Muu maailma Politiikka

Palestiinalaiset aloittivat massiivisen hyökkäyksen Israelia vastaan

Palestiinalaiset nousivat Israelia vastaan varhain lauantai-aamuna 7.10.2023. Kuva: Telegram.

Tuhannet raketit ovat lentäneet Israelin yllä ja palestiinalaissotilaat ovat  tunkeutuneet miehitetyille alueille. Pääministeri Benjamin Netanjahun mukaan maa on sodassa.

Lauantaiaamuna alkoi massiivinen palestiinalaisten hyökkäys Israelia vastaan, ja tuhansia raketteja ammuttiin kohteisiin eri puolilla maata. Samaan aikaan aseistettujen sotilaiden on kerrottu tunkeutuneen israelilaisiin kyliin ja siirtokuntiin, joissa taistelut ovat käynnissä.

”Israel on suurhyökkäyksen kohteena, raketteja on ammuttu ja terroristit tunkeutuvat kyliin ja niiden lähistölle. Olemme saaneet useita puheluita uhreista. Tilanne on hyvin vakava”, kertoo Aftonbladetin siteeraama Israelin pelastuspalvelun tiedottaja.

Palestiinalaisten vastarintaliike Hamas on ottanut vastuun iskuista ja sanoo Al-Jazeeran mukaan, että se on vastaus Israelin Al-Aqsa-moskeijan häpäisyyn ja niin sanottujen siirtokuntalaisten väkivallan kiihtymiseen. Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun mukaan Israel on sodassa, ja hän lupaa nyt ”ennennäkemätöntä” kostoa Hamasille.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on kuitenkin puolustanut Hamasin hyökkäyksiä ja sanonut, että palestiinalaisilla on oikeus ”puolustautua siirtokuntien ja miehitysjoukkojen terrorismia vastaan”.

Hamasin on raportoitu ottaneen israelilaisia sotilaita vangiksi ja ottaneen haltuunsa useita sotilasajoneuvoja. Se on myös onnistunut valtaamaan poliisiaseman lähellä Gazan rajaa, ja sen on kerrottu vallanneen Sderotin ja Ashkelonin kaupungit Lounais-Israelissa ja partioivan kaduilla aseistettujen miesten kanssa. Sosiaalisessa mediassa on levitetty filminpätkää, jossa väitetään Hamasin droonin tuhoavan israelilaisen panssarivaunun:

Lännessä useat johtajat ovat tuominneet palestiinalaisten hyökkäyksen, kun taas toiset ovat kehottaneet molempia osapuolia rauhoittumaan. Iran kuitenkin iloitsee palestiinalaisten vastarinnan menestyksestä, ja maan korkeimman johtajan Ali Khamenein tiedottajan virallisen lausunnon mukaan Iran ”seisoo palestiinalaistaistelijoiden rinnalla, kunnes Palestiina ja Jerusalem on vapautettu”.

Hamas on julkaissut omia kuviaan, joissa se näyttää, miten se tunkeutui Israelin alueelle leikkaamalla Gazan aidan ja tunkeutumalla sinne moottoripyörillä.

Videolla näkyy, kuinka aseistetut laskuvarjojoukot nousevat ilmaan jonkinlaisella ilmatyynyaluksella ja lentävät päästäkseen syvälle Israelin alueelle.

On myös julkaistu kuvia, joiden sanotaan kuvaavan Israelin puolustusvoimien korkea-arvoisen komentajan kenraali Nimrod Alonin vangitsemista. Sosiaalisen median raporttien mukaan hän oli ainakin aiemmin komentanut Ugdat Azaa, Israelin Gazan divisioonaa.

Kenraali Nimrod Aloni IDF:n sotakorkeakoulujen komentoseremoniassa, heinäkuu 2023. Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY-SA 3.0 DEED) / IDF Spokesperson’s Unit.
Hamas saa tukea liittolaisiltaan ympäri Lähi-itää

Toistaiseksi Gazassa sijaitseva Hamas näyttää johtavan sionismin vastaista kampanjaa, mutta sillä on tukea liittolaisiltaan ympäri Lähi-itää. Kun Iranin parlamentti kokoontui lauantaina, jäsenet alkoivat tiettävästi spontaanisti huutaa ”Kuolema Israelille!”.

