Kotimaa Politiikka Talous

Maatalouden tuottajahinnat jyrkässä nousussa

Kuva: Roine Piirainen

Tuotantopanosten hinnat ovat nousseet jyrkemmin kuin koskaan Suomen EU-jäsenyyden aikana.

 

Tammi-maaliskuussa maatalouden tuottajahinnat nousivat Tilastokeskuksen mukaan jopa 18 prosenttia edellisvuodesta. Maatalouden kustannuskriisiä heijastavat tuotantopanosten hinnat nousivat kuitenkin vielä rajummin, sillä tuotantopanokset olivat 24 prosenttia kalliimpia kuin vuosi sitten.

Tuotantopanosten hinnat nousivat jyrkemmin kuin koskaan Suomen EU-jäsenyyden aikana. Tuottajahinnat sen sijaan nousivat jyrkimmin sitten vuoden 2012, jolloin satovuosi oli maailmanlaajuisesti heikko.

Tilastokeskuksen mukaan tuotantopanosten hinnat nousivat kautta linjan raaka-aine-, energia- ja kuljetuskustannusten noustessa.

Tuotantopanoksista lannoitteiden hinnat lähes kaksinkertaistuivat. Energian hinnat nousivat yli kolmanneksen ja eläinten rehujen hinnat lähes kolmanneksen. Investointikustannukset nousivat kahdeksan prosenttia.

Lannoitteista typpilannoitteiden hinnat nousivat jyrkästi, sillä niiden hinnat olivat peräti 114 prosenttia korkeammat kuin vuosi sitten. Lannoitteiden hinnannousu johtui pääasiassa maakaasun ja lannoiteraaka-aineiden hintojen jyrkästä noususta.

Rehuviljan hinta nousi 86 prosenttia ja rehuseosten hinta noin 25 prosenttia. Heikko kotimainen viljasato ja viljan maailmanmarkkinatilanne nostivat viljan hintaa.

Lämmityspolttoaineet maksoivat 65 prosenttia, moottoripolttoaineet 48 prosenttia ja sähkö 11 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Ukrainan tilanne kiristänyt viljan hintaa entisestään

Tuottajahinnoista eniten nousivat viljan hinnat, jotka olivat tammi-maaliskuussa 74 prosenttia korkeammat kuin vuosi sitten. Erityisesti kauran ja ohran hinnat nousivat voimakkaasti.

Tilastokeskuksen mukaan viljan hinnat alkoivat nousta jo viime syksynä heikon sadon sekä energia- ja lannoitekustannusten nousun seurauksena. Ukrainan tilanne on nostanut hintoja entisestään.

Lihan tuottajahinnat nousivat lähes 10 prosenttia ja maidon 15 prosenttia. Maidon tuottajahinnat olivat pysyneet pitkään vakaina ennen kuin kustannukset alkoivat nousta viime vuoden lopulla.

 

Lähde: Taloussanomat

33 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Saammke vieraaksemme nälän ja vilun!

Konkurssiin Suomi.

Luin eräästä koneurakointi lehdestä, että moottoripolttoöljyn hinta on noussut peräti 108% 2020 joulukuusta. Koeta siinä sitten koneyrittäjinä kannattavuutta pitää vielä ylhäällä, lisäksi se ”ammattidiesel”, ei koske yrityksiä jotka käyttävät pakettiautoja, takseja eikä koneyrittäjiä.

Suomessa pelkästään metsäkoneyrityksissä kuluu vuodessa moottoripolttoöljyä 100-miljoonaa litraa, sekä dieseliä 20 000 litraa. Tämä Kokoomuksen sekä vihervasemmistohallituksen vihreä siirtymä, tuhoaa Suomesta tulevaisuudessa kaiken yrittäjyyden. Nyt sitten äänestäjät luulevat Kokoomuksen ( Taantumuksen ), olevan joku pelastus.

Pitäisi työntää kaikki vihreät siirtymät, sekä ”Suomi hiilineutraaliksi 2035 mennessä”, hankkeet poikittain sinne, minne ei aurinko paista. Jopa EU tavoite on vasta 2050.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Konkurssiin Suomi.
Ilkka Forsten

