Eurooppa Politiikka Uutiset

Puola: Miksi parlamentissa juhlitaan hanukkaa, mutta ei ole kuvaelmaa jouluseimestä?

Kuvituskuva. Kuva: Kansalainen.

Hanukkakynttilöiden sammuttamisesta aiheutunut ”skandaali” johti laajempaan keskusteluun uskonnollisista juhlista ja symboleista Puolan parlamentissa.

Puolan Sejmissä hiljattain pidetyn hanukkaseremonian aikana liittovaltion kansanedustaja Grzegorz Braun sammutti jauhesammuttimella sytytetyt hanukkakynttilät videolla, joka on sittemmin levinnyt nettiin. Välikohtaus sattui, kun Konfederaatio-puolueen puheenjohtajana toimiva varapuhemies Krzysztof Bosak johti istuntoa.

Puheenjohtaja Szymon Hołownia otti istunnon haltuunsa, sulki Braunin pois istunnosta ja ilmoitti nostavansa häntä vastaan oikeustoimia uskonnollisen seremonian häiritsemisestä. Hołownia ilmoitti myös, että Sejmin puhemiehistö rankaisi Braunia puolittamalla hänen palkkansa kolmeksi kuukaudeksi ja pidättämällä koko hänen palkkionsa kuudeksi kuukaudeksi.

Tämän välikohtauksen jälkeen vasemmistopuolue esitti varapuhemies Krzysztof Bosakin erottamista väittäen, että hän salli Braunin puhua ja pitää ”antisemitistisen” puheen välikohtauksen jälkeen. Vasemmisto huomautti Bosakin riittämättömästä reaktiosta Braunin sanoihin, mikä pakotti puhemies Hołownian ottamaan istunnon johtovastuun.

Varapuhemies Bosak puolusti radiohaastattelussa sitä, ettei Braunia erotettu liittokokouksesta, ja korosti Braunin ominaisuuksia rohkeana ja uskottavana poliitikkona erityisesti Covid-19-rajoitteiden aikana. Bosak tuomitsi hanukkakynttilöiden sammuttamisen, mutta kyseenalaisti puolalaisen uutistoimiston Pch24:n raportin mukaan sen, onko hanukan viettäminen Sejmissä tarpeellista erityisesti hallituksen vaihtuessa.

Hän arvosteli myös Puolan päärabbin Michael Schudrichin osallistumista juhlallisuuksiin viitaten Schudrichin kommentteihin Israelin armeijan toimista Gazan kaistalla. Bosak ehdotti, että ehkä hanukkaa ei pitäisi juhlia Sejmissä lainkaan. Hän ihmetteli, miksei sen sijaan ollut esillä jouluseimeä tai adventtiseppelettä.

Bosakia on painostettu erottamaan Braun puolueestaan tai muuten kilpailevat puolueet uhkaavat erottaa hänet varapuhemiehen paikalta, jos näin ei tapahdu. Kun Bosak esiintyi puolalaisessa uutiskeskustelussa, häneltä kysyttiin, olisiko hän valmis luopumaan tehtävästään.

Hän vastasi: ”Totta kai! Emme tee mitään asemien vuoksi, emmekä anna poliittisen korrektiuden pakottaa meitä!”.

Bosak vähätteli Braunin toimien merkitystä laajemmassa eurooppalaisessa kontekstissa ja totesi, että antisemitistisiä hyökkäyksiä ja mielenosoituksia tapahtuu päivittäin epävakaissa maissa, kuten Saksassa ja Ranskassa. Hän huomautti, että stereotypiat puolalaisesta antisemitismistä ovat säilyneet Euroopassa vuosikymmeniä.

Liittovaltion tiedottaja Ewa Hernik-Zajączkowska kyseenalaisti myös hanukan viettämisen Sejmissä TVP Infossa ja vastusti juutalaisten seremonioiden tukemista Israelin Palestiinan siviilejä vastaan toteuttamien toimien aikana. Hän syytti puhemies Szymon Hołowniaa ja vasemmistopuoluetta tekopyhyydestä, koska heidän aiempi kantansa kirkon ja valtion erottamisesta on ristiriidassa sen kanssa, että he nyt puolustavat hanukan juhlimista Sejmissä.

Lähde: Pch24

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Vappu Simanen

      Puolan uusi hallitus on määrätty tekemään «lopullinen puhdistus» valtiokoneistossa. Vielä muutama vuosikymmen sitten Puolan hallitsija olisi sijoittanut oman kuvansa, Stalinin kuvan, parlamenttiin merkiksi siitä, ketä totella. Nyt on uusi aika ja uusi hallitsija. Sen merkkinä ovat hanukkakynttilät.

      Ratkaisevaa Puolan kannalta on, kenen puolelle armeija asettuu: kansan vaiko hallituksen.

Ilkka

Puolassa nähtävästi uskotaan että uusi messias syntyy ” Sejmissä. ”