Eurooppa Kotimaa Muu maailma Politiikka

Pohjoismaiset puolustusministerit keskustelivat Nord Stream -vuodoista ja Euroopan turvallisuustilanteesta

Kuvituskuva: Flickr (CC BY 2.0).

Puolustusministeriö 30.9.2022
Tiedote

Pohjoismaiset puolustusministerit kokoontuivat 30.9.2022 puolustusministeri Antti Kaikkosen aloitteesta virtuaaliseen konsultaatioon Nord Stream -maakaasuputkien vuodoista ja Euroopan turvallisuustilanteesta. Keskustelu käytiin Nordefcon salatulla kuva- ja ääniyhteydellä.

Ministerit antoivat konsultaation yhteydessä yhteisen lausunnon (alla englanniksi):

”We, the Nordic Ministers of Defence are deeply concerned about the damage to the Nord Stream pipelines in international waters in the Baltic Sea. All information currently available points to a deliberate act of sabotage close to the national borders of Denmark and Sweden. It cannot be ruled out that this is a reckless attack on Europe’s energy infrastructure and an attempt to destabilise the already tense security situation. The leaks from the pipelines are causing risks to civilian sea-traffic and substantial environmental damage.

Finland, Iceland and Norway stand ready to support Denmark and Sweden by any means possible in the investigation of the incident. We are in close contact with each other regarding the incident and the overall security situation in the Baltic Sea region and beyond.

Furthermore, the Nordic countries are determined in our support to Ukraine. We will not recognise the results of the illegal referenda or annexations.”

(Toimituksen lisäämä suomennos lausunnosta): ”Me Pohjoismaiden puolustusministerit olemme syvästi huolissamme Nord Stream -putkilinjojen vahingoittumisesta Itämeren kansainvälisillä vesillä. Kaikki tällä hetkellä saatavilla olevat tiedot viittaavat siihen, että kyseessä on tarkoituksellinen sabotaasi lähellä Tanskan ja Ruotsin valtionrajoja. Ei voida sulkea pois mahdollisuutta, että kyseessä on holtiton hyökkäys Euroopan energiainfrastruktuuria vastaan ja yritys horjuttaa jo ennestään kireää turvallisuustilannetta. Putkistojen vuodot aiheuttavat riskejä siviilimerenkululle ja huomattavia ympäristövahinkoja.

Suomi, Islanti ja Norja ovat valmiita tukemaan Tanskaa ja Ruotsia kaikin mahdollisin keinoin tapauksen tutkinnassa. Olemme tiiviissä yhteydessä toisiimme tapauksen ja yleisen turvallisuustilanteen osalta Itämeren alueella ja sen ulkopuolella.”

Lisäksi Pohjoismaat tukevat määrätietoisesti Ukrainaa. Emme tunnusta laittomien kansanäänestysten tuloksia tai liittämisiä.

Lisätietoja kokouksesta antavat erityisasiantuntija Anton Staffans, puh. 0295 140 053 ja viestintäpäällikkö Kristian Vakkuri, puh. 0295 140 123.

Puolustusministeriö

40 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Rudi

No nyt ne ryssät on räjäyttäneet siltansa. Ensin putket ja stten silta. Mitäköhän ne vielä tekevät että alkaa kärsimys riittämään? On niillä kummallisia kieroiluja mutta kuulemma se on ihan niiden tapa kuten täälläkin moni on todistanut. 😀

Ilmari

On se laiton, koska se suoritettiin, kun Venäjän armeija on hyökännyt maahan. Tällaiset asiat kuuluvat aina parlamentin päätettäväksi.