Kuljetusalan pääpukarillakin oli paljon sanottavaa liittyen dieselin hintoihin. Normaali jakeluauto kuluttaa noin 40 litraa dieseliä / 100 km, ja täysperävaunullinen rekka vetelee 85 – 95 litraa samalla matkalla. Aina ei sekään riitä, kuormasta riippuen. vihreiden haave sähkörekoista on jotain niin utopistista pa***kaa, että tekisi mieli laittaa koko kööri mielentilatutkimukseen. Suomessa on kuulemma noin 75 000 rekkaa, ja 20 sähkörekkaa. Ituhipit ovat panostamassa niiden kahdenkymmenen rekan kapasiteettiin varmaankin koko suomen kuljetukset, jos on uskomista puheisiin miten hienoa tulevaisuutta ollaan rakentamassa. Kuljetusalan äijä sanoi että tämä maa on konkurssissa melko pian ellei aleta tajuamaan realiteetteja, ja sitä ettei voida panostaa koko kuljetusalan tulevaisuutta mihinkään niin järjettömään kuin sähköautot. Hänen mielestään fossiilisten polttoaineiden käyttö tulee jatkumaan pakostakin vielä kymmenet vuodet, eikä sitä muuta miksikään se että hallitus kaavailee täyssähköistä autokantaa tulevaisuutta rakentamaan.

Jotkut oppineet on sanoneet että maailma tulee kaatumaan jo ennen vuotta 2030 omaan mahdottomuuteensa, mikäli sähköautojen tuotantokapasiteetista yritetään pitää kiinni. Akkujen materiaalit, ja monet muut asiat laittavat stopin intoilulle, eikä se ole mikään mielipidekysymys saati poliittinen näkemys vaan fakta johon törmätään. Vihreille tämä ei tietenkään aukea millään mallintamisella, koska he ovat uskonlahko joka palvoo kerran ulkoa opittua mantraa. En kantaisi huolta asiasta, jos vain he olisivat näin tomppeleita, mutta kun seuraavakin hallituksemme on sitä agendaa ajamassa täysin palkein, on syytä miettiä mitä esimerkiksi kokoomus, yrittäjien puolueena kuvittelee saavuttavansa sillä että tuhotaan yritykset jotka pyörittää yhteiskunnan rattaita. Kuvitteleeko Petteri Orpo ihan vakavissaan että on olemassa joku ihmetemppu, mikä auttaa ongelmaan kun vaan uskotaan niin tapahtuvan ? Jos näin on, hän on astunut siihen miinaan minkä uskoin koituvan vain ituhippien kohtaloksi. Takavuosina rengasnenäinen kävelevä sokkelipensseli ilmoitti TV:sa, että hän on luottavainen tulevaisuuden suhteen, sillä kaikille riittää kaikkea kun vaan uskomme niin… Entäs sitten kun minä en usko, ja kohta ei usko enää muutkaan ? Se että uskotaan, on sama kuin uskonto, ja harvoin uskonnot ovat olleet se mikä on vienyt kehitystä eteenpäin.

Minua vi****aa maksaa siitä että uskonlahko sanelee kuinka saan elää ja mitä minun pitää kumarrella. Teistä muista en tiedä, mutta sen verran autan että miettikää vähintään kahdesti kenelle äänenne annatte seuraavissa vaaleissa. Jos haluatte yhteiskunnan matkalla kivikauteen, niin siitä vaan, mutta pitäkää huoli että kaikkien ei tarvitse seurata perässä.

ike

Tuo mielentilatutkimus olisi hyvä juttu mutta sen tekisi tietenkin vihreään puolueeseen kuuluva vihreä puoskari.Petteri Orposta puhuen yksi taloustieteilijä sanoi että ei antaisi hänen hoidettavakseen edes nakkikioskia. Uskonnosta puhuen olet vain yksinkertaisesti oikeassa. Vaaleista puhuttaessa olen peloissani, sen verran kovaa tuo vihreä propaganda näyttää olevan, kyseessä on kuitenkin järjestö joka pitäisi luokitella terroristijärjestöksi.

Timovaan

Suomi keskittyy vihreään siirtymään laput ohimoilla.
Paljon on murhetta ja hampaiden kiristystä tulossa.
Maatalouden alasajo on maailmanlaajuista esim. viime syksynä USA:ssa maksettiin viljelijöille enemmän satojensa tuhoamisesta,kuin niiden myynnistä. Lisäksi nyt Kiina ostaa maailmasta kaiken Soijan ja Maissin,mitä vain käsiinsä saa.
Suomen rehunvalmistajat ovat olleet riippuvaisia GM Soijasta 2013 alkaen myöhemmin 2014 myös GM Maissista.
Nyt kun maailman vilja-aitat suljetaan,niin millä ihmeellä ne elukat ruokitaan.
Säilörehu ei tahdo riittää luomutiloillakaan.
Enpä usko,että elintarvikepulaan saadaan apua edes lainaa ottamalla,koska ei oota ei voi ostaa rahallakaan.

ike

NWO. Suunniteltu juttu. Ei se ole salaliittoteoria jos se kerran löytyy järjestöjen virallisilta sivuilta. Voidaan välttää oikeusjutut sanomalla että mehän kerroimme tästä teille.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Ilkka Forsten

Ja joka paikkaan työnnetty vihreä idologia nostaa hintoja, kun pitää olla neutraali sitä ja neutraali tätä.

