Kotimaa Politiikka

Puolustusvoimat päivittää taistelusimulaattoreita

Puolustusvoimat päivittää ja täydentää koulutuskäytössä olevaa kaksisuuntaista simulaattorijärjestelmää (KASI) vuosina 2022–2024 osana simuloidun taisteluympäristön hanketta (SITY). Hankittavilla täydennyksillä kyetään jatkamaan nykyisten live-simulaattoreiden käyttöä joukkojen koulutuksen tukena vuoden 2032 loppuun saakka, kerrotaan Puolustusvoimien julkaisemassa tiedotteessa.

Live-simulaattoreilla tehostetaan harjoittelua maastossa. Live-simulaattorijärjestelmällä kuvataan aseiden, tykistön, miinojen ja muiden elementtien vaikutukset laserpulsseilla ja radiokomennoilla, joihin henkilöiden maaliliivit ja ajoneuvojen osuman ilmaisimet reagoivat.

Hankinnan yhteydessä päivitetään Porin prikaatissa oleva simulaattorijohtokeskus varusteineen ja tarvittavassa laajuudessa muita simulaattoreita kahdeksassa joukko-osastossa. Simulaattoritäydennyksen tavoitteena on myös laajentaa rakennetun alueen taistelun koulutusmahdollisuuksia Maavoimissa.

Hankinta tukee kasvavaa reservin koulutusta ja lisää koulutusmahdollisuuksia erityisesti rakennetun alueen taistelun harjoittelussa.

– Hankimme Puolustusvoimien koulutustarpeisiin lisää simulaattoreita. Näin parannamme joukkojemme osaamista ja suorituskykyä niin Suomessa kuin monikansallisessa yhteistyössä kumppaniemme kanssa. Hankinta tukee kasvavaa reservin koulutusta ja lisää koulutusmahdollisuuksia erityisesti rakennetun alueen taistelun harjoittelussa, sanoo Pääesikunnan koulutuspäällikkö, eversti Kari Pietiläinen.

Hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo on 15,57 miljoonaa euroa ja se liittyy Puolustusvoimien joukkotuotannon (PVJOTU) kehittämisohjelmaan. Simulaattorit toimittaa ruotsalainen Saab AB, Training & Simulation. Järjestelmän Suomessa sijaitseva huolto- ja korjaamotoimipiste työllistää 5–6 henkilöä (5-6 htv) korjaamo- ja huoltotehtävissä sekä harjoitusten tukipalveluissa.

14 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Rudi

Parasta onkin päästää pahimmat sauhut päästään vaan niillä sotapeleillä. Saattaa kaikilla henkiparka säästyä eikä tarvii maksaa vuosikausia taas niitä sotakorvauksia.

Juha

Asevelvollisuus voitaisiin lopettaa kun liitymme Natoon. Eikä puolustusvoimiakaan tarvita, kun Nato hoitaa sotatoimet puolestamme.

Puolueeton

Koulupojatkin jo pelaavat sotapelejä. Isotkin pojat harjoittelevat sotaa tietokoneitten kanssa eikä tarvitse rämpiä maastossa. Pentti Linkola jo kirjassaan kertoi Karjalan vierailunsa jälkeen ”nyt yksi ryssä vastaa 10 suomalaista”, kun tutustui paikallisiin nuoriin.

Sarjavalehtelija Putin

Linkolan suomettumisen ajoista on tainnut tekniikka mennä eteenpäin ison harppauksen. Enää ei riitä, että osaa katsoa kahdelta puolen puuta. Nyt yksi Javelin vastaa kymmentä ryssää.

Tykkijulli

Suomi osti taannoin Itäsaksan konkurssipesästä satoja T-72 vaunuja missähän mahtavat olla nyt Ukrainassa ne ovat käyttökelpoista kamaa onko romutettu vai mihin?

Linko Penttilä

Oisko ne aikoinaan vaihdettu näihin tämän hetkisiin simulaattoreihin?

