Eurooppa Kotimaa Politiikka Tiede ja teknologia Uutiset

Ruotsalaistutkijat: Golfvirta ei katoa

Maisema Itämerellä (kuva: Jasmina Jalonen)

Viime viikolla uutisoitiin Utrechtin yliopistossa tehdystä ilmastomallista, jonka mukaan Eurooppaa lämmittävä Golfvirta katoaa jäätiköitten sulaessa. Seurauksena olisi ilmaston viileneminen jopa 20 asteella Pohjois-Euroopassa.

Useat ruotsalaiset ilmastotutkijat tyrmäävät hollantilaistutkimuksen. Syynä on pääasiassa se, että kyseessä on mallinnus.

”Se, että tekee pikaisia johtopäätöksiä, jotka perustuvat erillisiin havaintoihin, epäsuoriin rekonstruktioihin tai mallisimulaatioihin, ei ole pelkästään riskialtista vaan suorastaan harhaanjohtavaa”, sanoo valtamerten ja ilmaston tutkija Léon Chafik Tukholman yliopistosta.

Chafik ja hänen virkaveljensä omien tutkimustensa pohjalta uskovat, että Golfvirran pohjoinen haara vahvistuu ilmaston lämmetessä, ei katoa.

Utrechtin yliopiston havainnot hämmästyttävät myös ilmastoa tutkivan Bolin-keskuksen tutkija Frederik Schenkiä.

”Varsinkin äärimmäiset lämpötilan vaihtelut yllättivät”, Schenk pohtii. ”Ne eivät käy yksiin aiempien tutkimusten kanssa”.

Utrechtin yliopiston malli ei ottanut huomioon ilmaston maailmanlaajuista lämpenemistä, joka vaimentaa ilmaston kylmenemistä. Lisäksi on olemassa tutkimuksia, joitten mukaan jo toteutunut ilmaston lämpeneminen suitsisi pitkällä tähtäimellä Pohjois-Euroopan viilenemistä.

Merivirroissa tapahtuvat muutokset ovat joka tapauksessa vakava asia. Eteläisen pallonpuoliskon ei uskota viilenevän, vaan muuttuvan entistä kuumemmaksi. Tämä merkitsee suuria muutoksia näillä väkirikkailla alueilla.

Lähde SVT

Ilmastonmuutos: Golfvirta katoaa- lämpötila voi laskea jopa 20 astetta

7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Pekka Viherä

Kirjoitin aiheesta jo kommentinkin, mutta se sensuroitiin. Pitäisi tutustua vähän paremmin energia käsitteeseen, josta ilmastoasioissa ei tiedetä tai ei puhuta. Golf virrassa kulkee vettä kymmeniä miljoonia kuutiometrejä sekunnissa jopa 2 m/s nopeudella. (Wikipedian mukaan)
Virtauksen liike-energia on luokkaa 100000000 MWs. Virtauksen aikaan saamiseksi tarvitaan Suomen sähköenergian (10000 MW) tuotantoa 32 vuotta tai Suomen sähkövoimaloita 10000 kertainen määrä. Ei taida tuulet ja jäätiköiden sulamiset riittää. Jos kaikki 2000 20 kilotonnin ydinpommia paukauttettaisiin sopivasti Atlantissa, saattasi virtaus kaksinkertaistua.

Ilkka

Muistaako kukaan sitä aikaa kun toistuvasti puhuttiin ilmaston kylmenemisestä, sekin väittämä lakkasi olemasta kun tilalle keksittiin ilmaston lämpeneminen. Pelottelu ikuisella jääkaudella ei toiminut joten piti kehittää äärimäisen lämpötilan malli. Jos meteorologian laitos jossa ammattilaiset ovat vuodesta toiseen kertomassa säätilasta, eivät pysty tarkkaan arvioon edes kolmen vuorokauden osalta, kuinka joku tietokoneelle syötetty ja oletuksellisten tapahtumien ketju toteutuisi. Muistutan ihmisiä yhä siitä ettei ihmiskunta kadonnut mihinkään vaikka ilmasto on vaihdellut laidasta laitaan. Läpi vuosituhansien olosuhteet on muuttuneet, ihmisten keinot selviytyä on liki rajattomat, ellei olisi meidän lajimme kato olisi jo tapahtunut.

