Eurooppa Politiikka

Macron järkkymätön sotauhkauksessa Putinia vastaan: ”Presidentti päättää”

Ranskan presidentti Emmanuel Macron. Kuva: Kuvakaappaus: Youtube.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on vakuuttunut siitä, että ranskalaissotilaiden lähettäminen taistelemaan Venäjää vastaan Ukrainassa voisi olla vaihtoehto. Hän sanoi tämän haastattelussa torstai-iltana.

”Tasavallan presidentti päättää maan puolustuksesta!” hän korosti.

Emmanuel Macron on ”radikalisoitunut” retoriikassaan Venäjää vastaan. Radio France analysoi tilannetta perjantaina.

Kaiken taustalla on eilen illalla parhaaseen katseluaikaan esitetty 30-minuuttinen haastattelu, jossa Ranskan presidentti kärjistää aiempia lausuntojaan Ukrainan sodasta.

”Kyseessä on elintärkeä sota Euroopallemme ja Ranskalle”, hän sanoi France 2:n ja TF1:n haastattelussa.

”Venäjä ei voi eikä saa voittaa tätä sotaa!”

”Presidentti päättää”

Kun Macronilta kysyttiin aiemmista lausunnoista sotilaiden lähettämisestä Ranskasta ja muista Nato-maista rintamalle, hän väisti kysymyksen heilauttamalla nyrkkiään ja huudahtaen:

”Tasavallan presidentti päättää maan puolustuksesta!”

”Presidentti päättää ranskalaisten ja Ranskan turvallisuudesta.”

Alla olevalla Radio Francen videolla Macronin haastattelu kokonaisuudessaan (tekstityksen saa suomeksi).

Lausunnot sodasta Venäjän kanssa herättävät Ranskassa huolta. Mielipidemittausten mukaan Macronia vastustaa selvä enemmistö. Ranskalaiset eivät ole kiinnostuneita tällaisesta sodasta.

Ranskan presidentti on kuitenkin tiukka ja varoittaa asettamasta ”rajoja” Ranskan ja Euroopan tuelle Ukrainalle. Jokainen, joka tekee niin, ”ei valitse rauhaa vaan tappion”, hän väittää.

Tämän viestin hän haluaa iskostaa ranskalaisille.

”Kyyhkysestä haukaksi”

Radio France ei ole ainoa, joka on pannut merkille Macronin muutoskehityksen. Le Monde kirjoittaa, että presidentti on muuttunut ”kyyhkysestä haukaksi” ja että hänen kova linjansa uhkaa eristää hänet yhä enemmän Ranskan politiikassa.

Kaksi suurinta oppositiopuoluetta, Kansallinen liittouma (RN) ja Vasemmistoliitto, vaativat molemmat maltillisuutta ja kannattavat rauhanneuvotteluja. Macronin hallituksen vastaus tähän on ollut leimata molemmat Venäjän pettureiksi.

Samalla kun ”sota-haukka” Emmanuel Macron heiluttaa nyrkkiään televisiossa, hän lähettää kaksinkertaisen viestin siitä, että hän tai Ranska ei todella halua sotaa Venäjän kanssa. Siitä huolimatta ranskalaiset saatetaan lähettää pahamaineiseen lihamyllyyn, kirjoittaa Le Monde.

”Me emme käy sotaa Venäjää ja Venäjän kansaa vastaan. Olemme valmiita vastaamaan Venäjän mahdolliseen eskaloitumiseen. Jos tilanne huononee, olemme valmiita varmistamaan, ettei Venäjä koskaan voita tätä sotaa”, hän korostaa.

Saksan vakuuttaminen

Ennen kuin ranskalaisia sotilaita voidaan lähettää Donbassin juoksuhaudoille, Macronin on vakuutettava Saksan liittokansleri Olaf Scholz siitä, että se on hyvä ajatus. Perjantaina nämä kaksi hallitusten päämiestä tapaavat Berliinissä yhdessä Puolan pääministerin Donald Tuskin kanssa.

