntä yleiselle järjestykselle, kansalliselle turvallisuudelle tai kansanterveydelle aiheutuvan vakavan uhan torjumiseksi.

Samaan aikaan voimaan tuli myös oikeusministeriön valmistelema valmiuslain päivitys, jossa hybridivaikuttaminen lisättiin uudeksi perusteeksi poikkeusoloille.

Sisäministeriön valmistelema esitys rajamenettelyn käyttöönotosta on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä. Rajamenettelyssä todennäköisesti perusteettomia turvapaikkahakemuksia voitaisiin käsitellä nopeasti heti rajalla tai sen läheisyydessä. Näin ehkäistäisiin hakijoiden liikkumista Suomen alueella tai edelleen muihin EU-maihin.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Sanna Montin, p. 0295 488 314, sanna.montin@govsec.fi

Rajavartiolain muutoksilla parannetaan häiriötilanteisiin varautumista (tiedote 8.7.)
Rajamenettely voitaisiin ottaa käyttöön Suomen rajalla laajamittaisen maahantulon ja muuttoliikkeen välineellistämisen tilanteissa (tiedote 22.6.)
Valtioneuvoston yleisistunto 8.9.2022 VN 80/2022
Lainsäädännön kehittäminen laajamittaiseen maahantuloon varautumiseksi

Sisäministeriö

21 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Tape

Näin. Idioottisuomi pyytää apua siltä taholta, joka juuri on koko kysessä olevan ongelman aiheuttanut. On meillä ”viisaat” päättäjät, huh huh.

Kata

https://www.foxnews.com/opinion/greg-gutfeld-media-erased-political-affiliation-accused-killer-democratic-official

Mutta ”lait ovat kaikille samat” ja patriootit ovat demokratiaa vastaan sannoopi höpsykkä-Joekin!
Tämä on mikä-mikä-maailma.

juha II

Tuet ovat mitättömät ja haitat suunnattomat!

Lökäpöksy Suomi tekee taas tuppuraiset ja imuroi tähtitieteellisen määrän nk. ”pakolaisia”, joista leijonan osa on kivitalon kokoisia afrikkalaisia- ja lähi-itäläisiä -miehiä parhaassa kiimassaan. Niin, ja ”ukrainalaisistahan” on kyse kun ehkä nyt sitten viiomein valtaosa suomalaisista ymmärtää Ukrainan olevan monikultturinen maa eikä mikään yksioikoinen härmälandia.

Isoon-Britanniaan tunkeutui Elokuussa enemmän haitakkeita kuin konsanaan koko v. 2020 aikana. Ja koko ajan sikäläinen hallitus on muka kiristänyt maahantulo pääsyä. Ja hevon kikkareet! Valehtelevat päin naamaa sielläkin eikä missään muussakaan ole mitään järkeä kun leikkivät ”tinasotilaillaan” Ukrainassa ja syyttävät kaikista omista virheistään Putinia.

Ukrainan varjolla uittaa Isoon-Britanniaankin rajaton määrä sen näköistä porukkaa etteivät ole ikinä Ukrainaa nähneetkään. Sikäläinen omatoimi toimittaja eli näitä oikeitten uutistoimistojen paikkaajia oli vastaanottokeskuksen (hotelli) ulkopuolella haastattelemasta sekuliporukkaa kysellen mistä sitä ollaan. Kaikki sanoivat: ”Ukraina.” Lopulta paikalle pelmahti tietysti virkaintoinen nuori pioliisinkloppi kovistelemaan miestä kaikkine lain suomine uhkakuvineen. Kovin oli tuttua korruptoituneista länsimaista, jossa virkavalta ei palvele omaa kansaansa vaan globalisteja ja poliittista eliittiä. Joka viime mainittu lupaa laittaa kansansa kärsimään Ukrainan takia jokaisen päivän ja yön ensi talvena. Ja eliitti kestää sen kuin mitä parhaimmat viinivuosikerrat kellarissa.

John Quiman

Nykyinen EU on kyllä viimeinen paikka, mistä pitäisi apua pyydellä, jos tulee matu-invaasio.

Rudi

Vähän sama jos pyytäisi pyromaania VPK:hon. Ei hyvää päivää…

Ilkka Forsten

Kuka määrittää käsitteen ” laajamittainen ” sillä minusta se 34 000 läpsyttäjää vuonna 2015 oli laajamittaista ja niin on ollut lieveilmiötkin.

Miettikääpäs sitä onko YK:n ihmisoikeusjulistus muuttunut sitten noiden päivien, eli viittaan siihen että jos ne ovat samat kuin nyt, miten me voimme toimia niitä vastaan tällä hetkellä kun ei kuulemma voitu silloinkaan ?

Peruskysymyksiä

Perustavaa laatua oleva kysymys kuuluu:”Miksi meidän pitäisi hyväksyä maahamme laajamittaista maahantuloa?”.

Rajoittaahan Saksakin turkkilasiten maahantuloa. Samoin Itävalta tiettyjä tahoja. Eikä USA:hankaan mennä ihan noin vain (ja kuka sinne haluaisikaan). samoin kuin Uusi-Seelanti ja Australia. Entäs Iso-Britania?