Vastenmielinen

Katselin tänään hetken Nato keskustelua. Ja jlauta, että se yksi ärsyttää ihan kympillä. Nimittäin tämä Kari. Nyökyttelee siellä kuin olevinaan ja tietävinään. Suorastaan raivostuttava tapaus.

Ilkka Forsten

Meillä on siis yhteinen inhokki ? Emma kertoi taannoin hymyssä suin kuinka ollaan päästy yksimielisyyteen siitä että bensiinin jakeluvelvoitetta hellitetään kahdeksi vuodeksi, ja samalla polttonesteiden hintaan tulee 17 sentin alennus joka sitten näkyy kyllä huoltoaseman mittarilla. En tiedä mitä mittaria tai huoltoasemaa emma tarkoitti, mutta heti sen jälkeen nousi kotikaupungissani bensiinin lirtahinta noin 20 senttiä, ollen nyt 98 E:n osalta 2.395 €.

Ekonomistit kyllä selittävät että tästä ei enää hinta nouse, se alkaa tasottumaan. Niin varmaan, sillä kolme euroa on mukava tasasumma, sillä alaspäin emma ja kumppanit ei osaa laskutoimitusta tehdä. Kun sitten ollaan taas normaaliajassa, pysyy bensiinin ja dieselin litrahinnat tolkuttomina, sillä emma vetoaa sanomaansa ettei mitään pysyvää alennusta luvattukaan, ja kyllä kolme euroa on galuppien mukaan vielä ihan kohtuullinen, sillä Helsingin juppikansa ajelee Teslalla. Ostakaa tekin sellainen, vihreä siirtymä ja vastuullisuus siitä mitä maailmassa tapahtuu seuraavan 150 vuoden aikana, on meillä ja vain meillä..

Kunnianhimoinen ilmastotavoite ja keloapinoiden aktiivisuus on palkittava, jos ei muuten niin ottamalla tavan kansalaisilta rahat pois ettei turhaan ajella koko maailmaa pilaamassa. 1.1 miljardia Kiinalaista on luvannut 5.4 miljoonaiselle kansalle, että se huomioi ilmastohätätilan jo vuonna 2085, mutta siihen asti on pakko mennä kivihiilellä ja muulla moskalla, muuten kärsisi elintaso ja kiinasta ei voisi tulla koko maailman kansoja kyykyttävää pas****avaltiota.

ike

Tämä on nykypolitiikan Akilleen kantapää. Täytyy olla tietävinään kaikesta kaikki vaikka pihalla ollaan kuin Ellun kanat. Koska olette kuulleet poliitikon sanovan että tästä asiasta en mitään tiedä. Joskus sanottu tuollainenkin totuus että ei ole tyhmiä kysymyksiä, on vain tyhmiä vastauksia. Tietämättömyyden voisi joskus tunnustaa ja sitten ottaa selvää asiasta.

nonAQ

Me vielä kestämme nämä viljanhinnan nousut, mutta on maita joissa hinta ja saatavuus aiheuttaa nälänhädän ja meille palautteena nälkäisten pakolaisten vyöryn.
Onko tätä tilannetta valmisteltu jo pitempään, kun Bill Gates osti miljoonia hehtaareja viljelysmaita ja laittoi ne pakettiin, ilmeisesti rokoteet ei tappaneet kansalaisia tarpeeksi nopeasti tarvittiin nälänhätä viimeistelemään lopputulos.

Kata

No kohta ollaan USAn jalanjäljissä..hyllyt tyhjinä.Ja Joe se sannoo että puten syytä.Kaikki on puten syytä.
https://www.instagram.com/p/Cdg2Dt_Jot8/?utm_source=ig_web_copy_link

Noin siinä käy kun supply chain katkeaa….kun hinnat nousee pilviin ja jakelu liian kallista ja tuotanto liian kallista.
Varatkaa varmuusvarasto kotiin.

Ilkka Forsten

Ammusvarasto minulla jo on..

Kata

👍😊

Kata

https://www.instagram.com/tv/CdqVk9SDdQk/?utm_source=ig_web_copy_link

Tässä oiva esimerkki! 😀 Sitä saa mitä tilaa!