Rudi

Tällä hetkellä eurooppalaiset poliitikot ovat sotamodessa mutta kansalaisissa alkaa jo näkymään että jonkinlaista ratkaisuakin olisi syytä alkaa pikkuhiljaa miettimään. Puheet siitä että sota voi jatkua vuosikausia on melko karuja ja inflaatio alkaa energian ja ruoan hintojen nousun lisäksi käydä pahasti ihmisten ostovoimalle.
He joilla on ns. pinkka kunnossa ei korkeat energiahinnat tai kallistuva ruokakori tunnu elämässä mitenkään, ja heillä on mahdollisuus jatkaa identiteettipolitikointia ja kaikenlaisen ”hyvän” edistämistä vaikka kuinka kauan, mutta varsinkin niillä heistä jotka koittavat tuottaa ja markkinoida tuotteita ihmisille, tavallisten ihmisten ostovoiman katoaminen alkaa näkyä huolena.
Hyvänä esimerkkinä mm. Elon Musk joka on auttanut Ukrainaa satelliiteillaan ja mahdollistanut datan liikkumisen ukrainalaisille, avasi pelin esittämällä omaa hahmotelmaansa kuinka rauha sotaalueelle saattaisi olla mahdollista toteuttaa.

Ukrainan Saksan suurlähettiläs haistatti diplomaattisesti Muskille v-tut, ja saman teki vielä vähän diplomaattisemmin meidän oma Ville Niinistömme. Kaippa tässä kolmas maailmansota tarvitaan että kiista Ukrainan aroista saadaan ratkaistua, tai ainakin se että eurooppalaiset muuttuvat yhtä köyhiksi kuin ukrainalaiset.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/ba66db8c-8310-420d-8572-6d21556bcb89

John Quiman

Venäläiset puolestaan ihastelevat kuinka paljon he saivat lisää viljavia maita ruoantuotantoon. Eivät vaan tainneet saada, mutta kyllä yrittivät ahnehtia.

Muskin ehdotus oli isiinä mielessä vähän huonosti ajoitettu, että nyt Ukraina vapauttaa hyvää tahtia takaisin maitaan. Miksi Ukraina antaisi nyt maitaan, kun ne pysty yottamaan takaisin. Toisille on tietysti helppoa jaella ukrainalaisten maita Venäjälle.

Rudi

No joo, saapa nyt sitten nähdä että missä rajat ja joukot sijaitsee sitten kun rauhaa aletaan vääntämään

Kata

Elekää huolehtiko mistään ko nämä kaksi huuhentaalia kertoo kuka on ystävä ja kuka ei…Joe ei muista että Jackie on poistunut maailmasta ja kamalan Kamala ei muista millä puolen Koreoita on se liittolainen ja tuliko tuossa totuus?Kiesus mitä pelleporukkaa!
3 minuutin pläjäys ja…. OO…Maailma on niin avara Lasse Lasse liten…

https://www.youtube.com/watch?v=D-ryksKGCNM

ike

Aivan todella, 😂😂😂ja tuollaiset ihmiset sitten antavat maailmalle suuntaa mihin pitäisi mennä. Voiko alemmaksi enää vajota. Ei ainakaan tarvitse ihmetellä miten tällaiseen tilanteeseen on maailmassa jouduttu. Aika harva noista maailman johtajista yltää tuon yli, kai täytyy tottua siihen että tuo on jonkin sortin keskiarvo.

John Quiman

Oxenstierna: ”Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan.”

Ikivihreä sitten vuoden 1648.

Kata

Sopii tähänKIN tosi hyvin!

ike

Kuullut niin monesti ja toivonut että se ei olisi totta. Totta on.

Kata

Just ei sitä enää ihmettele mutta on pelottavaa että tuollaiset pellet heiluu vallan kahvoissa!
Ja saikohan Kamala ees noottia Etelä-Korealta….kiesus! 😀

Peter Kreisler

Tuo julkilausuman viimeinen kappale paljastaa sen, että tämäkin asia liitetään Ukrainan tilanteeseen. Tulevan tutkinnan riippumattomuudesta tämä asioiden yhteenliittäminen kertoo myös jotain jo ennalta. Tosin vain Suomen ”vapaa lehdistö” uskoo teon olleen Venäjän tekemä, jopa Nato:n taholta epäillään muita. tahoja mahdollisiksi tekijöiksi.

juha II

Mitä keskustelemista mokomassa on kun norjalaisilta ja puolalaiselta esm. asiakkaalta kaasuntoimittajan kilpailija on mafiatyyliin ”eliminoitu” pois. PUM!