Miksi siis Suomen pitäisi hyväksyä hallitsematon maahanmuutto joka tuhoaa Suomen talouden?

Puolueeton

No, Suomihan pyrkii liittymään Natoon ja lopettamaan viisumit venäläisille. Hallitushan tekee kaikkensa lopettamalla myös elintärkeän energian tuonnin seurauksista välittämättä.

otto suni

Rautaa rajalle ja erityisesti länsirajalle sillä sieltä nämä Petteri Orpon tilaamat jo vuonna 2015 tulivat. Ruotsi auttaa tulijoita, joten Heija Sverige!

Klaus Jodlaus

”Laajamittaisen maahantulon tilanteessa Suomi voi pyytää tukea EU:n turvapaikkavirastolta”
Eihän tuollaisesta pyynnöstä olisi juuri mitään hyötyä.

Meidän omat puolustusvoimat kykenee näet rajoittamaan tulijavirtaa paljon nopeammin ja tehokkaammin kuin lauma vieraita konttorirottia.

murre riepunen

Laajamittaista maahamme tunkeutumista on harjoitettu ainakin 2015 alkaen, kenenkään siihen puuttumatta, päinvastoin on hallituksen toimesta pyritty helpottamaan tunkeutujien asemaan, erilaisilla ” ohituskaistoilla ” terveydenhoitoon, asuntojonoissa tuskailevien suomalaisten ohitus onnistuu jne.Tyhmyyden oppikirjasta numero 1-10 ministerit ovat lukeneet kaiken, siitä mitään unohtamatta tai muuttamatta, kaikki opittu pannaan heti toimeen, profilointia ei sallita, pidätetyille pyritään maksamaan ” koppikorvauksena 800 euroa päivä, mikäli kyttyrä katsoo tulleensa aiheettomasti pidätetyksi

Sensuroimaton Totuus

ruotsi valmistelee uutta hybridioperaatiota Suomea vastaan?

Vuosi 2015 ei unohdu koskaan! Me kyllä muistamme mistä ilmansuunnasta niitä miehitysjoukkoja maahamme on jo vuosikausia rahdattu.

Vähemmän yllättäen tämäkin kantaväestön vastainen toimi yritetään jotenkin kääntää Venäjän syyksi.

Suomen ja Suomalaisuuden todellinen vihollinen on lännessä.

ike

Suomen virkamiesten ja poliitikkojen avuttomuus on noussut aivan uudelle tasolle. En enää tiedä miksi veroja maksetaan, ei ainakaan siksi että meillä olisi jonkinlainen poliitikkojen ja virkamiesten järjestelmä joka ajaisi suomalaisten etuja.

WW3

Koko homman takana on tuo:

Jos taistelu hävitään: Ilmastonmuutoksen 5 uhkakuvaa Suomelle – maassa 500 000 ilmastopakolaista vuonna 2050? (iltalehti.fi)

Ilmastonmuutosta ei luultavasti kyetä enää estämään, mutta tuollaisen pakolaisvyöryn torjuminen on silti loppujen lopuksi vain ja ainoastaan suomalaisten omissa käsissä.

ike

Mitä ilmastonmuutosta! Ilmasto ei käsittääkseni koskaan ole ollut kovin vakaa.

Ilkka Forsten

Niinpä. Mihin tarvitaan meteorologien ennusteita jos sää on kaiken aikaa stabiili.

ike

Sää ja ilmasto ovat tietenkin eri asioita mutta kun nämä vouhottajat eivät ymmärrä kummastakaan mitään.

John Quiman

Ilmastovouhkaajille sää on eri asia kuin ilmasto, jos sää ei tue ilmastovouhotusta. Mikäli se tukee ilmastovouhotusta, on se todiste ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta.

WW3

Vaikka nykyinen ilmastonmuutos pysähtyisi tällä sekunnilla, niin Kemu Oy:n väestötehdas ei pysähtyisi.
Se tuottaisi seuraavan sukupolven aikana vähintään 1 000 000 000 ihmistä LISÄÄ.

Eurooppaan pyrkijöitä riittäisi siinäkin tapauksessa ainakin sata miljoonaa.

Kata

Sepä se ongelma onkin jonka on toteuttanut kehitysapu jota on jaettu kohta 100 vuotta mutta kehitystä ei vain näy!Mukulatehtailu on mahdollistunut kun lapsikuolleisuus väheni kehitysavun turvin mutta tapojaan he eivät ole muuttaneet!Uutta muksua jopa 2 kertaa vuodessa kun ne sitten pitävät vanhuksista huolen….eli heimomentaliteetti jatkuu!
Eli kehitys toimivaksi yhteiskunnaksi ei vaan ole toiminut!Ja miksi toimisikaan kun rahaa tulee ja heimosodat jatkuu!
Ei ole ollut pakkoa alkaa pitämään huoli itsestään ja perheistään.Ei edes Eurooppaan tultuaan!

Mutta ei niitä ole silti pakko päästää Eurooppaan.Kyllä keinoja on.

Laittakaa Euroopan kartta Afrikan päälle.Mission Impossible!

jep

Ei ole vaikea arvata, mitä ”tuki” mahtanee tarkoittaa tässä tapauksessa. You are all welcome.