Näin se vaan on

On varattu. Mutta kyllä se alkaa se raja mennä yli. Mutta tämähän on vain minun mielipiteeni. Kun ne vaalit tulevat, niin mikään ei muutu. Viesti on sama. Tai sanoma. Kiristäkää vyötä. Ja kuten typerät suomalaiset hyödylliset idiootit ylen välityksellä sanovat, niin eihän sille mitään voi. Maksetaan sitten. Todella ärsyttävää.

Telluksen tallaaja

Hassua, kun ruokaan tai lannotteisiin liittyviä rakennuksia tuhoutuu jenkeissä keskimäärin 1/vrk, välillä enemmän. Ei liitty mihinkään…..

Tuumailija

Silloin on hyvä puhua varmuusvarastojen hamstraamisesta jos käytössä on kohtuullisesti rahallista varallisuutta.

Kun katsoo miten siellä kulutsuketjun toisessa päässä pärjätään, kun muutenkin pienillä korvauksilla/eläkkeillä kitkutellaan kaukana ”ravinto”ympyrän päivän minimisuosituksista ja ruoan hinta jatkaa nousuaan.

Hyvin osaa ”virka”miehet opastaa pienituloista, mene leipäjonoon hakemaan ruokaa. No sieltähän saa natiivi kaksi banaania, pussin leipäp..kaa, tuurilla 4 jogurttia ja parin kilon pussin vehnäjauhopotaskaa viikoksi (ukrainalaisille on varattu lihat, kavikset yms. joita nämä kelkkovat kaksin kassein/hlö juuri mitään perusteita perheiden koosta).

Siinä sitä on hyvä kerätä varmuusvarastoa, kun ei ole millä kerätä. Monelta ruoan jakelijaltakin on valikoimat supistuneet ”sodan” vuoksi, koska ylijäämä suunnataan muualle saati että vuosia on jo leikattu tai jätetty kokonaan rahoittamatta näiden toimintaa.

Näin se suunnitelma etenee, todetaan hallituksessa, samaan aikaan kulisseissa ilman suurempaa melua: https://rumble.com/v152mmv-whon-pandemia-sopimus-kannattaako-suomen-allekirjoittaa-rauli-mkel-128.html

Kata

No ei ne tulot päätä huimaa mutta olen jo pitempään koonnut tietynlaista varastoa,pikkuhiljaa kartutettua.Jos saa 2 pakettia halvemmalla niin ostan ja toinen varastoon ja päivämäärä listaan niin käytän sitten ajoissa ellei tule muu aikasempi tarve käyttää…säilykkeet kestää vuosia….
Ja todellakin,nuo häpeälliset ruokajonot Suomessa jossa kuitenkin muualta tulleet elävät leveästi esimerkiksi minuun verrattuna..oli pakko luopua autosta,liian kallista.
Mutta eräillä sitä on uudenuutukaisia ajoneuvoja…pistää se hieman vatuttamaan.Eli mie lähen kaupasta jopolla ja joku toinen uudella pirssillä…ja ruokakasseja täynnä.
Suutananveetana.

Tuumailija

Ja samaten eukot käy ruokapankeissa hakemassa osansa, silti toimeentulotuet ovat korkeammat ja vielä tomintatonneja päälle. Autot kuluineen maksaa myös jalkamies kuin jopoilijakin, ei ole kaksois-standardia ei.

Kyllä tässä suunnittelun alla on, että ostaa erämaatorpan ja muuttaa sinne, kasvattaa omat potut yms. ”naapurista” käy vaihdolla hakemassa lihat yms. kerran puolessa vuodessa kaupoille vain välttämättömät hankkimaan.

Nationalisti

Mitä tähän nyt sanoisi, hinnat eivät ole vielä tarpeeksi korkealla, koska kansa ei reagoi juuri mitenkään tähän (somealustojen ulinaa ei lasketa).
Vakavasti ottaen, onhan tilanne huono, maatiloilla on suuria taloudellisia vaikeuksia ja se tulee näkymään, jos mitään todellisia tekoja poliitikoilta ei nähdä.

Ehkä iso osa kansasta ei vielä edes tajua, ettei ne hinnat ole laskemassa ensi vuonnakaan…

ville vallaton

Kuka myi Kemiran? Mikä hallitus siirsi Naantalin jalostamon Roterdamiin? Mikä hallitus jatkuvasti syyllistää kansaa ilmasthädällä? Mikä hallitus ylläpitää edelleen diesel-veron?
Kysymyksiä on, vastauksia kaivataan.