Räjäytyksen teki USA, joka jo Liittokansleri Olaf Schulsin vieraillessa Yhdysvalloissa. Yhteisessä lehdistötilaisuudessa presidentti Joe Biden sanoi, että jos Venäjä hyökkää Ukrainaan silloin Nortstream I ja -II EI ole mitään jakoa toimttaa kaasua Saksaan PISTE!!!

Ja eipä siinä ole kaikki. Rakas ystävämme Amerikka nyt aikoo tuhota EU:n ja erityisesti Saksan siihen samaan kuosiin kuin v. 1945. Tämä on myös Ison-Britannian hanke, joka on kautta historian kamppaillut Saksan vallan laajenemista vastaan jo kahdessa maailmansodassa. Ennen WWI Isossa-Britanniassa katseltiin hyvin huolestuneella silmällä silloisen Keisarillisen Saksan mahdin nousua Euroopan mantereella ja etenkin halusta hankkia itselleen merentakaisia siirtomaita. Britit tulivat siihen johtopäätökseen, että ellei muuta keinoa ole niin Saksa on provosoitava (hmmm… oliko jotain tuttua?) sotaan tai sitten on Britannian hyökättävä itse ja tuhota Saksa sodalla. Kun Saksat yhdistyivät v. 1990 sitä vastusti tuolloin jyrkästi silloinen Ison-Britannian pääministeri Margaret Thacther
(1925-2013), koska pelkäsi Euroopan mantereelle syntyvän taloudellisesti ja poliittisesti vahvan Saksan.

Yhdysvaltain ent. ulkoministeri Henry Kissinger on sanonut: ”On vaarallista olla Yhdysvltain vihollinen ja kohtalokasta olla sen ystävä!”

Miksi Yhdysvallat haluaa tuhota Euroopan väestöpohjan ja tellisuuden sekä talouden?

Koska kysymys on maailmanlaajuisesta valtapelistä eli kylmästä pudotuspelistä, jolloin huudetaan: ”Pelastukoon ken voi!!!”

Kaiken lisäksi tämä sopii WEF:lle ja Vihreälle puolueelle sekä ”depopulation” -hankkeelle kuin ”nenä päähän”.

Ja aina niin valoisa luonne Viktoria Nuland on ykskantaan tokaissut_ ”Vähemmän eurooppalaisia!”

Tornion pesänjakajat

Tuolla on kyllä aika turvatonta tekstiä:
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/JulkaisuMetatieto/Documents/VNS_3+2020.pdf

Laajamittaiseen maahantuloon varautumista on kehitetty. Samoin turvapaikkaprosessin laatua ja turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa kehitetään systemaattisesti.”

Tornion pesänjakajat

Samasta pumaskasta:

”Syrjinnän ja viharikosten systemaattista seurantaa kehitetään hallituksen toimesta erityisesti kansallisella tasolla.”

Siinähän seuraavat, sillä positiivinen syrjintä tulee lisäämään noita ”seurattavia” asioita.

ei ole rahaa

Suoraan sanoen noloa, miten helppoa se oli tuhota energiaputki. Nimittäin ryssältä/ kuka se olikin. Ja miten helppoa on tuhota yhteiskuntarauha, koska ne ihmisoikeudet. Jakamattomat. Sinisilmäisyys on ollut niin naurettavaa, ja on edelleen, ettei voi välttyä ajatukselta, miten joku suoraan sanoen käskyttää nykyhallitusta. Sehän on täysin läpinäkyvää. Tämän nykyhallituksen luoma mielikuva on se, että suomalaiset kakkoskansalaisia. Rahaa riittää miljardeja ulkomaille. Kun kyseessä esim 200 miljoonaa vaikkapa köyhille tms, ei onnistu. Ilman ylimääräistä budjettia ja debattia. Jos silloinkaan. Miljardi on 1000 miljoonaa euroa.

j.t

joo,aika outoa sabotoida omaa kaasuputkea.kallis tapa hakea sympatiaa.

John Quiman

Venäjä on korruptoituneempi kuin Ukraina. Harmittaako vieläkin, kun 2014 Venäjän läpikorrutoima Janukovitsh sai kansalta kenkää?

Milläs tavalla ne ”kansanäänestykset” olisivat olleet muuta kuin laittomia? Ne eivät täyttäneet yhtä ainutta rehellisen kansanäänestyksen piirrettä. Olivat täysin naurettavia ”kansanäänestyksiä”, joita ei pidä asiallisina kuin Putinin propagandaan uskovat. Putin itse ei suko, sillä tietää, että ne olivat silkkaa farssia koko ”kansanäänestykset”.

Jns. Man

Itseasiassa, Ukraina on korruptoituneenpi maa kuin Venäjä. Se oli vuonna 2021 Maailman korruptoitunein maa! Se oli myös bkt/asukas huomattavasti köyhempi kuin Venäjä. Tämä pistää uuteen valoon ne jutut vessanpönttöjä varastavista venäläissotilaista. Vapaita vaaleja ei ole ollut Ukrainassa v. 2014 vallankaappauksen jälkeen. Näytösvaaleja kyllä. Entä se kansanäänestys Itä ja Etelä-Ukrainassa? Ainakin Donbassin alueella ihmiset haluavat aidosti Venäjään liittymistä. Tämän on varmistanut 8 vuotinen sisällissota.

John Quiman

Johan on huttua, että Donbasin alueella ihmiset haluavat aidosti Venäjään liittymistä. Putkosuutimissa kyllä niin sanotaan, mutta etnisesti venäläiset ovat alueella vähemmistö, joten jos he haluavat, ei enemmistö kuitenkaan halua. Venäjän miehitys on ainoa syy moiselle ”kansanäänestyksen” tulokselle.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
John Quiman

Väittämäsi Ukrainan korruptoituneisuudesta ei pidä paikkaansa. Venäjä on korruptoituneempi. Ukraina, eipä kyllä Venäjäkään, ole tai ole ollut maailman korruptoitunein maa.

Ilkka Forsten

Mutta kun vuotojen tuottama metaanimäärä vastaa suomen vuotuista päästöä, eikö olisi luonnollista että meiltä kerätään lisää ympäristön haittaveroa. Asia voisi olla toisin jos määrä vastaisi vaikkapa Afrikan vuotuista tulosta, silloin ei mitään veroa pitäisi nostaa koska profilointi ei ole sallittua..

Jussi Linden

Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii Suomea reagoimaan tilanteeseen purkamalla Ahvenanmaan demilitarisaatio ja lakkauttamalla Maarianhaminassa sijaitseva venäläisten vakoilukonsulaatti.
Vuotojen syy on edelleen selvityksen alla, mutta ”ensisijainen epäily on Venäjän tekemä sabotaasi, sillä vuotokohtien lähellä havaittiin räjähdyksiä ennen vuotojen alkamista”
Onkohan tämän päätelmän takana Mensan jäsen?

Ilmari

On se kumma ettei sitä konsulaattia saada vieläkään suljettua!

otto suni

Ilmadata ja CIA:n varoitus osoittavat kiistatta teon takana olleen amerikkalaiset. Tucker Carlson Fox News selvittää sen tyhmimmillekin selkokielellä eli amerikanenglannilla!
USA ilmoitti jo 3 vuotta sitten, että he estävät Nord Stream 2 putken käyttöön oton ja asiasta on aivan riittävästi dokumentaatiota. Miksi PuolanSikorski kiitti erityisesti amerikkalaisia tästä teosta. Takana oli myös USA:n ulkoministeriön loistelias Victoria Nuland!

Piikkilampaat

Ai että oikein fox kertoo, tuo joka ulostaa wake hommia nykyään lähes joka välissä.
Suurempi lähteesi taitanee olla mv putkosen ulostelaari.

JFK

Ok. No katso tuo Tucker:n ohjelma ja kerro, mikä siinä on ”wake hommia”?
FOX:lla on monta rautaa tulessa, eli esim. Hannity on täysi sotahaukka. Kun FOX:n viitataan, on hyvä aina tarkentaa, kuka siellä.

otto suni

Taidat itse ulostaa Woke-hommia eli olla yksi noita sukupuolettomia olentoja. Taidat voida pahoin sellaisen henkilön vaalivoitosta kuin Melonin joka on jo suututtanut Washingtonin. Onko isäntäsi UPI:n Aaltola vai peräti Mediapoolin kipapää?

John Quiman

Amerikkalaiset varoittivat Ukrainaa maahan kohdistuvasta hyökkäyksestä. Logiikkasi mukaan on todistettu kiistatta, että amerikkalaiset hyökkäsivät.

Sensuroimaton Totuus

Nuland on, yllätys yllätys, j–talainen.

Ilmari

Ei tämä estänyt putken käyttöönottoa. Päätös siitä, että sitä ei oteta käyttöön, on tehty jo aikaisemmin.

Fuck the zog

Mielenkiintoista nähdä mitä tämä heidän ”tutkinta” on käytännössä, mahtaa olla työtä peitellä Jenkkien jälkiä.
Tässä on nyt niin monta kysymysmerkkiä ilmassa ja kun tietää miten tämä koko homma hyödyttää eniten juuri Usa:a muun muassa energiapolitiikan suhteen, niin heillä on kyllä intressit ollut tehdä tällainen sabotaasi.

Tässä erittäin hyvä analyysi aiheesta:
http://ylewatch.blogspot.com/2022/09/miksi-media-sulkee-yhdysvallat-pois.html

Rudi

Suomessa on vallalla sotapropaganda ja jälki on sen mukaista. Tosin tänne ei ole koskaan rauhankaan aikana mahtunut kuin yksi totuus kerrallaan.

Poseidon

Vain ydinaseilla uhkaileva Veli Venäläinen uskaltaisi tehdä tuollaista.
Muut valtiot eivät uskaltaisi. Nykyisessä tilanteessa noin isot ”spektaakkelit” aiheuttaisivat näet arvaamattomia seurauksia, joista pahin olisi atomipommien räjäyttely.
Myös Kiinan syyllisyydestä voisi halutessaan keksiä fiktiivistä faktaa.

otto suni

Onko mahdottoman vaikeaa lukea Juha II asiallista kommentointia tai katsoa Fox News Tucker Carlsonin analyysia putken räjäyttäjistä.

John Quiman

Kun joku tekee mielestäsi uskottavan analyysin, on se sitten totuus?

otto suni

Mistä kummasta nämä Suomen ”iltapulujen” asianruntijat näitä juttuja suoltavat, kaikki tieto kulkee suodatettuna, siksi kannattaisi myös sinun tutustua Iranin Press TV:n uutisointiin ja Turkin valtion TV:n ohjelmiin. Ylen antoa ja ilatpuluja seuraava saa aina vain samat uutiset toistettuina, Suomessa oli aikanaan oikea Uusi Suomi, Helsingin Sanomat, Suomen Sosiaalidemokraatti ja Aamulehti, kaikki uutisointi oli eri näkökulmista. Nykyisn kaikki tulee samasta CIA:n valvomasta lähteestä! Analyyseja tekivät aikanaan sellaiset oikeat sotilasasaintuntijat kuten kenraali Järventaus ja eversti Sampo Ahto, eivät nämä nykyiset USA:n äänitorvet!

John Quiman

Et vastannut yksinkertaiseen kysymykseen, vaan keksit ihan muuta kirjoiteltavaa, mutta vähän outoja ollakseen vastaus kommenttiini.

otto suni

Analyysin tekijänä Tucker Carlson on harvinaisen terävä, joten miksi en uskoisi hänen tekemään analyysiin kun hän on myös liittänyt siihen Bidenin puheen kyseisestä putken avaamisen estämisestä ja Nulandin oma esiintyminen samassa analyysissä. Sotilasasiantuntijana toimiminen edellyttää myös paikan päällä käymistä ja siksi aikanaan kenraali Järventaus meni Vietnamiin seuraamaan USA:n sotatoimia ja analysoi tosiasioiden pohjalta. Meidän Toveri ja Aaltola puhuvat sitä mitä heille syötetään, joten todellista analyysia on turha odottaa. Miksi juuri meillä on näitä ”asiantuntijoita”, aikanaan oli nämä yllättävät päivystävät ”dosentit”? Eikö kansalainen voi itse päätellä tosiasioista?

JFK

Juuri noin. Laitetaan riviin Carlson ja joku nato-aaltonen. Kumpi on uskottavampi?
Laittakaa TV kiinni ylen uutisten ajaksi.