Weimarin kolmio, kuten kolme maata itseään kutsuvat, on ollut osa EU:n ja Naton liittoumaa 1990-luvun alusta lähtien, ja Puola on jo alkanut varustautua mahdollista sotaa varten. Tänä vuonna armeijaan on tarkoitus käyttää 4,2 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Saksan liittokansleri puolestaan on toistaiseksi kieltäytynyt lähettämästä Nato-joukkoja Ukrainaan. Ja aiemmin tällä viikolla hän puolusti päätöstä olla lähettämättä saksalais-ruotsalaisia Taurus-risteilyohjuksia sodan runtelemaan maahan. Syynä on se, että ohjustyyppi vaatii saksalaista armeijaa tai rintamalla olevaa henkilöstöä käsittelemään sitä.

”Tämä on raja, jota en liittokanslerina halua ylittää”, Olaf Scholz sanoi.

Kysymys on nyt siitä, kestääkö sosiaalidemokraattinen liittokansleri kansainvälistä painostusta ja kuinka kauan, ja vakuuttuuko hän Macronin puheista, joiden mukaan Venäjän voitto Ukrainassa olisi uhka meidän Euroopallemme.

Lähde: Radio France, Le Monde 

7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kalle Pelttari

Rauhanneuvotteluja Putinin kanssa? Onko älyttömämpää kuultu. Kyllä Macron ansaitsee sankarin sädekehän, jos hän ainoana länsimaan lähettää ”erikoisasiantuntijoita” Ukrainaan. Se saattaa olla viimeinen niitti, millä se yksi mielenvikainen pysäytetään.

Ilkka

Hyvä veli, ajattele nyt että Putin sai vaaleissa 87 % kannatuksen, kyllä hänen pitää saada jatkaa panslavistista valloitusretkeä. Kukaan ei tosin usko tähän tulokseen eikä ole edes tiedossa keitä ne 18 % oli, jotka jäivät sivusta katsojiksi. Putin ilmoitti syvän osan-ottonsa Navalnyin kuolemasta, sillä hän olisi samana päivänä vapauttanut poliittisen vastustajansa, mutta tämä oli niin röyhkeä että meni kuolemaan ennen vapautumistaan. Despootilla on despootin jutut, kyllähän se tiedetään, joten tilanne on se mitä Macron sanoo. Putinin ei saa antaa voittaa ukrainan sotaa.

John Quiman

Putin kuulemma haluaa turvavyöhykkeen Ukrainassa siten, että ukrainalaiset eivät voi ammuskella tykeillä ja ohjuksilla Venäjälle. Nyt, kun P on liittänyt osan Ukrainaa Venäjään, hän halunnee muutaman sata kilometriä turvavyöhykettä. Jos hän saa turvavyöhykkeensä, hän liittää ne alueet Venäjään ja haluaa lisää turvavyöhykettä. Jos hän saa turvavyöhykkeen, liittää hän sen Venäjään ja haluaa turvavyöhykettä. Lopulta hän haluaa turvavyöhykettä Moldovasta, Romaniasta, Puolasta, Slovakiasta ja Unkarista. Nekin hän sitten liittää Venäjään ja haluaa turvavyöhykettä.

Stalin sanoi olevansa tyytyväinen sitten, kun hänen sotilaansa pesevät saappaansa Englannin kanaalin rannalla.

Imperialistinen Venäjä on haaveillut pääsystä Atlantille läpi koko Euroopan sitten 1700-luvun.

Useimpien mielestä kuulostaa täysin uskomattomalta, että niinkin voisi käydä, mutta silti niin voisi käydä, ellei Venäjää pysäytetä. Mitä aikaisemmin, sitä parempi ja sitä helpompi.

Venäjää ei pysäytä se, että on vaikea uskoa, että Venäjä voisi pyrkiä valloittamaan koko Euroopan, jos vain mahdollista. Pitää miettiä asiaa siltä kantilta, että kuinka venäläinen ajattelee. Venäläinen ei ajattele, kuten länsimaalainen ajattelee.

Viimeksi muokattu 30 päivää sitten by John Quiman
Ruoste Iskee

Juoksisi makarooni itse sotimaan kun sitä kiimassaan niin haluaa, mutta ei tarvitse eurooppaa vetää mukanaan sotaan.

John Quiman

Jos Ranska rynnii rintamalle, ei se vaikuta muihin, eikä velvoita muita mihinkään.

Ruoste Iskee

Sitähän voi toivoa että Nato pysyy sanassaan että ei juokse makaroonin mukana, aika sen näyttää.

John Quiman

Nato-jäsenyys velvoittaa auttamaan Ranskaa, jos joku hyökkää Ranskaan.