Eurooppa Maahanmuutto Politiikka Talous

Miljardien eurojen lasku kymmenen vuoden maahanmuutosta

Maahanmuuttajia Köln-Bonnin lentokentällä, (Saksa). Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY-SA 4.0) / Raymond Spekking.

Uudessa tutkimuksessa on esitetty lukuja, jotka paljastavat Itävaltaan suuntautuneen turvapaikkamaahanmuuton merkittävän taloudellisen vaikutuksen vuosikymmenen aikana. Kaikkien sosiaalisten seurausten lisäksi siinä todetaan, kuten muissakin vastaavissa maissa tehdyissä tutkimuksissa, että maahanmuutto on ollut erittäin kallista maan veronmaksajille.

Vuosina 2015-2025 maahanmuutto Itävaltaan maksoi yli 21 miljardia euroa. Nämä luvut on laatinut taloudellinen tutkimuslaitos EcoAustria Itävallan kotouttamisrahaston (ÖIF) toimeksiannosta.

Tutkimuksessa verrataan valtion tuloja julkisen sektorin menoihin. Turvapaikkamaahanmuutosta aiheutuvat ylimääräiset budjettikustannukset ovat yhteensä 8,8 miljardia euroa vuosina 2015-2025. Arvio ei sisällä kustannuksia, jotka liittyvät ukrainalaisiin, joita pidetään pikemminkin siirtymään joutuneina henkilöinä kuin turvapaikanhakijoina.

Tutkimuksessa todetaan, että maahanmuuton ensimmäisinä vuosina julkiselle sektorille aiheutui huomattavia nettolisäkustannuksia. Vuosina 2016 ja 2017 saldo oli 0,4 prosenttia bruttokansantuotteesta. Kun maahanmuuttajien työllisyysnäkymät paranivat, taloudellinen vaikutus väheni. Parannuksesta huolimatta turvapaikkamaahanmuutosta aiheutuvat kokonaismenot ylittivät kuitenkin tulot huomattavasti, 21,64 miljardia euroa pelkästään vuosina 2015-2025.

Viisi puolustusbudjettia

Suurin taloudellinen vaikutus, 5,8 miljardia euroa, kohdistui peruspalveluihin ja lasten ja nuorten huollossa olevien niin sanottujen ilman huoltajaa olevien alaikäisten avustamiseen. Lisäksi heidän koulutukseensa liittyvät kustannukset olivat merkittäviä, yhteensä 4,42 miljardia euroa.

Tämän taloudellisen taakan suhteuttamiseksi voidaan todeta, että Itävallan yli viisi puolustusbudjettia olisi voitu rahoittaa, jopa neljä täysin uutta metrolinjaa olisi voitu kehittää tai 2 333 euroa olisi voitu antaa lahjaksi jokaiselle Itävallan kansalaiselle vauvasta eläkeläiseen.

Vuodesta 2022 lähtien Itävallassa on tehty 168 427 turvapaikkahakemusta.

Lähde: Samnytt

1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Suvakkien lupaamat hyödyt ovat väitetyn kokoisia, mutta miinusmerkkisiä.