Kotimaa Politiikka

Puolustusvoimille hankitaan kotimaisia maastoajoneuvoja ja järjestelmien tukipalveluita

Patria 6x6 APC. Kuva: Wikimedia Commons.

Tiedote 27.12.2023 | Puolustusministeriö

Puolustusministeri Antti Häkkänen on valtuuttanut Puolustusvoimat tilaamaan 13 kappaletta Sisu GTP 4×4 -maastoajoneuvoja Oy Sisu Auto Ab:lta. Hankinnan arvonlisäveroton arvo on noin 9,7 miljoonaa euroa.

– Hankinnalla kehitämme maavoimien liikkuvuutta ja turvaamme sotilaallista huoltovarmuutta hankkimalla kotimaisia ajoneuvoja. Lisäksi hankinnalla on merkittävä alueellinen työllisyysvaikutus Länsi-Uudellamaalla, toteaa puolustusministeri Antti Häkkänen.

Puolustusvoimat on aikaisemmin hankkinut Sisu GTP 4×4 -ajoneuvoja vuosina 2020 ja 2022 yhteensä 31 kappaletta.

Hankintaa on valmisteltu yhdessä Ruotsin kanssa osana maiden ajoneuvojärjestelmiin keskittyvää yhteistyötä. Puolustusvoimat on tiedottanut yhteistyöstä tarkemmin toukokuussa 2023 (Puolustusvoimien tiedote).

Hankinnan kotimainen työllisyysvaikutus on noin 28 henkilötyövuotta.

Lisätietoja asiasta antaa puolustusministeriöstä erityisasiantuntija Frans Peltonen puh. 0295 140 021.

Puolustusvoimille hankitaan järjestelmien tukipalveluita

Puolustusministeri Antti Häkkänen on valtuuttanut Puolustusvoimat tilaamaan sotilasilmailun, meripuolustuksen sekä tiedustelu-, valvonta- ja johtamisjärjestelmäalan tukipalveluita Patria Aviation Oy:ltä ja Insta Group Oy:ltä. Toimitukset tehdään pääasiallisesti vuosina 2024-2027.

Patria Aviation Oy:n osalta hankintojen arvonlisäveroton hinta on noin 78,2 miljoonaa euroa. Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta puolsi hankintaa istunnossaan 21.12.2023. Työllistämisvaikutus kotimaassa vuonna 2024 on noin 500 henkilötyövuotta ja koko kaudella 2024-2027 työllistämisvaikutus yhteensä noin 750 henkilötyövuotta.

Insta Group Oy:n osalta hankintojen arvonlisäveroton hinta on noin 29,4 miljoonaa euroa. Hankinnan työllistämisvaikutus kotimaassa on noin 50 henkilötyövuotta.

Patria Aviation Oy ja Insta Group Oy ovat Puolustusvoimien strategisia kumppaneita. Kumppanuussopimukset kattavat Puolustusvoimien sotilasilmailun lentokalustoon ja järjestelmiin, meripuolustuksen järjestelmiin sekä tiedustelu-, valvonta- ja johtamisjärjestelmiin liittyviä elinjakson tukipalveluja.

Lisätietoja antavat puolustusministeriössä hallitusneuvos Iikka Marttila (Patria Aviation Oy), p. 0295 140 038, ja erityisasiantuntija Frans Peltonen (Insta Group Oy), p. 0295 140 021, sekä Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunnassa tiedotuspäällikkö Juhani Kauppinen, p. 0299 570 125.

Puolustusvoimien raskaat raketinheittimet päivitetään

Puolustusministeri Antti Häkkänen on hyväksynyt elinjaksopäivityksen hankkimisen Puolustusvoimien käytössä olevalle raskaalle raketinheitinjärjestelmälle. Raskaat raketinheittimet on hankittu puolustusvoimille vuosina 2006-2014 Hollannista, Yhdysvalloista ja Tanskasta.

Elinjaksopäivityksellä Suomen hallussa olevat 41 kappaletta raketinheittimiä päivitetään versioon M270A2. Päivityksellä parannetaan raketinheittimen alustaa, aseosaa ja ammunnanhallintaa. Samassa yhteydessä raketinheittimet peruskorjataan siten, että ne ovat päivityksen jälkeen käytännössä uudenveroisia.

– Tällä päivityksellä jatkamme raskaan raketinheitinjärjestelmän elinkaarta pitkälle 2050-luvulle. Sillä on suuri merkitys Maavoimien kauaskantoiselle tulenkäyttökyvylle, kertoo puolustusministeri Häkkänen.

Päivitys myös mahdollistaa tulevaisuuden ampumatarvikkeiden käytön ja hyötykuormien yhteensopivuuden.

Hankinnan tarjouspyyntö oli käsittelyssä Yhdysvaltain kongressissa, joka myönsi myyntiluvan Suomelle elokuussa 2023.

Päivityksen toteuttaa yhdysvaltalainen Lockheed Martin. Raketinheittimien päivityksen arvonlisäveroton kokonaishinta on noin 450 miljoonaa euroa.

Lisätietoja antavat puolustusministeriössä hallitusneuvos Iikka Marttila, puh. 0295 140 038, ja Maavoimien esikunnassa tykistön tarkastaja, eversti Mika Holma puh. 0299 800 (Puolustusvoimien vaihde).

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Toni Lajos

Kaikki maamme sotatarvikkeet hinattava itärajan tuntumaan, siihen piikkilanka-aidan viereen, liipasherkkiä ammattilaisia palkattava tilanteen herraksi, oppivat per…eet, ainakin Afrikan pitkähuulet asettuvat kun rumputulta painetaan pari viikkoa, yötä päivää.

John Quiman

Laittoman maahantulon estämiseen kaikki keinot ovat sallittuja. Laiton maahantulo ei ole lainkaan sallittua.

Marko Kristian

Puolustusvoimiin panostaminen olisi ihan jees, jos se tehtäisiin oman maan ja kansan puolustramiseksi.
Nythän ei kuitenkaan niin ole, kaikki mitä puolustusvoimille hankitaan ja mitä panostetaan, joko lahjoitetaan muualle tai käytetään muun maailman sodissa.
Uskon kyllä että se sota meillekin pian tulee, meillä ei vain ole siibnäkään mitään voitettavaa.

John Quiman

On halvempaa auttaa Ukrainaa sotimaan ja vähintään heikentämään Venäjää kuin odotella, että Venäjä alkaa napsia palasia muistakin maista. Realismi olisi paikallaan.

Toisaalta, olisi aika julmaa katsella vierestä, kun Venäjä listii ukrainalaisia ihan vain omien vallanhimojensa tyydyttämiseksi. Venäjä on, kuten on koko historiansa ajan ollut, barbaarinen imperialisti, joka pyrkii valloittamaan ja alistamaan naapureitaan. Velko-Venäjä on hyvä esimerkki siitä mihin Venäjä pyrkii naapureidensa suhteen. Se on venäläisten ”ystävyyttä”.

Ukrainan auttaminen ei kasvata sodan mahdollisuutta Suomessa, se vähentää sitä tai ainakin viivyttää olennaisesti. Nato-jäsenyys nostaa Venäjän kynnystä hyökkäillä naapurimaihinsa. Ei välttämättä estä täysin, mutta tekee sen paljon vaikeammaksi kuin mitä se olisi, jos Suomi olisi ”puolueeton” eli yksin ja suojaton.