Kotimaa Talous Uutiset

Naisten työllisyysaste nousi miesten ohi

Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä naiset työllistyivät miehiä paremmin. Tilastokeskuksen erikoistutkija Hanna Sutelan mukaan tilanne on historiallinen, sillä miesten ja naisten työllisyysluvut eivät ole aiemmin olleet yhtä lähellä toisiaan. 15–64-vuotiaiden naisten työllisyysaste oli huhtikuussa 73,6 % ja miesten 72,6 %.

Koronapandemiasta johtunut työllisyyden notkahdus vaikutti molempien sukupuolten työllisyyslukuihin, mutta naisvaltaiset alat ovat toipuneet taantumasta miesvaltaisia nopeammin. Miehet työllistyvät naisia useammin suhdanteisille aloille, joiden työllistymisnäkymät riippuvat paljon yleisestä taloustilanteesta. Sen sijaan naisvaltaisilla aloilla, kuten sosiaali- ja terveysalalla, työntekijöitä tarvitaan aina. Naisten kohonneeseen työllisyyteen ovat vaikuttaneet myös syntyvyyden lasku ja osa-aikatöiden lisääntyminen.

Sutelan mukaan keskustelussa on keskitytty turhankin paljon naisten työllisyyteen.

– Mieluummin miettisin sitä, mikä miesten tilanne on, miksei miesten työllisyys ole kehittynyt yhtä suotuisasti ja miten miehet saataisiin töihin.

Naisten työllisyys on Suomessa muihin EU-maihin verrattuna poikkeuksellisen korkeaa, kun taas miesten työllisyys EU-maiden keskitasoa ja muita Pohjoismaita matalampaa.

Lähteet: Yle, Tilastokeskus

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa