Kotimaa Rikos

Poliisi epäilee: Nuoret miehet tehtailivat törkeitä varkauksia parin vuoden ajan

Kuva: Wikimedia Commons /(CC BY-SA 4.0) / Santeri Viinamäki.

Helsingin poliisi on tutkinut mittavaa varkaussarjaa Länsi- ja Itä-Uudenmaan poliisilaitosten kanssa. Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosien 2019 ja 2021 välillä.

Kokonaisuus koostuu pääosin törkeistä varkauksista ja törkeiden varkauksien yrityksistä. Yksittäisiä tapauksia on yli kymmenen. Epäillyt varkaudet ja niiden yritykset kohdistuivat ruokakauppoihin, romualan toimistoihin ja sähköpyöräyritykseen.

Epäiltyjä on kahdeksan, ja heistä kuuden epäillään suorittaneen varkaudet. Kaksi muuta pitivät hallussaan osaa varastetusta tavarasta. Iältään epäillyt ovat 18–23-vuotiaita.

Esitutkinnan aikana kaksi rikoksesta epäiltyä on ollut tutkintavankina.

– Poliisi epäilee, että miehet tunkeutuivat naamioituneina eri kokoonpanoissa kohdekiinteistöihin. He leikkasivat rakennusten seiniin reikiä tai rikkoivat sisäänkäyntien ikkunoita. Poliisi analysoi rikokset samojen rikoksesta epäiltyjen tekemiksi tekotavan ja valvontakameran tallenteiden perusteella, kertoo tutkinnanjohtaja Kari Martikainen.

Murtautumiseen käytettiin esimerkiksi kulmahiomakonetta, sirkkeliä, sorkkarautaa, vasaroita ja lekaa.

Saaliiksi epäillyt saivat muun muassa tuhansien eurojen arvoisia sähköpyöriä, käteistä rahaa ja lounasseteleitä.

Kokonaisuus siirtyy syyteharkintaan ennen joulua.

Esimerkkitapauksia

Lokakuussa 2019 kaksi epäiltyä murtautui markettiin Pornaisissa. He olivat tehneet tiedusteluretken alueelle noin vuosi ennen tekoa. Miehet tekivät kaupan seinään reiän, josta pääsivät sisään liiketilaan.

Myymälässä epäillyt vetivät kassakaapin ulos seinässä olleesta reiästä ja kuljettivat kaapin nokkakärryillä autoon. Myöhemmin he leikkasivat kassakaappiin reiän kulmahiomakoneella. Rikottu kaappi heitettiin lampeen.

Ryöstösaalis oli noin 16 000 euroa käteistä ja Veikkauksen arpoja. Tapausta tutkittiin törkeänä varkautena.

Huhtikuussa 2020 kolme epäiltyä murtautui polkupyörämyymälään Vantaalla. He pääsivät sisään sorkkaraudan ja vasaran avulla.

Epäillyt anastivat liikkeestä kolme sähköpyörää, joiden yhteisarvo on noin 20 000 euroa. Tapausta tutkittiin törkeänä varkautena.

Yksi pyöristä löytyi kotietsinnässä ja toisen pyörän jäljille päästiin, kun epäilty hankki varaosia anastettuun pyörään. Kolmas sähköpyörä jäi kateisiin.

Maaliskuussa 2021 kolme epäiltyä murtautui romualan toimistoon Espoossa. Ensimmäisenä murtoyönä he avasivat rakennuksen seiniä ruuvinvääntimellä.

Murto jäi kesken, kun vahdissa ollut epäilty ei vastannut radiopuhelimeen. Hän oli poistunut paikalta, koska alueella oli liikkunut sivullinen henkilö.

Seuraavana yönä epäillyt palasivat rikospaikalle. He löysivät rakennuksesta kassakaapin, jonka hajottivat sirkkelillä. Miehet saivat ryöstösaaliiksi noin 23 000 euroa käteistä ja noin 11 000 euron arvosta lounasseteleitä.

Kyseistä tapausta tutkittiin törkeänä varkautena sekä kätkemisrikoksena.

Lähde: Poliisi

13 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Jussi Hämäläinen

Kun etninen tausta on mainitsematta, tarkoittaa se, että etnistä taustaa on.
Näin valemedia aina on valehdellut, valehtelee ja on valehtelevakin.

Ilkka Forsten

Näyttää työ kiinnostavan mutta kovin valikoivasti.

aaaaaaaaaaaaa

Etninen tausta mainitsematta ..

kasimir

Nykyisellä menolla, kun Suomen passeja jaetaan kuin leipää, kaikki ovat kohta ”suomalaisia”.

Tuumailija

Suomen passi katosi siinä samalla kuin itsenäisyys ja oma valuutta, nyt ollaan eu kansalaisia ja eu-passin kanssa pelataan.

Ilkka Forsten

Suomalaisessa leipäpussissa on jo kekäleen kuva. Sillä on arvatenkin voimassa oleva passi.

Ilkka Manttari

Se täytyisi mainita koska niin paljon kuin siitä puhutaan se vapauttaisi tiettyjä ihmisryhmiä tasa-arvoisiksi, tai sitten ei.

Jussiboy

Mitä sinä sillä tiedolla teet, et sitten mitään. Varas on varas oli tausta mikä tahansa.

Ilkka Manttari

Kasvatus ja maan tavat vaikuttavat ihmisten käyttäytymiseen. Olen jonkin verran matkustellut nuoruudessani. On jopa kulttuureja joissa huijaamiseen suhtaudutaan siten että huijatun vika. Etkö ole ymmärtänyt että fiksut huijaavat, tyhmiä huijataan. Olisitko tyytyväinen sellaiseen tilanteeseen. Joissakin kulttuureissa tuo ajatus korostuu.

Ilkka Forsten

Ja lentävä matto on aina lentävä matto, kutoi sen kuka tahansa.

Uljas Kakko

Eli se tarkoittaa mitä? 😉
Vinkki: akselerationistien etninen tausta kerrottiin…

Timppis

Toimeliaita poikia.duunariainesta.

Ilkka Forsten

Kymppi käsitöissä.

Uusimmat uutiset