Juha

Sekoomuksen Häkämies myi lannoiteteollisuutemme.. puoli-ilmaiseksi antoi pois.
Tämän nukkehallituksen (lue wef/eun) vika, että elinkustannukset nousseet exponentiaalisesti ja tämä on vasta alkua. Muistan aina tankatessa, kuinka depiileitä ministerimme ovat. Lukuisat EU maat kiertävät pakotteita ja ostavat halpaa kaasua, öljyä, kivihiiltä ym raaka-aineita ruplakaupalla Venäjältä. Tyhmä tunneherkkä nukkehallitus tottelee kiltisti käskijäänsä.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-05-12/ten-more-european-gas-buyers-open-ruble-accounts-for-payments

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Juha
Totuus esille

Oikeudenmukaisessa ja todellisessa demokratiassa tuollaiset maanpetturit laitettaisiin muutamaksi kymmeneksi vuodeksi kiven sisään, menettämään loppuelämäkseen kansalaisluottamukensa ja heidän omaisuutensa pantaisiin takavarikkoon, tarvittaessa etsittynä veroparatiiseista heidän omilla tai jäkkikasvunsa tileillä. Mutta mehän elämmekin valedemokratiassa, valtaapitävien petturipoliitikkojen ja niitä tukevan valtaVALEmedian päinvastaisesta taukoamattomasta propagandarummutuksesta huolimatta.

Vili

Nää on sellaisia juttuja ettei sillä ole väliä kuka myi. Tää on kaikki samaa yhteiskunnan alasajoa kaikkien osalta.
Onhan sille jo kasvot, w

ike

Olen odottanut noita vastauksia jo 70 vuotta ja voin kokemuksesta sanoa että et saa, ei se tarkoita sitä että sinun tulisi lopettaa niiden vaatiminen.

Juha

Joo, nyt ne ampuu jo traktoreita.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008820989.html

Ei ole maajusseilla helppoo

Ilkka Forsten

Jutusssa puhutaan kuinka luoti olisi ottanut kimmokkeen taustavallista. Hmmm, mutta reikä zetorin kupeessa näyttää kyllä pyöreältä, millä viittaan siihen että harvoin kimmokkeen ottanut luoti tekee pyöreän reijän, se on yleensä soikio koska luoti ei tule enää normaali asennossa perille oltuaan ensin kosketuksissa maavalliin.

Konkurssiin Suomi.

Värin perusteella sanoisin että traktori on luultavasti joku vanhempi Fendt joltakin -70 tai -80 luvulta, ei Zetori. Zetorissa on aina punamusta väri, noissa turvaohjaamolla olevissa versioissa, sekä Zetorissa on takalokasuoja paljon kapeampi. Eikä tuota väriä ole Zetorissa koskaan saanut. Vanhemmissakin kopittomissa Zetoreissa on erilainen sävy tuossa vihreässä, eikä ole noin vaaleanvihreä.

Muutkaan traktorimerkit eivät ole tuon sävyistä vihreää käyttäneet. John Deeressäkin se on paljon kirkkaampi vihreän sävy.

Eihän tuossa nyt muuta ole käynyt, kuin sivuikkuna kopista hajonnut. Sama lasi on rikottu monessakin traktorissa niittokoneella aika usein. Minullakin on siitä kokemusta, kun kivi tuli 8000 Valmetin, samassa kohdassa olleeseen sivuikkunaan niittokoneesta -90 luvulla. Samoin korvattu sama ikkuna plexilasilla tuosta pihassa olevasta Casesta, senkin joku edellinen omistaja rikkonut.
Plexilasi vaikka väliaikaisesti Fendtiin- ja kovaa ajoa.

Ilkka Forsten

Puolustusvoimat onkin luvannut olla ampumatta enää samaa traktoria, mutta he pyysivät että voivat ottaa maskin trofeeksi upseerikerhon aulatiloihin, siis siihen mihin on muina vuosina laitettu hirvensarvet.

ike

😂

ike

Niin, suomen kansa on vähän sellaista, hitaasti reagoivaa. Se on jollakin tapaa pettävää. Kun vyö on kiristetty loppuun ja viimeinenkin rotta naapurimetsästä syöty niin sitten koittaa poliitikkojen vuoro, ja sitten tapahtuu. Tuskin ennen.

Telluksen tallaaja

Toden totta, jokainen kynnellekykenevä huutaa tukea maataloudelle, mutta ei mitään tekoja. Ja nyt jo monia kuukausia aikaa takana.

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa