Kotimaa Talous

Näin verotus muuttuu tänä vuonna – kotitalousvähennys yksi merkittävimmistä muutoksista

Kuva: Kansalainen.

Vuodenvaihde tuo tullessaan sekä verohelpotuksia että veron kiristyksiä. Veronmaksajain Keskusliiton mukaan tuloverotuksen muutokset ovat kuitenkin lähinnä hienosäätöä.

Tänä vuonna verottaja tekee muutoksia kansalaisten verotukseen. Joitakin välillisiä veroja kiristetään, mutta tuloverotusta muutos ei juurikaan koske.

Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtisen mukaan yleislinja tälle vuodelle on se, että palkansaajien verotukseen ei tule merkittäviä muutoksia.

– Tavalliseen kansalaiseen vaikuttavia muutoksia on aika vähän. Ansiotulojen, palkkojen ja eläkkeiden verotus pysyy aika lailla samantasoisena, Lehtinen sanoo.

– Verotuksen taso ei muutu sen enempää palkansaajilla kuin eläkeläisilläkään mitenkään merkittävästi. Ei tule helpotusta mutta ei oikeastaan kiristystäkään.

Suurempia veronmaksajien tulotasoon vaikuttavia asioita kuin verotus ovat Lehtisen mukaan eläkkeisiin tulevat indeksikorotukset ja käynnissä olevat palkkaneuvottelut.

– Indeksikorotukset ovat tosi suuria. Työeläkeindeksikin nousee 6,8 prosenttia ja kansaneläkeindeksi 7,8 prosenttia, Lehtinen linjaa.

Myös verotukseen on tehty joitakin muutoksia. Merkittävä muutos on kotitalousvähennyksen jatkuminen tänä vuonna, jota korotettiin vuoden 2022 aikana.

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä nousi viime vuonna 3 500 euroon. Korotus koskee kotitalous-, hoiva- tai hoitotyötä tai öljylämmityksestä luopumista. Tällöin verovähennystä voi hakea 60 prosenttia työstä, jos työn ostaa yritykseltä.

Toinen asia on vuoden alussa voimaan tuleva sähköalennus, jolla on merkitystä niille, joilla on suuret sähkölaskut.

Tammi- ja huhtikuussa sähkölaskuihin myönnetään kotitalousvähennystä kulutetun sähköenergian perusteella. Vähennystä voi saada, jos maksu sähköenergiasta ja perusmaksu ovat vähintään 2 000 euroa. Tämän ylittävältä osalta voidaan myöntää 60 prosentin vähennys, enintään kuitenkin 2 400 euroa. Sähkön siirtomaksu ei oikeuta vähennykseen.

Sähkön myynnin arvonlisäveron määräaikainen alennus kymmeneen prosenttiin tuli voimaan viime joulukuun alussa. Alennus ei koske sähkön siirtomaksuja.

Verohallinto muistuttaa, että ensimmäiseksi on syytä tarkistaa vuoden 2023 verokortissa oleva tuloraja. Jos tuloja on verokortissa liikaa tai liian vähän, kannattaa tehdä uusi verokortti OmaVerossa.

Ansiotuloverotukseen tehdään tänä vuonna yleistä ansiotason nousua vastaavat indeksitarkistukset. Näillä estetään verotuksen kiristyminen ansiotason nousun takia.

Sote-uudistuksen myötä kuntien kunnallisveroprosentteja leikataan 12,64 prosenttiyksikköä, mutta valtionverotusta kiristetään vastaavasti.

Käytännössä tuloverotus kiristyy hieman joissakin tuloluokissa ja vastaavasti helpottaa hieman toisissa tuloluokissa. Esimerkiksi Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan laskelmien mukaan 1 500 euroa kuukaudessa ansaitsevan pienituloisen palkansaajan tuloverotus tiukentuu 0,4 prosenttiyksikköä.

Keskituloisen 3 250 euroa kuukaudessa ansaitsevan palkansaajan tuloverotusta kevennetään 0,1 prosenttiyksikköä ja yli 7 000 euron kuukausituloilla verotusta kiristetään 0,4-0,3 prosenttiyksikköä.

Tupakoitsijan kukkaro on kovilla. Tupakkaveroa on kiristetty jo vuosia ja tänä vuonna sitä kiristetään puolivuosittain. Tammi-heinäkuun korotukset nostavat tupakka-askin hintaa arviolta yhteensä noin 50 senttiä.

Hallitus muuttaa virvoitusjuomaveroa terveysperusteiseen suuntaan. Sokerittomien ja vähäsokeristen juomien virvoitusjuomaveroa alennetaan, mutta sokeripitoisempien juomien veroa kiristetään.

Asuntolainan korot eivät ole enää tänä vuonna vähennyskelpoisia. Vähennysoikeutta on rajoitettu porrastetusti vuodesta 2012 lähtien. Vuonna 2022 enää 5 prosenttia koroista oli vähennyskelpoisia.

Kotimaan henkilökuljetukset muutetaan 10 prosentin verokannan sijasta nollaverokannan alaisiksi tämän vuoden alusta huhtikuun loppuun saakka.

Nollaverokantaa sovelletaan esimerkiksi linja-auto- ja taksikuljetuksiin. Tällä pyritään alentamaan henkilökuljetusten kuluttajahintoja ja parantamaan kotitalouksien ostovoimaa.

Viime vuonna voimassa ollutta matkakuluvähennyksen enimmäismäärän ja oman auton käytön kilometrikohtaisen vähennyksen korotuksen voimassaoloa jatketaan tänä vuonna.

Asunnon ja työpaikan välisten matkakustannusten perusteella myönnettävän vähennyksen enimmäismäärä on 8 400 euroa. Oman auton käytön perusteella myönnettävän kilometrikohtaisen vähennyksen määrä on 30 senttiä kilometriltä.

Dieselpolttoaineen hinta nousee hieman tämän vuoden alussa, kun parafiinisen dieselin verotuki poistuu lopullisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa noin kahden sentin litrahinnan korotusta.

Kokonaisuutena veromuutokset ovat siis maltillisia. Veronmaksajien Lehtisen mukaan vuoden 2024 verotukseen saattaa olla tulossa kuitenkin suurempia muutoksia.

– Tämä on vaalikauden viimeinen vuosi. Vuoden 2024 muutoksista päättääkin vaalien jälkeen valittava uusi hallitus.

Lähde: Taloussanomat

28 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Suti

Kotitalousvähennys on tulonsiirto hyvätuloisille. Ei siinä mitään, mutta kaikkien pitäisi ymmärtää se. Eläkemummolla, työttömällä tai muuten köyhällä ei ole mistä vähentää.

Anomaster

Hyvätuloiselle se ei ole tulonsiirto, vaan pieni palautus heidän maksamistaan veroista, joita on käytetty tulonsiirtoon vähävaraisemmille erilaisten tukien muodossa. Oikeastaan aika mitätön summa, mutta kun se tulee moneen kertaan, on siitä iloa yrityksille, jotka myyvät sellaisia palveluita ja se tietää työpaikkoja.

Rautalangastako väännetään

Tulonsiirto tarkoittaa sitä, että vertuloista annetaan tukea tai hyvitystä jollekkin ihmisryhmälle, tässä tapauksessa siis erälle kohderyhmälle kotitalousvähennyksen muodossa. Hyötyyhän ne yritykset, ja työpaikkoja syntyy jos ihmisellä on enempi rahaa kuluttaa, mutta kysymys kuuluu, kenellä?

Kaltsu

Totta.Mutta jos ennestään hyvätuloiselle annetaan lisää rahaa ei hän voi kuluttaa määräänsä enmpää, vaan panee säästöön tai sijoittaa.

Oikein tai väärin

Minusta valtion pitäisi tukea miljonäärejä, että he ostaisivat lisää purjeveneitä, loma-huviloita ja osakkeita, se toisi lisää työpaikkoja ja auttaisia alan yrittäjiä.

Anomaster

Sanan merkityksestä huolimatta on harhaanjohtavaa väittää, että kun varakas saa hieman veroalennusta, hänelle siirtyisi joidenkin toisten rahoja, joka olisi tulon siirtämistä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Anomaster
Kake

Siinä siirtyy veroraha toisesta taskusta toiseen, parempaan taskuun.

Tuomo

Verotus ja kohdennetut tuet ovat ylipäätään niin perzeezstä Suomessa että asiat näyttävät rumilta ihan siitä riippumatta kenen verotettavan näkökulmasta asioita katselee.

On totta että niin vähävaraisia että hyvätuloisia verotetaan liikaa ja että niille vähävaraisille ketkä jaksaa uuvuttavaa paperipinorumbaa ylläpitää saavat tukia, mutta väliinputoajiakin on erittäin paljon – se asia jätetään aina pois keskustelusta, ikäänkuin vähätuloiset olisivat homogeeninen ryhmä joka aina vastaanottaa tulonsiirtoja, mikä ei todellakaan ole totta!!

Kun kuitenkin toteaa kohdennetun pointin kotitalousvähennyksen luonteesta, jokin toisen näkökulman asia ei mitätöi kotitalousvähennysten todellisuutta.

Todellinen ongelma-asetelma ei ole vähävaraiset vs. hyvätuloiset vaan se on oligarkkeja palveleva suurpääoman sossuvaltio joka on kaikkia kansalaisia ja ihmisten vapautta vastaan.

Uusi vuosi, uudet kepposet

Ote presidentin puheesta:

”Pohjoismaissa suunta kulkee nyt kohti yleisen järjestyksen ja yksilöiden turvallisuuden vahvistamista.”

Tuo kuulostaa lähinnä katteettomalta uuden vuoden lupaukselta.

Maahanmuuton vaikeuttaminen tuskin vaikuttaa Ruotsin nykyiseen ammuskelukierteeseen.

Suomessa taas ei ole kuulunut mitään Kelaperäisen maahanmuuton vähentämisestä ja sen nykyisten haittojen vähentämisestä kaduilla ja kouluissa.

Peter Kreisler

Tuo lainaus presidentin puheesta kuullostaa vitsiltä tai sitten presidentti aliarvioi kansan älykkyystason.

Uusi vuosi, uudet kepposet

Niinistö ei vaan uskaltanut sanoa että tuota suuntaa pitäisi MUUTTAA, sillä eihän se tuollaisen ajatuksen voimalla miksikään muutu.
Ei uskaltanut, koska YK:n Agenda 2030:n poppamiehet olisivat katsoneet pahalla silmällä.

Peter Kreisler

Presidentti Niinistö onkin käytännössä pelkuruuden ja halpamaisuuden henkilöitymä. Hän kuuluu niihin politiikkoihin jotka ovat vaihtaneet kansansa vapauden omaan asemaansa ja elintasoonsa.

Jallu

Just päinvastoin tapahtuu todellisuudessa, yleinen järjestys ja yksilöiden turvallisuus heikkenee koko ajan. Missä maailmassa suomen presidentti elää?

juu

Hallitus muuttaa virvoitusjuomaveroa terveysperusteiseen suuntaan. Sokerittomien ja vähäsokeristen juomien virvoitusjuomaveroa alennetaan, mutta sokeripitoisempien juomien veroa kiristetään.”

Jos nyt suurin osa ”virvoitusjuomista” ei ole terveellisiä muutenkaan, niin nythän tutkimukset väittää että nämä sokerittomat keinomakeutetut on paljon vaarallisempia kuin ne perinteiset sokerilitkut.

Anomaster

Jos makeuttamiseen käytettäisiin koivusokeria tai jotain muuta harmitonta, ei olisi makeutusaine haitallinen, mutta kun käyttävät haitallisia makeutusaineita, jotka ovat paljon halvempia.

ike

Kouvusokeri, suomalainen keksintö, myytiin aika nopeasti sveitsiin.

Ilkka Forsten

Sokeri ei ole myrkkyä, mutta aspartaami on.

Anomaster

Verotuksen voisi puolittaa, jos poistettaisiin budjetista turhat kulut. Silloin päätösvalta kansan rahoista siirtyisi takaisin kansalle, pois poliitikolta. Tätä ei näiden poliitikkojen toimesta toteuteta, koska runsaasti rahaa jaellen sinne tänne saa hankituksi uraputken kansainvälisellä tasolla. Muutenkin on kivempaa rällästellä kansan rahoilla, kuin antaa kansalaisten itse päättää omista rahoistaan.

Varokaa suvakkeja, hiv tarttuu

Matuihin palaa useita miljardeja suomalaisilta veronmaksajilta kupattuja euroja tänäkin vuonna. Matupatjoihin pitäisi alkaa suunnittelemaan pakkosterisointeja, eivät tuota nettona mitään Suomelle. Ainoastaan kuluja, harmia ja ongelmia…

Hemmetin typerät suvakit

Ympärileikkaukset a’la Somalia, kun kerran haluavat niitä tänne niin elelkööt niiden tavoilla sitten.

Tutuille viskiä

Eikös siellä plimpsa silvotaan ja parsitaan umpeen, vastaava kuohinta pitäs olla kyllä näillä ukoillakin, kiitos!

Nationalisti

Mitä vähemmän tähän suomalaisia kusettavaan systeemiin laittaa verorahoja, sen parempi.
Ne verorahat kärrätään ihan muiden hyödyksi, ei suomalaisten.

” Toinen asia on vuoden alussa voimaan tuleva sähköalennus, jolla on merkitystä niille, joilla on suuret sähkölaskut.”

Tämä on kyllä taas yksi tukihimmeli lisää.
Mistä se ”sähkötuki” katetaan?
Ottamalla lisää velkaa kansainvälisen klikin omistamilta pankeilta ja kansalaiset tämän joka tapauksessa maksaa muiden maksujen muodossa.

” Sähkön myynnin arvonlisäveron määräaikainen alennus kymmeneen prosenttiin tuli voimaan viime joulukuun alussa. Alennus ei koske sähkön siirtomaksuja.”

Tämä on kanssa sellainen silmänkääntötemppu.
Energianhinta on jopa kymmenkertainen verrattuna viime vuoteen, tästä ”alennuksesta” huolimatta maksettava verosumma on silti suurempi kuin ennen.
Kiitos vihreän siirtymän ja poliittisen keinottelun.

Anomaster

Verottaja tukee veronmaksajien sähkölaskujen maksua rahalla, jonka se ottaa veronmaksajilta.

juu

Eikä hallitusta kiinnostaisi muutenkaan vaikka puolisuomea jäätyisi nälkään kodeissaan, JOS ei olisi juuri vaalit tulossa.

Ilkka Forsten

Ja vaalien jälkeen pääministerinä häärää Orpo, joka ei välitä rahtuakaan edes pienyrittäjistä. Hän on suur-pääomalle vihkiytynyt koijari. Älkää siis odottako etä tämän maan asiat korjaantuu mihinkään, ainakaan kokoomuksen toimesta.

Anomaster

Orpo sanoi 2015, että kansainväliset sopimukset, ei voi estää matuvyöryä. Joku vuosi myöhemmin hän myönsi, että olisi voinut estää ja oli vielä ylpeä siitä, että niin nerokkaasti huijasi kansaa. Taisi olla Orpo, joka sanoi myös, että pakoloisten motiivien arvostelu on rasismia. Sekin on kuuluisa lause, yksi niistä, joissa ei ole mitään järkeä, mutta kansa hiljennettiin. Sellaisia kansanedustajia ja ministereitä meillä on. Kusettavat kansaa ja ovat vieläpä ylpeitä siitä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Anomaster
Ilkka Forsten

Kannattaa nyt muistaa ketkä hääräsi hallituksessa kun yhdeksänkymmentä luvun lama koettiin ? Siellä oli Esko Aho ( Keskusta ) ja Iiro Viinanen ( KOK.) Viinasen talousmallilla kaadettiin surutta yrityksiä kuin heinää, vaikka kokoomuksen piti olla se mikä puolustaa yrittäjiä. Sen ilveilyn tuotoksena moni maksaa yhä loputonta velkaa, eikä saa koskaan mahdollisuutta parempaan. Nyt kun sitten Orpo nousee heiluttamaan valtikkaa, hän lunastaa lupauksensa suur-yrityksille ja antaa verohelpotuksia, kaataa siinä sivussa pieniä yrityksiä tukuttain ja kaiken muun lisäksi ottaa sosiaaliturvan varaan tulevia elättejä ties miten paljon. Hän laittaa kaikki pienituloiset ahtaalle, eikä keskituloistenkaan elämään tule mitään helpotusta. Verotus tulee heti kiristymään, ( niin teki Viinanenkin ) väittäen että tiukka talousmalli on ainoa tapa saada suomi nousuun. Orpo tulee puhumaan hymy krvissa miten ” kaikkien on osallistuttava yhteisiin talkoisiin ”, joka kuuluu lukea muodossa. ” kaikkinen vähätuloisten on osallistuttava, ei koske rikkaita.

Hän menee täysillä mukaan ilmastohumpaan, todennäköisesti vaatii polttonesteiden rajua hinnan korotusta, ja kertoilee satuja siitä miten voimme olla sähköautoiluin todellinen supermaa. Marin on todennäköisesti kirstun vartijana, ( Aivan kuten oli Urpilainen Kataisen hallituksessa ) ja hän on avokätinen jakamaan EU:n vaatimat avustukset mihin tahansa tyhjänpäiväiseen hourailuuun, sillä meillä on joku ihmeellinen velvoite esitellä muille kuinka tomppeleita oikeasti olemme. Oikein tosi surkealla skenaarioilla vihreät ovat taas yksi hallituspuolue, ( sillähän ei ole mitään väliä paljonko he saavat ääniä, ) jolloin hih hih salon aivoitukset otetaan todesta ja keloapinat saavat lisää valtaa. RKP on takuulla mukana, sitähän ei saa jättää rannalle ruikuttamaan kuten kalamiehen koiraa ja muijaa, sillä titta ulle titta, min sitta po per****reikä samma på svenska talare, on niin arvokas lisä kulttuuriamme jatkamaan. Suorastaan korvaaton vai mitä ? Keskustasta otetaan taas hyvin pullaa syönyt ministeri mankumaan ettei hyväksy hallituksen toimia, mutta ei koskaan eroa hallituksesta. Ne joiden äänisaalis oikeuttaisi hallituspaikkaan, jätetään pihalle neuvotteluista, sillä ei sovi että joku olisi edes hiukan kääntämässä kelkkaa järkevämpään suuntaan.

Miettikää nyt herranen aika mihin äänenne annatte, jos olette lampaita niin äänestäkää taas itsellenne lammaspaimen mikä kyllä muistaa keritä villat yltänne ja myydä loput halal-lihaksi. islamisaatiota ei saa pysäyttää, se on rasistista kun Milan Jaff laitetaan tiilenpäitä lukemaan vaikka hän olisi vain laulanut siitä miten meikäläisten aika loppuu ja muslimien valta kasvaa. Tiedätte että vihaan tätä mielikuvaa, mutta se ei ole pelkkä mielikuva oska tämä kansa on keskivertoa tyhmempi kun saa tilaisuuden loistaa hetken sannan kaverina ja voivotella kuinka tanssiminenkin halutaan kieltää nuorelta ihmiseltä. Kotikaupunkini torilla nähtiin niin irvokasta farssia asian tiimoilta että oksettaa vieläkin. Sitä käytiin halaamassa ministeriä silmät kyynelissä, ja nuhdeltiin muita suvaitsemattomuudesta.. Niinpä niin.

Puolueeton

Carunan lasku kesän lopulla oli 150, jossa sähkön siirto 90 ja perusmaksua 60. Sähköyhtiön lasku oli 160 sähkön käytöstä. Sähköä kului siis noin 3200 kWh, josta Caruna nappasi 3 cnt /kWh.Todennäköisesti suhde säilyy saman, kun sähkön hinta kohoa.
Kannattaa seurata laskuja. Jos sähkön hinta olisi ollut nykyisissä lukemissa noin 5 kertainen, maksua olisi ollut tuottajalle 800 ja Carunalle 540 euroa. Eihän siitä vielä tietoa ole, nostaako sähkön siirtäjä samassa suhteessa sähkön hintaa kuin tuottaja.
Omakotitaloissa kai sähköä kuluu 5000 kWh (20000 kWh sähkölämmitys) vuodessa. Hintaa siis tulee 2000 euroa ja sähkölämmittäjille 8000 euroa vuodessa. Eläkeläisen täytyy kuluttaa vuodesta aikaansa 4-5 kuukautta sähkölaskujen saamiseen, jos on suositellusti siirtynyt sähkölämmitykseen.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Pekka Viherä