Egyptiläiset diplomaatit ovat tiettävästi varoittaneet Israelia siitä, että shiialainen vastarintaliike Hizbollah liittyy sotaan, jos Israel aloittaa täysimittaisen hyökkäyksen Gazaan. Järjestö on myös julkaissut virallisen lausunnon:

”Jumalan nimessä,

Jihad on määrätty niiden puolesta, joille on määrätty sota: koska heitä on sorrettu ja koska Jumala on epäilemättä täysin kykenevä auttamaan heitä.

Hizbollah onnittelee Palestiinan kansaa, Palestiinan vastarintaliikettä ja kaikkia palestiinalaisryhmän mujahidineja, erityisesti Qassam-pataljoonan ja islamilaisen vastarintaliikkeen Hamasin rakkaita veljiä, tästä kattavasta ja sankarillisesta operaatiosta.

Tämä voitokas operaatio on vahva vastaus miehitysvallan jatkuviin rikoksiin ja jatkuviin hyökkäyksiin pyhäkköjä, kunniaa ja ihmisarvoa vastaan.

Se on uusi vahvistus sille, että Palestiinan kansan tahto ja vastarinta-aseet ovat ainoa vaihtoehto taistelussa hyökkäystä ja miehitystä vastaan, ja viesti arabi- ja muslimimaailmalle ja kansainväliselle yhteisölle, erityisesti niille, jotka pyrkivät normalisointiin. Palestiinan kysymys on elävä kysymys, eikä se kuole ennen voittoa ja vapautusta.

Kehotamme arabi- ja muslimikansoja ja kaikkia maailman vapaita kansoja julistamaan tukensa Palestiinan kansalle ja liikkeille, jotka puolustavat sen yhtenäisyyttä verellä, sanoilla ja teoilla.

Libanonin islamilaisen vastarintaliikkeen johto seuraa tiiviisti Palestiinan tärkeitä tapahtumia ja seuraa tilannetta paikan päällä suurella mielenkiinnolla, ja se on suorassa yhteydessä Palestiinan vastarintaliikkeen johtoon niin sisä- kuin ulkopuolellakin ja pitää jatkuvasti yhteyttä siihen.

Arvioimme tapahtumia ja operaatioiden toteuttamista ja kehotamme siten vihollisen sionistihallintoa ymmärtämään Palestiinan vastarinnan tärkeät opetukset kentällä ja vastakkainasettelun ja taistelun areenalla.”

Jerusalem Post -lehden mukaan Talebanin johto on pyytänyt Iranilta turvallista kulkua alueensa kautta, jotta se voisi asettua Hamasin puolelle juutalaisia miehittäjiä vastaan. Lehden mukaan talebanit pyysivät turvallista kulkua ”Jerusalemin valloittamiseksi, jos Iran, Jordania ja Irak ovat halukkaita tukemaan heidän joukkojaan”.

Myöhään lauantai-iltana saatujen useiden raporttien mukaan paikalliset miliisit Israelin sisällä ja Israelin miehityssiirtokuntien ympärillä ovat liittyneet sionistisen hallinnon vastarintaan.

Raporttien mukaan erityisesti Abu Disin kylän palestiinalaiset ovat ryhtyneet taisteluun Jerusalemin ulkopuolella sijaitsevia juutalaisia siirtokuntia vastaan.

Al-Jazeera raportoi, että Hamasin taistelijat ovat surmanneet IDF:n pääjalkaväkiprikaatin komentajan, everstiluutnantti Yonathan Steinbergin Etelä-Israelissa.

Samaan aikaan Israel on aloittanut massiivisen kostoiskun Gazaa vastaan, ja israelilainen sotilasanalyytikko Yonah Jeremy Bob kertoi Al-Jazeeralle, että IDF rakentaa massiivisia sotilasjoukkoja Gazan ulkopuolelle. Todennäköisesti edessä on suurin hyökkäys alueelle sitten vuoden 2014.

”On tulossa toinen operaatio, ja se tulee olemaan hyökkäys Gazaan, ja uskon, että se on suurempi kuin vuonna 2014, jolloin Israel kutsui koolle 80 000 reserviläistä. Israelilla on jo neljä divisioonaa reserviläisiä ja se on siirtänyt 35 prikaatia rajalle. Joten se, mitä Israelilla oli kello 06.30 tänä aamuna kun Hamasin hyökkäys alkoi, ei ole mitään verrattuna siihen, mitä sillä on nyt. Parin päivän kuluessa Israelilla on massiiviset joukot, jotka musertavat Hamasin joukot Gazassa”, Bob sanoi.