Sarjavalehtelija Putin

En tunne asiaa, mutta noita ei näytä löytyvän kalustoluettelosta. Päävaunut näyttävät olevan Leopardeja. Muistaakseni noita T-72 vaunuja yritettiin modernisoida, mutta en tiedä miksi Leopardit valtasivat niiden paikan. Puolalla on noita vaunuja ja niitä ei ilmeisesti voitu antaa Ukrainaan, koska niihin oli integroitu edistyksellistä länsitekniikkaa.

Tuumailija

Saksalainen myi Rehnille ”modernisoituja” panssareita, juuri näitä T-72 vaunuja, mihin oli osaan laitettu hieman aktiivipanssaria.
Rehn silmät kiiluen selitti kuinka suomi saa nyt päivitettyä halvalla uudemmaksi kalustoa, joka todellisuudessa oli lähes loppuunajettua.

Stena teki hyvän diilin aikoinaan näistä vaunuista ja taisi pääosin kaikki romuttaa.

finne igen

Todellakin koulupojat ja aikuiset pelaavat sotapelejä, fyysisesti ei rasitu, paitsi ehkä peräpukamat vähän vaivaavat, perunalastuja syöden ja Coca Colaa nauttien on mukava ammuskella nitä ”notmeja”. Ilman Julian Assagnen erinomista työtä emme olisi mahdollisesti koskaan tienneet näiden ”sotapelien” avulla amerikkalaisten tekemiä sotarikoksia Lähi-Idässä, erityisesti Irakissa.
Tulemme Suomessa vauhdilla perässä ja ”Kunghoo” Marine Corpsin sotahuuto kuuluu Suomen metsissä! Mukavia sotapelejä odotellessa!
finne igen

Piikkilampaat

Te putinistit odotatte kyllä kuolaten ryssää tulemaan Suomeen ja otatte ne erittäin kostein housuin kiimassanne vastaan.

finne igen

Edelleen sinulle amerikkalaisten kätyri, en ole putinisti ja siksi en halua ryssiä Suomeen johon olet niitä kutsumassa toimillasi. Mitä tulee Suomessa olleille Panssariprikaatin halleissa säilytetyille T 72 vaunuille, niin ne oli ehditty modernisoida, mutta niitä oli liikaa koska olisimme pystyneet varustamaan kolme panssariprikaatia sodan aikana. Tyhmät kenraalit antoivat romuttaa nämä vaunut koska uskottiin Hornet F-18 monitoimikoneiden korvaavan panssarivaunut! Sitten tuli kiire hankkia Hollannista ja Saksasta Leopardeja, jotta oltaisiin ”niin länsimaisia” kuin mahdollista. Meillä Suomessa halutaan nähdä ”ryssän rauta” huonona, mutta miksi meillä sitten kuitenkin lepää sanakarihaudoissa minunkin sukulaisia, yksi jopa Malgopekin mullassa tapettuna tällä ”romuraudalla”? Sodan saa varmasti kun jaksaa keuhkota kuten Zelenski USA:n marionetti.
finne igen

Sarjavalehtelija Putin

Jos osaa lukea muutakin kuin ryssän propagandaa niin Ukrainasta näkee kyllä miksi niitä ei kannata hommata. Nythän oltaisiin todella pahassa pulassa mm. varaosien kanssa jos nuo vaunut olisivat pääasiallisia käytettäviä vaunuja.

Piikkilampaat

Ei kannata selitellä putinisteille mitään, heidät on jo menetty putinin helmoihin.

Piikkilampaat

Levität propagantaa sitä samaa kun vaikkapa oikea ryssien tuutti, mv p..ka.
Luuletko että ryssä muka ei hyökkää Suomeen jos ei natoon kuuluta, elät kyllä tyypillistä putinistin satua.
Ryssä ei natomaahan uskalla hyökätä, mutta sitähän te sonta propagandan levittäjät että tajua, mutta ette hajuakaan sillä olette samoja kun historiassa punaiset.

Uusimmat uutiset