Ituhippien näkökulma on ettei ihminen osaa mitään. He ajattelevat että olemme kaikki niin yksinkertaisia ja saamattomia ettei teknologia kehity mihinkään. Saman aikaan he vannovat sähköautoilun tulevaisuuteen, propelimetsän elämämme mahdollistavaan energiantuotantoon ja siihen että kaikki asuvat kaupungeissa. Siitä he eivät puhu mitään ettei propelimetsä riitä mihinkään jos kaikki sähköistyy. He ovat selittäneet kuinka tärkeää on ettei olisi haja-asutusta, sillä joukkoliikenne yms olisi hoidettavissa kiitettävällä tavalla kun kaikki asuisivat kaupungeissa. Se jätetään sanomatta että maailman suurkaupungit ovat todellisia saastepesiä, ja hengitysilman kannalta mahdottomia tekeleitä. Miljardi ihmistä yhdessä mega cityssä on tuhoisampi vaihtoehto kuin se että asutaan hajallaan. Onko joku kuullut että Möttösten omakotitalon ympärillä olisi niin tiheä saastesumu, että silmiä kirvelee, tuskin, mutta Kiinassa siitä kärsitään joka päivä nimen omaan suurkaupunkien kohdalla.

Ja vielä pieni asiasta viidenteen hyppy tähän loppuun. Oletteko miettineet mitä nyt toistuvasti aloiteltu lakkoilu on ? Se on kapinointia laillista hallitusta vastaan, eli jälleen halutaan huutoäänestyksellä päättää kuka on punakaartin ” plutoonanjohtaja .” Tämä kannattaa pitää mielessä, sillä ne samat punakaartin tyypit oli vastuussa siitä että maamme velkaantui, ja on nyt pakon edessä että edes jotain saataisiin pelastettua.

John Quiman

70-luvulla pelotetiin tulossa olevalla jääkaudella.

Ilkka

Siihen juuri viittasin. Tuolloin ilmasto todellakin viileni, nyt on meneillään lämpimämpi vaihe joka taas jossakin vaiheessa muuttuu. Ilmasto ei ole ollut koskaan stabiili, emmekä me voi ennustaa asioita sen pohjalta mitä tietokonemallinnus esittää. Jos punavihreät olisivat aidosti huolissaan tulevaisuudesta, he olisivat vastustamassa ylikansoituksen tuomaa ongelmaa. Mutta kun ” Tavja ” Halonen on sanonut että nuhhiminen on jokaisen oikeus, niin mitä siihen voi muuta sanoa kuin sen että poliittinen korrektius ajaa ohi kylmien faktojen.

John Quiman

Niin, katsovat poliittisesti korrektein ja suopein silmin afrikkalaista lisääntymistä sekä suosittelevat suomalaisille sukupuuttoon kuolemista.

Viljamzon _

Ei se katoa mihinkään pienillä lämpötilan muutoksilla. Tuhansia vuosia sitten oli paljon lämpimämpää ja pallo pyörii paikallaan ja Golf virta virtaa edelleen.

Ilkka

Juuri noin. Ilmastokiihkoilijat eivät halua myöntää faktaa että maapalloin ilmasto on muuttunut kaiken aikaa. Jos he siihen ottavat kantaa, alkaa selittäminen kuinka muutos käynnisti lajikadon ja dinosauruksetkin kuolivat sukupuuttoon. Se mitä ei sitten enää sanota, onkin evoluution jatkuminen mikä toi uusia lajeja entisten tilalle. Ei evoluutio ole mihinkään kadonnut. Jos jokin laji katoaa, sen tilalle tulee toinen mikä korvaa asian. Ihan yksinkertaisesti ilmaistuna, jos hyönteissyöjät ovat nyt erikoistuneet tietyn ötökkälajin ylläpitämään kiertokulkuun, ja se ötökkälaji katoaa, korvaa hyöteisiä syövät sen jollakin toisella. Sama koskee ihmistä. Aikoinaan söimme paljon enemmän riistaa ja kalaa, kun riista väheni siirryttiin laiduntavan karjan käyttäjiksi tai kasvatetun kalan syöjäksi. Lisäksi aloimme viljellä maata. Maapallon ilmasto ei ole muuttunut sitten esiteollisen ajan juuri mitenkään. On ollut kuivia ja kuumia kausia, kylmää ja koleaa, sateista ja sateetonta mutta populaation määrä on vaan lisääntynyt. Jos kyseiset ilmiöt olisivat maailmanlopun alkua, miten ihmiskunta on yhä olemassa ?