Lähde: Al-Jazeera, Nordfront, Jerusalem Post, Aftonbladet

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

Rauhanuskonto vaan vähän riistäytyi hallinnasta, mutta mitä sitten tapahtuu on toinen juttu. Pääpukari onkin jo julistettu ikään kuin postyymiksi henkilöksi, ja kun tietää mihin muuan M – ossad kykenee, niin sylttyä tulee. Nyt lähtee homma niin laukalle että ei riitä enää palestiinan poikien kantti sitä rummutusta. Toki he jälleen tekevät heille ominaisen tempun, mennään johonkin sairaalaan tai kouluun ja kun tulee PUM taivaalta, huudetaan kädet kohti taivasta hätä-apua ja esitetään asian niin että viattomia on vainottu, yhy hyyy allahu akbar, näin ei saa toimia.

Vappu Simanen

      Ovatko palestiinalaiset taistelijat vain proxy sodassa, jota käydään kansainvälisten klaanien / mafioiden kesken että sodan formaatti on sama kuin Ukrainassa: heikentää Israelia hyvin pitkään jatkuvalla aseellisella konfliktilla.

      Yksi. Palestiinalaisille toimitettiin aseet Yhdysvalloista kierrättämällä ne Ukrainan kautta.
      Kaksi. USA:n DeepState tasan tarkkaan tiesi näiden aseiden lopullisen määränpään.
      Kolme. Kenellä oli miljarditolkulla pimeää [Ukro]rahaa, jolla Palestiinalaiset «ostivat» aseet Zalakulettajilta.
      Neljä. Huomiota kannattaa kiinnittää myös sodan ajoitukseen. Eikö asevarastoja voida enää täydentää, kun Ukrainan rahoitus amerikkalaiset veronmaksajien pussista on uhattuna tai koska Zalakulettaja ollaan työntämässä junan alle.

      Juuri nyt Saudit ovat tekemässä ISOJA asekauppoja USA:n kanssa, kun tapahtuu juuri sellainen aseellinen nousu, joka «voidaan ehkäistä» tarjotuilla uusilla aseilla.

John Quiman

Nämä Palestiinan arabit eivät vieläkään käsitä, että terroritoimista seuraa vain kova vastaus, joka kohdistuu heihin itseensä. He eivät saa siitä mitään etuja, ellei eduksi lasketa sitä hetken huumaa ja iloitsemista, kun ovat onnistuneet teilaamaan jonkin verran israelilaisia.

Israel on sallinut niiden työskennellä Israelissa, mutta sekin on tehty vaikeaksi sillä, että työläisten sekaan pyrkii mm. itsemurhapommittajia. Ilman noita terroritekoja, voisivat aika vapaasti käydä töissä Israelin puolella ja kehitellä omaa maataan. Terroriteoillaan itse asiassa vain häviävät. Terrotitekojen takana eivät viimekädessä kuitenkaan ole Palestiinan arabit, vaan Iran ja jotkut muut Israelia vihaavat oikeauskoiset maat.

Mikäli joku arvelee, että Palestiinan arabit ovat jotenkin alkuperäisiä asukkaita Palestiinan alueella, niin eivät todellakaan ole. J-laiset ovat olleet siellä paljon kauemmin. Arabit tulivat valloittajina islaminsa kanssa, kuten olivat levittäytyneet monelle muullekin aleelle ja alistaneet ne uskontonsa valtaan.

John Quiman

On väärin puhua palestiinalaisista. Ei ole olemassa palestiinalaista kansaa. On olemassa Palestiinaksi kutsuttu alue, jonka kaikki asukkaat ovat palestiinalaisia, niin j-laiset kuin muslimit ja kristitytkin. Tuo nimitys ”palestiinalaiset” oli Arafatin keksintö, kun piti keksiä, miten voitaisiin puhua nimenomaisesta kansasta. Kyseessä on kuitenkin Palestiinan arabit, jotka ovat samaa kansaa mm. Syyrian arabien kanssa.